Connect with us

Events

Θεσσαλονίκη: Βραδιά αφιερωμένη στον Βασίλη Τσιτσάνη στη Γ΄ Κοινότητα | 2 Σεπτ. 20:30

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα μουσικό αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, στιχουργό και τραγουδιστή της ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής Βασίλη Τσιτσάνη διοργανώνει η Γ΄ Δημοτική Κοινότητα, με τίτλο «Βραδιά Τσιτσάνη», το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στις 20.30 στην Πλατεία Τσιτσάνη (τέρμα οδού Δημ.Πολιορκητού – Άνω Πόλη). Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ρεμπέτικα μουσικά σχήματα της Θεσσαλονίκης.

Βασίλης Τσιτσάνης

Ο Τσιτσάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου 1915 από Ηπειρώτες γονείς. Από μικρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική και έμαθε μαντολίνο, βιολί και μπουζούκι.

Το φθινόπωρο του 1936 ο Τσιτσάνης πήγε στην Αθήνα με κύριο σκοπό να σπουδάσει στη Νομική, αλλά γρήγορα τον κέρδισε η μουσική. Οι πρώτες του επιρροές είναι τα τραγούδια του Βαγγέλη Παπάζογλου και του Μάρκου Βαμβακάρη. Η πρώτη του εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στο μαγαζί «Μπιζέλια». Σύντομα γνώρισε τον Δημήτρη Περδικόπουλο, που τον πήγε στην Odeon, όπου έλαβε μέρος σε ηχογραφήσεις δημοτικών τραγουδιών παίζοντας μπουζούκι. Μερικά από αυτά τα τραγούδια ήταν τα καλαματιανά “Σιγά καλέ μ’ την άμαξα” και “Αμπέλι μου πλατύφυλλο”. Το τραγουδι “Σ’ έναν τεκέ σκαρώσανε” είναι το πρώτο ρεμπέτικο τραγούδι που ηχογράφησε ο Τσιτσάνης σε δική του σύνθεση.

Την περίοδο 1937-1940 έγραψε τραγούδια που ηχογράφησε με τις φωνές του Περδικόπουλου και άλλων τραγουδιστών εκείνης της εποχής, όπως του Στράτου Παγιουμτζή, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Στελλάκη Περπινιάδη, με τους οποίους σε πολλές ηχογραφήσεις ο Τσιτσάνης συμμετείχε σαν δεύτερη φωνή.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ο Τσιτσάνης έμεινε στη Θεσσαλονίκη, όπου για ένα διάστημα τεσσάρων ετών (1942–1946) είχε δικό του μαγαζί, το «Ουζερί ο Τσιτσάνης» στην οδό Παύλου Μελά 22, που έγινε διάσημο. Εκεί έγραψε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του, τα οποία ηχογραφήθηκαν μετά τη λήξη του πολέμου, όπως τη «Συννεφιασμένη Κυριακή».

Τον Ιούλιο του 1942 παντρεύτηκε τη Ζωή Σαμαρά από τα Γρεβενά, όντες αρραβωνιασμένοι επί 19 μήνες. Κουμπάρος του Τσιτσάνη ήταν ο προσωπικός φίλος Νικόλαος Μουσχουντής, ο οποίος ήταν και διοικητής χωροφυλακής της Θεσσαλονίκης, αλλά και θαυμαστής του έργου τού Τσιτσάνη και γενικώς του ρεμπέτικου τραγουδιού. Απέκτησε μια κόρη, τη Βικτώρια και ένα γιο, τον Κώστα.

Το 1946 επέστρεψε στην Αθήνα και άρχισε να ηχογραφεί ξανά. Δίπλα του έγιναν ευρέως γνωστές, τραγουδίστριες όπως η Σωτηρία Μπέλλου, η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, η Μαρίκα Νίνου, αλλά και ο τραγουδιστής Πρόδρομος Τσαουσάκης.

Το 1947 η Σωτηρία Μπέλλου προσελήφθη ως τραγουδίστρια στο κέντρο διασκέδασης της Αθήνας όπου εμφανιζόταν ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο οποίος και την ανακάλυψε ως ιδιαίτερη φωνή. Το 1948 μια ομάδα φανατικών ακροδεξιών εισήλθαν στο χώρο που τραγουδούσε και την ξυλοκόπησαν βαριά με το χαρακτηρισμό «Βουλγάρα» (κομμουνίστρια), χωρίς ούτε οι μουσικοί και ούτε ίδιος ο Τσιτσάνης να τολμήσουν να σηκωθούν από τις καρέκλες τους.

Τα επόμενα χρόνια ο Τσιτσάνης γνώρισε ευρύτατη αποδοχή. Ειδικά μετά την πτώση της Χούντας, είχε ξεκινήσει συναυλίες σε στάδια και ανοιχτούς χώρους, κάτι που συνέβαινε πρώτη φορά για λαϊκά τραγούδια. Η τελευταία του δημόσια εμφάνιση σε ανοιχτό χώρο, ήταν σε τιμητική εκδήλωση του Δήμου Νίκαιας, σε συνεργασία του δημάρχου Στέλιου Λογοθέτη με τον Μίκη Θεοδωράκη για τη διοργάνωση του πρώτου πολιτιστικού καλοκαιριού στην Ελλάδα.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και ο αγαπημένος του μουσικός.[8] Υπήρξε μεγάλος λάτρης του Άρη Θεσσαλονίκης, αλλά και του ιστορικού ποδοσφαιρικού Α.Ο. Τρίκαλα, πηγαίνοντας συχνά στο γήπεδο.

Πέθανε στις 18 Ιανουαρίου του 1984 (ημέρα των γενεθλίων του) στο Λονδίνο από καρκίνο, και κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Προς τιμήν του, ο Δήμος Γλυφάδας μετονόμασε την οδό Βάου σε οδό Βασίλη Τσιτσάνη, καθώς ο συνθέτης κατοικούσε στη συγκεκριμένη οδό. Επίσης, κεντρικός δρόμος των Τρικάλων φέρει το όνομά του, όπως και άλλοι δρόμοι στην Ελλάδα.


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Περισσότερα
News9 ώρες πρν

Πολιτιστικό καλοκαίρι φθινόπωρο 2024 στο Πέραμα: Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο

Θέατρο1 ημέρα πρν

Sexy Laundry 4ος χρόνος στο Θέατρο Κάππα | 12 – 30 Οκτωβρίου 2024

News1 ημέρα πρν

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον Curtis Harding, πριν το πολυαναμενόμενο live στο Floyd Live Music Venue

Festival1 ημέρα πρν

Syros Jazz Festival 2024: 19 – 20 – 21 Σεπτεμβρίου 2024 | Θέατρο Απόλλων | Ερμούπολη Σύρος

Cinema1 ημέρα πρν

horror film festival: Πρόγραμμα φεστιβάλ

Festival1 ημέρα πρν

Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ «Μεσογειακοί Διάλογοι» στο Καρλόβασι της Σάμου, όπου από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024

News1 ημέρα πρν

O Νίκος Πορτοκάλογλου για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε μια συναυλία αλληλεγγύης | 24 Σεπτεμβρίου | Θέατρο Λυκαβηττού

Festival1 ημέρα πρν

52ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Η καρδιά του Πολιτισμού χτυπάει στο Πεδίον του Άρεως!

News1 ημέρα πρν

Πέτρος Γαϊτάνος – Συναυλίες Φθινόπωρο 2024

Festival1 ημέρα πρν

Athens horror film festival έρχεται στις 19 Οκτωβρίου 2024 στο Nous Theater