Το Φεστιβάλ Πάρου, στην 6η του διοργάνωση, μας ξεναγεί στο νησί προβάλλοντας τις διαφορετικές οπτικές του και μας προσκαλεί να το ανακαλύψουμε μέσα από μια σειρά δράσεων πολιτισμού.
Φέτος ας αναστοχαστούμε αυτό που είναι για όλους μας δεδομένο και αυτονόητο για ένα νησί: το γαλανό που μας περιβάλλει, τη θάλασσα.
Τι σημαίνει να μην ακουμπάς σε άλλη στεριά; Τι είναι η νησιωτικότητα; Πώς δέθηκε η Ιστορία των Ελλήνων με τις θάλασσες, τη Μεσόγειο, τον Εύξεινο, το Αιγαίο, το Ιόνιο; Πόσο σημαντική έχει υπάρξει η ναυτοσύνη για την διαμόρφωση της ψυχής μας, της ζωής μας, της ίδιας μας της ύπαρξης σε σχέση με το περιβάλλον, την τεχνολογία και την ανθρώπινη γνώση;
Καλλιτεχνικές εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια, μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες θα οδηγούν τη ματιά και τη σκέψη μας για τρεις μέρες. Ας δούμε ξανά τη θάλασσα και ας επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας με αυτήν.
Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις.
Διοργάνωση: ΑΜΚΕ Φεστιβάλ Πάρου
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Δήμος Πάρου – ΚΔΕΠΑΠ
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού
Μέρος των δράσεων είναι ενταγμένες στην πράξη “Πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων για την ενδυνάμωση της σχέσης της τοπικής κοινότητας της Πάρου με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον” ενταγμένη στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD-LEADER/Ομάδα Τοπικής Δράσης «Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.» / Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές / Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων / Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020 / Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
11:00
Αφήγηση μικρών ιστοριών | Ι.Π. Παναγίας Εκατονταπυλιανής
Αφηγήσεις ανάμεσα στην ιστορία και στο μύθο μέσα στο Ι.Π. Εκατονταπυλιανής.
Μία θαλασσοταραχή ήταν η αρχή… Μια δράση για παιδιά 10-15 ετών, περιορισμένος αριθμός συμμετοχών. Σχεδιασμός – αφήγηση: Ελένη Αρκουλή, Κατερίνα Παναγάκη. Βασισμένο στα κείμενα της Δήμητρας Σοφιανού από το βιβλίο «Πάρος Εκατονταπυλιανή 1700 Έτη».
11:00
«Οι δρόμοι του νερού ΙΙI» | Σημείο συνάντησης: Ταχυδρομείο
Επίσκεψη στον χώρο της τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων, ΒΙΟΚΑ Παροικίας και ενημέρωση για την καταλυτική συμβολή του στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο του 3ου κινηματογραφικού εργαστηρίου για εφήβους με θέμα «Οι δρόμοι του νερού ΙΙI». Σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ Πάρου.
19:00
Βαρκάδα | Σημείο συνάντησης: Βίντζι, Λιμάνι Παροικιάς
Βαρκάδα στον μαγευτικό κόλπο της Παροικιάς με παραδοσιακά καΐκια την ώρα του ηλιοβασιλέματος.
20:30
Ακολουθώντας τη μουσική | Σημείο συνάντησης: Άγ. Νικόλαος – Λιμάνι Παροικιάς
Πατινάδα παραδοσιακής νησιώτικης μουσικής. Περιδιαβαίνουμε τον οικισμό ακολουθώντας παλιούς και νεώτερους σκοπούς με τους μουσικούς Μανώλη Δελέντα, Φανούρη Πετρόπουλο και Αντωνία Νίκα.
21:00
Προβολή αρχειακού φιλμ & παρουσίαση από τον Πέτρο Αυλήτη | Δημοτική Βιβλιοθήκη «Γιάννης Γκίκας»
Μέσα από ένα άγνωστο φιλμ 8 λεπτών με θέμα στιγμιότυπα της καθημερινότητας της Παροικιάς, που γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1949 από τον ερασιτέχνη κινηματογραφιστή, λάτρη και επισκέπτη της Πάρου Αντώνιο Φορνάρο, ο συλλέκτης Πέτρος Αυλήτης μας παρουσιάζει μια διαφορετική Πάρο.
21:00 – 23:00
Με την πλάτη στραμμένη στη στεριά | Δημοτικός Xώρος Tεχνών
Επιμέλεια: Νατάσα Μπιζά Συνάντηση με τα μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας Πάρου στο πλάισιο της έκθεσης φωτογραφίας που επιδιώκει να αποτυπώσει την ουσία της θάλασσας σε όλες τις εναλασσόμενες διαθέσεις της. Διάρκεια έκθεσης 14-16/7.
