Connect with us

Festival

Φεστιβάλ Βωβούσας στο Ζαγόρι: Από 15 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2023 (9η χρονιά)

Δημοσιεύθηκε

στις

Από 15 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2023 (9η χρονιά), πάρτε τα βουνά προσωπικά!

Ως ορεινό φεστιβάλ -από το 2015- αφιερώνουμε τη διοργάνωση μας στην προστασία του περιβάλλοντος ενώ οι εκδηλώσεις που προτείνουμε τονίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Πίνδου.

Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνουμε μουσικές εκδηλώσεις, παραστάσεις σύγχρονου χορού, πεζοπορικές εξορμήσεις, κυνήγι τρούφας, εργαστήρια, προβολές.

Το βουνό έχει για όλους, μικρούς και μεγάλους.

Η Βωβούσα, είναι ένα χωρίο 35 κατοίκων του Δήμου Ζαγορίου στον Νομό Ιωαννίνων. Βρίσκεται σε υψόμετρο στα χιλίων μέτρων, εντός Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, περιτριγυρίζεται από ψηλές κορυφές και έχει την ιδιαιτερότητα να τη διασχίζει ο περίφημος Αώος ποταμός.

Το πέτρινο γεφύρι (1748) που ενώνει τους δύο μαχαλάδες και έχει χαρακτηριστεί νεότερο αρχαιολογικό μνημείο συμβολίζει την αιώνια ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία και αλληλεγγύη, δύο βαθιές έννοιες που αναφέρονται σε ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις.

πρόγραμμα

Από 15 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2023. Τρεις εβδομάδες που θα μείνουν αξέχαστες!

Βρείτε παρακάτω τις αναλυτικές πληροφορίες.

εκδηλώσεις

Δείτε το πρόγραμμα από 15 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2023

Εγκαίνια ΦΒΣ23
Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 (19:30). Διάρκεια 15/7-30/8
“Πλάι στο ποτάμι”, πολυμεσική έκθεση των Πηνελόπη Θωμαΐδη και Νατάσσας Μπλάτσιου
Επιμέλεια έκθεσης: Βαγγέλης Ιωακειμίδης

Σε συνδιοργάνωση με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA)

______________

Η έκθεση Πλάι στο ποτάμι εξερευνά και ανασυνθέτει το τοπίο και την ανθρωπογεωγραφία του οικοσυστήματος του Αώου και των παραποτάμων του, του Σαραντάπορου και του Βοϊδομάτη, μέσα από φωτογραφίες και ηχητικές καταγραφές.

Ακολουθώντας τη ροή, παρατηρούμε ζωντανούς οργανισμούς, αποτυπώματα και απομεινάρια. Καταγράφουμε ανθρώπινες δραστηριότητες και ιστορίες που γεννιούνται, μεγαλώνουν και πεθαίνουν στις όχθες των ποταμών. 

Τοπία, πορτρέτα, κυανοτυπικές αποτυπώσεις φυτών, προφορικές αφηγήσεις και ηχοτοπία συνομιλούν σε μια πολυμεσική εγκατάσταση που εισάγει τους θεατές στην οικολογική ποικιλότητα και την πολυ-πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής.

Ελεύθερος και ανεμπόδιστος, -κατά το μεγαλύτερο τμήμα του-, ο Αώος είναι από τους τελευταίους ποταμούς της Ευρώπης, που ρέει ανεπηρέαστος από τις πηγές του στο Μέτσοβο μέχρι τις εκβολές του στην Αδριατική θάλασσα. Το πρότζεκτ Πλάι στο Ποτάμι στοχεύει στην ανάδειξη της ανάγκης ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου προστασίας του Αώου και των παραποτάμων του, ένα οικοσύστημα που σήμερα απειλείται από την επικείμενη κατασκευή πολυάριθμων μικρών υδροηλεκτρικών φραγμάτων στη λεκάνη απορροής του. 

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 (20:30)

: χορός

______________
Σκιαγραφήματα

Παράσταση σύγχρονου χορού

Μία παράσταση που ερευνά τη σχέση σχεδιαστικής ζωγραφικής και κίνησης,  φωτός και σκιάς, ήχου και δράσης.

