Connect with us

Festival

Dance Days Chania: 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού | Το πλήρες πρόγραμμα

Δημοσιεύθηκε

στις

13ο Dance Days Chania, ένα διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού με βάση τα Χανιά Κρήτης. 22 Ιουλίου – 2 Αυγούστου 2023

Το Dance Days Chania γιορτάζει τη ζωή χορεύοντας και εστιάζει για τη 13η διοργάνωσή του στο «συνειδητό σώμα». Αισθάνεται, αποκωδικοποιεί, ακούει τους παλμούς σωμάτων σε αναμονή, εξέγερση, σωμάτων σε αμφισβήτηση, εγρήγορση αλλά και αφύπνιση. Σωμάτων
ενεργών. Παρακολουθεί τις μετατοπίσεις τους στον χώρο και στον χρόνο.

Το DDC ανανεώνοντας και φέτος το ραντεβού στα Χανιά, φιλοξενεί παραστάσεις δημιουργών από 8 χώρες παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές της σύγχρονης χορευτικής σκηνής και δημιουργίας. Το σύνολο των παραστάσεων θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στην καρδιά της παλιάς πόλης, αλλά και σε επιλεγμένα σημεία και γειτονιές της πόλης.

Παρασκευή 21 Ιουλίου 

Εκθεση ζωγραφικής από παιδιά – Το δικό μου σώμα “μιλά”

21.07 – 30.07 | 11:00 – 14:00 & 19:00 – 21:00 | Αγ. Ρόκκος (Σπλάντζια)

Είσοδος ελεύθερη | *Εγκαίνια 21.07, 20:00

Το DDC απευθυνόμενο στη σχολική κοινότητα της πόλης και σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Eκπαίδευσης, πρότεινε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές δημοτικών σχολείων με το εργαλείο της ζωγραφικής να συνομιλήσουν με τα σώματα τους και να εκφραστούν μέσω αυτών.

Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση αυτών των ηλικιακών ομάδων και των άμεσα εμπλεκόμενων, σε θέματα όπως η αυτοπροφύλαξη, η ενίσχυση της σωματικής αντίληψης, της ενσυναίσθησης και των ψυχικών και νοητικών μέσων που προσφέρει η Τέχνη ως πρόληψη παραβιαστικών συμπεριφορών.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Συμμετείχαν 8 δημοτικά σχολεία, 20 εκπαιδευτικοί μέσω βιωματικών εργαστηρίων και περισσότεροι από 400 μαθητές.

Υπεύθυνη project: Σοφία Φαλιέρου

Με την Υποστήριξη της κας. Άννας Νεμπαυλάκη.

Σάββατο  22 Ιουλίου

Εύα Γεωργιτσοπούλου – A SIGNAL THAT TRAVELS DOWN THROUGH YOUR HEART episode #1

22.07 | 21:30 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Εισιτήρια: 12€ (κανονικό), 9€ (φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων)

Η Εύα Γεωργιτσοπούλου γεννήθηκε στην Ελλάδα και κατοικεί στο Βερολίνο. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και συνέχισε τις σπουδές της στο Ισραήλ. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με τους Νόα Ζουκ, Σλόμι Μπίττον και την Ομάδα Σύγχρονου Χορού Κιμπούτς. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Ελλάδα συνεργάστηκε επίσης με το Χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ και την Hellenic Dance Company (ΚΣΟΤ), ενώ αργότερα ως επαγγελματίας χορεύτρια στη Γερμανία με τους Σία Σόνια Ροντρίγκες, Inside The Body Performing Arts, Ομάδα χορού Φράντικς, Χορευτική ομάδα Judith Sanchez Ruiz, Εντιβάλντο Ερνέστο κ.ά. Το διάστημα 2016-2021 συνεργάστηκε ως project base performer με την ομάδα χορού Αερίτες της Πατρίσιας Απέργη και από το 2019 έως σήμερα συνεργάζεται με την ομάδα Sasha Waltz & Guests. Ταυτόχρονα συμμετείχε ως βοηθός χορογράφου και καλλιτεχνικός συνεργάτης σε διάφορες παραγωγές εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι δικές της πρόσφατες δημιουργίες έχουν υποστηριχθεί από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021 καθώς και από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού 2022. Απο το 2016 έως σήμερα οι δουλειέςτης έχουν παρουσιαστεί στο Arc For Dance Festival, Lange Nacht Des Tanzes Bleiburg, Athens Epidaurus Festival, 5th online Festival of the Greek National Opera Ballet, 25th Kalamata International Dance Festival, Dance Days Chania. Athens Video Dance Project, Katapult Berlin, Tanzfabrik, Amalgam-Solo Dance Performance Berlin.

Το έργο “A SIGNAL THAT TRAVELS DOWN THROUGH YOUR HEART episode #1”, είναι ένα κινητικό εγκώμιο στη ρομαντική αγάπη, όπου οι στερεοτυπικές αφηγήσεις για τον έρωτα υπολείπονται.

Από τη συνταρακτική διαπίστωση της Αντιγόνης του Σοφοκλή για το ακατανίκητο του έρωτα μέχρι τη σπαρακτική ερμηνεία της Whitney Houston στο “I will always love you”, προκύπτει το εξής: η ερωτική συνθήκη πυροδοτείται με τη συνάντηση, εκτυλίσσεται ανάλογα με τον ιδιαίτερο τρόπο που οι ερωτευμένοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο και παραμένει υπόθεση για δύο.

Τι γίνεται όμως όταν το αισθαντικό περιβάλλον-σημείο αναφοράς αποδομείται και ο έρωτας περιγράφεται ταυτόχρονα όχι από δύο, αλλά από τρία γυναικεία σώματα στη σύγχρονη εποχή; Καθ’ όλο το κινητικό λεξιλόγιο, μέσα από την αναλυτική έρευνα για τη σύγχρονη αντανάκλαση του ρομαντισμού, το κομμάτι ξεδιπλώνει την κρυφή πτυχή της αγάπης, πέρα από τις ρίζες της πατριαρχίας για να επανεξετάσει και να επαναπροσδιορίσει την έννοια της αγάπης αυτής καθαυτής.

Σύλληψη, Χορογραφία: Εύα Γεωργιτσοπούλου
Δραματουργία: So Young H. Kim
Ερμηνεία- Κινητική έρευνα: Σεβαστή Ζαφείρα, Tamae Yoneda, Εύα Γεωργιτσοπούλου
Μουσική: Νεφέλη Λυσιμάχου
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Κοστούμια: Νεφέλη Περιφάνου
Γραφιστική επιμέλεια: Nephew Design Studio
Βίντεο, Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Παπαθανασόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Cultópia
Η παραγωγή A SIGNAL THAT TRAVELS DOWN THROUGH YOUR HEART episode #1 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Γίτσα Κωνσταντουδάκη – Contakids – Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών

22.07 17:00 – 18:30 & 23.07 10:00 – 11:30

Για πληροφορίες και εγγραφές στείλτε email στο: dd.ch.workshops@gmail.com

Τι είναι το Contakids
Το Contakids είναι μια μέθοδος που φέρνει κοντά τον γονέα και το παιδί με τον πιο παιχνιδιάρικο τρόπο!

Χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο τη σωματική επαφή, και μέσα από το παιχνίδι και το χορό, καλλιεργεί μια βαθύτερη μη-λεκτική μορφή επικοινωνίας μεταξύ του γονέα και του παιδιού.

Μέσα από συγκεκριμένες σωματικές ασκήσεις, γονείς και παιδιά, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση τους, ενδυναμώνουν την σύνδεση και την κατανόηση μεταξύ τους, και καλλιεργούν μια διαφορετική σχέση εμπιστοσύνης.

Τα παιδιά διευρύνουν τις κινητικές τους δεξιότητες, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το σώμα τους με τρόπο ασφαλή και ευχάριστο, και να ενεργοποιούν τους δικούς τους μηχανισμούς σωματικής επιβίωσης. Μέσα από την πρακτική αντιλαμβάνονται τα όρια του εαυτού τους και μαθαίνουν να λειτουργούν ως ανεξάρτητα και αυτοδύναμα όντα.

Ιστορία – Εξέλιξη
Εμπνευστής της μεθόδου είναι ο Ισραηλινός χορευτής και δάσκαλος, Itay Yatuv, ο οποίος φυσικά και αυθόρμητα άρχισε να χορεύει Contact Improvisation με την μόλις 2 ετών κόρη του. Από τότε κι έπειτα, εργάστηκε και ανέπτυξε την μέθοδο, που ονομάζει Contakids, με βάση διάφορες θεμελιακές τεχνικές του Contact Improvisation, την οποία εφαρμόζει εδώ και 10 χρόνια. Η νέα αυτή μέθοδος αφορά συνδυασμένα διαδραστικά παιχνίδια και σωματικές ασκήσεις για γονείς και παιδιά 2-5 ετών.

Τι κάνουμε
Στο μάθημα αυτό δουλεύουμε με τον πιο παιχνιδιάρικο και απολαυστικό τρόπο για τον γονέα και για το παιδί, με την αίσθηση του βάρους, με κινητικές αρχές του τραβάω και σπρώχνω, με την κύλιση και την πτώση, καθώς και κιναισθητηριακές οδηγίες που μας επιτρέπουν σε έναν ελεύθερο τελικά χορό, και στο πως μπορεί γονέας και παιδί να αλληλεπιδράσουν με έναν πιο ενεργητικό σωματικά τρόπο.

Που απευθύνεται
Το Contakids απευθύνεται σε παιδιά από 2 έως 5 ετών και τους γονείς τους, ή άλλους φροντιστές και συγγενείς με τους οποίους έχουν άνετη σωματική επαφή. Είναι ανοιχτό σε συμμετοχές και με τους δύο γονείς ή ένας γονέας με δύο παιδιά.

Πως λειτουργεί – Βασικές αρχές
Στο Contakids επιτρέπουμε στο παιδί να μάθει μέσα από την εμπειρία και την αποτυχία. Μέσα από ασκήσεις που προκαλούν την πτώση, δημιουργώντας μη-σταθερές σωματικές βάσεις επιφάνειας, τα παιδιά μαθαίνουν να πέφτουν. Μαθαίνουν πώς να είναι τα ίδια υπεύθυνα για την σωματική τους επιβίωση, καθώς και πώς να χρησιμοποιούν το σώμα τους λειτουργικά και αποτελεσματικά. Παράλληλα στόχος για τον γονέα είναι να παρατηρήσει πότε χρειάζεται να επεμβαίνει, και πότε το παιδί πραγματικά κινδυνεύει να πληγωθεί, διερευνώντας έτσι τα όρια και του γονέα και του παιδιού.

Μέσα από τις ασκήσεις επίσης ενθαρρύνουμε το παιδί να μάθει να κρατιέται από τον γονέα, καθιστώντας το έτσι πιο ενεργό και αισθητηριακά παρόν. Αναπτύσσεται με αυτόν τον τρόπο η ικανότητα του να αισθάνεται σωματικά ερεθίσματα και να αντλεί πληροφορίες μέσα από την αφή. Έτσι και οι γονείς αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους και να κρατήσουν το παιδί αντιλαμβάνονται και αισθάνονται καλύτερα σε ποια θέση ή κατάσταση είναι το παιδί και έτσι μπορούν να ανταποκριθούν αναλόγως.

