Connect with us

Festival

Release Athens 2023 Lineup 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

Βασικές πληροφορίες για όλες τις μπάντες και τους καλλιτέχνες που θα ανέβουν στη σκηνή του Release Athens 2023

NIGHTWISH 07.06.2023

Ο ιθύνων νους των Nightwish, Tuomas Holopainen, ένας από τους πλέον ξεχωριστούς συνθέτες του σκληρού ήχου, δημιούργησε την κορυφαία Φινλανδική μπάντα το 1996. Η κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους, “Oceanborn” (1998), τους χάρισε διεθνή φήμη ενώ ο απόλυτος εμπορικός και καλλιτεχνικός θρίαμβος του “Once” (2004) τους μετέτρεψε σε ένα κορυφαία σχήματα στον πλανήτη. Από τότε, δεν κοίταξαν ποτέ πίσω. Τα εξίσου σημαντικά, “Imaginaerum” (2011) και “Endless Forms Most Beautiful” (2015), καθώς και το πιο πρόσφατο “Human. :II: Nature” (2020), είναι κορυφαία δείγματα συμφωνικού metal που ελάχιστες μπάντες έχουν δημιουργήσει.

Οι Nightwish παραμένουν η επιτομή της απαιτητικής σύνθεσης με μια κινηματογραφική προσέγγιση γεμάτη πάθος, μελωδίες, εντυπωσιακά οπερετικά φωνητικά και επικά metal ξεσπάσματα!  Η σκηνική παρουσία της Floor Jansen (τραγουδίστρια του γκρουπ την τελευταία δεκαετία) συγκρίνεται με ελάχιστες ενώ η φωνή της με καμία! Μια πραγματική μαχήτρια στη σκηνή αλλά και τη ζωή!

Η “Human. :II: Nature World Tour”, η όγδοη παγκόσμια περιοδεία του συγκροτήματος, θα τους φέρει και στο Release Athens 2023 για ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα. Με κλασικά τραγούδια όπως τα “The Greatest Show on Earth”, “Ghost Love Score”, “Nemo”, “Storytime”, “Noise”, “Last Ride of the Day”, “Élan”, “Dark Chest of Wonders”, η βραδιά της  7ης Ιουνίου προβλέπεται μαγική!

IN FLAMES 07.06.2023

Οι In Flames είναι ένα από τα πιο επιδραστικάheavymetal συγκροτήματα των τελευταίων τριάντα ετών, οι οποίοι βοήθησαν στην καθιέρωση της σύγχρονης μελωδικής death metal σκηνής αλλά και του metalcore, στις αρχές των 00s. Χάρις τα ιδιαίτερα riffs και τις καινοτόμες συνθέσεις τους, το συγκρότημα εξελίχθηκε από ένα underground σχήμα σε πρωτοπόρους της metal σκηνής που δεν σταμάτησαν να εξελίσσουν τον ήχο τους και να πειραματίζονται.

Από τότε που σχηματίστηκαν, στο Gothenburg της Σουηδίας το 1990, το θρυλικό αυτό γκρουπ αποτελεί πρότυπο του τι σημαίνει να παραμένεις πιστός στο όραμά σου. Από το ντεμπούτο, “Lunar Strain” (1994), μέχρι το πιο πρόσφατο “Foregone” (2023), οι In Flames συνεχίζουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να καινοτομούν παρά τις αμέτρητες διακρίσεις που ήδη έχουν κατακτήσει. Κυκλοφορίες όπως τα “The Jester Race” (1996), “Colony” (1999), “Clayman” (2000) και το τολμηρό “Rerouteto Remain” (2002), είναι μόνο κάποια δείγματα της σπουδαίας δισκογραφίας τους, τα οποία επιβεβαιώνουν τη θέση του γκρουπ στην κορυφή τoυ ευρωπαϊκού metal για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μέσα σε 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας, οι In Flames έχουν πραγματοποιήσει αμέτρητες περιοδείες σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν αποδείξει πως πρόκειται για μια εξίσου εντυπωσιακή live μπάντα. Την Τετάρτη 7 Ιουνίου, το τεράστιο αυτό όνομα του σκληρού ήχου επιστρέφει στην Αθήνα, μετά από πάρα πολλά χρόνια, ώστε μαζί με τους Nightwish και τους Insomnium να σηματοδοτήσουν την έναρξη του Release Athens 2023 με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο.

INSOMNIUM 07.06.2023

Οι Φινλανδοί Insomnium ξεκίνησαν την πορεία τους το 2002 με την κυκλοφορία του “In The Halls of Awakening” και μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα αναγνωρίζονταν ως μια από τις πιο αξιόπιστες μπάντες του μελωδικού death metal, η οποία έχει καταφέρει να αποκτήσει φανατικούς οπαδούς που περιμένουν με ανυπομονησία κάθε νέο τους βήμα. Τα “One For Sorrow” (2011), “Shadows of the Dying Sun” (2014) και το αριστουργηματικό “Winter’s Gate” (2016), οδήγησαν τους Insomnium σε μεγάλες περιοδείες, γεγονός που θα συνεχιστεί και φέτος, στο πλαίσιο της προώθησης ενός ακόμα εξαιρετικού δίσκου, του “Anno 1696”, που κυκλοφόρησε πριν λίγες μόλις εβδομάδες και ήδη λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές.

ELYSION 07.06.2023

Οι Elysion δημιουργήθηκαν το 2006 στην Αθήνα, με πολυσυλλεκτικές επιρροές από hard rock, gothic metal, pop και electro, οι οποίες τους βοήθησαν να δημιουργήσουν έναν ξεχωριστό, προσωπικό ήχο. Έχουν μοιραστεί τη σκηνή με σπουδαία ονόματα όπως οι Evanescence, Christian Death, Helloween, Saxon, Lacuna Coil μεταξύ πολλών άλλων, ενώ φέτος κυκλοφόρησαν τον τρίτο τους δίσκο, με τίτλο “Bring Out Your Dead”, ο οποίος απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από κοινό και κριτικούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

HELLOWEEN 17.06.2023

Ένα από τα δύο-τρία πιο επιδραστικά συγκροτήματα που γέννησε η έκρηξη του metal στα 80s, οι Helloween ξεκίνησαν στις αρχές τις δεκαετίας από το Αμβούργο και δεν άργησαν να γίνουν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου. Με την κυκλοφορία του “Keeper of the Seven Keys: Part I” καθόρισαν τι σημαίνει ευρωπαϊκό power metal ενώ με το δεύτερο μέρος του καθιερώθηκαν οριστικά στη συνείδηση των metalheads ολόκληρου του πλανήτη.

Η συνέχεια ήταν το ίδιο εντυπωσιακή. 16 studio albums με εκατομμύρια πωλήσεις, αμέτρητες συναυλίες και εμφανίσεις στα κορυφαία φεστιβάλ ως headliners, διατήρησαν τους Helloween στην πρώτη γραμμή του metal, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμα.

Με την πολυπόθητη επιστροφή των Michael Kiske και Kai Hansen στο γκρουπ και τη σταθερή παρουσία των Weikath και Grosskopf, το συγκρότημα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην πολύχρονη ιστορία του με την κυκλοφορία του ομώνυμου δίσκου το 2021. Το “Helloween” αποθεώθηκε, δικαίως, από κοινό και κριτικούς και πρόσθεσε μερικά ακόμα σπουδαία τραγούδια σε μια δισκογραφία που ήταν ήδη γεμάτη από αυτά, όπως τα αξεπέραστα anthems “Ride The Sky”, “A Tale That Wasn’t Right”, “Eagle Fly Free”, “Power”, “I Want Out” κτλ.

Μια δεκαετία μετά την τελευταία τους εμφάνιση, οι Helloween επιστρέφουν στη χώρα μας και το Release Athens 2023, με ένα καταπληκτικό show που σίγουρα θα αποτελέσει το απόλυτο metal ραντεβού για το ερχόμενο καλοκαίρι.

JINJER 17.06.2023

Οι Jinjer κατάγονται από το Ντονέτσκ και αποτελούν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα συγκροτήματα του metal σήμερα. Η εξαιρετική τους ματιά στο σκληρό ήχο, σε συνδυασμό με την αφοσίωσή τους στη μουσική και τη σαφέστατη πρόθεσή τους να μην μασάνε τα λόγια τους, τους έχει χαρίσει φανατικό κοινό και τεράστια κριτική αναγνώριση. Το 2021 κυκλοφόρησαν το “Wallflowers”, τον τέταρτο δίσκο της καριέρας τους και έναν από τους κορυφαίους εκείνης της χρονιάς όσον αφορά στο metal, επιβεβαιώνοντας όσους ισχυρίζονται πως σύντομα θα βρουν τη θέση τους ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα της σκηνής.

Σημείο αναφοράς του συγκροτήματος είναι φυσικά η Tatiana “Tati” Shmayluk, μια από τις κορυφαίες τραγουδίστριες του 21ου αιώνα, σύμφωνα με το Loudwire, η οποία «μοιάζει σαν μια superstar της soul και, ταυτόχρονα, σαν μια δαιμονισμένη βασίλισσα». Μαζί με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο των Roman Ibramkhalilov (κιθάρα), Eugene Abdukhanov (μπάσο) και Vladislav Ulasevich (drums), οι Jinjer συνεχίζουν τη ξέφρενη πορεία τους προς την κορυφή θέτοντας τα δικά τους πρότυπα στο σύγχρονο metal και συνεχίζοντας να εντυπωσιάζουν με κάθε εμφάνισή τους στις μεγαλύτερες metal αρένες του κόσμου.

