Connect with us

Magazine

Ο Bono λέει ότι ο Edge παραλίγο να τον πείσει να διαλύσει τους U2

Ο frontman των U2 Bono κάθισε πρόσφατα για μια συνέντευξη στο Billboard και θυμήθηκε πώς οι U2 επέστρεψαν από τα πρόθυρα της διάλυσης λόγω της πνευματικής κρίσης του συμπαίκτη τους The Edge.

Παρόλο που οι U2 δεν ήταν ποτέ επίσημα ένα θρησκευτικό συγκρότημα, η θρησκευτική ιστορία του συγκροτήματος είναι ευρέως γνωστή. Όταν οι U2 αρχικά ενώθηκαν, ο Bono, ο Edge και ο Larry Mullen Jr. ήταν όλοι ενεργά μέλη μιας ευαγγελικής χριστιανικής κοινότητας, η οποία είναι ένα κίνημα εντός του προτεσταντικού χριστιανισμού.
Είναι γνωστό ότι το συγκρότημα είχε διάφορες επιφυλάξεις για τη μουσική του λόγω της δύσκολης σχέσης μεταξύ θρησκείας και ροκ. Ωστόσο, καθώς περνούσε ο καιρός, κατάφεραν να ενσωματώσουν κάποια θρησκευτικά στοιχεία στη μουσική τους, ειδικά στους στίχους τους. Παρόλο που οι στίχοι των U2 εκφράζουν συχνά την πίστη τους, κατάφεραν να αποφύγουν να χαρακτηριστούν ως χριστιανικό συγκρότημα.

Αν και τελικά βρήκαν μια ισορροπία μέσα στη συγκρουσιακή σχέση μεταξύ ροκ και θρησκείας, η πνευματική κρίση του Edge κάποτε παραλίγο να προκαλέσει το τέλος των U2. Τα γεγονότα έλαβαν χώρα ενώ ο Edge και ο Bono φοιτούσαν μαζί σε ένα μη θρησκευτικό σχολείο. Ο ίδιος εξήγησε ότι εκεί γνώρισαν μια ομάδα που ονομαζόταν “ριζοσπάστες χριστιανοί του πρώτου αιώνα”, οι οποίοι ήταν πολύ αυστηροί στις πεποιθήσεις τους, και με την πάροδο του χρόνου, η ομάδα τους πίεσε να σταματήσουν να κάνουν μουσική.
Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ο Edge είπε ότι δεν μπορούσε να ασχοληθεί άλλο με αυτές τις συγκρούσεις και ο Bono συμφώνησε με τον φίλο του. Τελικά, πήγαν στον μάνατζέρ τους Paul McGuinness και του είπαν ότι ο Θεός δεν ήθελε να συνεχίσουν να κάνουν μουσική. Ο μάνατζέρ τους σοκαρίστηκε όταν το άκουσε αυτό και τους υπενθύμισε τις νομικές τους υποχρεώσεις, αφού είχαν υπογράψει συμβόλαιο.

Έτσι, το συγκρότημα αποφάσισε να συνεχίσει να δουλεύει πάνω στη μουσική του, αλλά ο Edge δεν είχε ακόμα λύσει τα εσωτερικά του ζητήματα. Μετά από λίγο, άρχισε να γράφει το “Sunday Bloody Sunday”, ένα τραγούδι που πίστευε ότι θα έλυνε το πρόβλημα. Το κομμάτι έγινε το εναρκτήριο τραγούδι του άλμπουμ ‘War’ του 1983, το οποίο αργότερα χαρακτηρίστηκε από τους οπαδούς ως ένα τρελό άλμπουμ και είναι επίσης γνωστό ως το πρώτο ανοιχτά πολιτικό και θρησκευτικό άλμπουμ του συγκροτήματος.

Ο Bono πρόσθεσε ότι ο μόνος λόγος που ο παραγωγός τους Chris Blackwell δεν τους απέλυσε μετά τη δημιουργία αυτού του άλμπουμ ήταν ότι είχε συνηθίσει να ασχολείται με τον Bob Marley, ο οποίος επίσης ήθελε να τραγουδάει στο Θεό και να διαμαρτύρεται για τον κόσμο. Κατά κάποιο τρόπο, ο Edge προσπάθησε να κάνει το ίδιο πράγμα σε αυτό το τραγούδι. Ξεπέρασε την πνευματική του κρίση αφού έγραψε και κυκλοφόρησε αυτό το κομμάτι, και εκείνη η περίοδος έγινε ένα από τα σημεία καμπής του συγκροτήματος.