22:00
Συναυλία «Αρχιλόχου Ποίηση» – Νίκος Σαρρής | Πεζόδρομος Αρχαιολογικού Μουσείου
Η ποίηση του Αρχίλοχου, σπουδαίου λυρικού ποιητή από την Πάρο, με έμμετρη μετάφραση και μουσική του Νίκου Σαρρή. Τραγουδούν: Παντελής Θαλασσινός, Σπύρος Παυλάκης, Βαρβάρα Μπιζά, Θοδωρής Κρητικός, Μανώλης Ραγκούσης. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος Βεντουρής – κοντραμπάσο, Γιώργος Χρονόπουλος – κιθάρα, Στρατής Ψαραδέλλης – πολίτικη λύρα, Στέφανος Δορμπαράκης – κανονάκι, Στρατής Σκουρκέας – κρουστά.
15 . 07 Σάββατο
10:00
«Στο νερό καλά κρυμμένα, μυστικά προστατευμένα» | Παραλία Λιβάδια
Εκπαιδευτική δράση. Τα παιδιά κατανοούν τις τεχνικές της υποβρύχιας αρχαιολογίας και δοκιμάζουν να γίνουν οι ίδιοι ενάλιοι αρχαιολόγοι! Με την αρχαιολόγο Βασιλική Κυπρούλη. Για παιδιά 8-13 ετών, περιορισμένος αριθμός συμμετοχών.
10:30
Ξενάγηση στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς | Σημείο συνάντησης: Πλατεία Εκατονταπυλιανής Με την ξεναγό Αυγή Καλογιάννη [στα αγγλικά].
19:30
Παραμυθοκαμώματα «Σ ́ένα παπόρο μέσα» | Δημοτική Βιβλιοθήκη «Γιάννης Γκίκας»
Παραμύθια της θάλασσας και θαλασσοτράγουδα. Αφήγηση – Μουσική Βιργινία Κοκκίνου, Ειρήνη Νικολοπούλου. Για παιδιά άνω των 4 ετών.
20:00
Ομιλία «Ξενικά είδη και το μέλλον των Ελληνικών θαλασσών» | Δημοτικός Χώρος Τεχνών
Τι είναι τα ξενικά είδη; Πως έφτασαν εδώ; Πως επηρεάζουν τις ζωές μας; Πως θα μοιάζουν οι θάλασσες του αύριο; Με τον Μιχαήλ Ραγκούση Υπ. Διδάκτορα, Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
20:30
Πόλη φτιαγμένη από μουσική
Περιπλανηθείτε στην Παροικιά ακολουθώντας τους ήχους των μουσικών σχημάτων που
βρίσκονται διάσπαρτοι στην πόλη ζωντανεύοντας με απρόσμενο τρόπο κάθε γωνιά της.
Μεσογειακά ακούσματα | Παναγία Σεπτεμβριανή | Στέφανος Δορμπαράκης – κανονάκι, Στρατής Σκουρκέας – κρουστά , Παραδοσιακό ντουέτο | Πύργος Κάστρου Παροικιάς | Μάρθα Μαυροειδή – φωνή & λάφτα, Στρατής Ψαραδέλλης – λύρα , Jazz ντουέτο | Αγορά | Γιώργος Χρονόπουλος – κιθάρα, Γιώργος Βεντούρης – κοντραμπάσο
21:00 – 23:00
«Η Πάρος του χθες μέσα από τον φωτογραφικό φακό της Μαρίας Χρουσάκη» | Κέντρο Καλών Τεχνών Αιγαίου
Συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.
Συνάντηση – συνομιλία με την Ελπινίκη Μεϊντάνη, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, στο πλαίσιο της έκθεσης μιας σειράς άγνωστων φωτογραφιών της σημαντικής Ελληνίδας φωτογράφου Μαρίας Χρουσάκη (1899-1972) από τις επισκέψεις της στην Πάρο την δεκαετία του 1930 και στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Διάρκεια έκθεσης 14 – 16/7.
22:30
Χειμερινοί Κολυμβητές | Φραγκομονάστηρο
Συναυλία με τους Χειμερινούς Κολυμβητές, η χαρακτηριστική μουσική και ο ιδιότυπος στίχος τους θα μας συνοδέψουν σε ένα μουσικό ταξίδι και θα μας παρασύρουν στα αισιόδοξα κύματα της θάλασσας. Συμμετέχουν: Αργύρης Μπακιρτζής – φωνή, Κώστας Βόμβολος – ακορντεόν, Μιχάλης Σιγανίδης – κοντραμπάσο & φωνή, Κώστας Σιδέρης – τζουράς & φωνή, Διονύσιος Ρούσσος – κιθάρα & φωνή, Μπάμπης Παπαδόπουλος – κιθάρα, Χάρης Παπαδόπουλος – μπουζούκι.
