Connect with us
Φόρτωση Εκδηλώσεις

Εκπαιδευτικό Τριήμερο με τον Eugenio Barba: Διαφορά, Τέχνη, Εξέργεση

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2023 @ 18:15

Σύντομη Περιγραφή:
Εκπαιδευτικό Τριήμερο με τον Θεατρικό Σκηνοθέτη Eugenio Barba.

Εκπαιδευτικό Τριήμερο με τον Eugenio Barba
Διαφορά, Τέχνη, Εξέγερση – Οι Ζωές μου στο Τρίτο Θέατρο

Ο πρωτοπόρος θεατρικός σκηνοθέτης και θεατράνθρωπος, Eugenio Barba έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μια τριήμερη εκπαιδευτική εκδήλωση που απευθύνεται τόσο σε ηθοποιούς, χορευτές, σκηνοθέτες, όσο και σε θεωρητικούς, εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς και σπουδαστές των παραστατικών τεχνών.

Το τριήμερο θα διεξαχθεί 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2023 στο ολοκαίνουριο Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών – ΡΕΚΤΙΦΙΕ και θα περιλαμβάνει:

  • Διάλεξη και Q&A με τον Eugenio Barba
  • Προβολή της ταινίας ντοκυμαντέρ «Who is Eugenio Barba» της Μαγδαληνή Ρεμούνδου και
  • Παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του Eugenio Barba «Οι Ζωές μου στο Τρίτο Θέατρο – Διαφορά, Τέχνη, Εξέγερση» σε μετάφραση Lluis Masgrau, Ευάγγελου και Κώστα Βάντζου από τη ΚΑΠΑ Εκδοτική.

Το εκπαιδευτικό τριήμερο αποτελεί μέρος της ευρύτερης εκδήλωσης Διαφορά | Τέχνη | Εξέγερση, με επίτιμους καλεσμένους και τον παγκοσμίου φήμης θεατρικό σκηνοθέτη Eugenio Barba, αλλά και την σπουδαία ηθοποιό του Odin Teatret, Julia Varley.

Στο πλαίσιο του event η ηθοποιός θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα και για 3 μόνο παραστάσεις την θεατρική performance «Ave Maria» σε σκηνοθεσία Eugenio Barba· μια παράσταση αφιερωμένη στη Χιλιανή ηθοποιό María Cánepa.
https://www.viva.gr/tickets/theater/avemariabyeugeniobarba/

Ακόμη, θα διεξάγει το πρακτικό workshop φωνητικής δραματουργίας για ηθοποιούς και τραγουδιστές «The Echo of Silence».
https://www.viva.gr/tickets/conference/echo-of-silence/

Οι δράσεις της εκδήλωσης Διαφορά | Τέχνη | Εξέγερση γίνονται με την ευγενική υποστήριξη του Instituto Italiano di Cultura Atene (Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών).

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του εκπαιδευτικού τριήμερου με τον Eugenio Barba:

  • Τετάρτη, 20.09.2023 ǀ 18:15 – 20:30

60 Χρόνια Θεάτρου – Διάλεξη και Q&A με τον Eugenio Barba

Ο μεγάλος σκηνοθέτης και θεατράνθρωπος, ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα του Odin Teatret το 1966, θα μιλήσει για την εμπειρική και θεωρητική του έρευνα πάνω στη Τέχνη του Θεάτρου, το «Τρίτο Θέατρο», και όντας ένας από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές του θεάτρου τον 21ο αιώνα θα διηγηθεί για τις τελευταίες του εμπειρίες με την θρυλική θεατρική του ομάδα και τις προοπτικές του μέλλοντος.

Ύστερα από τη διάλεξη, ο Ιταλός σκηνοθέτης και μεγάλος οραματιστής της τέχνης του θεάτρου θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα συζητήσει μαζί του.

 

  • Πέμπτη, 21.09.2023 ǀ 18:15 – 20:00

Προβολή της ταινίας ντοκυμαντέρ «Ποιος Είναι ο Eugenio Barba» της Μαγδαληνής Ρεμούνδου και Q&A με συντελεστές τις ταινίας

Με αφορμή την αναγόρευση του Eugenio Barba ως Επίτιμο Διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το αφιέρωμα που έγινε το 2019 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο για τον παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτη και θεωρητικού του Θεάτρου, η Μαγαληνή Ρεμούνδου επιχειρεί με το ντοκυμαντέρ της τη παρουσίαση του μεγάλου σκηνοθέτη μέσα από τα μάτια των στενών του συνεργατών του στο Odin Teatret, τις αναλύσεις των ακαδημαϊκών, αλλά και τις μαρτυρίες καλλιτεχνών που τον γνώρισαν και επηρεάστηκαν από την τέχνη του.
Μετά τη προβολή θα ακολουθήσει Q&A με τη σκηνοθέτη του ντοκυμαντέρ, συζήτηση με τους συντελεστές και τον Eugenio Barba.