Τέλος μέσα από τον ελεύθερο χορό μεταξύ γονέα και παιδιού αναπτύσσουμε μια ισάξια σχέση προτείνοντας έναν κινητικό διάλογο που και οι δύο συνομιλούν σωματικά, προτείνουν, επιλέγουν και ακούνε μαζί ο ένας τον άλλο.

Cia. Carla Sisteré – The Sad-Mad Method

22.07 | 20:00 | Πλατεία Γιαλί Τζαμισί

Είσοδος ελεύθερη

Το έργο “The Sad-Mad Method” είναι ένα ταξίδι περιτριγυρισμένο με ποπ κορν. Μια ιστορία μίσους και αυτο-αγάπης. Μιλάει για το πώς να ξεφύγουμε όταν έχουμε πιάσει πάτο. Μια προσωπική μεταμόρφωση επικαλυμμένη με χώμα και κομφετί. Αυτό το ντουέτο είναι ένας δυνατός συνδυασμός μεταξύ θεάτρου και χορού, ειδικά φτιαγμένο για αντισυμβατικούς χώρους και όλους τους τύπους κοινού.

Χορογράφος, Υπεύθυνη ομάδας & Ερμηνεύτρια: Carla Sisteré
Ερμηνεύτρια & Υπεύθυνη Παραγωγής: Anna Sagrera
Μουσική σύνθεση: Alexander Espinoza
Κοστούμια: Miona
Με την υποστήριξη: L’Escorxador D’Elx, Centre Cívic Can Clariana, Red Acieloabierto, Plataforma La Vivas, SaT!
& Instituto Cervantes Atenas

 

Κυριακή 23 Ιουλίου

Εύα Γεωργιτσοπούλου & Tamae Yoneda – Inside Extremity & Movement Poetry

23.07 – 25.07  | 16:00 – 19:00

Για πληροφορίες και εγγραφές στείλτε email στο: dd.ch.workshops@gmail.com

Το Inside Extremity είναι μία μέθοδος εκμάθησης και εξάσκησης του σύγχρονου χορού που δημιουργήθηκε το 2015 από την Εύα Γεωργιτσοπούλου και διδάσκεται από την ίδια εώς σήμερα. Στόχος του Inside Extremity είναι να χτίσει ένα διδακτικό πλαίσιο το οποίο εφαρμόζεται και απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε μη επαγγελματίες μαθητές. Το όραμά του παραμένει εξαρχής το ίδιο. Κάθε άνθρωπος να έχει πρόσβαση στο χώρο του σύγχρονου χορού και επομένως την ευκαιρία να εξασκηθεί σε ένα απαιτητικό κινητικό πλαίσιο που εξελίσσει το κάθε σώμα μεμονωμένα. Εστιάζει κατά βάση στον καθοδηγούμενο αυτοσχεδιασμό με τη χρήση συγκεκριμένων τεχνικών οδηγιών. Μέσω της συνεχούς κίνησης και της ταχύτητας οδηγεί τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν την ισορροπία μεταξύ αυθόρμητης και ελεγχόμενης κινητικότητας. Ξεκινά και επιμένει στον τεχνικό αυτοσχεδιασμό. Εισάγει έπειτα μια σειρά από επαναληπτικές τεχνικές ασκήσεις και κινητικά μοτίβα που ενδυναμώνουν και συντονίζουν το σώμα και τέλος προτείνει την εκμάθηση υλικού – χορογραφίας η οποία ενεργοποιεί το συντονισμό, την ταχύτητα, την καθαρότητα και το δυναμισμό του σώματος. Το Inside Extremity ψάχνει τη δημιουργικότητα και την καθαρή πρόθεση μέσα στη σχέση σώματος και νου. Μέσω της άσκησης της σωματικής αυτοπεποίθησης θέλει κατα κύριο λόγο να ενισχύσει τη νοητική αυτοπεποίθηση των συμμετεχόντων. Υπό το πρίσμα του χορού ως γλώσσας, το όραμα του Inside Extremity είναι η εξέλιξη του σώματος σε πηγή λεξιλογίου και η εξέλιξη των συμμετεχόντων σε κινητικούς εξιστορητές.

Το Movement Poetry είναι ένα εξαιρετικά δυναμικό μάθημα/εκπαιδευτικό σεμινάριο σύγχρονου χορού που χρησιμοποιεί ένα μείγμα διαφορετικών σωματικών στυλ και κινητικής αισθητικής. Συνδυάζει κινητικά στοιχεία που εμπλουτίζουν το κινητικό λεξιλόγιο του σώματος και αποτελούν πρόκληση για το συντονισμό και την αντίληψη του εκπαιδευόμενου.

Το Movement Poetry ξεκινά με μια σωματική προθέρμανση προκειμένου το σώμα να είναι προετοιμασμένο και διαθέσιμο στην κινητική έρευνα. Μετά το ζέσταμα, ακολουθούν διαφορετικά κινητικά εργαλεία όπως μοτίβα και ασκήσεις στο πάτωμα, σετ κινητικών φράσεων και αυτοσχεδιασμός.

Στο τελευταίο μέρος του μαθήματος μαθαίνουμε ένα χορογραφημένο υλικό το οποίο αναπαράγεται από τον κάθε συμμετέχοντα με βάση την προσωπική του σωματική αίσθηση, μουσικότητα και το δικό του κινητικό χαρακτήρα.

Το Movement Poetry αντικατοπτρίζει το όραμα της Tamae ως καλλιτέχνιδα και γίνεται ένα ασφαλές περιβάλλον μάθησης και ανταλλαγής γνώσεων. Ένας χώρος όπου η κινητική έρευνα χρησιμοποιεί το σώμα ως εργαλείο για να εκφράσει βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα που αντηχούν σε όλους, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή το υπόβαθρό τους.


M Studio – Elevator

23.07 | 21:30 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Εισιτήρια: 12€ (κανονικό), 9€ (φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων)

Το ασανσέρ είναι ένας στενός χώρος όπου οι άνθρωποι μπαινοβγαίνουν, ανεβοκατεβαίνουν, χωρίς να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Το ασανσέρ είναι πάντα σε κίνηση. Αλλά αν ξαφνικά κολλήσει στη διαδρομή, όλα μπορούν να συμβούν.

“Ο τίτλος της παράστασης καθώς και η χορογραφία μας ρίχνει εμας τους θεατές, σε ένα πλέγμα συνειρμών από τον ομοιογενή κόσμο του επιχειρηματία σε μικρούς, ασφυκτικούς χώρους, από ουδέτερες καταστάσεις στην εξάντληση και την αγωνία”. (Anikó Varga)

Χορογράφος: Fehér Ferenc
Ερμηνευτές: Deák Zoltán, Szekrényes László, Veres Nagy Attila
Μουσική: Fehér Ferenc


Το σώμα στον δημόσιο χώρο ως βίωμα και ως πράξη

Ημερίδα Είσοδος ελεύθερη

10:00 – 10:30 Εγγραφές
10:30 – 11:00 Χαιρετισμοί/ Εισαγωγή

11:00 – 11:30 [20’+10′ Ερωτήσεις]
*Αγγελική Αυγητίδου – Πώς να είσαι δημόσιο στον χώρο
Καλλιτέχνης της περφόρμανς, Αρχιτέκτων και Ακαδημαϊκός, Αναπλ. Καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Συντονισμός: Δήμητρα Χατζησάββα

11:30 – 12:30 [45’+15’ Ερωτήσεις]
Δήμητρα Χατζησάββα – Σωματικές χαρτογραφήσεις δημοσίων χώρων
Αρχιτέκτων, Αναπλ. Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΠΚ

Στέλλα Μαστοροστέριου – Χορογραφικές Προσεγγίσεις του Αστικού Χώρου – Δύο Παραδείγματα
Χορογράφος

Βίκυ Αγγελίδου – Η εμπλοκή της κοινότητας ως μέρος του έργου τέχνης στον δημόσιο χώρο μέσα από 3 παραδείγματα καλλιτεχνικών παραγωγών
Καλλιτεχνική ερευνήτρια, χορογράφος, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Gestalt

ΔΙΑΛΕΙΜMΑ 15’

12:45 – 13:15 [20’+10 Ερωτήσεις]
*Carol Brown – Resisting Cruel Histories – Dance on a Democratic Ground Plane
Professor in Dance, Victorian College of the Arts (VCA)
Συντονισμός: Αριάδνη Μίκου

13:15 – 14:00 [30’+15’ Ερωτήσεις]
Αντώνης Μπέρτος – Το σώμα και η πόλη που κατοικούμε μέσα από δύο έργα videodance: Όταν τα ψηφιακά μέσα γίνονται σύμμαχοι του σώματος και του δημόσιου χώρου
Διαθεματικός Καλλιτέχνης – Ερευνητής

Μαρία Νεφέλη Σιώζου – Η σεξουαλικότητα του χορού και η σεξουαλικοποίηση του δημόσιου χώρου. Τα σώματα ως όρια και διεκδικήσεις στον χώρο
Αρχιτέκτονας Μηχανικός

ΔΙΑΛΕΙΜMΑ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ

17:00 – 17:30 [20’+10 Ερωτήσεις]
*Άννα Τζάκου – Επιτελώντας τον Δημόσιο Χώρο: ένα Συμβάν Ονειρέματος μέσα στη Σφαίρα του Καθημερινού
Περφόμερ, σκηνοθέτης, practice-based ερευνήτρια, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Συντονισμός: Αλέξανδρος Βαζάκας

17:30 – 18:30 [45’+15’ Ερωτήσεις]
Δημήτρης Ψυχογυιός, Νίκος Πλατσάς, Ρένα Στολίδου, Αρχοντή Ιωάννου – Σωματικότητα και Αρχιτεκτονική Τεχνολογία
Δημήτρης Ψυχογυιός (Επίκουρος Καθηγητής ΤΑΜ ΠΘ), Νίκος Πλατσάς (Ακαδημαϊκός υπότροφος ΤΑΜ ΠΘ), Ρένα Στολίδου (Ακαδημαϊκός υπότροφος ΤΑΜ ΠΘ), Αρχοντή Ιωάννου (Πανεπιστημιακός υπότροφος ΤΑΜ ΠΘ)

Ιωάννα-Χρυσάνθη Στουρή – Το κινούμενο σώμα ως εργαλείο ανάγνωσης και επανα-νοηματοδότησης του χώρου
Αρχιτεκτόνισσα, Χορεύτρια, Ερευνήτρια

Sarah Möller – Towers, decks and urban waste – filmdance in new york’s 70s and 80s
PhD Candidate, Freie Universität Berlin

ΔΙΑΛΕΙΜMΑ 15’