16 . 07 Κυριακή
10:30
«Δίπλα απ’ τη θάλασσα, την αρχαία, τη νέα, την παντοτινή» | Σημείο συνάντησης: Παραλία Παροικιάς Ένας βιωματικός περίπατος με την ξεναγό Γεωργία Παπαδοπούλου, με επίκεντρο την θάλασσα
και τη νησιωτική ζωή από την αρχαιότητα στο σήμερα [στα ελληνικά].
19:00 – 20:30
Μια φορά κι έναν καιρό | Σημείο συνάντησης: Πλατεία Εκατονταπυλιανής
Διαδραστικό παιχνίδι εξερεύνησης του παραδοσιακού οικισμού για μικρούς και μεγάλους. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν όλα αλλιώς… Ένα παιχνίδι του χθες με το σήμερα. Σχεδιασμός – δημιουργική γραφή: Κατερίνα Παναγάκη.
20:00 – 23:00
Παράλληλες χαρτογραφήσεις: σε ποιον ανήκει η παραλία; | Γκαλερί Holland Tunnel
Βίβιαν Εμμανουηλίδου, Κωνσταντίνος Μαύρης, Δήμητρα Σκανδάλη. Επιμέλεια: Νατάσα Μπιζά.
Συνάντηση με τους καλλιτέχνες της έκθεσης σύγχρονης τέχνης. Τρεις χαρτογραφήσεις τoυ νησιού
με αφετηρία την θάλασσα. Διάρκεια έκθεσης 14-16/7.
20:00
Ακτωνύμια | Μπουνταράκι
Παρουσίαση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τα μέλη της ομάδας του Φεστιβάλ Πάρου για τις ιδιαίτερες και κατά καιρούς ισχύουσες ονομασίες των ακτών της Παροικιάς και της ευρύτερης περιοχής. Συναντήσεις με ψαράδες, περιηγήσεις με καΐκια και διηγήσεις ναυτικών ιστοριών βοήθησαν στην καταγραφή των διαφορετικών ονομάτων των ακτών. Οι πρακτικές ονομασίας που συνδέονται με τον παράκτιο χώρο αντικατοπτρίζουν την πλούσια ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου. Συντονισμός: Λένα Στεφάνου Δρ. Αρχαιολόγος – Μουσειολόγος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Άρης Αναγνωστόπουλος Δρ. Ανθρωπολόγος – Ιστορικός / HERITΛGE. Συνδιοργάνωση: Ναυτικός Όμιλος Νάουσας Πάρου “ΝΑΪΆΣ” – Π.Σ. Αγκαιριάς.
21:30
Express Scopelitis, 68’ | Μπουνταράκι
Προβολή ντοκιμαντέρ. Μία κάψουλα διάσωσης της γνήσιας θαλασσινής ζωής. Ένα μικρό καράβι εξυπηρετεί καθημερινά όλο το χρόνο τα νησιά της άγονης γραμμής των Μικρών Κυκλάδων. Βλέπουμε την καθημερινότητα των ναυτικών και των νησιωτών κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν το τουριστικό βλέμμα απουσιάζει. Σκηνοθεσία, κάμερα, μοντάζ: Αιμιλία Μηλού Μουσική: Αλκίνοος Ιωαννίδης / Sound Design: Βάλια Τσέρου Παραγωγή: A&G Films.
22:30
Στάθης Κουκουλάρης & Sofrano | Πλατεία Εκατονταπυλιανής
Παραδοσιακό γλέντι. Ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του βιολιού στην Ελλάδα, ο Στάθης Κουκουλάρης, με πάνω από 60 χρόνια συνεχή παρουσία στο χώρο της μουσικής, συμπράττει επί σκηνής με την Μάρθα Μαυροειδή (πολίτικο λαούτο – τραγούδι) και την μουσική ομάδα Sofrano σε ρεπερτόριο από την Μικρά Ασία και το Αιγαίο. Συμμετέχουν: Διονυσία Παπούλη – τραγούδι, Γιώργος Βεντουρής – κοντραμπάσο, Σπύρος Μπάλιος – λαούτο, Στρατής Σκουρκέας – κρουστά.
14 , 15 , 16 / 7 / 2023
19:00 – 23:00 Κατά την διάρκεια του τριημέρου το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τους παρακάτω χώρους.
Εκθέσεις
«Η Πάρος του χθες μέσα από τον φωτογραφικό φακό της Μαρίας Χρουσάκη» | Κέντρο Καλών Τεχνών Αιγαίου Συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.
Επιμέλεια: Ελπινίκη Μεϊντάνη, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.