 

  • Παρασκευή, 22.09.2023 ǀ 18:15 – 19:30

Παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του Eugenio Barba «Οι Ζωές μου στο Τρίτο Θέατρο – Διαφορά, Τέχνη, Εξέγερση» σε μετάφραση Ευάγγελου και Κώστα Βάντζου από τη ΚΑΠΑ Εκδοτική

To βιβλίο «Οι Ζωές μου στο Τρίτο Θέατρο – Διαφορά, Τέχνη Εξέγερση» αποτελεί μια επαγγελματική αυτοβιογραφία που επιχειρεί να αναπαραστήσει την αναζήτηση του νοήματος. Ο Eugenio Barba, ένας συναρπαστικός αφηγητής, πέρα από σπουδαίος δάσκαλος, με λογοτεχνικό λόγο μας παραθέτει σαράντα περίπου κείμενα από πολύ διαφορετικές περιόδους, που μιλούν για μια πληθώρα εμπειριών και θεμάτων (ταξιδιωτικές εντυπώσεις, ιστορίες ανθρώπων που συνάντησε, ιστορίες ανθρώπων από προηγούμενες εποχές, μύθους και παραβολές), για να καταλήξει στην ουσιαστική πραγματικότητα ενός θεάτρου που φτιάχτηκε για να υπερβεί τον εαυτό του. Αυτή είναι η κόκκινη κλωστή που διατρέχει το βιβλίο: η ενέργεια ανάμεσα στο θέατρο και σε ό,τι το υπερβαίνει. (Συρραφή σημειώσεων από τους σχολιαστές και μεταφραστές του βιβλίου: Lluis Masgrau, Ευάγγελος Βάντζος, Κώστας Βάντζος)


Πρακτικές πληροφορίες

Πότε: 20, 21, 22 Σεπτεμβρίου 2023
Ώρες:
Τετάρτη, 20.09.2023 ǀ 18:15 – 20:30
Πέμπτη, 21.09.2023 ǀ 18:15 – 20:00
Παρασκευή, 22.09.2023 ǀ 18:15 – 19:30
Που: ΡΕΚΤΙΦΙΕ – Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών (Κωνσταντινουπόλεως 119, Αθήνα, 10447)
Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά (με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά)
Κόστος συμμετοχής: 40 ευρώ
Προπώληση: μέσω viva.gr
Πληροφορίες: +306949409474 (Δευτέρα με Παρασκευή: 12:00 – 18:00)


Eugenio Barba

Ο Eugenio Barba είναι ένας από τους πρωταγωνιστές στην ιστορία του θεάτρου κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Η δραστηριότητά του, η οποία αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς εδώ και μισό αιώνα, περιλαμβάνει πολλούς τομείς: την καλλιτεχνική δημιουργία των παραστάσεων, τον θεωρητικό στοχασμό, την παιδαγωγική και την μετάδοση της εμπειρίας, την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την επιστημονική μελέτη της τέχνης του ηθοποιού/χορευτή, την χρήση του θεάτρου «εκτός του θεάτρου» σε κοινωνικά και διαπολιτισμικά πλαίσια ανά τον κόσμο με σκοπό την σύναψη σχέσεων μεταξύ των πολιτισμών και των εθνοτικών ομάδων.

Ο Οκτώβριος του 1964 είναι ημερομηνία σταθμός στη πορεία του: Ο Barba ίδρυσε στο Oslo το Odin Teatret μαζί με μερικούς νέους, που απορρίφθηκαν από την Εθνική Θεατρική Σχολή. Δύο χρόνια αργότερα, μετακόμισε με την ομάδα του στο Holstebro, στην Δανία, και εκεί άρχισε να φτιάχνει ένα θεατρικό εργαστήρι με πρωτοποριακές μεθόδους παραγωγής.

Οι πρωτοβουλίες και οι συνεργασίες του Barba και των ηθοποιών του με θέατρα, πανεπιστήμια, ομάδες στα πρώτα τους βήματα και με υψηλού κύρους ιδρύματα εξελίχθηκαν σε πολλαπλές παιδαγωγικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες στο Holstebro και σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα στην Νότια Αμερική.

Ο Barba έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία. Τα καλλιτεχνικά του επιτεύγματα και η έρευνά του στη θεατρική ανθρωπολογία έχουν αναγνωριστεί με τιμητικούς και διδακτορικούς τίτλους από τα Πανεπιστήμια του Aarhus, Ayacucho, Bologna, Havana, Warsaw, Plymouth, Hong Kong, Buenos Aires, Tallinn, Cluj-Napoca, Εδιμβούργου, Σαγκάης και Πελοποννήσου.

Το 2020, μαζί με την ηθοποιό Julia Varley, ίδρυσε το Fondazione Barba Varley που έχει στόχο την υποστήριξη ηθοποιών που εργάζονται σε δυσμενείς καταστάσεις λόγω διάκρισης (πολιτική, κοινωνική και φυλετική).

Περισσότερες πληροφορίες: https://fondazionebarbavarley.org/en/eugenio-barba/


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Share This Event

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2023
Ώρα:
18:15
Κόστος:
40€
Κατηγορία Εκδήλωση:

Χώρος Διεξαγωγής

Ρεκτιφιέ
Κωνσταντινουπόλεως 119
Αθήνα,Ελλάδα
+ Χάρτης Google

Οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας μας είναι από έγκυρες πηγές παρόλα αυτά ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ημερομηνιών ή ακυρώσεις για τις οποίες δεν έχουμε ενημερωθεί.

Αποστολή δελτίων τύπου στο [email protected]