18:45 – 19:30 [30’+15’ Ερωτήσεις]
Συντονισμός: Στεριανή Τσιντζιλώνη
Ιωάννης Σιδηρόπουλος – Εξερευνώντας τις Δυνατότητες Μεταλλαγής των Εικονικών Παραστάσεων και Ταινιών Χορού σε Δημόσιους Χώρους: Ανταπόκριση στις προκλήσεις της πανδημίας COVID-19 και πέραν αυτής
Διδακτορικός Ερευνητής, Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης

Πολένα Κόλια Petersen – Χοροί για παρόντες και μέλλοντες κόσμους: εστιάσεις για γίγνεσθαι-με το άλλο σώμα μέσα από τον αυτοσχεδιασμό ως σωμαισθητική και πολιτική πρακτική
Χορεύτρια, δημιουργός, πρακτικός & ερευνήτρια χορού και βιώσιμων, συμμετοχικών κινητικών πρακτικών

19:30 – 20:00 [20’+10 Ερωτήσεις]
*Michael Klien & Βιτόρια Κωτσάλου – Governance of sensibility
Michael Klien (Artist, Choreographer, Professor at Duke University) & Βιτόρια Κωτσάλου (Χορεύτρια, Χορογράφος)

20:00 – 20:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ / ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ / ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Επιστημονική επιτροπή:

Αλέξανδρος Βαζάκας (Αρχιτέκτων, Αναπλ. Καθηγητής Π.Κ.)
Δρ. Αριάδνη Μίκου (Αρχιτέκτων, Ερευνήτρια Χορού)
Δρ. Στεριανή Τσιντζιλώνη (Επίκουρη καθηγήτρια Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ)
Δήμητρα Χατζησάββα (Αρχιτέκτων, Αναπλ. Καθηγήτρια Π.Κ.)
Σοφία Φαλιέρου (Χορογράφος, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Dance Days Chania)

Δευτέρα 24 Ιουλίου

Ελεάνα Αλεξάνδρου – Making Performances

24.07 – 26.07  | 14:30 – 18:30

Για πληροφορίες και εγγραφές στείλτε email στο: dd.ch.workshops@gmail.com

Η δημιουργία παραστάσεων είναι μια διαδικασία ανοιχτή σε οτιδήποτε και τίποτα, ανάμεσα σε ερωτήσεις, δηλώσεις, όνειρα και συλλογισμό. Είναι επίσης μια διαπραγμάτευση χρόνου και έντασης. Με αυτό το εργαστήριο μοιράζομαι διαδικασίες αποσυσκευασίας των ιδεών μας, λήψης αποφάσεων, παραστάσεων και αναλογισμού. Ασχολούμαστε με εναρκτήρια εργαλεία, ξεκλείδωμα ιδεών μέσω πρακτικών ασκήσεων, συνθέτουμε τραγούδια, σόλο παραστάσεις, και βλέπουμε πως επικοινωνούν διαφορετικές εκφάνσεις σωματικότητας και χορογραφίας.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει ασκήσεις αυτόματης γραφής, αυτόματης ομιλίας, διαδραστικές ασκήσεις για να ανοίξει η σκέψη και οι τρόποι αντίληψης μιας δημιουργικής διαδικασίας. Συμπεριλαμβάνει, επίσης, ασκήσεις που ασχολούνται με τη παραστατικότητα σε σχέση με την έκφραση του σώματος, της φωνής αλλά και ασκήσεις συγγραφής σύντομων κειμένων/τραγουδιών. Τέλος, οι συμμετέχοντες φτιάχνουν πεντάλεπτα σόλο τα οποία παρουσιάζονται και λειτουργούν σε ένα πλαίσιο ανατροφοδότησης, ώστε να επεξεργαστούμε διάφορα στάδια της δημιουργίας μιας παράστασης.

Απευθύνεται σε χορογράφους, performers ή καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία ζωντανής παράστασης. Οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν μαζί τους μια ιδέα που έχουν ήδη για νέα δουλειά. Διαφορετικά, οι ασκήσεις της πρώτης μέρας θα παράξουν σκέψεις ή ιδέες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Compagnia Naturalis Labor – The Rite

24.07 | 21:30 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό – 12€ φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων | Για τις 2 παραστάσεις

Μια ιεροτελεστία μεταξύ του ιερού και του βέβηλου η οποία αφηγείται μια χαμένη ανθρωπότητα. Ενδόμυχη, αρχέγονη, συναρπαστική παράσταση, αιχμαλωτίζει το κοινό με τη δύναμη της αμεσότητάς της. Κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν την εξέλιξη, οδηγώντας στο ταξίδι του μυστηρίου της τελετουργίας. Με το “πάγωμα” ορισμένων εικόνων διακρίνονται αναφορές στη ζωγραφική του Μπαρόκ ή σε ορισμένες μορφές νεολιθικής γλυπτικής.

Σύλληψη, χορογραφία, διεύθυνση: Luciano Padovani
Χορεύτρια: Roberta Piazza
Κριτική ματιά: Mauro Zocchetta
Μια παραγωγή της Naturalis Labor Company και συμπαραγωγή του Hangarfest 2020.
Με την υποστήριξη των: Mibac/Veneto Region/Arco Danza/Municipality of Vicenza.

Eliana Stragapede & Borna Babić – AMAE

24.07 | 22:00 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό – 12€ φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων | Για τις 2 παραστάσεις

Αυτή η παράσταση θέτει ερωτήματα και διερευνά τα όρια ανάμεσα στη φροντίδα και την εμμονή, την αγάπη και τον πόνο, την υποστήριξη και τον έλεγχο. Πού βρίσκεται η γραμμή μεταξύ αυτών των άκρων; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το ένα πριν μετατραπεί στο αντίθετο αποτέλεσμα; Υπάρχει δυνατότητα συμβιβασμού και κατανόησης ή πρόκειται για έναν ατέρμονο βρόχο;

Σύλληψη, χορογραφία και ερμηνεία: Eliana Stragapede, Borna Babic
Δραματουργία: Margherita Scalise
Μουσική σύνθεση από: Nenad Kovacic
Φωνή: Teresa Campos
Πρωτότυπη μουσική: Nicholas Britell
Επεξεργασία ήχου: Giuseppe Santoro
Κοστούμια: Nina Lopez-Le Galliard
Σχεδιασμός φωτισμού: Benjamin Verbrugge
Με την υποστήριξη και επιχορήγηση των: VGC Brussels, European Union, Goethe Institut, L’OBRADOR, ROXY Ulm και TanzLabor Ulm
Το παρόν έργο παρήχθη με τη χρηματοδοτική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις που εκφράζονται σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι αντικατοπτρίζουν την επίσημη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρίτη 25 Ιουλίου

Teatr A Part – Four More

25.07 | 21:30 |Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Εισιτήρια: 12€ (κανονικό), 9€ (φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων)

 Το “Four More” είναι μια σειρά σκηνικών συνθέσεων για τέσσερις γυναίκες ερμηνεύτριες και τα γυμνά τους σώματα, τον χώρο, τον ήχο και το φως.

“Μια από τις πιο διάσημες γκραβούρες του Albrecht Dürer είναι οι “Τέσσερις γυμνές γυναίκες” (ή “Τέσσερις μάγισσες”). Τέσσερις γυμνές γυναίκες στέκονται σε ένα στενό, άδειο δωμάτιο. Καθεμία από αυτές είναι τοποθετημένη διαφορετικά προς τον θεατή και τα μάτια τους είναι στραμμένα προς κάτι αόρατο. Η μία έχει μικρό κεφάλι σε μεγάλο σώμα και αυστηρό, κανονικό, σχεδόν κλασικό προφίλ. Η δεύτερη έχει ένα ήπια διαμορφωμένο, όμορφο πρόσωπο με έκφραση αγωνίας και το σώμα της είναι νεότερο από τα υπόλοιπα. Η τρίτη έχει την πλάτη της προς εμάς – το πρόσωπό της δεν είναι ορατό. Η τέταρτη, η οποία είναι μισοκρυμμένη πίσω από τις υπόλοιπες, έχει ένα ρουστίκ πρόσωπο με απίστευτα σφιχτά χείλη. Τα σώματά τους είναι βαριά. Η φυσικότητα και ο αυθορμητισμός των σωμάτων που απεικονίζονται στην εικόνα σημαίνουν ότι δεν σκεφτόμαστε την αρχαία χάρη, αλλά τη ζωντανή φύση”. Πηγή: Painting Planet

Σύλληψη, διεύθυνση, σκηνογραφία, σχεδιασμός φωτισμού: Marcin Herich
Χορογραφία σε συνεργασία: a team
Ερμηνεύτριες: Alina Bachara, Katarzyna Gogacz, Karolina Wosz, Marta Zielonka
Μουσική: Clint Mansell, Dark Sanctuary, Fetish Park, Mr Geoffrey & JD Franzke, Social Interiors
Συνεργασία στη διαμόρφωση του χώρου, του σκηνικού και του φωτός: Cezary Kruszyna
Πρεμιέρα: 11 Νοεμβρίου 2021
Συγχρηματοδοτείται από την Αυτοδιοίκηση της Silesian Voivodeship.
Συγχρηματοδοτείται από το Institution of Culture Katowice City of Gardens (TEATROGRANTY 2021 competition).

Livia Balazova MM & Zebastian Mendez Marin – Multipartnering workshop

25.07 – 27.07  | 10:00 – 13:00

Είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας όπου συνδυάζουμε έννοιες από το MINDCROSS και το THE INTUITIVE BODY, για να αναζητήσουμε δυνατότητες κίνησης σε καταστάσεις σωματικής αλληλεπίδρασης.

Στο σεμινάριο εξερευνούμε στοιχεία σύνδεσης που μπορούν να εφαρμοστούν σε τρίο, κουαρτέτα, κουιντέτο, ομάδες και μάζες.

Μέσα από την εξάσκηση, η ομάδα θα βρει μια κατάσταση σώματος στην οποία οι πυρήνες όλων των συμμετεχόντων συνδέονται μεταξύ τους, μέσω της σχέσης με τα πόδια, το έδαφος και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Με ασκήσεις και παιχνίδια που αφορούν τα θεμέλια της πρακτικής μας, ανοίγουμε το δρόμο για τη μελέτη ενός άλλου στοιχείου που είναι θεμελιώδες κατά τη διάρκεια των σχέσεων συνεργασίας: τους ρόλους.

Αυτοί δεν θα είναι προκαθορισμένοι, αλλά θα αλλάζουν συνεχώς κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης. Η κατανόηση του ρόλου που παίζεται είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της δράσης.

Θα δουλέψουμε τους ρόλους με παιχνίδια που περιλαμβάνουν διαφορετικές δυνάμεις και αδράνεια και θα συγκεντρώσουμε την ενέργεια σε συγκεκριμένα σημεία ανάλογα με τη δυναμική. Θα γνωρίσουμε διαφορετικούς τύπους αξόνων (τον ατομικό, τον κοινό και τον αναφορικό) και θα μελετήσουμε τις δυνάμεις που εμπεριέχονται σε αυτούς.

