Connect with us

Featured

8 μουσικά συγκροτήματα που επηρέασαν το nu-metal

Δημοσιεύθηκε

στις

Για οποιονδήποτε λόγο, το nu-metal είναι ένα αρκετά πολωτικό υποείδος της heavy music. Αν και έχουμε μια αρκετά καλή γενική ιδέα για το ποιες μπάντες ανήκουν στην κατηγορία, οι γραμμές είναι λίγο πιο θολές όταν πρόκειται για το ποιος την επηρέασε.

Αν και πολλοί από τους καλλιτέχνες που εμπίπτουν στην κατηγορία – μεταξύ αυτών οι Korn, οι Slipknot και οι Deftones – έχουν αρχίσει να αποδέχονται τη σύνδεση τα τελευταία χρόνια ενώ παλαιότερα την καταδίκαζαν. Όλοι τους ήταν ανένδοτοι στη διατήρηση της δικής τους μοναδικής ταυτότητας και δεν ήθελαν να ταξινομηθούν με κανέναν άλλον, λες και το να τους χτυπήσουν μια ταμπέλα είναι κατάρα. Παρομοίως, πολλοί από τους μουσικούς που έθεσαν τις βάσεις για το ξεκίνημα του nu-metal αρνούνται να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη.

Το nu-metal συνδυάζει στοιχεία ραπ με funk, ροκ και metal. Ως εκ τούτου, οι καλλιτέχνες που συνέβαλαν στην έμπνευσή του προέρχονταν από μια ποικιλία διαφορετικών υποβάθρων. Τα συγκροτήματα ραπ έπαιξαν ρόλο, όπως και τα συγκροτήματα funk, groove και thrash metal. Η συγχώνευση αυτών των ειδών οδήγησε σε κάτι που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακριβώς metal, αλλά ούτε και απλά hip-hop.

8 μουσικά συγκροτήματα που επηρέασαν το nu-metal

Run-D.M.C.

Οι Run-D.M.C. αναφέρονται συχνά ως ένας από τους πρώτους που επηρέασαν το nu-metal. Πολλοί από τους μεταγενέστερους καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με τη nu-metal σκηνή πήραν μουσική έμπνευση από τη hip-hop στάση των Run-D.M.C., το ραπ συγκρότημα έκανε επίσης μια συνεργασία που άλλαξε το παιχνίδι με τον Steven Tyler και τον Joe Perry το 1986 για μια διασκευή του “Walk This Way” των Aerosmith – η οποία μάλιστα προτάθηκε από τον παραγωγό Rick Rubin.

Η επανασχεδιασμένη εκδοχή του κομματιού είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα ενός πραγματικού rap-rock τραγουδιού. Βοήθησε να ανοίξει το δρόμο για άλλες συνεργασίες και συγκροτήματα ραπ-ροκ γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ του ραπ και του ροκ κοινού

Beastie Boys

Οι Beastie Boys ήταν ένα άλλο συγκρότημα χιπ-χοπ που συνδέθηκε με τον Rick Rubin. Γνώρισαν τον παραγωγό όταν ήταν ακόμα DJ, πριν από τη δημιουργία της Def Jam το 1984. Το ντεμπούτο άλμπουμ τους Licensed to Ill έγινε ο πρώτος ραπ δίσκος που έφτασε στην κορυφή του Billboard 200. Υπήρχαν και μερικοί ροκ και μέταλ δεσμοί, όπως η εμφάνιση του Kerry King των Slayer στο τραγούδι “No Sleep Till Brooklyn”.

Το metal-συνδυασμένο sampling σε συνδυασμό με τη ραπ μουσική λειτούργησε ως έμπνευση για πολλούς καλλιτέχνες που συνέβαλαν αργότερα στο nu-metal είδος, συμπεριλαμβανομένου του Kid Rock.

Pantera

Σε αντίθεση με τα δύο προαναφερθέντα συγκροτήματα, οι Pantera επηρέασαν το metal στοιχείο του nu-metal, καθώς θεωρούνται ένα groove metal συγκρότημα. Ο δίσκος τους Vulgar Display of Power του 1992, ειδικότερα, είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στο nu-metal από όλα τα άλλα άλμπουμ τους. Ονομάστηκε ως τεράστια επιρροή από μέλη των Korn, Deftones, Slipknot και πολλών άλλων.

Ο frontman των Korn, Jonathan Davis, συγκινήθηκε πολύ από το Vulgar Display of Power – το ανέφερε ως τον δίσκο που τον έκανε να θέλει να ακολουθήσει καριέρα στη heavy μουσική.

