Connect with us

Festival

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κεφαλονιάς «Κύματα»: 27 Αυγ. 3 Σεπ.

Δημοσιεύθηκε

στις

Το  Διεθνές Φεστιβάλ Κεφαλονιάς “Κύματα”, θα διεξαχθεί από τις 27 Αυγούστου έωςτις 3 Σεπτεμβρίου στοΘαλασσόμυλο στο Αργοστόλι.  Εκτός από την παρουσία καλεσμένων από τον χώρο του Κινηματογράφου, τις προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, θα πραγματοποιηθούν και τρία εκπαιδευτικά masterclassesκατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Φεστιβάλ.

Δείτε το Αναλυτικό Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.

Συγκεκριμένα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελείται από τρεις βασικές δράσεις. Η πρώτη δράση είναι ένα masterclass από τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη και ένα δεύτερο από την σκηνοθέτη Εύα Στεφανή. Τα δύο αυτά  masterclasses θα αφορούν πρακτικές συμβουλές προς νέους κινηματογραφιστές ώστε να απελευθερώσουν την ματιά τους και την τεχνική τους σε σχέση με τη σκηνοθεσία και την παραγωγή ταινιών.  H τρίτη δράση αφορά σε ένα masterclass σχετικά με τη γελοιογραφία από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων με τους JohnAntono & Ηλία “etc” Ταμπακέα.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα masterclassesστο ακόλουθο link:

https://bit.ly/master-classes2023

Hσυμμετοχή είναι δωρεάν και η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν τα εξής masterclasses:

Δευτέρα 28-8 (18:30) & Τρίτη 29-08 (18:30)

«Κατασκευάζοντας μια ταινία στην Ελλάδα» από τον Γιάννη Οικονομίδη

O Γιάννης Οικονομίδης με την πολύχρονη εμπειρία του στο σινεμά, οργανώνει ένα σεμινάριο κινηματογράφου – ιδανική εισαγωγή στον τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται μια μεγάλου μήκους ταινία στην Ελλάδα του σήμερα, από τη σύλληψή της μέχρι και την έξοδό της στους κινηματογράφους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί να κατανοήσει τον πολύπλοκο, μα αυστηρά συγκεκριμένο σχεδιασμό κατασκευής μιας ταινίας μεγάλου μήκους, μέσα από την εμπειρία και πρακτική προσέγγιση του Γιάννη Οικονομίδη. Είναι κατάλληλο για νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς, ηθοποιούς, τους συνεργάτες σε όλους τους τομείς κινηματογράφησης, το κοινό των ταινιών του Γιάννη Οικονομίδη και εν γένει όλους τους ενδιαφερόμενους σινεφίλ θεατές του ελληνικού κινηματογράφου.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η σαφής αποδόμηση της διαδικασίας δημιουργίας μιας κινηματογραφικής ταινίας αναλύοντας τα ξεχωριστά στάδια σύνθεσής της. Ο σκηνοθέτης θα αναλύσει, συζητήσει, αποδομήσει και αποκαλύψει το κάθε καλλιτεχνικό, οργανωτικό και παραγωγικό στάδιο μιας ταινίας γυρισμένης στην Ελλάδα.

Τετάρτη 30-8 (18:30)  & Πέμπτη 31-08 (18:30)

«Με τις φτερούγες του Λάκη» & «Η πραγματικότητα “έξω” και “μέσα”» από την Εύα Στεφανή

Τετάρτη 30-8 – «Με τις φτερούγες του Λάκη»

Ο Λάκης Παπαστάθης, που έφυγε αιφνίδια εδώ και μερικούς μήνες υπήρξε από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες. Εκτός από πρωτοπόρος του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου με αξιοσημείωτες και πολυβραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας, είναι γνωστός για το τεράστιο έργο που άφησε στον χώρο του ντοκιμαντέρ μέσα από την σειρά της κρατικής τηλεόρασης “Παρασκήνιο”.  Η εκπομπή αυτή, πέρα από ένα δυσεύρετο αρχείο πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί κι ένα σημείο αναφοράς για τους διάφορους αφηγηματικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να κάνει ντοκιμαντέρ.