ΣΤΟΧΟΙ
– Να αναπτύξουμε τη συλλογική ικανότητα να εργαζόμαστε σε διαφορετικές ομάδες, προκειμένου να βελτιώσουμε τη φυσική και δημιουργική ικανότητα όσων συμμετέχουν.
– Να ενθαρρύνουμε την οριζόντια δημιουργία.
– Ανάπτυξη δεξιοτήτων για την επίλυση δυσκολιών μέσα από τον πειραματισμό με ρόλους και δημιουργικά ρίσκα.

Τετάρτη 26 Ιουλίου

Βαρβάρα Μπαρδακά – KYS improvisation: Practice into Performance

26.07 – 27.07  | 10:00 – 13:00

Για πληροφορίες και εγγραφές στείλτε email στο: dd.ch.workshops@gmail.com

Η αυτοσχεδιαστική μέθοδος KYS απευθύνεται σε κινούμενα σώματα κάθε στυλ χορού και επιπέδου που επιθυμούν να αναπτύξουν την αυτοσχεδιαστική τους ταυτότητα.

Με κύριο εργαλείο την παρατήρηση, στο σεμινάριο αυτό θα οξύνουμε την κινητική μας αντίληψη, θα έρθουμε σε επαφή με την πηγαία, αυθόρμητη κίνησή μας και σε ένα ασφαλές περιβάλλον θα προσεγγίσουμε την οικειότητα με την έκθεση, τόσο σε επίπεδο performance όσο και ως άνθρωποι προσπερνώντας τους αυτοπεριορισμούς μας.

Μετατρέποντας κάθε “παραπάτημα” σε επόμενη κίνηση, ατομικά και ως ομάδα, θα αναπτύξουμε την νοητική, συναισθηματική και σωματική μας αντοχή, θα μετατρέψουμε τον εαυτό μας σε μια ανεξάντλητη δημιουργική πηγή και θα επικοινωνήσουμε σε μια κινητική γλώσσα με διαφορετική μορφή για τον καθένα αλλά κοινή λογική για όλους!

Video Dance DDC 2023

Είσοδος ελεύθερη

26.07 | Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (υπαίθριος χώρος)

02.08 | Υπαίθριο πάρκινγκ οδός Σμύρνης 2

Remember, Body… – Κωνσταντίνα Ντιναπόγια – Διάρκεια: 1’
Klepsydra – Ιουλία Μεσσίνη, Δημήτρης Σκιαδαρέσης – Διάρκεια: 2’
(a)cross you… – Εβίτα Μάνου & Ευαγγελία Δαμιανού – Διάρκεια: 2’
The Essence Always Lasts – Karelis Zambrano – Διάρκεια: 3’
JARANA – Laia Santanach – Διάρκεια: 6’
Social Waves – Βάγγη Κιμπιζή – Διάρκεια: 3’
One Shilling – Μόνικα Νικολαΐδου – Διάρκεια: 5’
What If? – Ιόλη Κασκάνη – Διάρκεια: 3’
The Calling – Alex Rowland – Διάρκεια: 6’
Damselfly – Elizabeth Arifien – Διάρκεια: 5’
Bouboulina – Χριστιάνα Κοσιάρη & Σοφία Σφυρή – Διάρκεια: 4’
PRE – SENZA – Alice Pan – Διάρκεια: 5’
Kronos Quartet (String Quartet No.5:V) – Rebecca Lanzoni & Marco Saccani – Διάρκεια: 3’
HinterTerra – Ana Baer Carillo & Heike Salzer  – Διάρκεια: 5’
A Myriad Mind – Marie Zechiel – Διάρκεια: 2’
YEL – Rima Pipoyan – Διάρκεια: 4’
Tribale – Melissa Ugolini – Διάρκεια: 3’
(non)human consonances – Cristina Negucioiu – Διάρκεια: 4’
Identity in Between – Μαριάννα Καβαλλιεράτου, Έφη Σπύρου / RUNONART 2021 – Διάρκεια: 6’
Stav – Amit Abend – Διάρκεια: 7’
REISEWARNUNG – Marie Haußdörfer – Διάρκεια: 1’
Absent Presence – Georgia Ponticello– Διάρκεια: 1’
Frequency Station – Βασίλης Μαυριανός – Διάρκεια: 4’
Aequorea – Tási Dance Co. – Διάρκεια: 3’
Alezan – Loic Faquett – Διάρκεια: 8’
Soldier Up – Στυλιάνα Αποστόλου – Διάρκεια: 4’
Fool’s Funk – Maisie Woodford – Διάρκεια: 6’
Bruxism – Άλκηστις Παγκοσιάν – Διάρκεια: 3’

Πέμπτη 27 Ιουλίου

Ching-Ying Chien – Vulture

27.07 | 21:30 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Εισιτήρια: 12€ (κανονικό), 9€ (φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων)

Η αρχική έμπνευση για αυτό το έργο προήλθε από έναν παλιό θιβετιανό μύθο για τους γύπες. Λέγεται ότι κανείς δεν βλέπει ποτέ το σώμα ενός νεκρού γύπα. Όταν ένας γύπας ξέρει ότι η ζωή του είναι κοντά στο τέλος της, πετάει ψηλά προς τον ήλιο και λιώνει στο τίποτα. Ο μύθος αυτός συνδέεται λίγο με τον ελληνικό μύθο του Ίκαρου και του Δαίδαλου. Ο άνθρωπος μιμείται τη φύση και αποτυγχάνει. Ο απέραντος ουρανός της ελευθερίας παρακινεί τον Ίκαρο να πετάξει ψηλά μέχρι να λιώσουν τα φτερά του και προκαλεί την πτώση του. Και οι δύο χαρακτήρες πλησιάζουν τον ήλιο. Ο γύπας ελέγχει το τέλος της δικής του ζωής, ενώ ο άνθρωπος χάνει τη ζωή του για τη λαχτάρα της ελευθερίας.

Η Ching-Ying Chien εμπνεύστηκε επίσης από τη ζωή της. Ως μάρτυρας του θανάτου της οικογένειάς της ή φίλων της, μαθαίνει την ανεξέλεγκτη φύση της ανθρώπινης ζωής και επικαλείται τους διάφορους περιορισμούς του ανθρώπου. Ως χορεύτρια, μπορεί να απελευθερωθεί από το ανθρώπινο πλαίσιο και μεταμορφώνεται με τη θέλησή της. Στη σκηνή είναι άλλοτε ζώο και άλλοτε άνθρωπος. Ερμηνεύοντας τη δυνατότητα, την αδυναμία, την τρέλα και τον έλεγχο ενός ελεύθερου πνεύματος μέσα σε ένα ανθρώπινο σώμα, εξερευνά τον περιορισμό και την ελευθερία της ζωής.

Χορογραφία: Ching-Ying Chien
Συνθέτης/ Κιθάρα/ Ηχητικά: Joseph Ashwin
Μουσικός συνεργάτης/Drum: James Heggarty
Σχεδιασμός φωτισμού: Jui-Hsuan Tseng
Κοστούμια: Marie Cantenys
Το Vulture ανατέθηκε από το National Performing Arts Center – National Kaohsiung Center for the Arts (Weiwuying), Taiwan. Έκανε πρεμιέρα στο Playhouse στις 8 Νοεμβρίου 2018.

Επιχορηγήθηκε από το National Culture and Arts Foundation, Taiwan. Υλοποιήθηκε μέσα από επιχορήγηση του Lo Man-Fei Dance Fund, Cloud Gate Culture and Arts Foundation, Taiwan.

Η ανάπτυξη της σύντομης εκδοχής του Vulture έγινε από την Akram Khan Company στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Portraits in Otherness και η πρώτη φάση έκανε πρεμιέρα στις 7 Ιουνίου 2018 στο Lilian Baylis Studio, Sadler’s Wells Theater, Ηνωμένο Βασίλειο.

Alejandro Moya – The malleable body: from sensitive to extreme

27.07 – 29.07  | 16:00 – 19:00

Για πληροφορίες και εγγραφές στείλτε email στο: dd.ch.workshops@gmail.com

1. Πώς να εισαγάγετε οστεοπαθητικές τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση χορού;
2. Ποιες είναι οι πιο χρήσιμες ακροβατικές τεχνικές που μπορούν να προσαρμοστούν σε διαφορετικά σώματα και καταστάσεις;
3. Τι είναι το χοροθέατρο; Πώς να αναπτύξουμε διάφορες δεξιότητες που μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε μια δραματική γλώσσα μέσω του σώματος;

Πώς να αναπτύξετε μια σωματικότητα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε διαφορετικούς χαρακτήρες, ο καθένας με τις δικές του ιστορίες και σχέσεις μεταξύ τους; Αυτό το σεμινάριο διαπλέκει την εργασία με την ανατομία, τις ατομικές σωματικές αρετές και τα εργαλεία από το χοροθέατρο.

Ξεκινώντας από την εργασία με τις μυϊκές αλυσίδες, θα εξερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ σώματος και κρυμμένων συναισθημάτων. Επιπλέον, θα δουλέψουμε πάνω σε ατομικές σωματικές δεξιότητες, ώστε κάθε συμμετέχον να φτάσει σε ακρότητες που εμπλουτίζουν τις σκηνικές του δυνατότητες.

Το ύφος θα πλαισιωθεί στο πλαίσιο του χοροθεάτρου, χρησιμοποιώντας την ιστορία ως πηγή έμπνευσης, καθώς και την ανατομική γνώση και τις σωματικές δυνατότητες για να «υλοποιήσουμε» τα συναισθήματα που ανακαλύπτουμε κατά τη διαδικασία.

Παρασκευή 28 Ιουλίου

Εβίτα Τσακαλάκη & Μαρία Κριτσωτάκη – Άλλα-Κτίρια

24.07 | 19:30 | “Κουλούρα” – περιοχή Χαλέπα

Είσοδος ελεύθερη

28 Ιουλίου | 19:30 | “Κουλούρα” – περιοχή Χαλέπα

“Τα Άλλα-Κτίρια,
από αλλοτινούς κόσμους φτιαγμένα
την αλλαγή αλλάζουν
και κόσμους άλλους
σε περιβάλλοντα άλλα
μέσα απ΄ το ένα το άλλο γεννάει.
Ξανά και ξανά
η αλλαγή
γίνεται βράχος
Και εσύ με γνωρίζεις ξανά
και όσο με γνωρίζεις σπίτι γίνομαι.”

Σε πόσα μέρη χωρίζεται ένας χώρος και πόσους χώρους έχει ένας τόπος; Πόσες ιστορίες άλλες και αλλοτινές υπάρχουν στο παρόν ενός περιβάλλοντος; Πόσα παρελθόντα χωράνε στο παρόν μας και πόσα παρόντα στο μέλλον μας;
Πόσο καλά με ξέρεις;
Σε πόσα μέρη έχουν διασπαρθεί μέρη του μέρους τούτου;Πώς η αλλαγή στο χρόνο και η επαναληψιμότητα συγκεκριμένων ενεργειών έχουν επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σήμερα υπάρχει;
Πόσο καλά σε ξέρω;

Τα Άλλα-Κτίρια γεννημένα μέσα από λατομεία/νταμάρια δημιουργούν τη νοσταλγία ενός παλαιότερου κόσμου που υπάρχει πια μόνο ως ανάμνηση. Τα “Άλλα-Κτίρια” είναι μία performance που πραγματεύεται τις έννοιες της αλλαγής και της επανάληψης, παίρνοντας έμπνευση από τα στοιχεία της ζωής/χρήσης και της ιστορίας ενός χώρου.