Τον τελευταίο χρόνο, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις αιματηρές συγκρούσεις στην Ουκρανία, εκφράζοντας ανοιχτά τις απόψεις τους και συγκεντρώνοντας χρήματα για να βοηθήσουν τους πληγέντες και εμείς έχουμε έναν παραπάνω λόγο να είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα έχουμε την ευκαιρία να τους ξαναδούμε από κοντά, μετά τη θριαμβευτική τους εμφάνιση στο Release Athens 2022, στο πλάι των τεράστιων Slipknot και Sepultura. Το Σάββατο 17 Ιουνίου, οι Jinjer, μαζί με τους Helloween, θα μας χαρίσουν μία ακόμα αξέχαστη metal εμπειρία.

BEYOND THE BLACK 17.06.2023

Οι Beyond The Black δημιουργήθηκαν το 2014, στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας, και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία απ’ την πρώτη στιγμή. Το ντεμπούτο τους, “Songs of Love and Death”, έσκασε σαν βόμβα στον κόσμο του ατμοσφαιρικού συμφωνικού metal και παρέμεινε για εβδομάδες στο τοπ 15 των γερμανικών charts, ενώ κέρδισε και το βραβείο του Metal Hammer στην κατηγορία “Best Debut”.

Toίδιο συνέβη και με τις επόμενες τρεις κυκλοφορίες τους, “Lost In Forever” (2016), “Heart  of the Hurricane” (2018), “Horizons” (2020), οι οποίες αποτέλεσαν εμπορικούς και καλλιτεχνικούς θριάμβους και κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στα charts πολλών χωρών όπως Αυστρία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Η.Π.Α. μεταξύ πολλών άλλων.

Το 2023, κυκλοφόρησαν τον πέμπτο, ομώνυμο δίσκο τους, ο οποίος επιβεβαίωσε πως η Jennifer Haben, η απόλυτη ηγέτιδα του γκρουπ, είναι αυτή τη στιγμή μια από τις κορυφαίες φωνές του συμφωνικού metal.

Κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα πορείας τους, έχουν πραγματοποιήσει αμέτρητες εμφανίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν περιοδεύσει μαζί με μεγαθήρια όπως οι Aerosmith, Korn, Saxon και Within Temptation, και έχουν εμφανιστεί επανειλημμένα στο κορυφαίο metal φεστιβάλ του πλανήτη, το Wacken Open Air.

SILENT WINTER 17.06.2023 

Οι Silent Winter δημιουργήθηκαν στο Βόλο το 1995, με έντονες επιρροές από Stratovarius, Helloween και Gamma Ray. Αν και το γκρουπ σταμάτησε να ηχογραφεί το 1999, επέστρεψε το 2018 με το EP “The War Is Here”, ενώ την επόμενη χρονιά ακολούθησε το ντεμπούτο τους, “The Circles of Hell”, το οποίο έλαβε εξαιρετικές κριτικές και αναγνωρίστηκε ως μια απ’τις πιο ξεχωριστές κυκλοφορίες του 2019. Το “Empire of Sins”, ο δεύτερος δίσκος τους, κυκλοφόρησε το 2021 με τη metal διασκευή στο “Leave A Light On” της Belinda Carlisle, να ξεχωρίζει.

ROSALÍA 20.06.2023

Η Rosalía, το απόλυτο pop icon των ημερών μας, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα την Τρίτη 20 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού, για να μας αποδείξει επί σκηνής πως αντιπροσωπεύει όλα όσα προσπαθεί να είναι η σύγχρονη pop: ένα τολμηρό ηχητικό μίγμα χωρίς στεγανά και μια διάθεση να ξεπεράσει κάθε πολιτιστικό και ηχητικό σύνορο.

Βάζοντας στο ίδιο «καζάνι» τους παραδοσιακούς ρυθμούς του flamenco, της salsa και της bachata με το reggaeton, το hip hop και το R&B, η Rosalía άφησε άναυδους τους ανυποψίαστους ακροατές με το “El Mal Querer” (2018), ένα ιδιοφυές άλμπουμ που με το ένα πόδι πατάει στην mainstream pop και με το άλλο στο avant-garde. Το αποτέλεσμα ήταν ένας απόλυτος θρίαμβος που σάρωσε τα Latin Grammy Awards και συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Rolling Stone με τους 500 κορυφαίους δίσκους όλων των εποχών, καταλαμβάνοντας την υψηλότερη θέση στους ισπανόφωνους δίσκους.

Το 2022 και με όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω της, κυκλοφόρησε το αριστουργηματικό “Motomami”, το οποίο αποθεώθηκε από όλα τα σημαντικά μουσικά έντυπα ως πρωτοποριακό και βρέθηκε δικαιωματικά στην κορυφή κάθε λίστας με τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς. Έχοντας ήδη στο ενεργητικό της συνεργασίες με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής (The Weeknd, Billie Eilish, Pharrell, J Balvin, Travis Scott, Cardi B), ετοιμάζεται να σαρώσει τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του πλανήτη με προγραμματισμένες εμφανίσεις στο Coachella, το Lollapalooza, το Primavera και το Rock Werchter, μεταξύ πολλών άλλων.

Την Τρίτη 20 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού, ετοιμαστείτε για ένα show που οι New York Times χαρακτήρισαν ως “μία από τις καλύτερες εμφανίσεις που έχουμε δει τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Rosalía είναι ένα παγκόσμιο pop είδωλο του μεγέθους της Beyonce και της Rihanna”.

CENTRAL CEE 20.06.2023

Ο Central Cee γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1998 και ξεκίνησε να ηχογραφεί μουσική από 14 χρονών. Μέσα σε μια δεκαετία, έχει καταφέρει να γίνει ο πιο διάσημος Βρετανός rapper, με πάνω από 8 εκ. followers και περισσότερα από 2 δις streams. Η κυκλοφορία του πρώτου του mixtape, με τίτλο “Wild West”, ήταν ένας καλλιτεχνικός και εμπορικός θρίαμβος. Θα γίνει το νο.1 σε πωλήσεις βρετανικό ντεμπούτο με δύο Top 10 UK singles, ο ίδιος θα είναι υποψήφιος για τρία Brit Awards ενώ θα κερδίσει δύο GRM Daily Awards, στις κατηγορίες Best Male Artist και Break through Artist of the Year. Το 2021, θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο αφού η περιοδεία του σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία θα γίνει sold out σε μόλις δύο λεπτά.

Στις αρχές της επόμενης χρονιάς, τον Φεβρουάριο του 2022, θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο mixtape του, “23”, το οποίο θα γίνει το πρώτο του νο.1 και θα καταστήσει ξεκάθαρο πως ο Central Cee πλέον καθορίζει το βρετανικό hip-hop με τους δικούς του όρους. Η κοφτερή του ματιά και το κοινωνικό σχόλιο, παράλληλα με την πρωτοποριακή παραγωγή, τον έχουν ήδη καταξιώσει ως έναν από τους πιο ξεχωριστούς μουσικούς της γενιάς του.

Το 2023, θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη περιοδεία σε ολόκληρο τον κόσμο, με προγραμματισμένες εμφανίσεις σε όλα τα σπουδαία φεστιβάλ της Ευρώπης (Primavera Sound, Reading, Glastonbury). Ανυπομονούμε να τον υποδεχτούμε στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ και να απολαύσουμε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του σύγχρονου hip-hop ακριβώς τη στιγμή που πρέπει.

TINASHE 20.06.2023

Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς την Tinashe. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και χορεύτρια από μικρή ηλικία, ήταν frontwoman σε γκρουπ, ενώ την ίδια στιγμή είναι μια εξαιρετικά ικανή μουσικός που φροντίζει η ίδια κάθε λεπτομέρεια των τραγουδιών της (σύνθεση, παραγωγή, μίξη). Πλέον, κυκλοφορεί μόνη της τους δίσκους της (μέσω της Tinashe Music Inc) και έχει εξελιχθεί σε πρότυπο για τις νέες γυναίκες που θέλουν να δημιουργούν με απόλυτη ελευθερία.

Η σόλο καριέρα της ξεκίνησε το 2012, με την κυκλοφορία του mixtape In Case We Die και μέσα σε μια δεκαετία η Tinashe έχει προλάβει να κυκλοφορήσει τρία mixtapes, πέντε studio albums και να συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα αστέρια του R&B, της pop και του hip-hop – όπως οι Britney Spears, A$AP Rocky, Usher, Charli XCX, Chance The Rapper, Travis Scott και Calvin Harris. Το πιο πρόσφατο άλμπουμ της, 333 (2021), αναγνωρίστηκε ως η κορυφαία της στιγμή από τα μεγαλύτερα μουσικά Μέσα, με το Pitchfork να το χαρακτηρίζει ως «το πιο ελεύθερο και πληθωρικό άλμπουμ της καριέρας της» ενώ το NME χαρακτήρισε την Tinashe «μια μουσικό που δεν σταματά ποτέ να επαναπροσδιορίζει τι είναι η pop και να θολώνει τα όρια του τι μπορεί να καταφέρει το R&B».

IAMDDB 20.06.2023

Η IAMDDB (κατά κόσμον Diana De Brito) γεννήθηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας και μετακόμισε στο Μάντσεστερ σε νεαρή ηλικία. Αναμειγνύοντας μια πληθώρα στοιχείων urban μουσικής (hip-hop, trap, R&B) και απορροφώντας επιρροές από τις ανγκολέζικες / πορτογαλικές ρίζες της, η De Brito δημιουργεί μια “Urban Jazz”, όπως την αποκαλεί η ίδια, που ξεχειλίζει πρωτοτυπία και την κάνει να ξεχωρίζει στον ιδιαίτερα απαιτητικό κόσμο του hip-hop/trap.

