Connect with us

Festival

«Ξάνθη, Πόλις Ονείρων»: 23 Μουσικά Σχολεία από Ελλάδα και Εξωτερικό, στην Ξάνθη για το φεστιβάλ

Δημοσιεύθηκε

στις

Από 3 έως 7 Μαΐου με θέμα την μουσική της Μεσογείου και των Βαλκανίων…

Επιβεβαιώνει και αναλύει στην «Θ» ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, Χρ. Βαρδικελδόγλου

Με επίσημη καλεσμένη την Σαββίνα Γιαννάτου και με θέμα την μουσική της Μεσογείου και των Βαλκανίων, θα διεξαχθεί φέτος το Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων στην Ξάνθη, από τις 3 έως τις 7 Μαΐου 2023. Οι συμμετοχές των Μουσικών Σχολείων από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό ανέρχονται σε 23 (19 ελληνικά μουσικά σχολεία και 4 από Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία και Τουρκία) ενώ ήδη, από την επομένη της λήξης του προηγούμενου φεστιβάλ, είχαν  ξεκινήσει και οι προετοιμασίες για την φετινή συνδιοργάνωση των φορέων (Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, Δήμοι, Π.Ε Ξάνθης) με το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Χρήστος Βαρδικελδόγλου. Ο ίδιος αναφέρεται και στους καλλιτέχνες που θα διδάξουν στα βιωματικά εργαστήρια, αλλά και στις δυσκολίες φιλοξενίας  των μαθητών από άποψη κλινών σε ξενοδοχεία και καταλύματα της Ξάνθης, που οδήγησαν ήδη και σε κάποιες ακυρώσεις.

«ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΟΥΝΑΒΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ – ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΘΕΜΑ – 23 ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ – ΘΕΜΑ ΟΙ ΚΛΙΝΕΣ ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ»

Αναλυτικότερα ο κ. Βαρδικελδόγλου, εξήγησε ότι «φέτος από τις 3 έως τις 7 Μαΐου 2023, θα γίνει το 8ο φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων με θέμα: «Από τον Δούναβη, στην αγκαλιά της Μεσογείου. Οι μουσικές των λαών». Έχει θέμα δηλαδή την μουσική της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Μέχρι αυτήν την στιγμή, έχουμε 19 σχολεία από την Ελλάδα και για πρώτη φορά και σχολεία (μέσω Erasmus) σχολεία από Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία και Τουρκία, άρα στο σύνολο θα είναι 23 τα σχολεία. Σε αυτό το σημείο έχουμε ένα πρόβλημα. Δεν υπάρχουν κλίνες στην Ξάνθη, διότι όπως γνωρίζετε έχει κλείσει φέτος και ένα ακόμη ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα να μην έχουν που να φιλοξενηθούν τα σχολεία και έχουμε και ακυρώσεις. Εμείς έχουμε τις αιτήσεις από αυτά τα σχολεία, απλά δεν γνωρίζω πως θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν από κλίνες. Βέβαια υπάρχει και το πλάνο να πάνε περιφερειακά. Για παράδειγμα, πέρυσι τα σχολεία έμεναν από την Αλεξανδρούπολη μέχρι και την Καβάλα. Ωστόσο, όλοι θέλουν να βρίσκονται στο κέντρο της Ξάνθης, ώστε να μην έχουν την μεταφορά, διότι έτσι χάνουν και πολλά πράγματα μέσα από την πόλη. Έτσι προτιμούν να αναβάλλουν την συμμετοχή τους, παρά να ταλαιπωρηθούν με τις μεταφορές. Όπως γνωρίζετε, η οργάνωση της εκδήλωσης ξεκίνησε την επομένη από την λήξη της προηγούμενης. Η πρώτη συγκέντρωση με όλους τους φορείς, πραγματοποιήθηκε περί τις 10 Ιουλίου. Προσπαθήσαμε να φέρουμε σε ένα τραπέζι και τους τέσσερις Δημάρχους του Νομού Ξάνθης, αλλά και την Περιφέρεια, ώστε να «απλώσουμε» τις εκδηλώσεις σε όλο τον νομό, ενώ τη ερχόμενη Δευτέρα έχω και μια συνάντηση με τον Δήμαρχο Αβδήρων κ. Τσιτιρίδη».

«ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΒΔΗΡΩΝ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΣΤΙΣ 3 ΜΑΙΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΑΒΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ, Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ – ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΩΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ»