Μέσα από ετερόκλιτα παραδείγματα ντοκιμαντέρ θα μιλήσουμε τόσο για το εύρος των αφηγηματικών τεχνικών που χρησιμοποίησε ο ΛΠ στις ταινίες του  αλλά και τους τρόπους με τους οποίους συνεχώς ανέτρεπε το “τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ”, οδηγώντας το σε ένα ιδιότυπο είδος ” τηλεοπτικής ποίησης”.

Το masterclass αυτό αποτελεί ένα ελάχιστο “ευχαριστώ” σε έναν άνθρωπο που με ενέπνευσε εμένα και τόσες και τόσους άλλους  πως να αφουγκραζόμαστε τον άνθρωπο με θέρμη, ταπεινότητα και ρίσκο.

Πέμπτη 31-08 – «Η πραγματικότητα “έξω” και “μέσα”»

Η Εύα Στεφανή δείχνει κομμάτια από ταινίες της και συζητά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που ακολούθησε στην προσπάθειά της να κινηματογραφήσει τόπους, ανθρώπους που την καθόρισαν. Προβάλλονται σκηνές από τις ταινίες του “κινηματογράφου της παρατήρησης”  (πχ Αθήναι,) μέχρι “πειραματικές ταινίες όπως  “Χειρόγραφο”. Η σκηνοθέτις πιστεύει ότι το ντοκιμαντέρ είναι μία συνεχής σύγκρουση της κινηματογραφίστριας/κινηματογραφιστή με την διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα αλλά και με τον παλλόμενο εαυτό.

Tomasterclass είναι μία περιήγηση σε αυτή την προσπάθεια κινηματογράφησης του “μέσα” και “έξω” από την πραγματικότητα.

Παρασκευή 1-9 (18:30)& Σάββατο 2-9 (18:30)

«Η ιστορία της Ελληνικής Γελοιογραφίας»  & «Όλα όσα θέλατε να μάθετε για το επάγγελμα του σκιτσογράφου(και ντρεπόσαστε να ρωτήσετε)» από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων  με τους JohnAntono& Ηλία “etc” Ταμπακέα

 Παρασκευή 1-09 – Η ιστορία της Ελληνικής Γελοιογραφίας

(Εισηγητής: JohnAntono, σκιτσογράφος με σπουδές στην Ιστορία)

“Η ελληνική γελοιογραφία έχει παράδοση σχεδόν δύο αιώνων και η εξέλιξή της είναι ταυτόσημη με την πυκνή και ταραγμένη ιστορία του νεοελληνικού κράτους. Με την εισήγησή μας, συνοδευόμενη από προβολή πλούσιου οπτικού υλικού, θα επιχειρήσουμε μια αναδρομή στους πιο χαρακτηριστικούς σταθμούς του ελληνικού πολιτικού σκίτσου από τις απαρχές του νεοελληνικού κράτους μέχρι τα πρόσφατα μνημονιακά χρόνια.”

 Σάββατο 2-09  – Όλα όσα θέλατε να μάθετε για το επάγγελμα του σκιτσογράφου (και ντρεπόσαστε να ρωτήσετε)

(Εισηγητής: Ηλίας “etc” Ταμπακέας (σκιτσογράφος κι όχι μόνο)

“Από πότε υπάρχουν σκίτσα; Τι σχέση έχει το Σκίτσο με τις Εφαρμοσμένες Τέχνες και ποιες είναι αυτές; Tι Ειδικότητες Σκιτσογράφου υπάρχουν; Τι δουλειές μπορεί να κάνει ένας Σκιτσογράφος; Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά του επαγγέλματος του Σκιτσογράφου; Τι χρειάζεται και τι δεν χρειάζεται κάποιος για να γίνει Σκιτσογράφος; (σπόιλερ: το «ταλέντο» ΔΕΝ χρειάζεται!) Και τέλος… πώς γίνεται κάποιος Σκιτσογράφος;”