Μεγαλωμένη σε μια μουσική οικογένεια (ο πατέρας της είναι σημαντικός session μουσικός στην Ανγκόλα), η IAMDBB ξεκίνησε να γράφει από την ηλικία των επτά ετών αλλά δεν κυκλοφόρησε το πρώτο της single μέχρι το “Leaned Out” του 2016, το οποίο μοιράστηκε στο διαδίκτυο αφού εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο νωρίτερα την ίδια ημέρα. Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήταν το συναρπαστικό “Shade” (2017), το οποίο έγινε viral στη Μεγάλη Βρετανία και συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια προβολές στις streaming πλατφόρμες. Τα επόμενα mixtapes, Hood richVol. 3 (2017) και Flight modeVol. 4 (2018), γιγάντωσαν τη φήμη της με αποτέλεσμα να καταλήξει στην τρίτη θέση της φημισμένης ετήσιας λίστας “Sound of 2018” του BBC και τη σπουδαία Lauryn Hill να της προτείνει να την ακολουθήσει στην περιοδεία της.

Το 2023, αναμένεται να είναι μια ακόμα πολύ σημαντική χρονιά γι’ αυτήν, αφού θα κυκλοφορήσει νέο υλικό, το οποίο «θα αποκαλύψει τι είμαι ικανή να κάνω», όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή της.

AYRA STARR 20.06.2023

Γεννημένη στο Μπενίν της Δυτικής Αφρικής, η Ayra Starr μεγάλωσε μεταξύ της παραλιακής πόλης του Κοτονού και του πολιτιστικού κέντρου της Νιγηρίας, το Λάγος. Αυτό το μείγμα πολιτισμών της χάρισε μια ιδιαίτερη προσέγγιση στη μουσική, την τέχνη και τη ζωή. Η εικοσάχρονη μουσικός, επηρεασμένη από τη γήινη γοητεία της Angelique Kidjo, την αυτοπεποίθηση της Rihanna και την αιχμηρή αισθητική της emo-pop, ξεκίνησε να γράφει τραγούδια που μιλούν για τον έρωτα, τις σχέσεις, τη χειραφέτηση και την ελευθερία.

Οι πρώτες της κυκλοφορίες, το ομώνυμο EP και το ντεμπούτο album, 19  & Dangerous (2021), γνώρισαν μεγάλη επιτυχία ενώ το single “Bloody Samaritan” έγινε το πρώτο τραγούδι από γυναίκα καλλιτέχνη που φτάνει στο νο.1 των charts στη Νιγηρία. Το 2022, η φήμη της θα ξεπεράσει τα σύνορα της αφρικανικής ηπείρου, αφού με την κυκλοφορία του single, “Rush”, θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το εθιστικό αυτό τραγούδι έχει γράψει πλέον ιστορία στα χρονικά της αφρικανικής μουσικής, ξεπερνώντας τα 100εκ. views στο YouTube, κάνοντας την Ayra Starr τη νεότερη Αφρικανή τραγουδίστρια που καταφέρνει κάτι τέτοιο – και την πρώτη που το κατορθώνει μέσα σε 5 μόλις μήνες. Πλέον, εκατομμύρια fans περιμένουν το επόμενό της βήμα και εμείς είμαστε χαρούμενοι που θα φιλοξενήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της σύγχρονης μουσικής.

SIDARTA 20.06.2023

Ο Αθηναίος Sidarta, ξεκίνησε την ενασχόληση του με τη μουσική από μικρή ηλικία, αρχικά παίζοντας κιθάρα μέχρι να ανακαλύψει το hip-hop και αφοσιωθεί σε αυτό. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, κατάφερε να κατακτήσει την εγχώρια trap/rap σκηνή και να αναδειχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους stars της, παρά τα μόλις 22 του χρόνια.

Συνδυάζοντας διάφορα ξεχωριστά είδη – όπως rap, trap και drill – ο Sidarta φανέρωσε ένα ξεχωριστό μελωδικό ταλέντο, κάτι που φάνηκε στα singles “Mediterranean”, “Akomi”, “Adrenalina” και “Erimo”, τα οποία έγιναν διαμαντένια και τον καθιέρωσαν ως έναν καλλιτέχνη-φαινόμενο, με περισσότερα από 150 εκ. stream στη πρώτη του χρονιά στη δισκογραφία. Το πρώτο του άλμπουμ, “IPIZME”, κέρδισε κι αυτό διαμαντένιο status και συνέχισε την ανοδική του πορεία που τον έχει οδηγήσει να δίνει πολύ επιτυχημένα live σε ολόκληρη την Ελλάδα.

KANDÈ 20.06.2023

Η Κατερίνα Ανδρέου aka Kandè, είναι μια neo-soul/R&B καλλιτέχνιδα, με μια ήδη ισχυρά εδραιωμένη θέση στην ανεξάρτητη σκηνή της Αθήνας. Έπειτα από πολλές live εμφανίσεις σαν session τραγουδίστρια, εκείνη και το solo project της έχουν τραβήξει τα βλέμματα μερικών από τους πιο γνωστούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας (Kosmos 93,6 FM, Pepper 96,6 FM κλπ). Η Κατερίνα είναι επίσης επαγγελματίας χορεύτρια από το 2017, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά musicals, με το πιο πρόσφατο να είναι “Tο Φάντασμα της Όπερας”. Το φθινόπωρο αναμένεται να κυκλοφορήσει το πρώτο της EP.

ROYKSOPP 21.06.2023

Οι Röyksopp δημιουργήθηκαν το 2001, από τους Svein Berge και Torbjørn Brundtland, στο Τρόμσο της Νορβηγίας. Με επιρροές που ξεκινούν από τον Giorgio Moroder και τον Vangelis και φτάνουν μέχρι τους Pink Floyd και τους Kraftwerk, το ντουέτο κατάφερε να ξεχωρίσει από την πρώτη στιγμή, χάρη στο εμφανές μελωδικό τους χάρισμα και τη βαθιά γνώση της ιστορίας της ηλεκτρονικής μουσικής.

Τα ιδιαίτερα τραγούδια τους, τούς μετέτρεψαν σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής τα τελευταία είκοσι χρόνια, με μεγάλες επιτυχίες (“What Else Is There?”, “Here She Comes Again”, “Monument”, “Running To The Sea” κ.α.), εξαιρετικούς δίσκους και συναρπαστικά remixes για ξεχωριστούς καλλιτέχνες, όπως οι Depeche Mode, η Lady Gaga, ο Beck και οι Coldplay.

Το 2022, επέστρεψαν με το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο project της καριέρας τους. Έχοντας αποχαιρετήσει επίσημα το παραδοσιακό album format, οι Röyksopp, με αφετηρία το λαμπερό single “Impossible” (με την Alison Goldfrapp στα φωνητικά) και μια σειρά από οπτικοακουστικές δημιουργίες,  παρέδωσαν την τριλογία “Profound Mysteries”, η οποία αποτελεί -όχι μόνο- ένα τολμηρό, νέο κεφάλαιο στην πορεία τους, αλλά ίσως και την κορυφαία στιγμή της δισκογραφίας τους.

To 2023, είναι έτοιμοι για τη νέα τους περιοδεία, με τίτλο “True Electric”, η οποία ξεκινάει στις 16 Φεβρουαρίου και θα τους φέρει στην Πλατεία Νερού, στο πλαίσιο του Release Athens x SNF Nostos, για ένα εκλεκτικό σετ σπάνιας ομορφιάς.

 

TASH SULTANA 21.06.2023

Τι να πρωτοπεί  κανείς για το φαινόμενο που ακούει στο όνομα Tash Sultana; Γεννήθηκε στην Μελβούρνη το 1995 και από τριών χρονών ξεκίνησε να παίζει κιθάρα. Από εκείνο το σημείο αρχίζει να μαθαίνει κάθε είδους όργανο (έγχορδα, πνευστά, κρουστά, πλήκτρα και πολλά ακόμα) και ξεκινά μια εντυπωσιακή πορεία, αρχικά ως street artist στους δρόμους της πόλης και σύντομα ως ένα ιντερνετικό παιδί-θαύμα. Η σπιτική ηχογράφηση του “Jungle”, το τραγούδι που έγινε viral το 2016, θα ξεπεράσει το 1εκ. views μέσα σε πέντε ημέρες (πλέον έχει φτάσει τα 160 εκ.), και θα εκτοξεύσει το όνομα και τη φήμη των Tash Sultana από τους δρόμους της Μελβούρνης σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το ντεμπούτο άλμπουμ, “Flow State”, θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στην Αυστραλία ενώ την ίδια στιγμή θα κάνει εμφατικά sold-out σε μερικές από τις σπουδαιότερες αρένες του κόσμου (μόνο το 2019 θα πουλήσει περισσότερα από 500.000 εισιτήρια). Ο δεύτερος δίσκος θα κυκλοφορήσει το 2021 και θα γνωρίσει την αποθέωση από το κοινό που έχει μαγευτεί από αυτό το εντυπωσιακό ταλέντο και το χάρισμα του να αναμιγνύει με ευκολία τόσες πολλές επιρροές, που ξεκινούν από την pop μουσική και περνούν από τη dub/reggae, τη neo-soul και το R&B.

Το 2023, προβλέπεται μια ακόμα σημαντική χρονιά στην πορεία τους, με νέα μουσική και μια μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο που θα τους φέρει και στο Release Athens x SNF Nostos, στο απόγειο μιας ξεχωριστής καριέρας που τους καθιέρωσε ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής.

M83 21.06.2023

Oι Μ83 έχουν χτίσει το δικό τους υπερβατικό μουσικό σύμπαν. Ο Γάλλος πολυοργανίστας, συνθέτης και τραγουδιστής Anthony Gonzalez δημιούργησε μια δισκογραφία που εξερευνά την synth-pop, τη dreampop, το shoegaze και το rock με έναν μοναδικό, ονειρικό τρόπο. “Ενα μουσικό φίλτρο δέους και συναισθηματικών κρεσέντων που σε οδηγεί να ανακαλύπτεις νέους κόσμους”, όπως εύστοχα έχει χαρακτηριστεί.

