Connect with us

Οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας είναι από έγκυρες πηγές παρόλα αυτά ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ημερομηνιών ή ακυρώσεις για τις οποίες δεν έχουμε ενημερωθεί.

Αποστολή δελτίων τύπου στο info@stagenews.gr


Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

upward panic | εύα palmer σικελιανού

Κυριακή, 7 Απριλίου, 2024 @ 20:00

10€

Μετά από μια επιτυχημένη θεατρική διαδρομή σε Αθήνα, Πάτρα και αρχαιολογικούς χώρους, η παράσταση «upward panic / Εύα Palmer Σικελιανού» έρχεται στη Θεσσαλονίκη για δύο μόνο παραστάσεις στον Πολυχώρο Ενώ. Η πρωτότυπη δραματουργία, βασισμένη στη βιογραφία και στις επιστολές της queer Αμερικανίδας, επιστρέφει από την Ομάδα Θέατρο Πρόταση, αποκαλύπτοντας την ιστορία μιας απόκρυφης προσωπικότητας που αμφισβητεί τους έμφυλους ρόλους και τα στερεότυπα της εποχής της και αντιστέκεται στην αποικιοκρατία, τον φασισμό και τη βιομηχανοποίηση.

Μέσα από τη γραφή η γυναίκα μπορεί να αντιστρέψει τις σχέσεις εξουσίας

Μια πλούσια λευκή Αμερικανίδα. Σύζυγος του Άγγελου Σικελιανού. Μέλος του Σαπφικού Κινήματος. Αντικαπιταλίστρια. Από-αποικιοκράτισσα, Χορογράφος. Σκηνοθέτης. Οργανώτρια των Δελφικών Εορτών. Μια γυναίκα που αντιστέκεται και ηττάται.

Μια σκηνική έρευνα για τον σύγχρονο πολιτικό λόγο, την τελετουργία και το αρχέγονο Σώμα, απογυμνωμένη από κάθε τι περιττό. Μια ηθοποιός και μια μουσικός φέρουν επί σκηνής μια γυναίκα που έζησε με τη φωνή της παγιδευμένη στα λόγια των άλλων.

Μόνη. Παρανοϊκά αποφασισμένη

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
μπορεί το δέος να συνυφανθεί με την κριτική;

«Ο μύθος της Εύας Palmer Σικελιανού με συγκίνησε και με συγκινεί βαθύτατα χάρη στις ρωγμές που αφήνει να χάσκουν αγεφύρωτες. Φέρει ένα queer παρελθόν, αλλά αυτολογοκρίνεται και το αποκρύπτει όταν αφηγείται τη ζωή της. Αντιλαμβάνεται την Ελλάδα ως θύμα του δυτικού ιμπεριαλισμού, αλλά δεν καταγγέλλει τα φασιστικά ξεσπάσματα του Άγγελου Σικελιανού. Στα λευκαδίτικα την αποκαλούν «ζόρκα», που θα πει γυμνή, και την περιφρονούν. Στην Αμερική θεωρούν πως σπατάλησε την περιουσία της για ένα άπιαστο όνειρο. Πόσες αντιφάσεις, πόσες ιδιοτροπίες και πόσο μόχθο κρύβει η τουριστικοποίηση, η αποκρυστάλλωση ενός προσώπου ως μιας γραφικής, απλοϊκής φιγούρας; Από την στιγμή που η Ελένη, η ηθοποιός, μου πρότεινε να ασχοληθούμε με τη ζωή της Εύας, αισθάνθηκα πως μία κριτική των ατοπημάτων της θα παρέμενε ρηχή, εύκολη· ένας ύμνος στο όραμά της θα ήταν ανέντιμος, ανήθικος. Μπορούμε να βουτήξουμε στην τελετουργική καρδιά της «ιερής αγωνίας» της, όπως την έψαξε για τριάντα χρόνια στα χορικά του αισχύλου, και ―ταυτόχρονα― να επικρίνουμε τα ηθικά και πολιτικά της σφάλματα;»

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη:
Ελένη Νιωτάκη

Δραματουργία – Σκηνοθεσία:
κωνσταντίνος αβράμης

Μουσική σύνθεση:
Δέσποινα Γεώργα

Συνεργάτης Σκηνοθέτης:
Στέλιος Βραχνής

Φωτογραφίες:
Ιωάννα Παπαδοπούλου

Οργάνωση παραγωγής:
Πάνος Αναγνωστόπουλος

Επικοινωνία:
Μαρία Τότσκα

Παραγωγή:
Ομάδα Θέατρο Πρόταση

Επί σκηνής:
η ηθοποιός Ελένη Νιωτάκη
και η μουσικός Δέσποινα Γεώργα


Πληροφορίες
Χώρος: Πολυχώρος Ενώ, Ερμού 11, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις: Σάββατο 6 Απριλίου στις 21.00 και Κυριακή 7 Απριλίου στις 20.00
Διάρκεια: 55’

Προπώληση more.com

Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική, με τον τίτλο «αγωνία ιερή. θραύσματα της Εύας Palmer Σικελιανού». Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο πλαίσιο του Adapt Festival 3 και έκτοτε έχει παρουσιαστεί στο Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, στον αρχαιολογικό χώρο Ηραίου Περαχώρας, στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πάτρα και την Αθήνα. Η παράσταση δεν επιχορηγείται από κανέναν ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα.


 


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
Κυριακή, 7 Απριλίου, 2024
Ώρα:
20:00
Κόστος:
10€
Κατηγορία Εκδήλωση:

Χώρος Διεξαγωγής

Πολυχώρος Ενώ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα + Χάρτης Google

Οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας είναι από έγκυρες πηγές παρόλα αυτά ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ημερομηνιών ή ακυρώσεις για τις οποίες δεν έχουμε ενημερωθεί.

Αποστολή δελτίων τύπου στο info@stagenews.gr