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ 2023

Σλόμπονταν Σιτζάν

Ο Slobodan Šijan είναι σκηνοθέτης, εικαστικός και συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1946 στο Βελιγράδι της Σερβίας. Από το ντεμπούτο του με τη μαύρη κωμωδία WHO’S SINGIN’ OVER THERE? (Φεστιβάλ Καννών) ο Slobodan Šijan είναι ευρέως γνωστός ως Σέρβος και Γιουγκοσλάβος δημιουργός ταινιών. Το 1996 η Γιουγκοσλαβική Ακαδημία Κινηματογραφικής Τέχνης και Επιστήμης ανέδειξε το WHO’S SINGIN’ OVER THERE ως την καλύτερη γιουγκοσλαβική ταινία που γυρίστηκε τα τελευταία 50 χρόνια, το 2016 ανακηρύχθηκε από το Κινηματογραφικό Μουσείο της Γιουγκοσλαβίας ως η καλύτερη σερβική ταινία του 20ου αιώνα.

Srdan Golubovic

Γεννήθηκε το 1972 στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Δραματικής Τέχνης σκηνοθέτησε διάφορες ταινίες μικρού μήκους (Threesome) που κέρδισαν πολλά διεθνή και εθνικά βραβεία καθώς και την ιστορία HERTZ MINUTE –μέρος της ταινίας “The Package”- που αποτέλεσε μία ταινία cult για τη νέα γενιά. Ίδρυσε με μία ομάδα νέων κινηματογραφιστών καλλιτεχνών την εταιρία παραγωγής Baš Celik, η οποία απασχολείται με την παραγωγή videoclips για τα πιο διάσημα, τοπικά μουσικά γκρουπ και τραγουδιστές, καθώς επίσης και επιτυχημένων διαφημιστικών σποτ και εκστρατειών μάρκετινγκ. Το 2001, γύρισε – σε παραγωγή της Baš Celik – την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία APSOLUTNIH STO (“Absolute Hundred”), με την οποία και συμμετείχε σε περισσότερο από 30 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου: Σαν Σεμπαστιάν, Τορόντο, Θεσσαλονίκη, Cottbus, Ρόττερνταμ, Pusano, Παρίσι, Παλμ Σπρινγκς, Trieste, San Jose. Κέρδισε 10 διεθνή και 19 εθνικά βραβεία, μεταξύ άλλων το Βραβείο Κοινού Καλύτερης Ξένης Ταινίας και Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Γιάννης Οικονομίδης

Ο Γιάννης Οικονομίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1967. Το 1987 μετακόμισε στην Αθήνα για σπουδές Νομικής, τις οποίες και εγκατέλειψε σχεδόν αμέσως για να σπουδάσει κινηματογράφο. Μετά από τα πρώτα του ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους, το 2003 έγραψε και σκηνοθέτησε σε δική του παραγωγή την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, το εμβληματικό ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, Η ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ, έκανε πρεμιέρα στην «Εβδομάδα Κριτικής» του Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών το 2006. Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ, μετά την πρεμιέρα της στο Busan International Film Festival το 2010, απέσπασε επτά βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (Ε.Α.Κ.), μεταξύ των οποίων το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, το Βραβείο Σκηνοθεσίας και Σεναρίου. Η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΨΑΡΙ, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 64ου Φεστιβάλ Βερολίνου το 2014. Το 2016, ο Γιάννης Οικονομίδης έγραψε και σκηνοθέτησε για τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το πρώτο του θεατρικό έργο, το ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ, που σημείωσε τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Η τελευταία ταινία του, Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΥΠΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, έκανε πρεμιέρα εν μέσω covid το 2020 και κατάφερε να γίνει επιτυχία στο ελληνικό box office. Η ταινία συγκέντρωσε 15 υποψηφιότητες από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένων των υποψηφιοτήτων Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας. Και οι πέντε μεγάλου μήκους ταινίες του απέσπασαν τη διάκριση «Καλύτερη Ελληνική Ταινία της Χρονιάς» από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) την αντίστοιχη εποχή κυκλοφορίας τους στις αίθουσες. Οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Αυτή την περίοδο, ο Γιάννης Οικονομίδης προετοιμάζει την επόμενη ταινία του, με τίτλο ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΤΡΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΚΕΦΑΛΙ.

Γιάννης Αγγελάκας

Ο Γιάννης Αγγελάκας είναι Έλληνας τραγουδιστής, μουσικός και ποιητής. Έγινε γνωστός ως ο βασικός τραγουδιστής του μουσικού συγκροτήματος Τρύπες (1984 ως 2001). Γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1959. Με τις Τρύπες κυκλοφόρησε 7 δίσκους. Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος Τρύπες, συνεργάζεται με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Γιώργο Χριστιανάκη και το 2003 συμμετέχει ως ηθοποιός στην ταινία “Ο χαμένος τα παίρνει όλα“, του Νίκου Νικολαΐδη, όπου πρωταγωνιστεί και δημιουργεί και τη μουσική της ταινίας. Το 2005 ξεκινάει η συνεργασία του μαζί με τον τσελίστα Νίκο Βελιώτη με τον οποίο θα κυκλοφορήσουν 2 δίσκους: “Οι ανάσες των λύκων” (2005) και “Πότε θα φτάσουμε εδώ” (2007). Το 2005 θα κυκλοφορήσει και τον πρώτο του δίσκο με τους Επισκέπτες, με τίτλο “Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι Επισκέπτες – Από ‘δω και πάνω“. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο δίσκο με παραμύθια για παιδιά “Ο Γαργαληστής” του Δημήτρη Μπασλάμ μαζί και με άλλους καλλιτέχνες. Δύο χρόνια μετά το 2009 ο Παντελής Βούλγαρης εμπιστεύεται στον Γιάννη Αγγελάκα το soundtrack για την ταινία “Ψυχή βαθιά“. Έγραψε τη μουσική για το ντοκιμαντέρ “Χρεοκρατία” (“Deptocracy”) των Κατερίνας Κιτίδη και Άρη Χατζηστεφάνου, το 2011. Τα επόμενα χρόνια θα κυκλοφορήσει τους δίσκους  “Σαράβαλο/Η Γελαστή Ανηφόρα” (2012) και “Ήσυχα Τραγούδια για Ανέμελα Λιβάδια” (2016) με το μουσικό σχήμα “Οι 100º C”, με τους οποίους εξακολουθεί να δίνει συναυλίες μέχρι και σήμερα. Έχει επίσης εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές (Σάλια, μισόλογα και τρύπιοι στίχοι και Πώς τολμάς και νοσταλγείς τσόγλανε;), οι οποίες συνοδεύονται από δικά του σκίτσα.

Νίκος Βελιώτης

Συνθέτης και τσελίστας, εκπρόσωπος της εναλλακτικής πειραματικής και ροκ μουσικής. Στα 80s δημιουργεί τους In Trance 95 μαζί με τον Αλέξανδρο Μαχαίρα. Στα 90s στρέφεται στον πειραματισμό και την avant-garde με βασικό όχημα το βιολοντσέλο. Δημιουργεί τους Cranc (με τα αδέλφια Rhodri & Angharad Davies). Στα 00s δημιουργεί τους Texturizer (με τον Coti K.) και τους Looper (με τους Ingar Zach & Martin Kuchen) . Κονιορτοποιεί το βιολοντσέλο του [Cello Powder] και συνεργάζεται με τον Γιάννη Αγγελάκα και τον David Grubbs. Διοργανώνει επίσης το φεστιβάλ 2:13 στην Αθήνα [2000 – 2007]. Στα 10s δημιουργεί τους Mohammad μαζί με τους ILIOS και Coti K. [μετονομάστηκαν σε MMMΔ μετά την αποχώρηση του Coti K. To 2015]. Έχει γράψει μουσική για θέατρο, χορό και κινηματογράφο. Έχει πλούσια δισκογραφία και πολυάριθμες εμφανίσεις σε διεθνή φεστιβάλ (Ευρώπη, Αμερική, Ασία).