Performers: Βανέσα Σπινάσα, Άννα Γρίμμα, Αντρέας Κοντέλης.

Διάρκεια παράστασης: 45′.

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 (20:30)
: προβολές σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθηνών
______________

1. Πατ και Ματ

Οι Πατ και Ματ είναι ήρωες της εξαιρετικά επιτυχημένης τσεχικής σειράς κινουμένων σχεδίων stop-motion που δημιουργήθηκε από τους Lubomír Beneš και Vladimír Jiránek το 1976. Από τότε, για 45 ολόκληρα χρόνια και με πάνω από 130 επεισόδια, χαρίζουν στιγμές γέλιου σε μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο και μας φτιάχνουν την ημέρα με την αισιόδοξη προσέγγιση για τη ζωή.

Οι Πατ & Ματ, δύο ιδιοφυΐες στα μαστορέματα, αντιμετωπίζουν «δύσκολες καταστάσεις», αλλά ποτέ δεν τα παρατάνε μέχρι να λύσουν όλα τα προβλήματά τους με κάποιον ευφάνταστο τρόπο και κυρίως … με χιούμορ! Είναι εξαιρετικά αδέξιοι και συχνά περιπλέκουν τα πράγματα περισσότερο. Όταν ο Πατ χαλάει κάτι, ο Ματ σώζει την κατάσταση, ώσπου να αντιστραφούν οι ρόλοι τους μετά από λίγο. Το τέλος, όμως, αξίζει πάντα όλο τον κόπο!

Για όλη την οικογένεια.
Διάρκεια: 60′

2. Προβολή βραβευμένων πτυχιακών ταινιών σπουδαστών της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών Πράγας (FAMU)

Η σχολή κινηματογράφου FAMU, ιδρύθηκε το 1946 ως ένα από τα τρία παραρτήματα της Ακαδημίας Παραστατικών Τέχνών στην Πράγα. Είναι η πέμπτη παλαιότερη σχολή κινηματογράφου στον κόσμο και έχει επανειλημμένα συμπεριληφθεί στις λίστες με τις καλύτερες σχολές στον κόσμο από το The Hollywood Reporter.

Στις δεκαετίες 1960 και 1970, αρκετοί νέοι σκηνοθέτες από τη Γιουγκοσλαβία ήταν φοιτητές της FAMU (Rajko Grlić, Srđan Karanović, Emir Kusturica, Goran Marković, Goran Paskaljević και Lordan Zafranović). Όλοι αυτοί οι σκηνοθέτες έγιναν πολύ επιτυχημένοι, προκαλώντας την εισαγωγή του κινηματογραφικού όρου Praška filmska škola («σχολή κινηματογράφου της Πράγας») ή Praški talas («κύμα της Πράγας»), που θεωρείται εξέχον υποείδος του Γιουγκοσλαβικού κινηματογράφου.

Για όλη την οικογένεια.
Διάρκεια: 60′

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 (20:30)
: προβολή σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθηνών
______________
ZATOΠEK (2021, 52′, Τσεχία/ Σλοβακία)

Σκηνοθεσία- David Ondříček,
Με ελληνικούς υπότιτλους

Ο σκηνοθέτης με μαεστρία μας παρουσιάζει το ταξίδι στην επιτυχία του θρυλικού Τσεχοσλοβάκου δρομέα με το παρατσούκλι “Τσέχικη Ατμομηχανή”. Ο ‘Εμιλ Ζάτοπεκ, κάτοχος 18 παγκοσμίων ρεκόρ, γεμάτος θέληση, φιλοδοξία και ταλέντο, έγινε θρύλος του στίβου, κατορθώνοντας το ακατόρθωτο: στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 στο Ελσίνκι, κατάφερε να κερδίσει τα 5 χλμ., τα 10 χλμ. και τον μαραθώνιο.Η μεγαλειώδης επιτυχία του ζωντανεύει στην ταινία γεμάτη σπάνιες λήψεις από την ζωή του, από τους αγώνες και μέσα από τις μνήμες των αγαπημένων του προσώπων, αντιπάλων και φίλων του.