Δίσκοι όπως τα  υπερεπιτυχημένα “Before The Dawn Heals Us”, “Hurry Up, We’re Dreaming” και τραγούδια σαν τα “Wait”, “Midnight City”, “Reunion”, “Lower Your Eyelids to Die With the Sun” μας κάνουν να αναμένουμε την εμφάνισή τους ως ένα από τα highlights του καλοκαιριού!

Το 2023, οι M83 επιστρέφουν με το εξαιρετικό “Fantasy”, με τον Gonzalez να δηλώνει πως έγραψε τον δίσκο έχοντας στο μυαλό του την ατμόσφαιρα των συναυλιών τους, όπου η ενέργεια που δημιουργείται από τον συνδυασμό ανάμεσα σε κιθάρες, ντραμς και synths οδηγεί σε μια ευφορική δίνη, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως η επερχόμενη περιοδεία θα συνοδεύεται από το πιο φιλόδοξο οπτικοακουστικό show  που έχουν παρουσιάσει ποτέ!

OMD 21.06.2023

Οι Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD), το synth-pop ντουέτο από το Wirral της Αγγλίας, πρωτοστάτησε στηνpop, συνδυάζοντας την τεράστια εμπορική επιτυχία με τον πειραματισμό. Επηρεασμένοι περισσότερο από τους Kraftwerk παρά από τον ήχο της Μεγάλης Βρετανίας στα τέλη των 70s, οι Andy McCluskey και Paul Humphreys θέλησαν από την πρώτη στιγμή να είναι και οι ABBA και ο Stockhausen (όπως δήλωσαν από την πρώτη στιγμή στη δισκογραφική τους), πειράζοντας και μεταλλάσσοντας τις συμβάσεις του popτραγουδιού.

Το ομότιτλο ντεμπούτο τους με το αξεπέραστο single “Electricity”, το δεύτερο studio άλμπουμ Organisation (1980),με το αντιπολεμικό anthem “Enola Gay”,το τρομερά επιτυχημένo Architecture & Morality (1982), με μία θρυλική τριάδα υπέροχων singles (“Souvenir”, “Joan Of Arc”, “Maid Of Orleans”), αλλά και το οριακό Dazzle Ships (1983), σημείο αναφοράς για συγκροτήματα όπως οι The Killers, Arcade Fire και Radiohead, εκτόξευσαν το γκρουπ στην κορυφή και διαμόρφωσαν το μουσικό τοπίο της δεκαετίας του 80.

Μετά από ένα διάστημα απουσίας, οι OMD επανασυνδέθηκαν το 2007 και έχουν γνωρίσει την αποθέωση από κοινό και κριτικούς με τις sold-outεμφανίσεις τους ενώ το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, The Punishment of Luxury (2017), απέδειξε πως το γκρουπ είναι ένα από τα ελάχιστα ονόματα της γενιάς του που μπορεί ακόμα να δημιουργεί μουσική που εμπνέει.

 

DUB INC 21.06.2023

Οι Dub Inc έχουν περιοδεύσει σε ολόκληρο τον πλανήτη και δεν δείχνουν σημάδια κούρασης! Μια μπάντα που μόλις πατήσει στη σκηνή ξεκινά αμέσως ο χορός απ’ όλους.

O ήχος τους αναμειγνύει reggae, dancehall και world music ενώ οι φωνές των Hakim “Bouchkour” Meridja και Aurelien “Komlan” Zohou ακούγονται διαφορετικές και ταυτόχρονα αλληλοσυμπληρώνονται. Το μήνυμά τους παραμένει παγκόσμιο, είτε τραγουδούν στα αγγλικά και τα γαλλικά είτε χρησιμοποιώντας την καμπίλε (Αλγερινή διάλεκτος), επιμένοντας στη σημαντικότητα της συγχώνευσης ιδεών και στιλ.

Με βάση το Σεντ-Ετιέν, έχουν στο ενεργητικό τους μια αξιοπρόσεκτη και εκτενή δισκογραφία, χωρίς  ποτέ να παίζουν το παιχνίδι της δημοσιότητας και ακολουθώντας έναν δρόμο που χαράζουν μόνοι τους, με κινητήρια δύναμη το ταλέντο και το πάθος τους.

GROUNDATION 21.06.2023

Οι Groundation δημιουργήθηκαν το 1998, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, από τον χαρισματικό ηγέτη τους, Harrison Stafford, ο οποίος τους οδήγησε σε ένα ταξίδι που τους καθιέρωσε ως ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της reggae. Περιτριγυρισμένος μόνιμα από καταπληκτικούς μουσικούς, ο Stafford κατόρθωσε να τιμήσει την παράδοση της reggae και παράλληλα να τη διανθίσει με jazz στοιχεία, μέσα από μια μεγάλη δισκογραφία.

To 2023, η μπάντα στήνει ένα ολοκαίνουργιο show για να γιορτάσει τη συμπλήρωση 20 ετών από την κυκλοφορία του σημαντικότερου album της, “Hebron Gate”, παίζοντάς το ολόκληρο. Ο δίσκος θεωρείται δίκαια ως ένας από τους κορυφαίους της reggae σκηνής και χάρισε στους Groundation την απόλυτη αποδοχή.

ΜΙΚΡΟ 21.06.2023

Οι Μίκρο δημιουργήθηκαν το 1997 στην Θεσσαλονίκη από τον Νίκο Μπιτζένη (aka Nikonn) και τον Γιάννη Λευκαδίτη, δύο φίλους που μοιράζονταν ένα κοινό όραμα για μια ηλεκτρονική μπάντα με pop/rock αναφορές και γυναικεία και αντρικά φωνητικά. Στα 25 χρόνια παρουσίας τους, έχουν κυκλοφορήσει 8 studio albums, 3 soundtracks και αμέτρητα singles και remixes σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Πολλά τραγούδια τους αποτελούν αξέχαστες στιγμές της εγχώριας electro-pop που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό και το εγχώριο ραδιόφωνο, όπως τα “Mikro Tronik Πλάσμα”, “Άσπρη Σοκολάτα”, “Αυτή η Πόλη”, “Η Σειρά Σου”, μεταξύ άλλων.

Το 2004, οι Μίκρο ίδρυσαν το δικό τους label, την UNDO Records, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να φιλοξενεί όχι μόνο τη δική τους μουσική αλλά και φιλικών projects, όπως οι Marsheaux, οι Fotonovela, o Tareq, η Kid Moxie και πολλοί άλλοι. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς παρουσίας τους στην εγχώρια ηλεκτρονική σκηνή, η μπάντα έχει δώσει ξεχωριστά live στο πλάι ονομάτων όπως οι Hooverphonic, o Morrissey, οι Ladytron και ο Andy Fletcher των Depeche Mode, ενώ στις συναυλίες τους εκτός Ελλάδος απέδειξαν ότι ο ήχος τους δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες μπάντες του εξωτερικού.

Φέτος, οι Μπιτζένης και Λευκαδίτης, με την Chloe Ann (φωνή, synths) και τον Χρήστο Ασλανίδη (drums & pads) στη σύνθεσή τους, επιστρέφουν στις ζωντανές εμφανίσεις, μετά από 8 χρόνια απουσίας, και σκοπεύουν να γεμίσουν ενέργεια την Πλατεία Νερού σε μια βραδιά γεμάτη σπουδαία ηλεκτρονική pop.

SIOUXSIE 23.06.2023

Η Siouxsie ξεκίνησε την καριέρα της το 1976 και μέσα στα επόμενα χρόνια θα παρουσίαζε μια σειρά από δίσκους (με τους Banshees, τους Creatures αλλά και solo), πρωτοποριακούς, άκρως επιδραστικούς και επιτυχημένους.

Αυτό που ήταν σαφές από πολύ νωρίς ήταν το γεγονός πως η επιρροή της Siouxsie δεν περιοριζόταν στην υπέροχη μουσική της, αφού η παρουσία της – ένα κράμα επιθετικότητας, δύναμης και μιας ιδιαίτερης ευαισθησίας – θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τον Ziggy Stardust του Bowie. Ο μουσικός της κατάλογος με τους Banshees είναι γεμάτος αριστουργηματικούς δίσκους και αξεπέραστα τραγούδια αλλά, ταυτόχρονα, η εικόνα και η προσωπικότητά της έχουν συμβάλλει ώστε να θεωρείται το απόλυτο είδωλο για γενιές μουσικών και θαυμαστών.

Το ντεμπούτο solo album της, “Mantaray”, κυκλοφόρησε το 2007, ενώ το 2008 έπαιξε μαζί με τον Angelo Badalamenti στα World Soundtrack awards. Το 2013, πραγματοποίησε δύο sold-out shows στο Royal Festival Hall του Λονδίνου, στο πλαίσιο του Meltdown της Yoko Ono, εκπλήσσοντας τους 5.000 θεατές με ένα set που περιλάμβανε ολόκληρο το κλασικό album των Siouxsie and the Banshees, “Kaleidoscope”, μαζί με πολλά hits, από το “Face To Face” μέχρι το “Here Comes That Day”.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2015, ηχογράφησε το “Love Crime”, το ανατριχιαστικό κομμάτι που κλείνει το τελευταίο επεισόδιο της σειράς “Hannibal”. Ήταν κάτι που συζητήθηκε πολύ στη Βρετανία, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα πως, παρά τη λαμπρή καριέρα της, λίγα πράγματα είναι γνωστά για το ποια πραγματικά είναι η Siouxsie Sioux, κάτι σπάνιο για μια καλλιτέχνιδα που βρίσκεται κάτω από το φως των προβολέων εδώ και τέσσερις δεκαετίες, πιθανότατα διότι η Siouxsie κάνει πάντα ακριβώς αυτό που θέλει – κάτι που δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Η ανακοίνωση της επιστροφής της στη σκηνή τον περασμένο Δεκέμβριο αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές μουσικές ειδήσεις της χρονιάς που πέρασε και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι – και τυχεροί – που την Παρασκευή, 23 Ιουνίου θα επιστρέψει στη χώρα μας, στο πλαίσιο του Release Athens x SNF Nostos.