 

Εύα Στεφανή

Η Εύα Στεφανή είναι σκηνοθέτις. Έχει σκηνοθετήσει 36 ταινίες, που ανήκουν στον χώρο του εθνογραφικού και του πειραματικού κινηματογράφου. Το έργο της έχει προβληθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, αποσπώντας πολλές διακρίσεις ενώ ταινίες της έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς εικαστικές εκθέσεις με σημαντικότερες την Documenta14 και την Biennale της Βενετίας 2019. Κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως το Oberhausen και πανεπιστήμια όπως το New York University και το Columbia στην Νέα Υόρκη έχουν οργανώσει αφιερώματα στο έργο της. Είναι καθηγήτρια κινηματογράφου στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ΕΚΠΑ, και διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Πολιτισμικών Σπουδών. Διδάσκει επίσης ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Freie University στο Βερολίνο. Σπούδασε στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην θεωρία κινηματογράφου στο New York University στη Νέα Υόρκη, στη σχολή VARAN στο Παρίσι και στο National Film & TV School στη Βρετανία. Η διδακτορική της διατριβή είχε ως θέμα «Οι αναναπαραστάσεις των Ελλήνων στον εθνογραφικό κινηματογράφο 1960- 1980» (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 1997). Χαρακτηριστικές ταινίες της: Αθήναι, Το Κουτί, Γράμματα από το Άλμπατρος, Ακρόπολις, Λουόμενοι, Συγκάτοικοι, Τι ώρα είναι; Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.

 

Γιώργος Γεωργόπουλος

Ο Γιώργος Γεωργόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης «Λυκούργου Σταυράκου». Ο πατέρας του ήταν βραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας στον κινηματογράφο και αποτέλεσε βασική επιρροή για την επιλογή του. Στη συνέχεια, σπούδασε Κοινωνιολογία στη Ρώμη (Universita – Roma I: “La Sapienza”). Γυρνώντας στην Ελλάδα το 2000 δούλεψε αρχικά ως μοντέρ και στη συνέχεια ως σκηνοθέτης κυρίως σε διαφημιστικά και ντοκιμαντέρ (Super Market, Hydra, Natural Gas in Greece, Kuluhiro:Hope κ.ά.). Το «Tungsten» (2011) είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία η οποία βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου όπως επίσης με Ειδική Μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Τετουάν και στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρουμανίας.

 

Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

Ηλίας Ταμπακέας (γνωστός κι ως etc : Elias Tabakeas Cartoonist)

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έζησε επίσης και σπούδασε στη Βρετανία και λίγο στις ΗΠΑ. Τα σκίτσα, κόμικς, εικονογραφήσεις του κλπ έχουν εμφανιστεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες όπως η Βαβέλ, το Ντέφι, οι 4 Τροχοί, κλπ και στην Ελευθεροτυπία από το 2000 μέχρι το 2014. Έχει επίσης δείξει τη δουλειά του σε εκθέσεις, παρουσιάσεις, προβολές κλπ στην Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ. Πάντα τον ενδιέφεραν οι εφαρμογές και παρουσιάσεις πολυμέσων. Δούλεψε σε αυτό το πεδίο για Ευρωπαϊκά προγράμματα στη δεκαετία του 1980 και ως μέλος της εταιρίας Διάλογος. Το 1992-93 ήταν Φιλοξενούμενος Καλλιτέχνης με Υποτροφία Φουλμπράϊτ στις ΗΠΑ. Το 1993-7 σχεδίασε, ετοίμασε και ήταν ο Διευθυντής του Μουσείου Σκίτσου στο πλαίσιο του Δήμου Αθηναίων. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά, βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, κυρίως σχετικά με την ιστορία του σκίτσου και των κόμικς. Ένα βιβλίο με επιλογή γελοιογραφιών του με τίτλο “etc” εκδόθηκε το 2011. Διδάσκει στο ΚΕφαΤΟ (Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης) από το 1997, ανάμεσα στα άλλα την «Ιστορία Σκίτσου (και κόμικς, κινούμενων σχεδίων, εικονογράφησης, κλπ)» και το «Εργαστήριο Δημιουργικότητας». Είναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων και μέλος της (διεθνούς ένωσης σκιτσογράφων) FECO (Federation of Cartoonist Organizations). Μπορείτε επίσης να δείτε δουλειά του στο διαδίκτυο: στο ιστολόγιο του «Καιλοιπαλόγιο» (Google it), στο Facebook, στο cartoonists.gr, cartoonbee.com, cartoonmovement.com κλπ… κλπ…