Τετάρτη 26 και Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 (08:00)
: πανηγύρι
______________

Σήμερα γιορτάζει η Αγία Παρασκευή, γιορτάζει η Βωβούσα! Μετά την λειτουργία αρχίζουν τα όργανα και οι χωροί.

Πώς σας φαίνεται να κατηφορίζετε από την πανέμορφη εκκλησιά που είναι αφιερωμένη στην προστάτιδα των οφθαλμών και να αντιλαλούν μέσα στο Ιερό Δάσος που την περιβάλει τα παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής;

Highlight της δεύτερης μέρας (Πέμπτη 27-19:00) η Σίρμπα, ο κυκλικός χορός όπου οι άντρες αγωνιούν να περικλείσουν τις γυναίκες στην ανθρώπινη αγκαλιά-αλυσίδα που φτιάχνουν γύρω τους!

Ένα διήμερο έθιμο που κρατά τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων και που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βωβούσας.

Όσοι βρίσκονται στη Βωβούσα δε πρέπει να το χάσουν, είναι must!

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023 (20:00)
: χορός
______________
Beyond the Urban | Performing Ecosystems
A Priori Dance Co

Περιγραφή

Η ομάδα σύγχρονου χορού Α Priori Dance Co. μετά τις δύο πρώτες περιπατητικές, παραστατικές δράσεις σύγχρονου χορού με συμμετοχικά στοιχεία στα φυσικά τοπία των οικοσυστημάτων της Μηλιάς Μετσόβου Ιωαννίνων και Καλαμπάκας Τρικάλων, προετοιμάζει τη νέα δράση σύγχρονου χορού που θα λάβει χώρα στη Βωβούσα σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Βωβούσας 2023.

Οι συνεργαζόμενοι καλλιτέχνες Ελεονώρα Ηλία, Σόνια Ντόβα, Μαριέλα Νέστορα και Δημήτρης Καραγεώργος, προερχόμενοι από τα πεδία του χορού και της μουσικής αντίστοιχα εκφράζουν την κοινή πεποίθηση της ανάπτυξης καλλιτεχνικού έργου σε περιβαλλοντικά οικοσυστήματα και της προσβασιμότητας του σύγχρονου χορού σε ευρύτερο κοινό στη χώρα.

Αξιοποιώντας τη φυσική, εικαστική σκηνογραφία του τοπίου πειραματίζονται και συμπλέκουν στην δημιουργία μιας διευρυμένης χορογραφικής σύνθεσης, επιδιώκοντας να κατανοήσουν τον χώρο με ευαισθησία και να επανα-διατυπώσουν τη σχέση τους με τη φύση, εφαρμόζοντας πολύ-επίπεδα την έννοια της φροντίδας.

Η παραστατική δράση στον εκάστοτε σταθμό διαφοροποιείται, καθώς χρησιμοποιεί τα φυσικά στοιχεία του τοπίου και δημιουργεί μια βιωματική χορογραφία βάσει της σημειολογικής «ανάγνωσης» του τόπου, ώστε η σύμπραξη τριών πεδίων σύγχρονης τέχνης – του χορού, των εικαστικών και της μουσικής- να «μεταμορφώσει» το χώρο σε μια εναλλακτική σκηνή σύγχρονου χορού σε σημεία του δημόσιου χώρου της κοινότητας, μέσω μιας χαρτογραφημένης διαδρομής.

Επεισόδια χορού θα διαμορφώσουν οπτικοακουστικές και «απτικές» εικόνες,  μετατοπίζοντας τις «κλειστές» θεατρικές συμβάσεις στο δημόσιο χώρο και επιτρέποντας σε κάθε θεατή να συνδεθεί με την παράστασή μας μέσα από τις αισθήσεις του και να συν-διαμορφώσει το τελικό παραστατικό αποτέλεσμα της δράσης.