Η επανάληψη ενός γεγονότος, μιας πράξης εγκαθιδρύει την καινούργια κατάσταση και την κάνει σπίτι. Η επανάληψη του άγνωστου το κάνει γνώριμο. Πόσα σπίτια μπορεί να σπιτώσει ένα σπίτι;

Σύλληψη ιδέας και περφόρμερ: Εβίτα Τσακαλάκη (δημιουργός & χορεύτρια), Μαρία Κριτσωτάκη (δημιουργός & μουσικός)
Συμπαραγωγός: Dance Days Chania

Edivaldo Ernesto – Depth Movement

28.07 – 01.08  | 10:00 – 13:00

Για πληροφορίες και εγγραφές στείλτε email στο: dd.ch.workshops@gmail.com

Πρόκειται για ένα έντονο και πυκνό ομαδικό δυναμικό μάθημα. Πρόκειται για ενέργεια, για συνεχή πρόκληση των ορίων σας. Να καταλάβετε τι σας ορίζει ως χορευτές και να σπρώχνετε αυτά τα όρια ξανά και ξανά. Να αφήνεις το περιβάλλον να επηρεάσει τις χορευτικές σου ικανότητες, να τελειοποιείς τα εργαλεία για να δημιουργείς νέες ποιότητες κίνησης και νέους ρυθμούς. Σκάβοντας βαθύτερα μέσα στο εύρος του προσωπικού σας χορευτικού λεξιλογίου, να γίνετε οποιοσδήποτε ή οτιδήποτε. Δουλεύοντας με συνεργατική, πολυκατευθυντική μικρο-αφηγηματική κίνηση για να μεταμορφωθείτε ως ολόκληρη ομάδα. Μαθαίνοντας πώς να είστε αποτελεσματικά απρόβλεπτοι, πώς να ανακυκλώνετε την ενέργεια και πώς να χρησιμοποιείτε το σώμα ως το κύριο εργαλείο σας. Ο Edivaldo εγγυάται μια νέα διαδικασία μελέτης στην οποία πηγαίνει ως δάσκαλος και καθοδηγητής παράλληλα με τη δική σας μαθησιακή διαδικασία και σας κάνει να κάνετε το βήμα της αφομοίωσης της δουλειάς για να φτάσετε σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Ching-Ying Chien – Akram Khan Company workshop

28.07 – 31.07  | 14:00 – 18:00

Για πληροφορίες και εγγραφές στείλτε email στο: dd.ch.workshops@gmail.com

Ξεκινώντας με μια προθέρμανση που αναπτύχθηκε μέσω του λεξιλογίου κίνησης της AKC, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να εξερευνήσουν τη δική τους δημιουργικότητα μέσα από ασκήσεις και tasks που εστιάζουν στο ρυθμό, την ταχύτητα, τους κύκλους και τη σιωπή. Το σεμινάριο θα εξελιχθεί στην εκμάθηση χορογραφικών φράσεων από το ρεπερτόριο της Akram Khan Company.

Διακρατικό καλλιτεχνικό residency – DDC & Στέγη Χορού Λεμεσού

28.07 | 19:30 | Πλάτωμα (πισίνα) πρώην Ξενοδοχείου Ξενία

Είσοδος ελεύθερη

Η ιδέα του διακρατικού residency υπάρχει χρόνια πριν την υλοποίηση της στον σχεδιασμό του DDC, σαν μια επένδυση στις προοπτικές και τα μέσα έρευνας και εξέλιξης που αφορούν νέους Έλληνες δημιουργούς και τις δυνατότητες να εμπλακούν σε σωματικές συνομιλίες και διαλόγους μεταξύ καλλιτεχνών- ερευνητών της κίνησης από διαφορετικές κουλτούρες, υπόβαθρα και τεχνικές κατευθύνσεις.

Στόχος του project που λειτουργεί για δεύτερη φορά στο φεστιβάλ είναι να συντελέσει στη δημιουργία ανταλλαγής ιδεών και καλλιτεχνικών πρακτικών, αποτελώντας πυρήνα υποστήριξης.

Παραθεριστές στο παράλογο
Ποιά είναι η σχέση μεταξύ του παραλόγου, του νοήματος της ζωής και της σαθρότητας των δομών πάνω στις οποίες χτίζουμε τη ζωή μας; Ποιά είναι η σχέση του μύθου του Ʃίσυφου και της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας που ζούμε σήμερα; Μπορεί η φιλία να δώσει μια απάντηση στη ματαιότητα που επιμένει να κραυγάζει;

Ένας σωτήρας εμφανίζεται. Υπόσχεται ανάπτυξη. Όλα θα φτιάξουν. Κι όμως, οι ηρωίδες δε μπορούν πια να αντισταθούν σε αυτό που με τόσο θράσος κι επιμονή κάνει την εμφάνισή του: μα, καταρρέει!
Είναι 1961. Υπάρχει αφθονία, τόσο λίγη εγκράτεια. Υπάρχει μόνο θρασύτατη ελπίδα.
Είναι 2023. Υπάρχει τόση άφθονη βροχή, τόσο λίγο νερό. Δεν υπάρχει πια ελπίδα.
Είναι 2046. Δεν υπάρχει πια νερό.

Συμμετέχοντας στο Διακρατικό Residency των Dance Days Chania Festival x Dance House Lemesos το βασικό ερώτημα που κινητοποίησε τα πρώτα βήματα της έρευνάς μας είναι το πώς μπορούμε μέσα από τη συνθήκη της εξ αποστάσεως επικοινωνίας, μία τόσο συνήθης συνθήκη στις σύγχρονες οικολογίες της εργασίας, και μέσα από την πρόσκληση συνεργασίας με μία έως τώρα άγνωστη συνάδελφο να δημιουργήσουμε μία από κοινού βάση που φιλοξενεί αφούγκρασμα, ανταλλαγή και συνάντηση σε ένα ισάξιο συνεργατικό πλαίσιο. Θέσαμε, λοιπόν, τις εγγενείς συνθήκες του Διακρατικού Residency, την απόσταση και την πρό(σ)κληση για συνεργασία και συνύπαρξη, ως βάση της καλλιτεχνικής μας έρευνας αξιοποιώντας τες ως δυνατότητα, για να ορίσουμε προοδευτικά νέες συνεργατικές μεθοδολογίες έρευνας και δημιουργίας. Οι αρχικές μας ανταλλαγές βασίζονται σε πειραματικές μεθοδολογίες ανταλλαγής που στόχο έχουν να προσκαλέσουν σε συνεργατικότητα και να αναπτύξουν σχεσιακή οικειότητα, δημιουργώντας διαρροές μεταξύ της επαγγελματικής, προσωπικής και κοινωνικοπολιτικής σφαίρας των ζωών μας και αψηφώντας τις αντιστάσεις της απόστασης στην ουσιαστική επαφή. Αυτή η προσέγγιση διήγειρε σκέψεις κι ερωτήματα γύρω από θεματικές που αφορούν στην καλλιτεχνική ευαλωτότητα, όταν δουλεύεις με μία νέα συνεργάτιδα, του πώς καλλιεργούμε εμπιστοσύνη και πώς γαλουχούμε το καλλιτεχνικό έργο με τις ποιότητες μιας αναδυόμενης φιλίας και την απόπειρα να χτιστεί ένας κοινός κόσμος μη ιεραρχικός που αφουγκράζεται τον χώρο που αναδύεται και γεφυρώνει το ενδιάμεσό μας περισσότερο από τη φωνή της καθεμίας ξεχωριστά. Μέσα από αυτήν την διαδικασία φτάσαμε στις θεματικές του εν εξελίξει έργου Παραθεριστές στο παράλογο που πραγματεύεται την απόπειρα να βρούμε ή να χτίσουμε νόημα σε έναν κόσμο που υπηρετεί το παράλογο, τη φιλία ως ένα όπλο στην τοξικότητα των καιρών μας και ένα υποστηρικτικό λίκνο αλληλεγγύης. Πλοηγούμενο, λοιπόν, μέσα από κοινωνικοπολιτικές και σχεσιακές ανησυχίες το έργο προκύπτει ως καλλιτεχνική επιταγή κι ανάγκη και αλληλέγγυα αναζήτηση εξιλέωσης μπροστά στον φόβο ενός κόσμου που μεταβάλλεται ραγδαία και θρασύτατα επιμένει στο να αγνοεί την κατάρρευσή του.

 

Bytheway productions – The Awesome Performance

28.07 | 21:30 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό – 12€ φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων | Για τις 2 παραστάσεις

Το θέμα της παράστασης είναι το δέος. Οι ερμηνευτές μοιράζονται, μέσω της κίνησης, της φωνής και του τραγουδιού, εμπειρίες από τις δικές τους αναμνήσεις, συναισθήματα και αντίληψη δέους. Εξερευνούν τις δυνατότητες αλλαγής όταν και αφού βιώσει κανείς το δέος. Η ατομική μεταμόρφωση και ταπεινοφροσύνη που βρήκαμε για να αναζητήσουμε στη συνέχεια μια ευρύτερη υπαρξιακή σύνδεση με το περιβάλλον και το περιβάλλον μας. Ποιος είναι ο ρόλος του δέους στη ζωή μας. Για ποιο λόγο είναι εκεί; Πότε το βιώνουμε; Είναι αναγκαίο; Γι’ αυτό υπάρχει η τέχνη; Το επιδιώκουμε ή απλώς συμβαίνει; Πόσο διαρκεί αυτή η αλλαγή ζωής;

Η χορογράφος γράφει: «Οι στιγμές που έχω βιώσει δέος συνδέονται συχνότερα με τη φύση. Όταν βρίσκομαι στην κορυφή του βουνού κοιτάζοντας το καταπράσινο τοπίο με ένα ελαφρύ αεράκι να σαρώνει τα δέντρα. Ή σε μια βάρκα κοιτάζοντας τη θάλασσα να απλώνεται στον ορίζοντα. Το έχω βιώσει όταν μπαίνω σε καθεδρικούς ναούς και άλλα αρχιτεκτονικά μεγάλα κτίρια. Και ακόμη και όταν είδα διάσημα έργα τέχνης και παραστάσεις που δεν πίστευα ότι θα ζούσα από πρώτο χέρι. Είναι σε αυτές τις στιγμές που βρίσκομαι να σκέφτομαι με πιο επεκτατικό τρόπο. Είναι αυτή η μεγάλη κλίμακα της απεραντοσύνης του σύμπαντός μας που συνήθως προκαλεί αυτές τις στιγμές δέους για μένα. Συνειδητοποιώντας πόσο μικροσκοπικοί είμαστε, μου φέρνει μια αίσθηση άνεσης και θέσης σε αυτόν τον πλανήτη».