 

Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

Γιάννης Αντωνόπουλος 

Ο John Antono (Γιάννης Δ. Αντωνόπουλος) γεννήθηκε στο Μαρούσι το 1985. Σπούδασε σκίτσο στο εργαστήρι εφαρμοσμένων τεχνών Ορνεράκης. Επίσης, είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Δημιουργεί πολιτικά σκίτσα και στριπάκια και αρθρογραφεί για τα κόμικς στο ένθετο «Καρέ Καρέ» της Εφημερίδας των Συντακτών. Εργάζεται ως εικονογράφος εκπαιδευτικών παιχνιδιών για την Κοιν.Σ.Επ. «Σκαντζόχοιρος» και ως δάσκαλος Σκίτσου-Comics για παιδιά και εφήβους. Είναι μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων.

Άκης Καπράνος

Κριτικός κινηματογράφου από το 1993 (έχει περάσει από τα «Νέα», την «Καθημερινή» και τα περιοδικά «ΜΕΤΡΟ», «Exodos», «Diva» και «01», μεταξύ πολλών άλλων), διατηρεί τη μακροβιότερη εκπομπή του ελληνικού ραδιοφώνου για το σινεμά («Ραδιοφωνική Οθόνη» στο Κανάλι 1, το Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά – 27 χρόνια τώρα), είναι καθηγητής κινηματογράφου στο New York College (και παλαιότερα στη Σχολή Σταυράκου), διετέλεσε μέλος κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, είναι επίσης μουσικός με μεγάλη δισκογραφία (drummer, μεταξύ άλλων, και των Ελλήνων metallers Septic Flesh, με τους οποίους ηχογράφησε δύο άλμπουμ και περιόδευσε στην Ευρώπη), ενώ συνθέτει μουσική και για το σινεμά για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους (ανάμεσά τους «Η ψυχή στο στόμα» του Γιάννη Οικονομίδη, το «Forget me not» του Γιάννη Φάγκρα και το «Ξένες σε ξένη χώρα» του Δημήτρη Παναγιωτάτου). Είναι ο άνθρωπος πίσω από το Midnight Express, την κινηματογραφική λέσχη που προβάλλει ταινίες σε μεταμεσονύχτιες προβολές.

Σταύρος Μητρόπουλος

Ο Σταύρος Μητρόπουλος είναι αυτοδίδακτος μουσικός και ο δημιουργός του εντυπωσιακού Dirty Granny Tales, ενός project που διηγείται παραμύθια σκοτεινά και προκλητικά, γεμάτα από το χάος της ανθρώπινης ψύχης. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Βερολίνο. Καμιά φορά γράφει μουσική για ταινίες και θέατρο.

Illegal Operation

Σχηματίστηκαν το 2000 και η σημερινή τους σύνθεση είναι Μανώλης Αγγελάκης (κιθάρα/φωνή), Στάθης Ιωάννου (κιθάρα, φωνητικά), Κώστας Καταληματίας (μπάσο), Μάριος Σαρακηνός (τύμπανα) και  Αντώνης Λιβιεράτος (κιθάρα, πλήκτρα, κρουστά, φωνητικά). Με το ένα πόδι στους βάλτους του Μισισσιπή και το άλλο στους βάλτους της Aθηναϊκής νύχτας, ακροβατούν με μοναδική ικανότητα ανάμεσα στα blues, το rock και τον πειραματισμό.