INTERPOL 23.06.2023

Οι Interpol δημιουργήθηκαν το 1997 στη Νέα Υόρκη και αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι της μουσικής έκρηξης που έζησε η πόλη στις αρχές των 00s, με συγκροτήματα όπως οι Strokes, Yeah Yeah Yeahs, TV On The Radio και πολλοί ακόμα. Ο ήχος τους πατούσε γερά στην παράδοση του post-punk και σε βρετανικά συγκροτήματα όπως οι Smiths, οι Joy Division, οι Chameleons και οι Echo and the Bunnymen, αλλά την ίδια στιγμή, χάρη στις κοφτερές κιθάρες του Daniel Kessler, το στιβαρό rhythm section και τη χαρακτηριστική φωνή του PaulBanks, δημιούργησαν ένα προσωπικό ύφος που τα επόμενα χρόνια θα γινόταν το καλούπι που θα έβγαζε πολυάριθμους μιμητές.

Στο ντεμπούτο, “Turn On The Bright Lights” (2002), αλλά και το “Antics” (2004) που το διαδέχτηκε, βρίσκονται μερικά από κορυφαία και πιο χαρακτηριστικά τραγούδια των 00s(“Untitled”, “Say Hello To The Angels”, “Obstacle 1”, “NYC”, “Evil”, “C’mere” κ.ά.) ενώ το “Our Love to Admire” (2007), τους χάρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και φανατικούς οπαδούς. Τα επόμενα χρόνια, οι Interpol θα μεταμορφωθούν σε τρίο και θα κυκλοφορήσουν άλλους τρεις δίσκους με σπουδαία τραγούδια όπως τα “Lights”, “All The Rage Back Home” και “If You Really Love Nothing”.

Σήμερα, μοιάζουν να βρίσκονται σε μια ακόμη κορυφαία στιγμή της καριέρας τους αφού το περσινό, έβδομο άλμπουμ τους, “The Other Side of Make-Believe”, επιβεβαιώνει πως οι Interpol είναι ένα από πιο ξεχωριστά, συνεπή και διαχρονικά rockσυγκροτήματα του 21ου αιώνα.

Μετά από 25 χρόνια ζωής, το γκρουπ είναι γεμάτο παλμό και ένταση, κάτι που θα επιβεβαιώσουμε το βράδυ της 23ης Ιουνίου, όταν θα ανέβουν στη σκηνή, στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ.

ECHO & THE BUNNYMEN 23.06.2023

Οι Echo & The Bunnymen δημιουργήθηκαν το 1978, έχοντας ως έμπνευση και κινητήρια δύναμη την αγάπη τους για το punkτης Νέας Υόρκης και την ψυχεδέλεια συγκροτημάτων όπως οι 13th Floor Elevators και οι Doors. Με κύρια οχήματα τη μαγευτική φωνή και την εκκεντρική προσωπικότητα του IanMcCulloch και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του Will Sergeantστην κιθάρα, το συγκρότημα έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία των μουσικών 80s με τα “Crocodiles”(1980), “Heaven Up Here” (1981), “Porcupine” (1983) και “Ocean Rain” (1984) να αποτελούν ένα αξεπέραστο κουαρτέτο δίσκων, γεμάτο ανεπανάληπτα singles, που όχι μόνο τους πρόσφερε φανατικούς οπαδούς αλλά τους οδήγησε από πολύ νωρίς πέρα από τα στενά όρια της post punk σκηνής της Βρετανίας.

Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, το συγκρότημα θα γνωρίσει την αποθέωση από κοινό και κριτικούς καθώς και μεγάλη εμπορική επιτυχία, θα κατακτήσει το ραδιόφωνο (από τον John Peel, που τους κάλεσε έξι φορές στη θρυλική εκπομπή του, μέχρι τους πιο mainstream σταθμούς), θα βιώσει τραγωδίες (όπως ο θάνατος του εκπληκτικού drummer τους, Pete de Freitas), αποχωρήσεις και αλλαγές στη σύνθεσή του, αλλά θα δει την πορεία του να συνεχίζεται μέχρι σήμερα αφού ο McCulloch και ο Sergeantέχουν εδραιώσει έναν μουσικό δεσμό που μπορεί να ράγισε αλλά δεν έσπασε ποτέ, κατά τη διάρκεια μιας μακράς καριέραςπου δεν σταμάτησε να μας χαρίζει σπουδαία τραγούδια.

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε μια από τις πιο σημαντικές μπάντες των τελευταίων δεκαετιών και την ευκαιρία να ακούσουμε ζωντανά ιστορικά κομμάτια όπως: “Rescue”, “Going Up”, “The Cutter”, “The Killing Moon”, “Bring On The Dancing Horses”, “LipsLike Sugar”, “Nothing Lasts Forever”, “All My Colours”,μεταξύ πολλών άλλων.

VIAGRA BOYS 23.06.2023

Οι Viagra Boys δεν είναι το αρχετυπικό post punk συγκρότημα. Είναι ένα ακατέργαστο εξαμελές γκρουπ που αποτελείται από τζαζ μουσικούς, από βετεράνους της hardcore punk σκηνής και από tattoo artists, που μέσα σε μια πενταετία έχουν σαρώσει τα πάντα στο διάβα τους: έχουν κυκλοφορήσει τρεις δίσκους, έχουν δώσει αμέτρητες, χαοτικές συναυλίες και έχουν φέρει στο postpunk μια ανάσα ανανέωσης, χάρη στο πηγαίο χιούμορ και τις ευρηματικές συνθέσεις τους που μοιάζουν να καθορίζουν τη ροκ μουσική της εποχής μας.

Από τότε που σχηματίστηκαν, το 2015, οι Viagra Boys έχουν υπογράψει μερικές από τις πιο πρωτοποριακές κυκλοφορίες των τελευταίων ετών. Με αφετηρία το ντεμπούτο EP τους, “Consistency of Energy” (2016), η μπάντα ξεκίνησε να χτίζει μια φανατική βάση οπαδών που δεν μπορούν να αντισταθούν στους φρενήρεις ρυθμούς τους και, φυσικά, στον απολαυστικό Sebastian Murphy, έναν χαρισματικό frontman που μοιάζει να βγήκε απ’ το καλούπι που γέννησε τον μεγάλο Iggy Pop. Το 2022, μετά την κυκλοφορία του εκπληκτικού “Cave World”, γνώρισαν την αποθέωση και καθιερώθηκαν ως ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα του σήμερα.

Το περσινό, παρθενικό τους show στην Αθήνα χαρακτηρίστηκε από τα εγχώρια μουσικά μέσα ως μια «ιδανική εμφάνιση που δύσκολα θα ξεχάσουν όσοι την παρακολούθησαν», οπότε την Παρασκευή, 23 Ιουνίου, στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ετοιμαστείτε για μια «διονυσιακή» εμπειρία με μια από τις συναρπαστικότερες μπάντες της εποχής μας.

LADYTRON 23.06.2023

Οι Ladytron, εδώ και δύο δεκαετίες, απολαμβάνουν την καθολική αναγνώριση, καθώς δεν σταματούν να αναζητούν νέους ηχητικούς δρόμους αψηφώντας φόρμουλες και μόδες.

Η τετράδα των Helen Marnie, Daniel Hunt, Mira Aroyo και Reuben Wu ξεκίνησε στην αρχή των 00s από το Liverpool. Απέκτησαν γρήγορα φήμη, παίζοντας σε ασυνήθιστα μέρη και σε χώρες που άλλες μπάντες σπάνια επισκέπτονταν. Οι τρεις πρώτοι δίσκοι – “604”, “Light & Magic” και “Witching Hour”- τους οδήγησαν σε εμφανίσεις μαζί με τους Nine Inch Nails, την Bjork και τον Brian Eno. Ο τελευταίος, είχε δηλώσει πως οι Ladytron ήταν για εκείνον το καλύτερο παράδειγμα Βρετανικής pop.

To 2019, μετά από 8 χρόνια solo αναζητήσεων, άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο με τον έκτο δίσκο, “Ladytron”, που έτυχε αποθεωτικής υποδοχής, όπως ακριβώς και ο φετινός, “Time’s Arrow”, με τα υπέροχα “City Of Angels” και “Faces” να έχουν ήδη ξεχωρίσει.

Ετοιμαστείτε για μια μοναδική electro-pop εμφάνιση, με ύμνους όπως τα “Seventeen”, “Playgirl”, “Ghosts”, “Destroy Everything You Touch”, από μια πραγματικά σπουδαία μπάντα!

THE HAUNTED YOUTH 23.06.2023

Οι Βέλγοι The Haunted Youth είναι το δημιούργημα του Joachim Liebens, ο οποίος γράφει υπέροχη μουσική για τα θλιμμένα χρόνια της εφηβείας του και, ταυτόχρονα, για την ουσία του να είσαι νέος και γεμάτος ελπίδα.  Το ντεμπούτο “Dawn of the Freak” (2022) είναι η dreamy-pop που φέρνει στον νου και την καρδιά  τους Slowdive, The Cure, My Bloody Valentine και DIIV ως βασικές επιρροές.

Με τα υπέροχα πρώτα singles “Coming Home”, “Gone” και “Broken” απέκτησαν φήμη σε Βέλγιο και Ολλανδία, αλλά πάρα πολύ γρήγορα αυτή εξαπλώθηκε σε Αγγλία και ΗΠΑ. Το ανθεμικό “Teen Rebel” ήταν αυτό που τους άνοιξε διάπλατα τις πόρτες, “ένα τραγούδι που νομίζεις πως ήδη ακούς όλη σου τη ζωή, σαν ένα φίλος να σε αγκαλιάζει“, όπως πολύ εύστοχα γράφτηκε στον Τύπο, ενώ το “I Feel Like Shit And I Wanna Die”, που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες, μοιάζει προορισμένο να γίνει το επόμενο μεγάλο indie hit.