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 (20:30)
: μουσική
______________
Γεωμετρίες που λαλούν, φωνητικό σύνολο Fractals

Κορμός της συναυλίας είναι τα μουσικά μορφοπλασματικά μοτίβα-fractals που συνδέουν τις μουσικές παραδόσεις κατά κύριο λόγο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Θα ακουστούν τραγούδια  αποδιδόμενα από φωνές και ρυθμούς των σωμάτων, με διακριτική συνοδεία από μουσικά όργανα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023 (20:30)
: προβολές
______________
Αφιέρωμα στην σκηνοθέτιδα Ελένη Αλεξανδράκη
1. Ξεριζωμένοι / Uprootings / Déracinements / 2022

Ντοκιμαντέρ (98′), English subtitles

Από τον ελληνικό εμφύλιο μέχρι τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, από τα χρόνια του Φράνκο μέχρι τα χρόνια του Covid 19, από το γαλλικό νησί Ρεϋνιόν στον Ινδικό Ωκεανό μέχρι τη Σιβηρία, πολλά παιδιά ξεριζώθηκαν βίαια από το φυσικό τους περιβάλλον για πολιτικούς λόγους. Μέσα από τις μαρτυρίες τους, αναδύονται τρομερές και συχνά άγνωστες πτυχές της ιστορίας.
Επτά ιστορίες ξεριζωμών. Επτά εξομολογήσεις.
Ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο της ανελέητης πολιτικής…

Σάββατο  5 Αυγούστου 2023 (20:30)
: Cineconcert σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθηνών
______________
Τάσος Στάμου, Erotikon, 1929, 85′

Ο παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ Βωβούσας Τάσος Στάμου, έρχεται από την Αγγλία για να διοργανώσει ένα εργαστήριο ελεύθερου μουσικού αυτοσχεδιασμού και να ενορχηστρώσει και να επενδύσει μουσικά την Τσεχοσλοβακική βουβή ταινία Erotikon.

Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου που θα προηγηθεί της συναυλίας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ζωντανή μουσική/ηχητική επένδυση της ταινίας, ως μέλη της αυτοσχεδιαστικής ορχήστρας που θα ακολουθεί την ανοιχτή σύνθεση του Τάσου Στάμου πάνω στο φιλμ. Το soundtrack θα πραγματοποιηθεί ζωντανά με τη χρήση του ηλεκτρακουστικού εξοπλισμού του μουσικού, ο οποίος ταυτόχρονα θα είναι και μαέστρος της ομάδας των αυτοσχεδιαστών, εντάσσοντας τους στην αυτόματη σύνθεση.

Η Andrea, η κόρη ενός σιδηροδρομικού φρουρού, έχει αποπλανηθεί από έναν νέο με τον οποίο περνάει τη νύχτα μαζί όταν εκείνος χάνει το τελευταίο τρένο. Η Andrea μένει έγκυος αλλά ο George δεν σκέφτεται να την παντρευτεί. Το μωρό τελικά πεθαίνει αλλά για καλή της τύχη γνωρίζει τον Pistek τον οποίο παντρεύεται. Μετά από χρόνια, ο George επιστρέφει στη ζωή της Andrea και εκείνη επιβεβαιώνοντας ότι τον αγαπά ακόμα, ανταποκρίνεται στον έρωτά

Σκηνοθεσία: Γκουστάβ Μασατί
Hθοποιοί: Ιτα Ρίνα, Όλαφ Φιορντ, Σαρλότ Σούζα, Τεοντόρ Πίστεκ
Χρονολογία παραγωγής: 1929
Χώρα παραγωγής: Τσεχοσλοβακία

εργαστήρια

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Παρέα του δάσους, δημιουργικό παιδαγωγικό εργαστήριο στη φύση
15 – 23 Ιουλίου

Η Παρέα του δάσους δημιουργήθηκε με στόχο την υπαίθρια μάθηση και την ανάπτυξη της φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης παιδιών και ενηλίκων. Αποτελεί μια πρωτότυπη παιδαγωγική προσέγγιση, που αξιοποιεί το αρχαιότερο εργαστήριο στον κόσμο -τη φύση- ως πεδίο μάθησης κι ανάπτυξης.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Χαρακτική
20, 21, 22 Ιουλίου

Πάει πιο ψηλά από την Βωβούσα;

Ένα σεμινάριο για αρχάριους, φοιτητές ή καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν εναλλακτικές τεχνικές ή να τελειοποίησουν τις δικές τους, μέσα σε ένα περιβάλλον-πηγή υλικών αλλά και έμπνευσης.