«Αυτό που καταφέραμε, είναι ότι την 1η Μαΐου, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια συναυλία στο κέντρο των Αβδήρων. Αυτή είναι η 1η εκδήλωση που έχουμε προγραμματίσει. Η 2η είναι στις 2 Μαΐου, που θα γίνει στην κεντρική πλατεία η συναυλία των Δημοτικών Σχολείων, ενώ στις 3 Μαΐου, έχουμε την επίσημη έναρξη με επίσημη καλεσμένη την Σαββίνα Γιαννάτου. Εκτός αυτού, γνωρίζετε ότι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του φεστιβάλ μας, είναι τα βιωματικά εργαστήρια. Αυτά είναι πέντε: Το Εργαστήριο Τραγουδιού, που θα κάνει η Χριστίνα Λουκίδου, το Εργαστήρι Παραδοσιακών Κρουστών Οργάνων που θα κάνει ο Βαγγέλης Καρίπης (τον είχαμε και πέρυσι φιλοξενούμενο), το Εργαστήρι Σύγχρονης Τζαζ Μουσικής, με τον Γιώργο Κοντραφούρη, ενώ για φέτος έχουμε και Εργαστήρι Κιθάρας Φλαμένγκο με τον Χουάντσο Μπιέντσι και Οργανικό Σύνολο με τον Ρος Ντέιλι, αλλά και τον μαθητικό διαγωνισμό σύνθεσης που ξεκινήσαμε πέρυσι διστακτικά, αλλά είχε τεράστια επιτυχία, ο οποίος θα έχει σαν θέμα την ηλεκτρονική – ηλεκτροακουστική μουσική «στα βήματα του Βαγγέλη Παπαθανασίου». Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό», συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «πέρυσι, απαίτηση της Ξάνθης, ακόμη και των μουσικών σχολείων που φιλοξενούσαμε ήταν να έχουν περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις. Είχαμε μια μέρα με μουσικές σκηνές στην πόλη. Φέτος, τις κάναμε δύο αυτές τις ημέρες και για αυτό – αν προσέξατε – μεγαλώσαμε το φεστιβάλ κατά μια ημέρα και με τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις έχουμε καλύψει μια εβδομάδα με πολιτισμό και μουσική. Τα 23 σχολεία έχουν κλείσει. Είχαν περιθώριο να αποστείλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Απο εκεί και πέρα, η δουλειά είναι καθημερινή και καθόλο το 24ωρο. Εν τω μεταξύ, πέρα από τις πρόβες, έχουμε και εμβόλιμες μουσικές παρουσιάσεις, όπως η προχθεσινή για την Ημέρα της Γυναίκας, ενώ ετοιμάζουμε μια ακόμη στις 27 Απριλίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, συν τις συναυλίες που θα γίνουν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ».

«Ο ΤΡΙΤΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ»

Σημειώνεται ότι η εναρκτήρια συναυλία με την Σαββίνα Γιαννάτου και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης, θα γίνει στην «καρδιά» της πόλης, δηλαδή στην κεντρική σκηνή της Κεντρικής Πλατείας. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Βαρδικελδόγλου, το εν λόγω φεστιβάλ «είναι ο τρίτος θεσμός της πόλης. Τα τελευταία δέκα χρόνια – με εξαίρεση τα δύο χρόνια της πανδημίας – η 3η μεγάλη εκδήλωση, πέραν των ΘΛΕ και των Γιορτών Παλιάς Πόλης, είναι το Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων».

Τέλος, ο ίδιος – αναφορικά με την παρουσία των Ξανθιωτών ως θεατές του φεστιβάλ – σημείωσε ότι «αυτό είναι ένα κομμάτι το οποίο έχουμε δει (από τα αρνητικά του περσινού φεστιβάλ). Προσπαθούμε να το «δουλέψουμε» και το πράττουμε. Χτυπούμε διάφορες «πόρτες», έχουμε κάποιες ιδέες, αλλά δυστυχώς, επειδή είμαστε σχολείο, χρειαζόμαστε την βοήθεια μεγάλων φορέων (δήμων, περιφέρειας) αλλά και των εθελοντών ώστε να μπορέσουν να το προωθήσουν. Η προώθηση είναι το «νούμερο ένα». Όλοι έχουμε τον ίδιο προβληματισμό, αλλά επειδή πέρυσι ξεκινήσαμε να δουλεύουμε επάνω σε αυτό το κομμάτι της προώθησης, νομίζω ότι πρέπει να είχε την μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλο φεστιβάλ μουσικών σχολείων. Φέτος, κοιτάζουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από πέρυσι. Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω πως ο κόσμος και γενικά η αγορά είναι πολύ ικανοποιημένοι από το φεστιβάλ. Είναι «καθαρός τουρισμός» χωρίς ακρότητες και όλοι το ευχαριστιούνται».

Συναυλίες Μουσικών Σχολείων Πέμπτης 4 Μαΐου

Συναυλίες Μουσικών Σχολείων Πέμπτη 4 Μαΐου ώρες 9:00 -13:00

Πλατεία Δημοκρατίας

  • Ξάνθης
  • Δράμας
  • Πρέβεζας
  • Βόλου.

Ξενοδοχείο Ελισσώ (Βασιλίσσης Σοφίας 9)

  • Λιβαδειάς
  • Αμύνταιου
  • Πάτρας
  • Ιωαννίνων.

Συναυλίες Μουσικών Σχολείων Πέμπτη 4 Μαΐου ώρα 18:30

  • Ρουμανίας «Scoala Gimnaziala Ucea De Jos»
  • Τουρκίας «Özdemir Sabancı Emirgan Anatolian High School»

Συναυλίες Μουσικών Σχολείων Παρασκευή 5 Μαΐου

Συναυλίες Μουσικών Σχολείων το πρωί (ώρα 10:00-13:00)

Πλατεία Δημοκρατίας (Κεντρική Πλατεία)|

Συμμετέχουν τα Μουσικά Σχολεία:

  • Σερρών
  • Τρικάλων
  • Χανίων
  • Αθηνών

Παλιά πόλη (Ορφέως και Ιωακείμ Σγουρού) |

Συμμετέχουν τα Μουσικά Σχολεία:

  • Καστοριάς
  • Λευκάδας
  • Κομοτηνής
  • Θεσσαλονίκης

Ξενοδοχείο Ελισσώ (Βασιλίσσης Σοφίας)

Συμμετέχουν τα Μουσικά Σχολεία:

  • Άρτας
  • Παλλήνης
  • Σιάτιστας
  • Κέρκυρας

Πλατεία Δημοκρατίαςώρα 18:30

Συναυλία σχολείων:

  • Ιταλίας Istituto Istruzione Superiore «Abramo Lincoln»
  • Ισπανίας Ιes Juan de la Cierva Y Codorniu, Totana, Murcia

 


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Περισσότερα