Μια σειρά άγνωστων φωτογραφιών της σημαντικής Ελληνίδας φωτογράφου Μαρίας Χρουσάκη (1899-1972) από τις επισκέψεις της στην Πάρο την δεκαετία του 1930 και στις αρχές της δεκαετίας του 1950, από το αρχείο της που ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.
Παράλληλες χαρτογραφήσεις: σε ποιον ανήκει η παραλία; | Γκαλερί Holland Tunnel
Βίβιαν Εμμανουηλίδου, Κωνσταντίνος Μαύρης, Δήμητρα Σκανδάλη.
Επιμέλεια: Νατάσα Μπιζά. Έκθεση σύγχρονης τέχνης. Τρεις χαρτογραφήσεις τoυ νησιού με αφετηρία τη θάλασσα. Κάθε καλλιτέχνης, καθοδηγεί τον επισκέπτη μέσω διαφορετικών νοηματικών διαδρομών, σε θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον, την ανθρωπογεωγραφία και τον κοινωνικοοικονομικό μετασχηματισμό.
Με την πλάτη στραμμένη στη στεριά | Δημοτικός Xώρος Tεχνών
Επιμέλεια: Νατάσα Μπιζά. Μια έκθεση φωτογραφιών των μελών της Φωτογραφικής Ομάδας Πάρου που επιδιώκει να αποτυπώσει την ουσία της θάλασσας σε όλες τις εναλλασσόμενες διαθέσεις της.
Επισκέψιμοι χώροι
Δύο αρχοντικές κατοικίες της Παροικιάς
Στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ Πάρου, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν δύο μοναδικές ιδιωτικές αρχοντικές κατοικίες της Παροικιάς. Το Αρχοντικό Βαρούχα και την κατοικία Αζάρη, τα οποία αποτελούν δείγματα αρχιτεκτονικής διαφορετικών εποχών και τάσεων. Η εμπειρία της επίσκεψης στα αρχοντικά της Παροικιάς έχει σκοπό να αναδείξει τόσο τις αρχιτεκτονικές αξίες των κατοικιών όσο και τις ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν σε αυτά.
Εννιά μεταβυζαντινές εκκλησίες του παραδοσιακού οικισμού της Παροικιάς
Η μεσαιωνική ιστορία του παραδοσιακού οικισμού της Παροικιάς είναι το κέντρο αυτής της δράσης που καθιστά ανοιχτές και επισκέψιμες εννιά σημαντικές εκκλησίες του οικισμού. Οι εκκλησίες αυτές είναι κτητορικές και ανοίγουν μόνο μια φορά το χρόνο, στην γιορτή του τιμώμενου Αγίου. Έτσι το κοινό έχει σπάνια την ευκαιρία να τις επισκεφτεί. Στο εποπτικό υλικό που έχει ετοιμαστεί αναδεικνύεται η αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα των οικοδομημάτων αυτών αλλά και οι τοπικές λατρευτικές παραδόσεις.
Σχολικό Μουσείο Πάρου
Το Σχολικό μουσείο του 1ου Δ.Σ. Παροικίας ιδρύθηκε το 2016 με πρωτοβουλία του διευθυντή του σχολείου Ν. Μαρινάκη. Φιλοξενείται σε τρεις χώρους του σχολείου που περιέχουν φωτογραφίες κυρίως της δεκαετίας του 1960, ιστορικά έγγραφα και αρχεία, παλιά βιβλία, σχολικά εγχειρίδια, ιστορικά αντικείμενα και μία μικρή ορυκτολογική συλλογή.
Παράλληλη δράση | 8 – 31 / 7 | 19:30 – 22:00
Σαλπάραμε… – Ζarpamos | Κέντρο Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Cycladic Arts, Αλυκή
Μια συνεργασία με το Κέντρο Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Cycladic Arts της Αλυκής Πάρου και την καλλιτεχνική κολεκτίβα Artiatx από το Μπιλμπάο της Ισπανίας. Η έκθεση σύγχρονης τέχνης επιθυμεί να δημιουργήσει ένα διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και να εστιάσει στις μεσογειακές παραδόσεις της αλιείας, η οποία πάντα χαρακτήριζε τον παράκτιο και νησιωτικό χαρακτήρα τους. Στην έκθεση συμμετέχουν Javier Arbizu (Ισπανία), Έλλη Βέλλιου (Ελλάδα), Marta Lorenzana (Ισπανία),
Δήμητρα Σκανδάλη (Ελλάδα), Ερατώ Ταγαρίδη (Ελλάδα).
Επιμέλεια: Κέντρο Φιλοξενίας Καλλιτεχνών Cycladic Arts (Ελλάδα) και Artiatx (Ισπανία).