Oι Haunted Youth έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε ένα καλοκαίρι όπου θα έχουν παρουσία σε μεγάλα φεστιβάλ όπως τα Rock Werchter, Pinkpop, Sziget. Σίγουρα, δεν θα είναι η τελευταία.

IN TRANCE 95 23.06.2023

Το ντουέτο του Άλεξ Μαχαίρα και του Νίκου Βελιώτη, δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1988 στην Αθήνα. Θεωρείται ένα απ’τα πρώτα minimal synth/coldwave συγκροτήματα της χώρας και είναι υπεύθυνο για μερικά απ’τα πιο κλασικά κομμάτια της σκηνής όπως τα “Brazilia” και “Desire To Desire”. Το γκρουπ επανενώθηκε επίσημα το 2010 και έκτοτε η θρυλική Minimal Wave της Veronica Vasicka, έγινε η εταιρεία που ανέλαβε την επανέκδοση του παλαιότερου υλικού αλλά και την κυκλοφορία των νέων τους τραγουδιών που κυκλοφόρησαν το 2012, με το δίσκο “Shapes In A New Geometry”. Φέτος, η Minimal Wave θα κυκλοφορήσει τη νέα τους δουλειά, με τίτλο “When You Know, You Don’t Know”, η οποία θα συνδυάζει νέες αλλά παλαιότερες ηχογραφήσεις τους.

MADRUGADA 25.06.2023

Από το 1993 που ξεκίνησαν την πορεία τους, οι Madrugada κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν δικό τους, προσωπικό ήχο, βασιζόμενοι όχι μόνο στον επιβλητικό Sivert Høyem, έναν από τους κορυφαίους ροκ ερμηνευτές του πλανήτη, αλλά κυρίως χάρη στη στιβαρή ταυτότητα του γκρουπ που, ηχητικά και οπτικά, είναι τόσο ξεχωριστή ώστε ξεπερνά γενιές, είδη και τάσεις. Οι έξι δίσκοι τους, το live album “Live at Tralfamadore” (2005) και τα αμέτρητα singles και EPs τους, κέρδισαν μια μακρά σειρά βραβείων και έγιναν είτε χρυσά είτε πλατινένια.

Μετά την απροσδόκητη παύση, το 2008, τα τρία εναπομείναντα ιδρυτικά μέλη της σπουδαίας Νορβηγικής μπάντας επέστρεψαν το 2019 για να τιμήσουν το θρυλικό ντεμπούτο τους,Industrial Silence” (1999), με μια θριαμβευτική περιοδεία που συνοδεύτηκε από σημαντικές soldout εμφανίσεις στη χώρα τους και το εξωτερικό, δείχνοντας πως βρίσκονται σε άλλη μία σημαντική περίοδο δημιουργικότητας. Αυτό επιβεβαιώθηκε το 2021 με την κυκλοφορία του “Chimes at Midnight”, ενός εμπνευσμένου δίσκου που χαρακτηρίστηκε από το NRK, το πιο σημαντικό μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας της Νορβηγίας, ως «μια λυτρωτική κάθαρση μετά από πολλά χρόνια σιωπής».

Τώρα, οι Madrugada ετοιμάζονται για έναν νέο γύρο εμφανίσεων σε ολόκληρο τον κόσμο που, αναπόφευκτα, θα τους φέρει και στην Ελλάδα, με το κοινό της οποίας έχουν χτίσει μία μοναδική σχέση αμοιβαίας λατρείας. Σε αυτό έχει συμβάλλει τα μέγιστα η πραγματικά εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει για τη μπάντα στη χώρα μας η εταιρεία Supernova, όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα τους απολαύσουμε στο Release Athens 2023, σε μια βραδιά που προβλέπεται μαγική.

 

WET LEG 25.06.2023

Oι Wet Leg είναι οι νέες pop stars που περιμέναμε χρόνια να ανακαλύψουμε! Οι δύο φίλες, Rhian Teasdale and Hester Chambers, έφτιαξαν το συγκρότημα το 2019 με βασικό κίνητρο τη δωρεάν είσοδο στα μεγάλα φεστιβάλ της Αγγλίας αλλά το ακαταμάχητο ταλέντο τους τις ανέδειξε πολύ γρήγορα ως ένα από τα καλύτερα νέα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Τον Ιούνιο του 2021, και ενώ η πανδημία έχει αλλάξει τα πάντα, το πρώτο τραγούδι τους, το εθιστικό και μεγαλειώδες στην απλότητά του, “Chaise Longue”, κυκλοφορεί και γίνεται αμέσως μεγάλη επιτυχία. Ένα εμφατικό «ήρθαμε για να μείνουμε» πουαπαίτησε την προσοχή μας. Το δεύτερο χτύπημα έρχεται 3 μήνες μετά, με το απολαυστικό “Wet Dream”, και ολόκληρη η πρώτη τους περιοδεία γίνεται sold-out!

Το 2022, κυκλοφορεί το ντεμπούτο τους μέσα σε αποθέωση. Πείτε το όπως θέλετε – indie rock, post-punk, britpop – η ουσία είναι πως πρόκειται για έναν απολαυστικό, στο σύνολό του, δίσκο. Απελευθερωτικός, γεμάτος άψογες κιθάρες, κολλητικά riffs, διάθεση για χορό και στίχους με κοφτερό χιούμορ που μιλούν για το σεξ, τα πάρτι και τους χωρισμούς.

Η συνέχεια, ένας διαρκής θρίαμβος. Το άλμπουμ φτάνει στην κορυφή των charts στη Μεγάλη Βρετανία ενώ το ντουέτο θα πάρει δύο βραβεία Grammy,στην κατηγορία Best Alternative Album και Best Alternative Music Performance για το “Chaise Longue”. Παράλληλα, στα Brit Awards θα επικρατήσουν στην κατηγορία της κορυφαίας Βρετανικής μπάντας και πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη.

Έχουν κάνει εμφανίσεις στα μεγαλύτερα μουσικά tv shows, συμμετέχουν στην παγκόσμια περιοδεία του -μέγα fan τους- Harry Styles, o Barak Obama τους συμπεριέλαβε στην playlist του και σε λίγους μήνες θα βρεθούν, για πρώτη φορά, στη σκηνή του Release Athens για ένα εκρηκτικό show.

BAXTER DURY 25.06.2023

Εδώ και είκοσι χρόνια, ο Baxter Dury δημιουργεί σαρδόνια μουσική, γράφοντας τραγούδια με ιστορίες για ιδιόμορφους και άσωτους χαρακτήρες που τριγυρνούν στο νυχτερινό Λονδίνο, έχοντας ανακαλύψει, χωρίς αμφιβολία, ένα δικό του groove: απρόσμενα basslines, disco πινελιές και στίχους που μετατρέπουν την τετριμμένη καθημερινότητα σε κάτι γοητευτικό.

Γιος του περίφημου Ιan Dury, κατάφερε να ξεφύγει από τη βαριά σκιά του πατέρα του και να συμφιλιωθεί μια και καλή με τα ταραχώδη αλλά καθοριστικά νεανικά του χρόνια.

Ξεκίνησε το 2002 με το “Len Parrot’s Memorial Lift” και κάθε επόμενο βήμα του ήταν καλύτερο από το προηγούμενο, όπως το “Floor Show” (2005) με το υπέροχο single “Cocaine Man”. Η επιτυχία ήρθε το 2017 με το εξαιρετικό “Prince of Tears” και τραγούδια όπως το ομώνυμο, το “Listen” και, φυσικά, το κορυφαίο “Miami”.

Το 2020, θα κυκλοφορήσει το “Τhe Night Chancers”, τον κατά γενική ομολογία κορυφαίο του δίσκο, μέχρι στιγμής. Ο Dury, έχοντας πλέον αποκτήσει μεγάλη αυτοπεποίθηση, ακούγεται σέξι, αστείος και ευαίσθητος, και χωρίς να χάνει το «αλήτικο» προσωπικό του στιλ, γράφει εθιστικά και ατμοσφαιρικά τραγούδια όπως το μεγάλο highlight του δίσκου “I’m Not Your Dog”.

Κατά τη διάρκεια της πορείας του, έχει συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα της σύγχρονης μουσικής όπως οι Fat White Family, ο Jason Williamson των Sleaford Mods, o Etiennede Crécy και φυσικά ο Fred Again, στο dance anthem “Baxter (These Are My Friends)” που συνήθως κλείνει τις ξεχωριστές live εμφανίσεις του. Στη σκηνή, ο Dury είναι ένας εντυπωσιακός και απρόβλεπτος performer, έχοντας μόνιμα στο πλάι του μια υπέροχη τραγουδίστρια όπως είναι η Madeline Hart.

Τον Ιούνιο περιμένουμε τον έβδομο δίσκο του, το “I Thought I Was Better Than You”, με επιρροές από Frank Ocean και Tyler the Creator (όπως έχει δηλώσει) και μια ακόμα σειρά από τραγούδια γεμάτα με τη καρδιά και την ψυχή αυτού του ξεχωριστού μουσικού. “Αυτά είναι ίσως το μόνα προσόντα μου. Η ειλικρίνεια, και μια δόση μελωδίας”.

PINK VANITY 25.06.2023

Οι Pink Vanity είναι ένα indie rock συγκρότημα που δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2020 απ’τα αδέλφια Κωνσταντίνο και Αλέξανδρο Κρομμύδα. Μέχρι στιγμής, έχουν κυκλοφορήσει 4 singles και ένα EP, ενώ το ντεμπούτο τους θεωρείται μια απ’τιςπολυαναμενόμενες κυκλοφορίες της εγχώριας pop/rock σκηνής. Έχουν παίξει ζωντανά σε διάφορες σκηνές της Ελλάδας ενώ έχουν ανοίξει τη συναυλία των Balthazar στο Fuzz Club.

