Connect with us

Featured

10 γεγονότα που μπορεί να μην γνωρίζατε για το ‘Dr. Feelgood’ των Motley Crue

Δημοσιεύθηκε

στις

Δεν είναι συνηθισμένο το πέμπτο άλμπουμ ενός συγκροτήματος να είναι το καλύτερο έργο του, αλλά αυτό συνέβη με τους Motley Crue. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80, οι Crue είχαν ήδη ζήσει σαν ροκ σταρ για σχεδόν οκτώ χρόνια και είχαν περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο. Αλλά, δεν μας είχαν δώσει ακόμα το καλύτερό τους.

Τα κακά παιδιά από το Λος Άντζελες είχαν το μερίδιο της επιτυχίας αλλά και της τραγωδίας που τους αναλογούσε μεταξύ της πρώτης τους κυκλοφορίας, του Too Fast for Love του 1981, και του Dr. Feelgood του 1989. Ο Vince Neil ενεπλάκη σε ένα θανατηφόρο αυτοκινητιστικό ατύχημα που κόστισε τη ζωή του στον ντράμερ των Hanoi Rocks, Razzle. Το Theatre of Pain του 1985 δέχτηκε σκληρή κριτική από τον Τύπο και ο Nikki Sixx πέθανε, αλλά τελικά αναβίωσε, το 1987.

Το Dr. Feelgood κυκλοφόρησε την 1η Σεπτεμβρίου 1989 και θεωρείται από τους περισσότερους ως το δυνατότερο άλμπουμ του συγκροτήματος μέχρι σήμερα. Ενώ το ομώνυμο κομμάτι και το “Kickstart My Heart” περιστρέφονταν γύρω από τις μάχες της μπάντας με τον εθισμό και την τρομάρα του Sixx για το θάνατο, τα υμνητικά κομμάτια όπως τα “Rattlesnake Shake”, “Same Ol’ Situation (S.O.S.)” και “Don’t Go Away Mad (Just Go Away)” έγιναν επίσης αμέσως αγαπημένα των οπαδών.

Έχουν περάσει 31 ολόκληρα χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το εμβληματικό άλμπουμ και έκλεισε τη δεκαετία με πάταγο. Το συγκρότημα είχε μια σύντομη περίοδο με τον John Corabi στα φωνητικά και ο Tommy Lee αποχώρησε επίσης για ένα διάστημα. Τελικά όμως ξαναβρήκαν τους τέσσερις βασικούς, ξεκίνησαν μια τελευταία παγκόσμια περιοδεία μετά την υπογραφή συμφωνίας παύσης της περιοδείας το 2015 και κυκλοφόρησαν τη βιογραφική ταινία “The Dirt” νωρίτερα φέτος. Μπορεί να μην είναι πια ενεργό συγκρότημα που περιοδεύει, αλλά η κληρονομιά των Dr. Feelgood δεν θα σβήσει ποτέ.

Ακολουθούν 10 γεγονότα που μπορεί να μην γνωρίζατε για το άλμπουμ.

1. Ήταν το πρώτο τους άλμπουμ που ηχογραφήθηκε νηφάλια.

Ανάμεσα στα επακόλουθα της συντριβής του Neil και του φόβου του Sixx για θάνατο, η πραγματικότητα άρχισε επιτέλους να μπαίνει στο μυαλό των Motley Crue – αν δεν συμμαζεύονταν, η καριέρα τους θα τελείωνε και θα μπορούσαν να καταλήξουν να πεθάνουν (οριστικά). Έτσι, η μπάντα καθάρισε πριν μπει στο στούντιο και πραγματικά διοχέτευσε την ενέργειά της στη μουσική, η οποία προφανώς ακούγεται.

2. Το αυθεντικό “Dr. Feelgood”.

Το παρατσούκλι “Dr. Feelgood” δόθηκε αρχικά στον Dr. Max Jacobson από τη μυστική υπηρεσία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του John F. Kennedy. Ο Jacobson ήταν γνωστός για τη χορήγηση αμφεταμίνης σε επιφανείς πελάτες όπως οι Kennedy, η Marilyn Monroe, ο Elvis Presley και άλλοι, μέσω ένεσης.

Τελικά έχασε την άδειά του… δόξα τω Θεώ.

3. Ενέπνευσε τους Metallica.

Ο παραγωγός Bob Rock συνεργάστηκε με τους Motley Crue για το άλμπουμ και ο αστρικός ήχος των ντραμς του Tommy Lee ενέπνευσε τον Lars Ulrich των Metallica να τον προσλάβει για την παραγωγή του The Black Album.

4. Αναφέρεται στο παρελθόν τους.

Στο τραγούδι “Don’t Go Away Mad (Just Go Away)”, υπάρχει ένας στίχος που λέει “I knew it all along / I’d have to write this song / Too young to fall in love / Guess we knew it all along”, το οποίο αποτελεί αναφορά στην πρώιμη επιτυχία τους “Too Young to Fall in Love”.

5. Το ομώνυμο κομμάτι ήταν αρχικά πολύ διαφορετικό.

Ο Sixx, ο οποίος έγραψε σχεδόν όλη τη μουσική των Motley Crue, είχε εντελώς άλλους στίχους για το τραγούδι “Dr. Feelgood”. Είπε στο Rolling Stone γύρω στην 20η επέτειο του άλμπουμ: “Είχε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Ονομαζόταν ‘Dr. Feelgood’, αλλά ήταν τελείως διαφορετικό στιχουργικά. Στο τέλος ήταν εμπνευσμένο από τους εμπόρους ναρκωτικών”.

6. Πήρε ένα παπούτσι.

Το 2008, η Nike κυκλοφόρησε ένα αναμνηστικό αθλητικό παπούτσι “Dunk High”, το οποίο είχε χρώμα που αντιστοιχούσε στο θέμα του εξωφύλλου του άλμπουμ – διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου, του φιδιού και του κόκκινου.

7. Διαθέτει guest εμφανίσεις όλων των αστέρων.

Ο Steven Tyler των Aerosmith τραγούδησε δεύτερα φωνητικά στο κομμάτι “Sticky Sweet” και ο Robin Zander των Cheap Trick τραγούδησε στο “She Goes Down”.

8. Τα πήγε καλά στα charts.

Ανέβηκε στο Νο. 1 του Billboard 200 και πέρασε συνολικά 109 εβδομάδες στο chart. Κέρδισε επίσης το βραβείο καλύτερου Hard Rock/Heavy Metal άλμπουμ της χρονιάς στα American Music Awards του 1991.

9. Vince Neil στην κιθάρα.

Ο Neil έπαιξε κιθάρα σε μερικά τραγούδια του άλμπουμ, όπως τα “Don’t Go Away Mad (Just Go Away)” και “Same Ol’ Situation (S.O.S.)”, και έπαιξε και ζωντανά.

10. Δίνει ένα νεύμα στους Beatles.

Η μελωδία στο τέλος του “Slice of Your Pie” βασίζεται στο κομμάτι των Beatles, “I Want You (She’s So Heavy)”.

Neil played guitar on some songs on the album, including “Don’t Go Away Mad (Just Go Away)” and “Same Ol’ Situation (S.O.S.),” and played live too.

 


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Περισσότερα