Υπάρχει ένα στοιχείο ιδιορρυθμίας αλλά και χιούμορ παρόν στο κομμάτι, που είναι χαρακτηριστικό της αισθητικής των παραγωγών Bytheway, με την ψηφιακή σκηνογραφία και τον ζωντανό ήχο σχεδιασμένο ειδικά για το κομμάτι. Οι δύο ερμηνευτές κάθονται σε δύο κούνιες σε έναν φανταστικό χώρο μεταξύ ουρανού και γης, βιώνουν αυτό το υπαρξιακό τοπίο και τη διεύρυνση του χρόνου. Δεν βιάζονται να φύγουν και όμως είναι έτοιμοι να φύγουν σε μια στιγμή, όποτε θα είναι η ώρα τους να πάνε στην επόμενη φάση τους. Μια σκόπιμη αίσθηση σουρεαλισμού και άλλης κοσμικής αισθητικής δημιουργείται για να δώσει χώρο και να προσκαλέσει το κοινό, να το ενθαρρύνει να θυμηθεί τις δικές του εμπειρίες δέους και να του δώσει χρόνο και χώρο να ζήσει ξανά αυτές τις στιγμές.

Αυτό είναι το ταξίδι που κάνουν οι δύο ερμηνευτές, επιπλέουν, αναρωτιούνται και προκαλούν δέος.

Ιδέα: Αριάνα Μαρκουλίδου
Παραγωγή υλικού/ Περφόρμερς: Αριανα Μαρκουλίδου, Ελεάνα Αλεξάνδρου
Δραματουργία: Έλενα Αγαθοκλέους
Σχεδιασμός Ήχου: Πάνος Μπάρτζης
Ψηφιακή Σκηνογραφία: Μαρία Μιτσή
Σκηνογραφία: Εύα Κοραή/Σκηνοτεχνική
Σχεδιασμός Φωτών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Κοστούμια: Αριάνα Μαρκουλίδου
Με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου.

Julia Anna Brendle – Radical kindness

28.07 | 22:15 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό – 12€ φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων | Για τις 2 παραστάσεις

Το σώμα είναι το μέρος όπου κατοικούν τα ένστικτά μας και όπου πολεμάμε, φεύγουμε ή παγώνουμε⋅ αντέχει τα τραύματα και τις αναμνήσεις που μας προκαλεί η κοινωνία και η προσωπική εμπειρία. Οι μόνες πραγματικά χρήσιμες αναμνήσεις είναι αυτές που αρχικά μπορεί να φαίνονται οι λιγότερο αξιόπιστες: οι αναμνήσεις που αποθηκεύονται στο σώμα και δεν είναι απαραίτητα προσβάσιμες από το συνειδητό μας μυαλό.

Σε αυτό το έργο ζητάμε από το σώμα να θυμηθεί, να μοιραστεί και να αναπτύξει μια μνήμη του παρόντος.

Ιδέα/χορογραφία/ερμηνεία: Julia Anna Brendle
Ερμηνεία: Pascal Caron, Machi Dimitriadou Linahl, Selina Koch
Μουσική: Andreas Rodosthenous
Σχεδιασμός φωτισμών: Alexander Jotovic
Με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου.

Σάββατο 29 Ιουλίου

Αναστασία Βαλσαμάκη – W REST L ING

29.07 | 21:30 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Εισιτήρια: 12€ (κανονικό), 9€ (φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων)

 

Με αμείωτο ενδιαφέρον στο εννοιολογικό περιεχόμενο καταστάσεων του σώματος, η χορογράφος Αναστασία Βαλσαμάκη μας παρουσιάζει το νέο της έργο θέτοντας στο επίκεντρο τους διαφορετικούς τρόπους να εννοήσει κανείς την πάλη.

«Από το μαχητικό άθλημα στην ανταγωνιστικότητα δύο ή και περισσότερων αντίπαλων δυνάμεων».

Το ενδιαφέρον, κινησιολογικά, εντοπίζεται στον τρόπο ταξινόμησης των επιτελούμενων δράσεων. Αν με την πάλη συνήθως επικαλούμαστε την κλιμακούμενη σύγκρουση και επακόλουθα την εκτόνωση μιας δράσης, η χορογράφος Αναστασία Βαλσαμάκη μας προτρέπει να δούμε τη μετάβαση από την εντατικότητα της κίνησης στην καταστολή και την εκ νέου ανατροπή της σε έναν «αγώνα» που δεν διαχωρίζει νικητές από ηττημένους. Η αναφορά, επομένως, στην πάλη είναι ένας τρόπος να ερευνήσουμε την κίνηση πέρα από τη σωματικότητα των παλαιστών και τη θεατρικότητα του δρώμενου, συναιρώντας ενδεχομένως τη «σοβαρότητα» του χορογραφικού εγχειρήματος με τη διασκέδαση και την υπερβολή της.

Σ’ αυτή την ιδιότυπη πάλη, πέντε χορευτές ―ως ομάδα αλλά και ως ακανόνιστο σύνολο― δοκιμάζουν να φέρουν κοντά στοιχεία εξαρχής αποκλίνοντα: την εκρηκτικότητα της σκηνικής εισόδου με την αμηχανία της παύσης, την ανανέωση του σωματικού παροξυσμού με το αδιέξοδο της εκτόνωσης, την ολοκλήρωση ενός χορογραφικού μοτίβου που διαρκώς ανασυντίθεται αλλάζοντας τους όρους συναρμολόγησής του. Τελικά αν το ζητούμενο είναι να παραμείνουμε «εντός παιχνιδιού» εφευρίσκοντας διαρκώς νέους κανόνες, τότε η πάλη έρχεται ως υπόσχεση ανανέωσης αυτού που μας κρατά ενεργούς στο παιχνίδι, ακόμη και αν, προς στιγμήν, κάθε ορατός στόχος φαίνεται να έχει αποτύχει.

Ιδέα & Χορογραφία: Αναστασία Βαλσαμάκη
Μουσική & Ηχητική Σύνθεση: Jeph Vanger
Χορεύουν: Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Τάσος Νίκας (αντικατάσταση Νίκου Γρηγοριάδη), Σωτηρία Κουτσοπέτρου, Θάνος Ραγκούσης, Ξένια Σταθούλη (αντικατάσταση Νεφέλης Αστεριού)
Δραματουργία: Αναστάσιος Κουκουτάς
Φωτιστικός σχεδιασμός: Απόστολος Στράντζαλης
Στυλιστικός σχεδιασμός: Νεφέλη Αστερίου, Αναστασία Βαλσαμάκη
Κείμενο: Αναστάσιος Κουκουτάς σε συνεργασία με την MINDTHELOOP
Διεύθυνση Παραγωγής: Ελένη Βαλσαμάκη
Παραγωγή: MIND THE LOOP
Το έργο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια συμμετοχής της Αναστασίας Βαλσαμάκη στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών 2020 που υποστηρίζεται από την ARTWORKS και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΗΣΗ STROB LIGHT.

Κυριακή 30 Ιουλίου

Agnese Bargero – Last night you forgot an onion in my pocket

30.07 | 20:45 | Πλατεία Κατεχάκη

Ελεύθερη είσοδος

Αυτή είναι μια μικρή ιστορία για δύο. Ένα ψιθυριστό τραγούδι οικειότητας και νοσταλγίας. Μέσα από ένα γκροτέσκο και ταυτόχρονα λεπτό λεξιλόγιο, το ντουέτο εξερευνά την προσπάθεια που καταβάλλουμε για να παραμείνουμε ανθεκτικοί.

Πότε τελειώνει αυτό το πάρτι; Παλεύουμε να σώσουμε την ομορφιά μας κάτω από μια ντίσκο μπάλα που δεν σταματά ποτέ. Δεν υπάρχει πεπρωμένο παρά μόνο αυτή η στιγμή. Δεν υπάρχει ιστορία αρκετά μεγάλη για να χωρέσει όλες τις αναμνήσεις μας- εξαιτίας αυτού ξεχνάμε. Αυτοί μας παρακολουθούν ή εμείς αυτούς; Στεκόμαστε εδώ ακίνητοι και δυνατοί. Όταν η αναπνοή είναι σύντομη σε βλέπω με κλειστά μάτια. Δεν σου είπα ποτέ αν με έσωσες.

Σύλληψη, χορογραφία: Agnese Bargero
Ερμηνεύτριες: Agnese Bargero, Ulke Zeelmaekers
Μουσική: “Rushing into water” by Tolouse Low Trax, “From Jewish life, B.55: I. Prayer” by Ernest Bloch, Sol Gabetta, “Crying at the discoteque” by Alcazar

Ηλίας Χατζηγεωργίου – A BOUNCE 4 MEN

0.07 | 21:30 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Εισιτήρια: 12€ (κανονικό), 9€ (φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων)

INTRO
Τέσσερις άνδρες, νέοι, ωραίοι, δυνατοί, βίαιοι, ανώριμοι και ανόητοι, παγιδευμένοι στην ταυτότητα που τους δόθηκε, μπαίνουν σε μια παλμική τροχιά που τους οδηγεί σε «αχαρτογράφητα νερά». Από τα decks του dj, ένας πέμπτος άνδρας ορίζει τον παλμό, ενώ ταυτόχρονα παρασύρεται από των παλμό των τεσσάρων.

A BOUNCE
Δύο χτύποι σε επανάληψη αρκούν για να μας ξεσηκώσουν. Δύο χτύποι αργοί, διαδοχικοί είναι αρκετοί για να μας καταρρακώσουν. Η πτώση του παλμού προμηνύει θάνατο, ησυχία, κενό, τίποτα.

Η κλιμάκωσή του, αδρεναλίνη, στρες, δράση, ζωή, έρωτα, φόβο και αγωνία.

Βounce είναι ο παλμός. Βounce είναι και ο πόνος, που φεύγει και έρχεται ξανά δυνατότερος, για να σου θυμίσει τον κίνδυνο και να μπεις σε δράση. Να κάνεις κάτι.

4 MEN
Πίσω από τα στερεότυπα της ανδροκρατούμενης hip hop κουλτούρας, που ζητά αποδείξεις δύναμης, επικράτησης και εξουσίας, τέσσερις άνδρες μάχονται για να βρουν τον παλμό τους και να οδηγηθούν σε κάτι πιο βαθύ, ουσιώδες και αρχέγονο. Άλλοτε με χιούμορ και αυτοσαρκασμό και άλλοτε με σκληρότητα, βία και φόβο.

Ο παλμός (bounce) θα γίνει το φάρμακο κατά της ανδρικής τους «κόμπλας», του μισογυνισμού, του φόβου τους για το διαφορετικό, για το σεξ, για τον Άλλο. Οι τέσσερίς τους θα έρθουν αντιμέτωποι με εκείνον τον άνδρα, ο οποίος αντιλαμβάνεται τη σεξουαλικότητα ως τιμωρία, ντροπή και ενοχή και τη βία ως διέξοδο σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους άλλους και η οποία δυστυχώς φωλιάζει ή έχει φωλιάσει κατά το παρελθόν στα μυαλά πολλών από εμάς – και όχι μόνο ανδρών.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ
Τα πάντα γύρω μας βρίσκονται σε παλμό. Κι εμείς οι ίδιοι. Δεν υπάρχει έλεγχος στον παλμό, εκτός αν μπορέσεις να τον προκαλέσεις. Ο χορευτής και ο μουσικός δημιουργούν παλμούς και μπαίνουν σε αυτούς και τους ζουν. Και συχνά παίρνουν κι άλλους μαζί τους. Και τότε, όταν ο παλμός γίνεται συλλογικός, διαποτίζεται από τα νοήματα που του δίνουν οι συμμετέχοντες. Και κάπως έτσι αποκτά σημασία η δόνηση που προκαλείς. Αποκτά λόγο και αφήνει αποτύπωμα. Στη στιγμή, αλλά και στην Ιστορία ακόμα.