DISTURBED 26.06.2023

Από τη δημιουργία τους, στα τέλη των 90s, και έως σήμερα, οι Disturbed έχουν στο ενεργητικό τους περισσότερες από 17 εκατομμύρια πωλήσεις και σχεδόν 8 δις streams. Ταυτόχρονα, κατέχουν ένα σπουδαίο ρεκόρ με πέντε σερί κυκλοφορίες δίσκων τους να κάνουν ντεμπούτο στην κορυφή του charts των ΗΠΑ, κάτι που μόνο αυτοί και οι Metallica έχουν καταφέρει.

Το κουαρτέτο, που έχει προταθεί δύο φορές για βραβείο Grammy, ξεκίνησε την καριέρα του με το επιδραστικό και πέντε φορές πλατινένιο, “The Sickness, για να συνεχίσει την πορεία του με ένα αξιοζήλευτο σερί κυκλοφοριών που τους τοποθέτησε, δικαιωματικά, στην πρώτη γραμμή του hard rock / heavy metal στερεώματος.

Τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από τέσσερα χρόνια σιωπής, επέστρεψαν με τον όγδοο δίσκο τους, με τίτλο “Divisive, που βρίσκει τη μπάντα να επιστρέφει στις ρίζες της και να κυκλοφορεί μια σπουδαία δουλειά που σύμφωνα με το Metal Hammer“επιβεβαιώνει τη θέση τους στο θρόνο του σύγχρονου metal. Τα singles “Hey You” και “Unstoppable” ενθουσίασαν τους φανατικούς τους οπαδούς και κέρδισαν τη θέση τους στη λίστα με τα σπουδαιότερα τραγούδια τους που έχουν πλέον αφήσει εποχή.

Οι David Draiman (φωνή), Dan Donegan (κιθάρα), Mike Wengren (ντραμς), John Moyer(μπάσο), αχώριστοι από την πρώτη στιγμή, ετοιμάζονται για ακόμα μία μεγάλη παγκόσμια περιοδεία, η οποία θα τους φέρει και στην Αθήνα. Μετά την αξέχαστη εμφάνισή τους στοRelease Athens 2019, οι Disturbed των “Down with the Sickness”, “Are You Ready”, “Stricken”, “The Sound of Silence”, “Ten Thousand Fists”, “Vengeful One”, “Indestructible” και“Inside The Fire” θα ταρακουνήσουν και πάλι την Πλατεία Νερού.

 

BULLET FOR MY VALENTINE 26.06.2023

Από τότε που σχηματίστηκαν, το 1998, το κουαρτέτο των Bullet For My Valentine έχει αναδειχθεί σε μια από τις υπερδυνάμεις της σκηνής, με τρία χρυσά άλμπουμ και εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, καθιστώντας τους το κορυφαίο βρετανικό metal συγκρότημα του 21ου αιώνα.

Με το εκρηκτικό ντεμπούτο, “The Poison” (2005), οι Ουαλοί έδειξαν από την πρώτη στιγμή τις συνθετικές τους δυνατότητες, με το δίσκο να αποθεώνεται από τους κριτικούς και το metal κοινό να χαρίζει στο γκρουπ τεράστια εμπορική επιτυχία. Η εντυπωσιακή τους συνέχεια, με κυκλοφορίες όπως τα “Scream Aim Fire” (2008), “Fever” (2010), καθώς και το πιο πρόσφατο ομώνυμο άλμπουμ, καθιέρωσε τους Bullet For My Valentine ως ένα συγκρότημα που δεν φοβάται να δοκιμάζει νέα πράγματα και παράλληλα να σαρώνει στα charts με τρεις top 10 κυκλοφορίες και πάνω από 1 δις streams.

Τίποτα από όλα αυτά βέβαια δεν θα είχε συμβεί αν, πάνω απ’ όλα, δεν ήταν μια εντυπωσιακή live μπάντα. Γι’ αυτό κι από την αρχή της καριέρας τους μοιράστηκαν τη σκηνή με μεγαθήρια, όπως οι Metallica και οι Iron Maiden, και έκαναν headline περιοδείες στις μεγαλύτερες metal αρένες και όχι μόνο. Τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού, θα έχουμε την ευκαιρία ακούσουμε ζωντανά, τραγούδια όπως “Tears Don’t Fall”, “Scream Aim Fire”, “4 Words (to Choke Upon), “You Want a Battle? (Here’s a War)” και να δούμε ένα σπουδαίο γκρουπ στο μεγαλύτερο show που έχουν δώσει ποτέ στην Ελλάδα.

NOVA TWINS 26.06.2023

Οι Nova Twins είναι ένα βρετανικό ντουέτο που δημιουργήθηκε το 2014 από δύο παιδικές φίλες: την Amy Love (φωνή, κιθάρα) και την Georgia South (μπάσο). Οι ίδιες χαρακτηρίζουν τη μουσική τους, urban punk, αν και η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορείς να κατατάξεις τον ήχο τους. Στους δίσκους, τα EPs και τα singles τους, συναντάς ένα κράμα από punk, pop, rock και grime με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρούνται ένα από τα πιο δυναμικά ονόματα της βρετανικής μουσικής. Ο περσινός, δεύτερος δίσκος τους, “Supernova”, ήταν μια από τις κορυφαίες κυκλοφορίες της χρονιάς και μπήκε στη βραχεία λίστα του Mercury Prize ενώ το ντουέτο ήταν υποψήφιο για δύο Brit Awards στις κατηγορίες “Best British Group” και “Best Rock/Alternative Act”.

Μετά την live παρουσία τους στο πλάι σπουδαίων ονομάτων από κάθε μουσικό είδος (Wolf Alice, Little Simz, Enter Shikari και Prophets of Rage, μεταξύ πολλών άλλων), οι Nova Twins έρχονται στο Release Athens 2023, τη Δευτέρα 26 Ιούνιου, για να επιβεβαιώσουν τη φήμη τους ως το next big thing της βρετανικής ανεξάρτητης σκηνής.

OYD 26.06.2023

Οι O.Y.D. δημιουργήθηκαν στις αρχές του 2012 και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει δύο δίσκους: το “Deep Breath” (2015), στο οποίο τη μίξη, το mastering και την παραγωγή ανέλαβε ο βραβευμένος με Grammy, Toby Wright (Metallica, Korn, Slayer), καιτο “Indigo” (2019), με τον Fredrik Nordstrom (Architects, Bring Me The Horizon, Arch Enemy) να υπογράφει την παραγωγή. Μετά την περίοδο της πανδημίας, το γκρουπ επέστρεψε με ανανεωμένο lineup, ξεκινώντας τις συναυλίες τους απ’το εξωτερικό, στο πλάι θρυλικών ονομάτων, όπως οι Hammerfall και Pantera.

PARKWAY DRIVE 27.06.2023

Οι Parkway Drive δημιουργήθηκαν το 2003 στην Αυστραλία και μέσα σε αυτές τις δύο δεκαετίες παρακολουθήσαμε μια μπάντα που ξεκίνησε από ένα σπιτικό υπόγειο να εξελίσσεται σε ένα μεγαθήριο του metal που έχει κυκλοφορήσει επτά studioalbums (έξι από τα οποία έχουν γίνει χρυσά στην πατρίδα τους) και έχει δώσει αμέτρητες συναυλίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Από τη στιγμή που ο Brett Gurewitz (κιθαρίστας των BadReligion) τους υπέγραψε στη θρυλική Epitaph Records, το 2006, οι Parkway Drive δεν άργησαν να καθιερωθούν ως ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της metalcore σκηνής, με τον τρίτο τους δίσκο “Deep Blue” (2010) να γνωρίζει την αποθέωση και να βρίσκει τη θέση του ανάμεσα στους καλύτερους εκείνης της χρονιάς, σύμφωνα με το εμβληματικό Kerrang! Η συνέχεια με τα “Atlas” (2012), “Ire” (2015) και, κυρίως, τι καταπληκτικό ‘’Reverence’’ (2018), απέδειξε πως το συγκρότημα δεν σκοπεύει να περιοριστεί στα στεγανά του metalcore και πως πλέον μιλάμε για ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα του σύγχρονου metal. Τραγούδια όπως τα “Wild Eyes”, “Darker Still”, “Prey”, “Crushed”, “Glitch”, “Swing” και “Wishing Wells” είναι μόνο μερικά παραδείγματα του χαρακτηριστικού ήχου που τους οδήγησε δικαιωματικά στα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του κόσμου.

Κάθε τους εμφάνιση χαρακτηρίζεται ως “100% αδρεναλίνη”, μια έκρηξη ενέργειας με οργιώδη riffs σε συνδυασμό με μελωδία και συναίσθημα. Μετά και την κυκλοφορία του “Darker Still”, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Parkway Drive θα ξεκινήσουν μια ακόμα τεράστια παγκόσμια περιοδεία που θα τους φέρει και στο Release Athens 2023, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μία από τις καλύτερες και πιο έμπειρες μπάντες του σύγχρονου metal στην καλύτερη στιγμή τους.

 

SOULFLY 27.06.2023

Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία για το ότι ο Max Cavalera είναι ένας από τους πιο σημαντικούς  μουσικούς στο metal στερέωμα τα τελευταία σαράντα χρόνια, έχοντας καθορίσει πολλά από τα παρακλάδια του σκληρού ήχου και αποτελώντας μέγιστη επιρροή για αμέτρητους σύγχρονους καλλιτέχνες του είδους. Οι Soulfly είναι το συγκρότημα που ίδρυσε μετά την αποχώρηση του από τους Sepultura, το 1996, και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει μαζί τους δώδεκα δίσκους. Από το ομώνυμο ντεμπούτο μέχρι και το περσινό “Totem”,οι Soulfly έχουν κατορθώσει να συνδυάσουν το groove της βραζιλιάνικης παράδοσης με το ακραίο metal, διατηρώντας ταυτόχρονα την ακατέργαστη και αυθεντική ατμόσφαιρα μιας μπάντας που γράφει τραγούδια σε ένα υπόγειο.