Μουσική
4 και 5 Αυγούστου

Ο ηλεκτρακουστικός μουσικός συνθέτης και αυτοσχεδιαστής Τάσος Στάμου θα εισηγηθεί ένα εργαστήρι ελεύθερου αυτοσχεδιασμού όπου ως «παραδοτέο» οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν ένα ζωντανό live scoring πάνω στην τσεχοσλοβάκικη ταινία EROTIKON (1929) που θα προβληθεί σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθηνών το Σάββατο 5 Αυγούστου το βράδυ στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος του ΦΒΣ23.

Μουσικό Εργαστήριο Φωνητικού Συνόλου FRACTALS
29 Ιουλίου

Μουσική στην Kοινότητα

Σας προσκαλούμε σε ένα 4ωρο αναζωογονητικό μουσικό εργαστήριο, καθοδηγημένο από 8 καλλιτέχνες του φωνητικού συνόλου “Fractals” από την Λέσβο. Aπευθύνεται σε μια ευρεία γκάμα καλλιτεχνών, παιδαγωγών κι εμψυχωτών.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Βοτανοθεραπείας
15, 16, 17 Ιουλίου

Η Κωνσταντίνα Λίτσα, έρχεται και μας φέρνει το Φαρμακείο της Φύσης. Τα βότανα της περιοχής και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες μέσα από περιηγήσεις, παρασκευή βαμμάτων και αλοιφών. Το must του ορεινού φεστιβάλ μας!

Ανοίγματος φύλλου: Τρίστενο
Τετάρτη 19 Ιουλίου

Τέρμα τα κατεψυγμένα-ζήτω τα φρέσκα! Η Βασιλική Θεοδωράκη, μοιράζεται μαζί μας την τέχνη ανοίγματος φύλλου για πίτες.  Συνδυάστε το με εκδρομή σε ένα από τα ομορφότερα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου, το Τρίστενο.

Εργαστήριο σύγχρονου χορού
27, 28, 29 Ιουλίου

Η ομάδα σύγχρονου χορού A priori μοιράζεται μαζί μας όλα εκείνα τα μυστικά που συντελούν στην επιδραστικότητα των επιτυχυμένων παραστατικών δράσεων

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Παρέα του δάσους, το σχολείο στη φύση
22, 23 Ιουλίου

Το βιωματικό εργαστήριο της Παρέας του δάσους για παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς, εστιάζει στους τρόπους προσέγγισης των υπαίθριων φυσικών χώρων και στην ένταξη τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, αξιοποιώντας τη φύση τόσο ως πλαίσιο, όσο και ως εργαλείο εκπαίδευσης.

Κίνηση και Yoga με τίτλο: Σώμα
17 – 20 Ιουλίου

Η σύνδεση με τον Εαυτό και τον κόσμο μέσα από την οργάνωση της κίνησης. Το σώμα και ο ήχος μέσα από τρεις καταστάσεις: Α-κινησία/Μικρο-κίνηση/Μετα-κίνηση. Το σεμινάριο εμπνέεται από το Xορό, τη Yoga και το Feldenkrais.

 

Εργαστήριο foresight: Βωβούσα 2048
25, 26, 27, 28 Ιουλίου

Με αφορμή το φετινό ετήσιο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα οραματιστούν την αντίστοιχη περίσταση στο μέλλον και θα δημιουργήσουν στοιχεία και αντικείμενα από το έτος 2048.

Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με προφορικές ιστορίες.
29 Ιουλίου – 5 Αυγούστου

Το κινηματογραφικό εργαστήριο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για έβδομη χρονιά στη Βωβούσα. Μέσα από συζητήσεις, βιωματικές ασκήσεις και πρακτική εξάσκηση θα δημιουργήσετε μια ομαδική μικρού μήκους ταινία (μέρος μίας μεγάλου μήκους!) υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ.


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Περισσότερα