Public Enemy

Οι Public Enemy ήταν ένα άλλο συγκρότημα ραπ που ήταν εξαιρετικά σημαντικό για την κουλτούρα του χιπ-χοπ. Αλλά αφού ο Chuck D παρακολούθησε μια συναυλία των thrash titans Anthrax, αποφάσισε να τους αναφέρει ονομαστικά στο “Bring the Noise”, το οποίο περιλαμβανόταν στο δεύτερο άλμπουμ των Public Enemy It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back. Με τη σειρά τους, οι Anthrax πρότειναν μια συνεργασία μεταξύ τους και ηχογράφησαν μια metal εκδοχή του “Bring the Noise” στην οποία εμφανίστηκαν οι ράπερ.

Helmet

Η συμβολή των Helmet στα θεμέλια του nu-metal ήταν λίγο πιο εξελιγμένη από το να ραπάρουν απλά πάνω σε βαριά μουσική. Χρησιμοποίησαν drop-tuning, περίεργες χρονικές υπογραφές και πολλή παραμόρφωση. Συμπτωματικά, όλα αυτά είναι στοιχεία που μπορούν επίσης να αποδοθούν στο grunge, το οποίο κορυφώθηκε λίγα χρόνια πριν από την άφιξη του nu-metal, αλλά αυτό που ξεχώριζε τον ήχο που δημιούργησαν οι Helmet ήταν το στακάτο κιθαριστικό riffing που ακούγεται στα περισσότερα τραγούδια τους.

Ως εκ τούτου, επηρέασαν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τη βαρύτητα της nu-metal μουσικής. Ο frontman Page Hamilton, όπως είναι αναμενόμενο, δεν θέλει να θεωρείται υπεύθυνος για τη δημιουργία του nu-metal, σύμφωνα με μια συνέντευξη που έδωσε στο Invisible Oranges το 2010.

Faith No More

Οι Faith No More επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό πολλά διαφορετικά συγκροτήματα που αναδείχθηκαν τη δεκαετία του ’90, αλλά κυρίως συγκροτήματα εναλλακτικής ροκ και, φυσικά, nu-metal. Η μεγαλύτερη συνεισφορά τους στο rap rock ήταν το single “Epic” από το άλμπουμ τους The Real Thing του 1989, στο οποίο ο Mike Patton ραπάρει κατά τη διάρκεια των στίχων. Ωστόσο, το μελωδικό και funk-οδηγούμενο υλικό τους είχε επίδραση και σε μεταγενέστερους καλλιτέχνες, ειδικά στους Korn και τους Slipknot. Το Angel Dust, ο διάδοχος του The Real Thing, είχε επίσης nu-metal στοιχεία.

Rage Against the Machine

Οι Rage Against the Machine έπαιξαν αναμφίβολα μεγάλο ρόλο στην επιρροή του nu-metal. Η μουσική τους συνδύασε το hip-hop, το hard rock και το funk metal σε έναν ενιαίο ήχο, και είναι ίσως το πρώτο συγκρότημα που έρχεται στο μυαλό των ανθρώπων όταν σκέφτονται καθόλου “rap-metal”.

Korn

Σίγουρα, οι Korn μπορούν ουσιαστικά να χαρακτηριστούν ως ένα από τα πρώτα πραγματικά nu-metal συγκροτήματα, αλλά έπαιξαν επίσης μεγάλο ρόλο στην επιρροή του. Η επιτυχία τους άνοιξε τις πόρτες για τόσα άλλα συγκροτήματα που ήρθαν μετά από αυτούς, έστω και λίγα χρόνια αργότερα. Η εξαιρετικά σκοτεινή και μερικές φορές ενοχλητική θεματολογία των τραγουδιών τους βοήθησε να ανοίξουν οι πόρτες για άλλους καλλιτέχνες να είναι το ίδιο ανοιχτοί και ευάλωτοι αργότερα.

Στην αρχή, βέβαια, απεχθάνονταν να τους φορτώνουν μια ταμπέλα. Αλλά τώρα, τα μέλη φαίνεται να αναπολούν με αγάπη το ξεκίνημά τους στη δεκαετία του ’90 και είναι περήφανοι που έπαιξαν ρόλο στο να σπάσουν πόρτες.

“Είναι πολύ ωραίο να λες ότι βοηθήσαμε στην εφεύρεση κάποιου είδους κινήματος, αυτό είναι αρκετά τρελό. Το τελευταίο μεγάλο κίνημα ήμασταν εμείς. Άλλες μπάντες βοήθησαν στην πορεία, αλλά εμείς ήμασταν η αιχμή του δόρατος σε όλο αυτό”, δήλωσε ο frontman Jonathan Davis στο Kerrang! το 2019.


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Περισσότερα