Connect with us

Events

Οι ρίζες των… Nirvana

Δημοσιεύθηκε

στις

Κανένα σπουδαίο συγκρότημα δεν γεννιέται χωρίς αγώνα και κανένας σπουδαίος δίσκος δεν γεννιέται στο κενό. Για κάθε καλλιτέχνη του οποίου οι ιδέες κάνουν την τρέλα σας να γυρίζει, υπάρχει ένας τεράστιος σωρός επιρροών – από κηλίδες χρώματος μέχρι στίγματα ήχου – που τον έφεραν σε αυτό το σημείο.
NIRVANA. Δύο λέξεις: Kurt Cobain. Δύο ακόμα λέξεις: Παράλογη ιδιοφυΐα. Δύο τελευταίες λέξεις: Δυστυχώς νεκρός. Μόνο το πιο θεαματικό ταλέντο θα μπορούσε να μετατρέψει την αγάπη του για τους Σκωτσέζους έφηβους της δεκαετίας του ’70 Bay City Rollers και τους Τεξανούς Butthole Surfers σε ένα νέο και επιθετικά όμορφο είδος μουσικής – αλλά ο Kurt το κατάφερε. Ανακάτεψε λίγο doom-mongering mega-rock, pigeon-toed hair-slide indie, γκρουβάτο blues , λίγο Abba και λίγο toast-in-bed-with-your-socks-on slacker-pop και ένας νέος φοβερός κόσμος δυνατοτήτων μπορεί να ανοίξει μπροστά σου. Αυτήν την εβδομάδα: NIRVANA. Δύο λέξεις: Kurt Cobain. Δύο ακόμα λέξεις: Cobain Cobain: Παράλογη ιδιοφυΐα. Δύο τελευταίες λέξεις: Δυστυχώς νεκρός. Μόνο το πιο θεαματικό ταλέντο θα μπορούσε να μετατρέψει την αγάπη του για τους Σκωτσέζους έφηβους της δεκαετίας του ’70 Bay City Rollers και τους Τεξανούς Butthole Surfers που σπάει τα κεφάλια με τα ναρκωτικά σε ένα νέο και επιθετικά όμορφο είδος μουσικής – αλλά ο καημένος ο Kurt το κατάφερε. Ανακάτεψε λίγο doom-mongering mega-rock, pigeon-toed hair-slide indie, γκρουβάτο blues βογγητό, λίγο Abba και λίγο toast-in-bed-with-your-socks-on slacker-pop και ένας νέος φοβερός κόσμος δυνατοτήτων μπορεί να ανοίξει μπροστά σου. Λοιπόν, μπορεί να ανοίξει, αν είσαι μια παράλογα ταλαντούχα ιδιοφυΐα, τέλος πάντων.

In The Beginning

Ο Κομπέιν μεγάλωσε στο Αμπερντίν, μια μικρή κωμόπολη 100 μίλια έξω από το Σιάτλ. Οι πρώτες του μουσικές επιρροές ήταν οι δίσκοι της μητέρας του με τους Beatles, τους Monkees και τους Bay City Rollers, ενώ στο ραδιόφωνο έπαιζαν οι Aerosmith και οι Blondie. Σε ηλικία 14 ετών ο πατέρας του του αγόρασε μια ηλεκτρική κιθάρα – μπήκαν οι Black Sabbath, οι Led Zeppelin, οι Iron Maiden και οι AC/DC.

Αποδεκτός στη δεκαετία του ’80

Όταν το πανκ ροκ έφτασε επιτέλους στο Aberdeen είχε βαθιά επίδραση στον Cobain. Χρόνια αργότερα θα περιέγραφε το ντεμπούτο άλμπουμ των Sex Pistols ως “τον δίσκο με την καλύτερη παραγωγή στον κόσμο”, ενώ αμερικανικά συγκροτήματα όπως οι Black Flag, Fang, MDC, Saccharine Trust και Bad Brains θα άλλαζαν ριζικά την άποψή του για το τι μπορούσε να κάνει και τι μπορούσε να είναι η μουσική.

Η επίδραση της Olympia

Το 1987, ο Cobain μετακόμισε στην Olympia, την πόλη που βρίσκεται 50 μίλια πιο κοντά στο Seattle. Εδώ ήταν που η αμερικανική πανκ σκηνή είχε τη ζωντανή της βάση στην K Records, μια εταιρεία της οποίας το λογότυπο ο Cobain είχε κάνει τατουάζ στο χέρι του. Η K του Calvin Johnston φιλοξενούσε μια ομάδα σοβαρών φανατικών που ανέπτυξαν μια εμμονή με την ιδέα ενός “αγνού” (συχνά γυναικείου) punk rock ήθους, το οποίο αντλούσε από τόσο διαφορετικές μπάντες όπως οι Raincoats, οι Slits, ακόμα και το jazz-pop σχήμα της Tracey Thorn, Marine Girls. Εν τω μεταξύ, ο Cobain απολάμβανε τους νέους δίσκους των Pixies, των Pastels, των Vaselines και μιας νεαρής τραγουδοποιού από το Dorset, της PJ Harvey.

Quiet Bit/Loud Bit

Στα τέλη του 1988 οι Nirvana κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο single τους, το “Love Buzz”, μια διασκευή ενός κομματιού 20 ετών από το ολλανδικό ροκ συγκρότημα Shocking Blue. Θα περιόδευαν ακατάπαυστα, συνοδευόμενοι από μια κασέτα που έπαιζαν στο βαν τους, η οποία είχε από τη μια πλευρά τους jangle-friendly power-poppers The Smithereens και από την άλλη τους symphonic metal θεούς της Ελβετίας Celtic Frost, σύμφωνα με τον μπασίστα Krist Novoselic που ήταν μεγάλη επιρροή. Λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα το άλμπουμ τους Nevermind και το single-μαμούθ “Smells Like Teen Spirit” θα τους μετέτρεπαν στο μεγαλύτερο συγκρότημα του κόσμου, γεγονός που ο Cobain έβρισκε τόσο ξεκαρδιστικό όσο και τρομακτικό. τον Απρίλιο του 1994 ο Cobain αυτοκτονήσε.


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Περισσότερα