 

Υβόννη Μαλτέζου

Η Υβόννη Μαλτέζου είναι ηθοποιός Δείγμα της δουλειάς της στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Τρεις αδελφές (2020), Πλατεία Ηρώων (2017), Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε (2014), Τα φώτα της Πόλης (2022). Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες Πολυξένη (2017), Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον (2001), Θα το μετανιώσεις (2002), Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ (2019). Στην τηλεόραση συμμετείχε στις σειρές Τύχη Βουνό (2006), Τα καλύτερά μας χρόνια (2020).  Ήταν Παντρεμένη με το Λάκη Παπαστάθη .

Ο Λάκης Παπαστάθης (1943 – 2023) γεννήθηκε στον Βόλο. Είχε σκηνοθετήσει τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους: “Τον καιρό των Ελλήνων” (1981), “Θεόφιλος” (1987), “Το μόνον της ζωής του ταξείδιον” (2001), “Ταξίδι στη Μυτιλήνη” (2010) και μία μικρού μήκους: “Γράμματα από την Αμερική” (1972). Από το 1976 ήταν βασικός συνεργάτης της τηλεοπτικής εκπομπής “Παρασκήνιο”, ως υπεύθυνος της εταιρείας Cinetic. Είχε δημοσιεύσει τις συλλογές διηγημάτων “Η νυχτερίδα πέταξε” (Νεφέλη 2002), “Η ήσυχη” (Νεφέλη 2005), καθώς και το χρονικό “Όταν ο Δαμιανός γύριζε την Ευδοκία” (Πατάκης 2006).

 

Πάνος Μαραγκός

Ο Πάνος Μαραγκός γεννήθηκε το 1957 στην Λευκάδα.
Σπούδασε  Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα του στην σατυρική εφημερίδα “Το Ποντίκι”.
Πολιτικός γελοιογράφος στην εφημερίδα “Έθνος”από το 1981.
Είναι πρόεδρος  της “Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων”.

Δείτε το Αναλυτικό Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Συναυλίες11 ώρες πρν

Η Ana Carla Maza για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μία μουσική πανδαισία | 10 Φεβρουαρίου 2025

Μουσική11 ώρες πρν

HAN NAH | Ακατάλληλη Σκηνή | Ακούστε τη διασκευή του πολυαγαπημένου τραγουδιού

Festival13 ώρες πρν

Σύρος: 8ο Φεστιβάλ ΑΝΩ | 19 – 25 Αυγούστου 2024

Μουσική13 ώρες πρν

Marseaux & Billie Kark: Nέο single – Πάρτυ

Συναυλίες15 ώρες πρν

Μίμης Πλέσσας – Γενέθλια 100 “Τα κινηματογραφικά” | Θέατρο Παλλλάς απο 10 Οκτωβρίου 2024

Straight White Men: Από 2 Οκτωβρίου στο Θέατρο Μικρό Χορν
Θέατρο16 ώρες πρν

Straight White Men: Από 2 Οκτωβρίου στο Θέατρο Μικρό Χορν

Μουσική16 ώρες πρν

Καναδικό Heavy Rock Duo Cycle | Τελική κυκλοφορία Νέου Σινγκλ «Broken Mirror»

Με ελεύθερη είσοδο16 ώρες πρν

Ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης στην Κόνιτσα – Δευτέρα 12 Αυγούστου | Είσοδος ελεύθερη

Festival17 ώρες πρν

44ο River Party! 2-4 Αυγούστου 2024 | Οι μέρες πλησιάζουν!! (Όλες οι πληροφορίες)

News1 ημέρα πρν

Γιώργος Κατσαρός: «Έτσι έζησα» 90 χρόνια | Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024