Connect with us

Αφιερώματα

ΠΡΕΒΕΖΑ η πόλη που αγάπησε την Jazz 20 χρόνια μετά

Δημοσιεύθηκε

στις

Το 2003 αν κάποιος έλεγε ότι αυτή η πρώτη απόπειρα θα συνεχιζόταν με αυξανόμενη επιτυχία 20 χρόνια μετά και μάλιστα θα αποκτούσε διεθνή χαρακτήρα θα χαρακτηριζόταν σίγουρα γραφικός. Πως όμως ξεκίνησε όλη αυτή η περιπέτεια;

Στην δεκαετία του ΄80 η τζαζ στην Πρέβεζα αλλά και σε όλη την Ελλάδα ήταν είδος πολυτελείας. Παρόλα αυτά έχουμε την εμφάνιση των Bahti jazz, των Swing Messengers του Παντελή Καραγιώργη στις αρχές των ’80s και αργότερα τη διοργάνωση ενός τζαζ event με το συγκρότημα του Γιώργου Τρανταλίδη με τον Ούγγρο σαξοφωνίστα Tόνι Λάκατος στο Ρωμαϊκό Ωδείο το 1987. Aλλά και σποραδικές εμφανίσεις μουσικών όπως οι Κοντραφούρης, Tουλιάτος, Γιαννάτου, Αναστασίου, Δεκεργιάν, Δασκαλάκη κρατούν ανοιχτή την επικοινωνία της πόλης με τα jazz ρεύματα. Έτσι υπάρχει το έδαφος για τη διοργάνωση το 2003 του πρώτου διήμερου με σπουδαία ελληνικά τζαζ σχήματα στο Κάστρο του Παντοκράτορα. Από το 2006 οι εκδηλώσεις μεταφέρονται σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης πάντα δωρεάν. Το 2009 καθιερώνεται ο τίτλος “Preveza Jazz Festival”.

Tα πρώτα χρόνια οι εκδηλώσεις οργανώνονται με ευθύνη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Πρέβεζας και με την οικονομική ενίσχυση του Δήμου και της τότε Νομαρχίας Πρέβεζας. Μετά τη δημιουργία των Περιφερειών σημαντική είναι η συνεισφορά της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Σημαντική συνεισφορά στον θεσμό του φεστιβάλ, δόθηκε με την ίδρυση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Preveza Jazz Festival στα τέλη του 2012, που άλλαξε τις δυνατότητες και τα δεδομένα στην εξέλιξή του. Επίσης ντόπιοι και πανελλαδικής εμβέλειας χορηγοί συμβάλλουν στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε στην όσο γίνεται καλύτερη διοργάνωση του φεστιβάλ. Δεκάδες εθελοντές υπηρετούν με ενθουσιασμό το Φεστιβάλ. Αποφασιστική είναι η συμβολή των πρεσβειών κυρίως Ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δεχθεί να βοηθήσουν την προσπάθεια να διαδοθεί η τζαζ ή ακριβέστερα η σύγχρονη μουσική στη χώρα μας αλλά και η μόνιμη συνεργασία με το Athens Technopolis Jazz festival.

Στα 18 χρόνια που πέρασαν είδαμε και ακούσαμε πολλή και καλή μουσική. Stephan Micus, Maria Zoao, Jeff Neve, Benni Chawes, Veronica Mortensen, Ramon Valle. Μarjorie Barnes αλλά και Έλλη Πασπαλά, Gadjo Dilo, Ramon Gomez, Sugahspank, Idra Kayne και τόσοι άλλοι αποτελούν τoυς “πρώτους μεταξύ ίσων” μιας διοργάνωσης που δεν έχει σταρ και βεντέτες αλλά σίγουρα καλούς μουσικούς.

Οι μουσικοί αυτοί γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της φιλοξενίας μας και της δυνατότητάς μας να φιλοξενούμε εκδηλώσεις διεθνούς χαρακτήρα.

Oι παράλληλες εκδηλώσεις του καλοκαιριού με Wim Mertens, Nouvelle Vague, Cristina Branco, Monophonics, έχουν επίσης τη σφραγίδα του Preveza Jazz Festival. Μάλιστα τον Ιουλίου του 2017 είχαμε την τιμή να παρουσιάσουμε το Wim Mertens Ensemble στο Αρχαίο Ωδείο της Νικόπολης με έργο εμπνευσμένο και αφιερωμένο στη Νικόπολη και τη σημασία της στην Ιστορία.Τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ δίνει βήμα σε νέους μουσικούς από την πόλη και την γύρω περιοχή και αυτό είναι ο καλύτερος καρπός αυτού του θεσμού. Preveza Jazz Festival. 17 χρόνια δημιουργικής παρουσίας, ένα γεγονός που προσφέρει στον πολιτισμό, στην επικοινωνία, στην εξωστρέφεια.

To Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ο μεγάλος δωρητής του Preveza Jazz Festival για το 2018 και το 2019. Η δωρεά αφορά τη δημιουργία μίας σημαντικής αλλαγής στην προώθηση της σύγχρονης τζαζ σκηνής στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, καθώς και για την έναρξη εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το JAZZ NOW ! ένα διήμερο γνωριμίας με τη τζαζ για νέους μουσικούς με συναυλίες, jam sessions και εργαστήρια για όλα τα όργανα από τους καθηγητές και τους διδάσκοντες του Ιονίου Πανεπιστημίου με συντονισμό του Δήμου Δημητριάδη. 

Χορηγός των εκδηλώσεων του 2020-2022 είναι η Eurobank. 

Tο Preveza Jazz Festival φέρει την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας EFFEE LABEL για το 2022-2023 και είναι μέλος της κοινότητας της  Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ -European Festivals Association (EFA). Το σήμα EFFE είναι σφραγίδα ποιότητας για αξιόλογα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ των τεχνών που αποδεικνύει τη δέσμευσή τους στον χώρο των τεχνών, τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και το διεθνές άνοιγμα.

Το 20ο Preveza Jazz Festival είναι εδώ. Ζωντανό, πάντα φρέσκο, δυνατό. Απολαύστε το.


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Περισσότερα