Δέκα παλαμάκια μπορεί να είναι η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής στον χώρο, στον χρόνο, στην ησυχία, στο θάρρος του ενός, στη δύναμη των πολλών.

Η έναρξη ενός επιτυχημένου παλμού που καταφέρνει να τους επηρεάσει όλους.

Η επιτυχία του παλμού εξαρτάται από τη μεταδοτικότητά του, που ορίζεται από τη στιγμή, την ένταση, την επιμονή και την ανάγκη του να μεταδοθεί. Άρα, από την αλήθεια του. Η ύψιστη σημασία του, τότε, όταν έχει απολύτως επιτευχθεί, είναι η παύση του. Το σταμάτημά του. Σε αυτό το σημείο ακριβώς ολοκληρώνεται ο λόγος της έναρξης και της διάρκειάς του.

Ερμηνεία: Περικλής Πετράκης (VIRTUOZO), Δημήτρης Καραγεώργος (D WAVE), Κώστας Phoenix, Χάρης Χατζηανδρέου (HARIBO), Αλέξης Φαλάντας
Χορογραφία: Ηλίας Χατζηγεωργίου
Μουσική: Αλέξης Φαλάντας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Σκηνικά & Κοστούμια: Ηλίας Χατζηγεωργίου
Εκτέλεση Παραγωγής: GOODHEARTPRODUCTIONS
Τεχνικός Υπεύθυνος Περιοδειών: Αντώνης Κόκκορης (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)
Συντονισμός Περιοδειών: Χριστίνα Λιάτα (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση)

Μία παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων 9.
Η παρουσίαση στο DANCE DAYS CHANIA υποστηρίζεται από το «Πρόγραμμα Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Δευτέρα 31 Ιουλίου

Ηλίας Χατζηγεωργίου – Hip hop dance τεχνικές στον σύγχρονο χορό

31.07 – 01.08  | 17:00 – 19:00

Για πληροφορίες και εγγραφές στείλτε email στο: dd.ch.workshops@gmail.com

Στο σεμινάριο θα ασχοληθούμε με το bounce, τις εναλλαγές και τους μηχανισμούς του, ξεκινώντας από footwork που συναντούμε στο hiphop το breakdance και το house.

Θα ερευνήσουμε την ανάπτυξή τους στο χώρο καθώς και την ερμηνεία τους σε σχέση με τον ρυθμό.
Προοδευτικά θα δοκιμάσουμε να ανακαλύψουμε δικές μας ερμηνείες του bounce και να προχωρήσουμε στην παραγωγή νέων κινητικών υλικών.

Επιπρόσθετα, θα ασκηθούμε επάνω σε ακροβατικές τεχνικές και διαφορετικούς μηχανισμούς στηρίξεων με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στην προσωπική μας κίνηση.

-Μηχανισμοί του bounce/μετακίνηση στο χώρο/ρυθμός
-H χρήση του footwork στην παραγωγή κινητικού υλικού
-Ακροβατικοί μηχανισμοί και handstands

-Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές, σπουδαστές χορού καθώς και
σε άτομα χωρίς προηγούμενη χορευτική εμπειρία.
-Προτείνεται η χρήση άνετων και καθαρών αθλητικών παπουτσιών.

Αμάλια Μπένετ, Αντιγόνη Γύρα, Κινητήρας – ehS came from another planet

31.07 | 21:30 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό – 9€ φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων | Για τις 2 παραστάσεις

Η Αμάλια Μπένετ και η Αντιγόνη Γύρα συνδημιούργησαν το “ehS came from another planet”, ένα αυτοσχεδιαστικό σόλο που χορεύει η Αντιγόνη Γύρα στο πλαίσιο της έρευνάς της «Θηλυκότητα σε μετάβαση».

– Πόσες φορές έχεις νιώσει «σαν ψάρι έξω απ΄το νερό του;»
– Πόσες φορές σκέφτεσαι ότι δεν υπάρχει χώρος για τις σκέψεις και τις ιδέες σου;
– Πόσες φορές κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη κι αναρωτιέσαι που βρίσκεσαι στην αντανάκλαση που βλέπεις;
– Πόσες φορές εύχεσαι να εξαφανιστείς χωρίς να το καταλάβει κανείς;
– Πόσες φορές νιώθεις ότι προέρχεσαι από…άλλο πλανήτη ή ίσως «άλλο ανέκδοτο»;

Αυτό είναι ένα σόλο για την ετερότητα. Θα μπορούσε να είναι ένα τρέιλερ από μια καλτ ταινία επιστημονικής φαντασίας η οποία μιλάει για περίεργα πλάσματα που ζούνε μέσα μας. Αυτά τα «πλάσματα» είναι οι σκέψεις μας, τα συναισθήματα μας, οι ιδέες μας που συχνά μας κάνουν να νιώθουμε την ετερότητα μας σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω μας , μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι προέρχονται από έναν άλλο πλανήτη σε σχέση με τα υπόλοιπα που συμβαίνουν μέσα μας και γύρω μας.

Η Αμάλια και η Αντιγόνη δούλεψαν μαζί , από απόσταση διαδικτυακά και δια ζώσης , προκειμένου να δημιουργήσουν ένα αυτοσχεδιαστικό σόλο εξερευνώντας τις διαφορετικές δυνατότητες που κουβαλά ένα μεσήλικο σώμα που τολμάει να επιστρέψει στην σκηνή μετά από δυόμιση δεκαετίες απουσίας.

Η Αντιγόνη επιχειρεί μια σειρά μεταμορφώσεων κατά τη διάρκεια του σόλο ανακαλύπτοντας ποια ετερότητα της ανήκει. Μέσα από μια ουσιαστική έρευνα στο θέατρο και την λογοτεχνία από τον Ιονέσκο μέχρι τον Κάφκα και τον Μαν, φτιάχνεται ένα αλλούτερο πλάσμα το οποίο σκοπό έχει να επικοινωνήσει με την διαφορετικότητα εντός μας.

Το κοστούμι και το ηχοτοπίο συνυπάρχουν επί ίσοις όροις με το κινούμενο σώμα εξερευνώντας ένα βαθύ διάλογο μετασχηματισμού της φόρμας.

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αμάλια Μπένετ, Αντιγόνη Γύρα
Χορεύει: Αντιγόνη Γύρα
Κοστούμι: Ευδοκία Βεροπούλου
Ηχοτοπίο: Ορέστης Τάνης
Φωτισμοί: Anti Steve
Πρεμιέρα: Jerusalem International Solo Dance Festival 2022

Πάνος Μαλακτός – SADBOI

31.07 | 21:50 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό – 9€ φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων | Για τις 2 παραστάσεις

 

“I had a boyfriend. Then I got dumped. I got dumped, I bought a thong and I need lots of validation.”

Ο Πάνος Μαλακτός συνεργάζεται με τον Ηλία Αδάμ και ερευνούν την ιδέα της ριζοσπαστικής σκηνικής ευαισθησίας.

Στον SADBOI αρέσει να βιώνει τα βάσανά του. Είναι γκέι, horny, συντετριμμένος και εξαιρετικά ήρεμος. Έχει instagram άρα υπάρχει. Το SADBOI είναι ένα αυτο-μυθοπλαστικό πορτρέτο ενός χορευτή-sadboi. Η παράσταση επιχειρεί μια διφορούμενη και σύνθετη αφήγηση, η οποία διερευνά το σεξ, τον έρωτα και τη θλίψη στην πλήρως τεχνολογική και σεξουαλικοποιημένη μεταμοντέρνα εποχή. Το SADBOI στοχεύει στη δημιουργία μιας καθηλωτικής εμπειρίας όπου η έντονη σωματικότητα διασταυρώνεται με τον εικονικό χώρο του Διαδικτύου (social media, memes, εφαρμογές γνωριμιών). Εάν τα ερωτικά τραγούδια είναι σαχλά, περιμένετε μέχρι να ακούσετε και αυτό. Πόσα fire emoji θα του βάλετε; Οι admins αυτής της παράστασης ψάχνουν επιβεβαίωση.

Χορογραφία/Ερμηνεία: Πάνος Μαλακτός
Σκηνοθεσία/Συγγραφή: Ηλίας Αδάμ
Δραματουργία: Πάνος Μαλακτός/Ηλίας Αδάμ
Κοστούμια: Miguel Penaranda Olmeda
Visuals: Sita Messer
Μουσική: Lynks, Prydz Eric, Be Lulu
Tour Management: Nikos Mavrakis & Christos Christopoulos – TooFarEast
Με την υποστήριξη του Cyprus Choreography Platform και του Τμήματος Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου.

Το SADBOI έχει παρουσιαστεί στα:
Cyprus Choreography Platform // Κύπρος // Δεκέμβριος 2021 (πρεμιέρα)
Dance House Lemesos // Κύπρος // Μάρτιος 2022
M54 // Ελλάδα // Μάιος 2022
FIN Fringe Festival // Φινλανδία // Μάιος 2022
Reykjavik Fringe Festival // Ισλανδία // Ιούνιος 2022
Istanbul Fringe Festival // Τουρκία // Σεπτέμβριος 2022
HOMOGRAFÍA/HOMOGRAPHY Festival // Βέλγιο // Οκτώβριος 2022
F.O.L.A. Festival // Νέα Ζηλανδία// Φεβρουάριος 2023
Teszt Festival // Ρουμανία // Μάιος 2023
Nicosia International Festival // Κύπρος // Ιούνιος 2023

Τρίτη 1 Αυγούστου

UNDERSCORE – Live as a Leaf

01.08 | 19:00 | πάρκο Αγ. Μαγδαληνής – περιοχή Χαλέπα

Είσοδος ελεύθερη

Η ηχοκινητική περιπλάνηση “Live as a leaf” προσκαλεί τους/τις επισκέπτες/τριες σε μια νέα εμπειρία μιας καθημερινής βόλτας στον περιβάλλοντα χώρο της Αγίας Μαγδαληνής. Τέσσερις performers συνδιαλέγονται με τη σωματική μνήμη, τους ήχους και τις υφές των κήπων δημιουργώντας ένα “collage” αποτυπωμένων στοιχείων από το χώρο, το χρόνο και τη ζωή του τόπου που κατοικούν. Με τη μορφή εφήμερων εξερευνητών, 3 χορεύτριες και ένας μουσικός θα συνδιαλλαγούν με την ποιητικότητα που ενυπάρχει στο καθημερινό μας περιβάλλον -και ίσως μας διαφεύγει-δημιουργώντας μια νέα μνήμη, μια νέα συλλογική εμπειρία μεταξύ του τόπου και των κατοίκων που τον επισκέπτονται καθημερινά.

