Connect with us

Οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας είναι από έγκυρες πηγές παρόλα αυτά ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ημερομηνιών ή ακυρώσεις για τις οποίες δεν έχουμε ενημερωθεί.

Αποστολή δελτίων τύπου στο [email protected]


Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Γέρμα – el cuerpo muerto Καλοκαίρι 2023 | Ρωμαϊκό Ωδείο Δίου Πιερίας – Δίον, Πιερία

19 Αυγούστου 2023 @ 21:00

10€

Ρωμαϊκό Ωδείο Δίου Πιερίας – Δίον, Πιερία

Η Αrte Libera παρουσιάζει την παράσταση Γέρμα – el cuerpo muerto βασισμένη στη Γέρμα του Φ. Γκ. Λόρκα σε διασκευή για μια ηθοποιό και έναν μουσικό.
Γέρµα: η στέρφα, η άκαρπη, η στείρα, η έρηµη.

Η λέξη «yermo», επίθετο της ισπανικής γλώσσας, προέρχεται από το λατινικό «eremus» που δεν είναι άλλο από το ελληνικό «έρηµος» που ενίοτε προφέρεται «έρµος» ή «γέρµος».
Η Γέρµα είναι µια νεαρή γυναίκα της ισπανικής υπαίθρου που παρά τις επίµονες προσπάθειες αδυνατεί να κάνει παιδί. Εγκλωβισμένη σε έναν γάμο που δεν επέλεξε και στις ηθικές αξίες της αγροτικής κοινωνίας, η µητρότητα γίνεται εμμονή οδηγώντας τη στον φόνο του άντρα της.
Με αυτό το βίαιο, αυτοκαταστροφικό στην πραγματικότητα, ξέσπασμα η ηρωίδα δραπετεύει από την κοινωνική καταπίεση και διακηρύσσει την επιθυμία της για µια ζωή χωρίς συμβατικές και ψυχοφθόρες σχέσεις.
Το έργο, που μαζί µε τον Ματωµένο Γάµο και Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλµπα καταρτίζουν την τριλογία της ισπανικής υπαίθρου του Φ. Γκ. Λόρκα, αν και γραμμένο το 1934, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο στην ουσία της προβληματικής  του, αφού ακόμη και σήμερα η γυναικεία τεκνοποιία, ειδικά στη χώρα µας, παραμένει σοβαρή κοινωνική αγκύλωση αποτελώντας σημείο στιγματισμού και καταπίεσης.
Η συγκεκριμένη διασκευή του έργου για µια ηθοποιό εστιάζει στις μεταβάσεις της ηρωίδας που ως σώμα τραγωδίας προχωρά ως την αυτοκαταστροφική κορύφωση φωτίζοντας διαχρονικά τον / την άνθρωπο που αποκλείεται από την ελευθερία, τη ζωή, τον έρωτα.

Η παράσταση έκανε πρεµιέρα το καλοκαίρι στο 2ο Φεστιβάλ Κρήτης και στη συνέχεια ακολούθησε περιοδεία σηµειώνοντας τεράστια επιτυχία.
Τον Οκτώβριο 2022 η παράσταση ανέβηκε στην Αθήνα στον πολυχώρο Bios λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές από κοινό και κριτικούς και πρόκειται να επαναληφθεί λόγω της μεγάλης προσέλευσης.
Επαναλήφθηκε τον Δεκέμβριο 2022 στο Πειραματικό Θέατρου του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου Κρήτης στο πλαίσιο των 16ήμερων δράσεων κατά της βίας των γυναικών που διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης.
Η παράσταση θα συνεχίσει την περιοδεία της τους καλοκαιρινούς μήνες με κύριους σταθμούς τη Ρόδο, τα Χανιά, τα Γιάννενα, το Φεστιβάλ Ολύμπου στο Δίον Πιερίας κ.ά.


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Details

Date:
19 Αυγούστου 2023
Time:
21:00
Cost:
10€
Event Category:

Οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας είναι από έγκυρες πηγές παρόλα αυτά ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ημερομηνιών ή ακυρώσεις για τις οποίες δεν έχουμε ενημερωθεί.

Αποστολή δελτίων τύπου στο [email protected]