Connect with us

Οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας είναι από έγκυρες πηγές παρόλα αυτά ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ημερομηνιών ή ακυρώσεις για τις οποίες δεν έχουμε ενημερωθεί.

Αποστολή δελτίων τύπου στο [email protected]


Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι – ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024 @ 21:00

25€

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 22 & 23 Μαρτίου και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 26 & 27 Μαρτίου

 

Σολίστ: Μάριος Φραγκούλης, Τάσος Αποστόλου, Χάρης Ανδριανός και αφηγήτρια η Μαρία Καβογιάννη.

Τη συμφωνική ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης. Συμμετέχουν η μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης και η χορωδία του δήμου Αθηναίων.

Το εμβληματικό έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου«Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», μία λαϊκή λειτουργία για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία, λυρικούς τραγουδιστές (τενόρο, βαρύτονο, μπασοβαρύτονο) και αφηγήτρια, θεωρείται ένα ορόσημο της σύγχρονης Ελληνικής μουσικής. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» ζωντανά με τη συμφωνική ορχήστρα και τη μικτή χορωδία του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη χορωδία του δήμου Αθηναίων,στις αντίστοιχες πόλεις, σε μουσική διεύθυνση του πάντα συναρπαστικού Αναστάσιου Συμεωνίδη. Η εξαιρετική ηθοποιός Μαρία Καβογιάννη αναλαμβάνει το ρόλο της αφηγήτριας, ενώ τρεις από τους σημαντικότερους λυρικούς τραγουδιστές της χώρας, ο Μάριος Φραγκούλης, ο Τάσος Αποστόλου και ο Χάρης Ανδριανός ζωντανεύουν με τις φωνές τους την ποίηση του Διονύσιου Σολωμού στις 22 & 23 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στις 26 & 27 του ίδιου μήνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Ο σπουδαίος συνθέτης από την Κρήτη μελέτησε τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» και δημιούργησε το λιμπρέτο επιλέγοντας μέρη από όλα τα σχεδιάσματα του ποιήματος, πεζά, στίχους και αφηγηματικά μέρη. Η ενασχόληση του Μαρκόπουλου με το έργο του εθνικού μας ποιητή διήρκεσε σχεδόν δέκα χρόνια, από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70, διάστημα που η χώρα ζούσε μεγάλες πολιτικές αναταραχές. Το έργο πήρε την οριστική του μορφή, της “Λαϊκής Λειτουργίας” το 1975, οπότε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου ο συνθέτης ήταν προσκεκλημένος του αείμνηστου καθηγητή Λίνου Πολίτη, πιο σημαντικού ίσως μελετητή του Σολωμού και επιμελητή της έκδοσης των χειρογράφων του σε δύο τόμους.

 

«Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» κυκλοφόρησαν σε δίσκο το 1977, με ερμηνευτές τους Νίκο Ξυλούρη, Λάκη Χαλκιά, Ηλία Κλωναρίδη και αφηγήτρια την ηθοποιό Ειρήνη Παπά. Συμμετείχε η ερασιτεχνική μικτή χορωδία της Πρέβεζας, σε διδασκαλία Γιώργου Κακίτση και ορχήστρα 16 οργάνων. Το καλοκαίρι του 1978 ο Γιάννης Μαρκόπουλος διηύθυνε το έργο μπροστά σε κοινό είκοσι δύο χιλιάδων ατόμων, που κατέκλυσαν τις κερκίδες του γηπέδου του Παναθηναϊκού και υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό το νέο μουσικό έργο και την είσοδο της ποίησης του Σολωμού στη νεοελληνική μουσική.

 

ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

1. Στοχασμός – Εισαγωγή

2. Το Χάραμα

3. Άκρα του τάφου σιωπή

4. Παλληκαρά και μορφονιέ

5. Βαρώντας  γύρου ολόγυρα

6. Ο Γιος σου κρίνος με δροσιά

7. Η θέλησή μου βράχος

8. Όπου ‘ν’ ερμιά και σκοτεινιά

9. Στα μάτια και στο πρόσωπο

10. (Πριν απ’ την έξοδο) Μια φούχτα χώμα… (Επάψαν τα φιλιά στη γη)

11. Οι Γυναίκες

12. Μητέρα μεγαλόψυχη

13. Για κοίτα κει χάσμα σεισμού

14. Αλλ’ ήλιος αλλ’ αόρατος

15. Αραπιάς άτι

16. Πειρασμός

17. Πολλοί ‘ν’ οι δρόμοι πο’χει ο νούς

18. Αηδονολάλειε στήθος μου


Προπώληση more.comΑκολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024
Ώρα:
21:00
Κόστος:
25€
Κατηγορία Εκδήλωση:

Χώρος Διεξαγωγής

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
25ης Μαρτίου & Παραλία
Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκης Ελλάδα
+ Χάρτης Google

Οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας είναι από έγκυρες πηγές παρόλα αυτά ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ημερομηνιών ή ακυρώσεις για τις οποίες δεν έχουμε ενημερωθεί.

Αποστολή δελτίων τύπου στο [email protected]