Περίπου 25 χρόνια από την αφετηρία των Soulfly, σπουδαία τραγούδια όπως τα “Jump da fuck up”, “Back To The Primitive”, “Downstroy”, “Eye For An Eye”, “Ritual” και “Dead Behind The Εyes”, μαζί με αρκετά κλασικά κομμάτια της καριέρας του Cavalera, θα δονήσουν την Πλατεία Νερού, την Τρίτη 27 Ιουνίου.

TRIPTYKON 27.06.2023

Οι Triptykon δημιουργήθηκαν τον Μάιο του 2008 από τον Tom Gabriel Fischer (a.k.a Tom Gabriel Warrior), όταν οι εσωτερικές διαμάχες στους κόλπους των Celtic Frost έκαναν τη συνέχιση της πορείας του θρυλικού extreme metal συγκροτήματος αδύνατη. Ένα χρόνο μετά, ο Fischer θα ξεκινούσε τις ηχογραφήσεις του “Eparistera Daimones”, του πρώτου δίσκου του σχήματος, ο οποίος όπως ήταν αναμενόμενο αποτελούταν κατά κύριο λόγο από υλικό που είχε γράψει για το επόμενο βήμα των Celtic Frost, μετά το αριστουργηματικό “Monotheist” (2006). Το άλμπουμ επιβεβαίωσε το εκτόπισμα του Fischer και υπενθύμισε πως πρόκειται για μια από τις πιο επιδραστικές μορφές του σκληρού ήχου.

Μετά από μια τεράστια παγκόσμια περιοδεία, με headline εμφανίσεις σε φεστιβάλ όπως το Roadburn και το Wacken Open Air, οι Triptykon μπήκαν στο στούντιο για την ηχογράφηση του δεύτερου δίσκου τους. Το “Melana Chasmata” κυκλοφόρησε το 2014 και όχι μόνο αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους metal δίσκους της προηγούμενης δεκαετίας αλλά  επανακαθόρισε τι σημαίνει ακραίος ήχος σήμερα.

To 2023, η μπάντα επιστρέφει στις ζωντανές εμφανίσεις, ελάχιστες από τις οποίες θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένες στους Celtic Frost. To συγκεκριμένο setlist θα παρουσιαστεί, ανάμεσα σε shows μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού, και στο Release Athens σε μια ιστορική βραδιά για τον σκληρό ήχο των τελευταίων δεκαετιών.

Την Τρίτη 27 Ιουνίου, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε μερικά από τα σπουδαιότερα τραγούδια που έγραψε ο Tom Gabriel Fischerμε τους Celtic Frost, κυρίως από τις τρεις πρώτες κυκλοφορίες του συγκροτήματος (“Morbid Tales”, “Emperor’s Return” και “Το Mega Therion”), σε μια βραδιά που κανένας πραγματικός οπαδός του metal δεν θέλει να χάσει.

 

SKYBINDER 27.06.2023

AMON AMARTH 28.06.2023

KREATOR 28.06.2023

HEAVEN SHALL BURN 28.06.2023

BLEED FROM WITHIN 28.06.2023

ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ 15.07.2023

LEFTFIELD 15.07.2023

BOY HARSHER 15.07.2023

MARVA VON THEO 15.07.2023

ARCTIC MONKEYS 18.07.2023 & 19.07.2023

Έχουν περάσει 20 χρόνια από την ημέρα που τέσσερις παιδικοί φίλοι από το High Greenτου Sheffield αποφάσισαν να φτιάξουν μια μπάντα που πολύ γρήγορα έμελλε να κατακτήσει τον κόσμο. Οι Alex Turner, Jamie Cook, Matt Helders, παρέα με τον Nick O’ Malley από το 2006, είδαν τη φήμη τους να μεγαλώνει με ιλιγγιώδη ρυθμό, «από στόμα σε στόμα», και μετά από τα πρώτα demo που κυκλοφόρησαν ελεύθερα στο internet δεν άργησαν να καταλήξουν στην αγκαλιά της εμβληματικής Domino Records.

Τον Οκτώβρη του 2005, κυκλοφόρησαντο 1ο τους single, “I Bet You Look Good on the Dance floor”. Τραγούδι-ύμνος μιας ολόκληρης γενιάς, πήγε κατευθείαν στην κορυφή των βρετανικών charts και αποτέλεσε τον απόλυτο προπομπό για την τεράστια καριέρα μιας μπάντας που τα επόμενα χρόνια θα γινόταν το μεγαλύτερο indie rock όνομα του 21ου αιώνα.

Το έξοχα τιτλοφορημένο ντεμπούτο τους, “Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not” (2006), έσπασε όλα τα κοντέρ πωλήσεων την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του και σάρωσε κάθε πιθανό βραβείο μέχρι το τέλος τους έτους. Η δεύτερη δισκογραφική δουλειά τους, “Favourite Worst Nightmare”,τους καθιέρωσε οριστικά οδηγώντας τους στη θέση του headliner στο Glastonbury και σε δύο μυθικές sold-out εμφανίσεις στο Manchester, τις οποίες το NME χαρακτήρισε ως «συναυλίες μιας ολόκληρης γενιάς».

Η συνέχεια ήταν εξίσου εντυπωσιακή. Οι δίσκοι που ακολούθησαν – “Humbug” (2009), “Suck It See” (2011), “AM” (2013), “Tranquility Base Hotel & Casino” (2018) αλλά και το ολοκαίνουργιο “The Car” -κατέστησαν τους Arctic Monkeys ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής των τελευταίων 20 ετών, τόσο δημιουργικά όσο και εμπορικά (με πάνω από 25 εκατομμύρια πωλήσεις και 30 εκατομμύρια digital followers σε ολόκληρο τον κόσμο), αποδεικνύοντας πως είναι μία ανήσυχη μπάντα που εξελίσσει τον ήχο της από albumσε album και, ταυτόχρονα, αναδεικνύοντας τον Alex Turner ως τον πιο ταλαντούχο στιχουργό της εποχής μας και έναν πραγματικά ξεχωριστό συνθέτη και χαρισματικό frontman, με 8 συνεχόμενα νο 1 albums στη Βρετανία (6 με τους Arctic Monkeys και 2 με τους Last Shadow Puppets).

 

 

THE HIVES 18.07.2023 & 19.07.2023

WILLIE J HEALEY 18.07.2023 & 19.07.2023

GREEN WAS GREENER 18.07.2023

VAXTONES 19.07.2023

PRODIGY 21.07.2023

Ο Liam Howlett, ιθύνων νους των Prodigy, δημιούργησε το γκρουπ το 1990, έντονα επηρεασμένος από τα -συνήθως- παράνομα rave parties που σάρωναν κάθε γωνιά της Μεγάλης Βρετανίας. Μέσα από αυτά, θα βρει και τους συνεργάτες του, τους ravers Keith Flint και Leroy Thornhill, ενώ λίγο αργότερα στην ομάδα προστέθηκε και τέταρτο μέλος, ο ΜC Maxim. Με πρώτα singles τα dance anthems “Charly” και “Everybody in the Place”, οι Prodigy κατάφεραν να γίνουν το νούμερο ένα σχήμα της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ευρώπη, πριν ακόμα κυκλοφορήσουν τον πρώτο τους δίσκο.

Το ντεμπούτο τους, “Experience”, αποτέλεσε σταθμό για τη χορευτική μουσική ενώ ο δίσκος που ακολούθησε, το ανατριχιαστικό “Music for the Jilted Generation”, εκτόξευσε τη σκηνή (στο σύνολό της) στις μεγάλες συναυλιακές αρένες, δίνοντας της κάτι από το θράσος του rocknroll. Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, παραμένει ένα έργο-σταθμός, ένα αξεπέραστο κατόρθωμα που δεν σταμάτησε, ούτε θα σταματήσει ποτέ, να επηρεάζει τις επόμενες γενιές.

Οι Prodigy θα έκλειναν τα 90s με ακόμα πιο εντυπωσιακό τρόπο, με την κυκλοφορία του καταπληκτικού “The Fat of the Land” που οδήγησε το γκρουπ, χωρίς καμία υπερβολή, στην κορυφή του κόσμου. Ο δίσκος θα βρεθεί στο νο1. δεκαέξι χωρών (ανάμεσά τους η Μεγάλη Βρετανία και οι Η.Π.Α.), με πάνω από 10εκ. πωλήσεις, και το γκρουπ θα καθιερωθεί πια και ως ένα από τα κορυφαία live acts του πλανήτη.

Στη συνέχεια, οι Prodigy θα κυκλοφορήσουν άλλους τέσσερις δίσκους, καταφέρνοντας και πάλι να κατακτήσουν την κορυφή των βρετανικών charts (και οι τέσσερις θα βρεθούν στο νο.1) αλλά όλα θα αλλάξουν τον Μάρτιο του 2019 με το σοκ που προκάλεσε ο θάνατος του Keith Flint.

Έπρεπε να περάσουν τρία χρόνια για να ανακοινώσει ο Howlett, τον Μάρτιο του 2022, πως το γκρουπ επιστρέφει ξανά στις συναυλίες, γιορτάζοντας τα 25 χρόνια από την κυκλοφορία του “The Fat of the Land” και τιμώντας τη μνήμη του σπουδαίου τραγουδιστή του. Οι δέκα sold outεμφανίσεις τους στη Βρετανία θα αποθεωθούν από κοινό και κριτικούς, με τον Τύπο να γράφει χαρακτηριστικά πως «οι Prodigy όχι μόνο επέστρεψαν, αλλά είναι εδώ για να διεκδικήσουν και πάλι το θρόνο τους».

PRIMAL SCREAM  21.07.2023

LIP FORENSICS 21.07.2023

WU-TANG CLAN 27.07.2023

 

 


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Περισσότερα