Σύλληψη/Ερμηνεία: Δάφνη Δούλη, Ναταλία Μπάκα, Στέλλα Τριπολιτάκη
Ηχητική εγκατάσταση: Δήμος Βρύζας
Παραγωγή: Underscore AMKE
Συμπαραγωγή: Dance Days Chania

Elena Cattardico – In the Country of Last Things

01.08 | 21:45 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό – 12€ φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων | Για τις 3 παραστάσεις

Το “In the Country of Last Things” πηγάζει από ένα ξεκαρδιστικό ανέκδοτο που περιλαμβάνει ένα καλάθι με ψώνια, ένα παιδί που κοιμάται και μια μητέρα χωρίς καροτσάκι…

Το μόνο που απέμεινε από το ανέκδοτο είναι το καλάθι με τα ψώνια: η αισθητική μου φαντασία του έφερε λουλούδια και η συναισθηματική μου μνήμη ένα καθεστώς ύπαρξης. Αυτές οι υποθέσεις αποτέλεσαν την αφορμή για τη διερεύνηση των πολλαπλών χρήσεων και σημασιών που συνδέονται με το καρότσι: συνηθέστερα το γνωρίζουμε ως ένα κινητό δοχείο, όπου συλλέγονται τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης- για πολλούς “ξένους” είναι ακόμη και ένα σπίτι, μια “κιβωτός” για τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που έχουν ακόμη στην κατοχή τους, όπως για τους πρωταγωνιστές του βιβλίου του Paul Auster, στο οποίο το έργο αυτό οφείλει τον τίτλο του- σε αυτό το χορογραφικό έργο, το καρότσι πήρε την έννοια του παροδικού τάφου της ψυχής, μιας οδυνηρής και παροδικής κατάστασης της ύπαρξης, από την οποία όμως ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει.

Το καλάθι με τα ψώνια που ελίσσεται στο χώρο, διαγράφει το πεδίο μάχης στο οποίο αναλώνεται η αδυναμία επικοινωνίας των δύο πρωταγωνιστών: ο ένας που βλέπει τον πόνο του άλλου, μετά από πολλές και μάταιες προσπάθειες να τον ταρακουνήσει, ταυτίζεται με την αποδοχή της ανικανότητάς του ως τη μόνη δυνατή λύση. Η “ανακωχή” λοιπόν, η παράδοση, αποδεικνύεται ο μόνος δυνατός τρόπος για να τραβηχτούν στην ασφάλεια και να διατηρήσουν το υπόλοιπο της αγάπης που τους ενώνει. Οι δύο πράξεις δύναμης που εκτελούν οι χορευτές στο τέλος του έργου -μοναχικές αλλά συμπληρωματικές- δίνουν απρόβλεπτα μια νέα φυσιογνωμία στο καρότσι, επικυρώνοντας την ανακωχή και μια νέα, ώριμη, αυτογνωσία.

Αυτός ο “μετασχηματισμός” αφορά τόσο το υλικό όσο και τις ψυχές που τον πυροδοτούν και συμβολίζει την “κρίση” όχι μόνο με την έννοια της διαρκούς διάσπασης, αλλά και με την ελληνική έννοια της “επιλογής” και του “διαχωρισμού”: το να αποδεχτούμε την αποσύνθεση του εαυτού μας, το να παραδεχτούμε τον διαχωρισμό από τις παρωχημένες εκδοχές μας, όπως κάνει η κάμπια όταν εγκαταλείπει τη χρυσαλλίδα της, είναι μερικές φορές “το τελευταίο πράγμα” που απομένει να κάνουμε για να ξαναγεννηθούμε στην πιο μεγαλειώδη μορφή μας. Αυτό που για την χρυσαλλίδα είναι το τέλος του κόσμου, ο κόσμος το ονομάζει πεταλούδα, άλλωστε.

“Siamo solo conchiglie, sparse sulla sabbia. Niente potrà tornare, a quando il mare era calmo”.

“Είμαστε μόνο κοχύλια, σκορπισμένα στην άμμο. Τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει στην εποχή που η θάλασσα ήταν ήρεμη”, τραγουδά μια φωνή στο βάθος της δικής τους…

Όσοι βοηθούν το πένθος δεν έχουν ανοσία στην αλλαγή, ωστόσο: το μόνο που τους μένει να κάνουν είναι να προσφέρουν ένα “να σε προσέχουν” και να περιμένουν υπομονετικά να ανθίσει ο πόνος. Ανθίζουν και οι ίδιοι μαζί του…

Ερμηνευτές & συνδημιουργοί: Chiara Alessandro and Gabriele Rolle
Soundtrack: Edoardo Nocco, Andrea Laszlo De Simone (track “Conchiglie” – 2019)
Λήψη Video: Nicolò Uzzauto
Επεξεργασία Video: Mirko Ingrao
Ο χώρος προσφέρθηκε ευγενικά από Alessandra Schirripa & Stefano Falco (Centro Danza Savona)
Ειδικές ευχαριστίες: My family, Simone Pastrengo, Alessia Casadei & Nora Rose, Silvia Uras, Francesca Stella

 

Bente Bulens & Beata Rekemova – Attracted by repulsion

01.08 | 21:30 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό – 12€ φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων | Για τις 3 παραστάσεις

Δύο παρόμοια σώματα προσπαθούν να συνδεθούν μεταξύ τους. Μέσα σ’ ένα μαγνητικό χώρο, έλκονται από την αντίθετη άπωση – το αίσθημα απέχθειας προς κάτι παράλληλα με την επιθυμία να έλκονται προς αυτό. Η σχέση μεταξύ τους εξελίσσεται συνεχώς. Ακούνε, ακολουθούν και αναγνωρίσουν πότε πρέπει να ηγηθούν και πότε να συγκρατηθούν για να κερδίσουν εμπιστοσύνη. Κινούνται από τη συνεχιζόμενη απαλή ενέργεια στο χώρο που ακόμη και όταν αυτή σταματά, συνεχίζει μέσα στο χώρο γύρω από το κοινό. Εδώ, η δύναμη αντιστέκεται σχετικά στη κίνηση μεταξύ δύο σωμάτων που βρίσκονται σε επαφή. Μπορείτε να τα δείτε ξεχωριστά; Το πρώτο εξαρτάται από το άλλο, ωστόσο, το δεύτερο συνεχίζει πάντα. Με ποιον συμπάσχετε; Στο τέλος, συναντιούνται στο σημείο της ομοιότητάς τους.

Δημιουργία & Ερμηνεία: Bente Bulens & Beata Rekemova
Μουσική: Roc Gomez Mongay (ES) – artistic name: Years Astray

Adriano Bolognino – Come Neve

01.08 | 22:15 | Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”

Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό – 12€ φοιτητικό, ανεργίας, πολυτέκνων | Για τις 3 παραστάσεις

Το Come Neve θέλει να μεταφράσει μια προσωπική ιδέα για την ευημερία σε χορό.

Η αρχική εικόνα είναι το χιόνι που πέφτει έξω από το παράθυρο. Το αίσθημα της άνεσης που έρχεται από την αίσθηση της προστασίας και της ζεστασιάς μέσα στο σπίτι, σε συνδυασμό με τη μαγεία της ενατένισης τη λευκότητας έξω.

Πριν από την έναρξη του έργου, ενέπλεξα μια ομάδα γυναικών οι οποίες συγκεντρώθηκαν σε μια “Λέσχη Πλεκτικής” κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή η αρχαία τέχνη χρησίμευσε ως ευκαιρία όχι μόνο για συνεργασία και σύνδεση για αυτές τις γυναίκες, αλλά και ως ευκαιρία για αναγέννηση.

Λέγεται ότι το βελονάκι γεννήθηκε από την ικανότητα και τη φαντασία μιας γυναίκας που, γοητευμένη από την ομορφιά και την τελειότητα των νιφάδων του χιονιού, αποφάσισε να αναπαράγει το θαύμα τους με μια απλή βελόνα με γάντζο και μια βαμβακερή κλωστή.

Συνυφαίνοντας αυτά τα στοιχεία, θέλω να εισβάλω στον θεατή με μια ξαφνική χιονόπτωση σωμάτων σε κίνηση, κάνοντας τον χρόνο να σταματήσει σε μια κατάσταση γαλήνιας περισυλλογής. Ένα έργο που συντίθεται ως έργο με βελονάκι: μια περίπλοκη αλλά εξελιγμένη πλοκή, μια συνειδητή ύφανση που δημιουργεί νέες μορφές.

Χορογραφία: Adriano Bolognino
Χορεύτριες: Rosaria Di Maro and Noemi Caricchia
Συμπαραγωγή: Körper – Centro Nazionale di Produzione della danza / Fondazione Teatro Comunale Città di Vicenza – Festival Danza in Rete
Συνεργάτες: Orsolina28, Nitja Senter samtidskunst, Italian Institute of Culture in Oslo, and the Italian Embassy in Norway.
Μουσική: Olafur Arnalds/Josin
Κοστούμια: Club dell’uncinetto, Napoli
Κείμενο: Rosa Coppola
Με την υποστήριξη του KOMM TANZ/PASSO NORD
Residency project of Compagnia Abbondanza/Bertoni in collaboration with il Comune di Rovereto.

 


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Συναυλίες11 ώρες πρν

Η Ana Carla Maza για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μία μουσική πανδαισία | 10 Φεβρουαρίου 2025

Μουσική12 ώρες πρν

HAN NAH | Ακατάλληλη Σκηνή | Ακούστε τη διασκευή του πολυαγαπημένου τραγουδιού

Festival13 ώρες πρν

Σύρος: 8ο Φεστιβάλ ΑΝΩ | 19 – 25 Αυγούστου 2024

Μουσική14 ώρες πρν

Marseaux & Billie Kark: Nέο single – Πάρτυ

Συναυλίες16 ώρες πρν

Μίμης Πλέσσας – Γενέθλια 100 “Τα κινηματογραφικά” | Θέατρο Παλλλάς απο 10 Οκτωβρίου 2024

Straight White Men: Από 2 Οκτωβρίου στο Θέατρο Μικρό Χορν
Θέατρο16 ώρες πρν

Straight White Men: Από 2 Οκτωβρίου στο Θέατρο Μικρό Χορν

Μουσική17 ώρες πρν

Καναδικό Heavy Rock Duo Cycle | Τελική κυκλοφορία Νέου Σινγκλ «Broken Mirror»

Με ελεύθερη είσοδο17 ώρες πρν

Ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης στην Κόνιτσα – Δευτέρα 12 Αυγούστου | Είσοδος ελεύθερη

Festival17 ώρες πρν

44ο River Party! 2-4 Αυγούστου 2024 | Οι μέρες πλησιάζουν!! (Όλες οι πληροφορίες)

News1 ημέρα πρν

Γιώργος Κατσαρός: «Έτσι έζησα» 90 χρόνια | Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024