Να πώς θυμήθηκε ο Bono την ιστορία της πνευματικής κρίσης του Edge:

“Συναντήσαμε αυτό το -υποθέτω ότι τους λες ριζοσπάστες χριστιανούς του πρώτου αιώνα, κάτι σαν πανκ. Και ξέρετε, δεν χρειάζονταν πολλά υλικά πράγματα. Ήταν πολύ αυστηροί από αυτή την άποψη. Και εμείς αρχικά νομίζαμε ότι μας αποδέχονταν γι’ αυτό που ήμασταν. Μετά από λίγο, άρχισαν να μας ενοχλούν. ‘Ίσως αυτό το πράγμα με τη μουσική είναι – θα πρέπει να το αφήσετε κάτω. Και αν ο κόσμος είναι διαλυμένος, πραγματικά, και είναι πραγματικά διαλυμένος. Και αν θέλετε να συμμετέχετε στη διόρθωσή του, ίσως η μουσική είναι κάτι που πρέπει να αφήσετε στην άκρη και να τραγουδήσετε αυτά τα τραγούδια δοξολογίας”.
Ο Edge με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει: “Δεν νομίζω ότι μπορώ να το λύσω αυτό”. Του είπα, ‘Λοιπόν, ναι, έχω κι εγώ κάποια προβλήματα με αυτό. Θέλω να είμαι χρήσιμος. Θέλω να είμαι χρήσιμος στη ζωή μου και θέλω να είμαι χρήσιμος στον κόσμο. Ο κόσμος είναι, ξέρεις, …… Πηγαίνουμε και του λέμε ότι όλα τελείωσαν.

Έτσι, καθόταν εκεί, και μπήκαμε μέσα, και ο Paul είπε, “Λοιπόν, έχεις μιλήσει με τον Θεό;”. Και εμείς είπαμε, ‘Ναι. Και ο Θεός σας είπε ότι δεν θέλετε να είστε στο συγκρότημα; Δηλαδή, θέλετε να διαλύσετε το συγκρότημα;” “Κατά κάποιο τρόπο, ναι. ‘Εντάξει. Οπότε έχεις μιλήσει με τον Θεό, και πώς είναι ο Θεός με τα νομικά συμβόλαια; Γιατί υπέγραψα ένα νομικό συμβόλαιο εδώ. Και εμείς ήμασταν εντελώς, ‘Ω, ίσως δεν το ακούσαμε σωστά’.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Chris Blackwell δεν μας πέταξε από την Island Records επειδή είχαμε κάνει ένα τρελό θρησκευτικό άλμπουμ. Δεν ήταν καθόλου τρελό, αλλά ο κόσμος το αποκαλούσε τρελό. Είναι επειδή είπε ότι είχε συνηθίσει να ασχολείται με τον Bob Marley και ο Bob Marley ήθελε να τραγουδήσει στον Θεό. Ο Bob Marley ήθελε να τραγουδήσει στα κορίτσια. Ο Bob Marley ήθελε να τραγουδήσει στον κόσμο γύρω του και να διαμαρτυρηθεί γι’ αυτόν. Οπότε εκεί ήταν, ένα τρίχορδο σκέλος που έγινε οι U2, και αυτό ξεκίνησε με τον Edge στο ‘Sunday Bloody Sunday'”.

Magazine

PUSCIFER Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 Rock Wave Festival

Το «δημιουργικό υποσυνείδητο» του Maynard James Keenan, τραγουδιστή των Tool και των A Perfect Circle, προσγειώνεται στη σκηνή του Rockwave Festival στις 8 Ιουλίου 2023.

Αν οι Puscifer ήταν ταινία, πιθανότατα θα λεγόταν «Στο Μυαλό του Maynard James Keenan» και το σενάριο θα περιλάμβανε τόσο την περιπετειώδη ζωή ενός περιφερόμενου τσίρκου όσο και το δράμα των επιζώντων μιας εξωγήινης απαγωγής. Ένα εύπλαστο σχήμα που γεννήθηκε κάποτε στην έρημο της Αριζόνα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και πλέον έχει στην σύνθεση του ως βασικά μέλη, τους Mat Mitchell (κιθάρα), Carina Round (φωνητικά) και φυσικά τον Maynard (φωνητικά).

Οι μουσικοθεατρικές εμφανίσεις τους, γεμάτες groove, minimal electro ρυθμούς και ερμηνείες από ένα άλλο σύμπαν, έκαναν τα μεγαλύτερα φεστιβάλ, όπως το Coachella, να υποκλιθούν ολοκληρωτικά. Οι χαρακτήρες των concept που συστήνονται στα 4 studio album (“V” Is for VaginaConditions of My ParoleMoney Shot και Existential Reckoning) και στα άπειρα remixes/Eps και live που έχουν κυκλοφορήσει, παρελαύνουν στην σκηνή, προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική σύζευξη εικόνας και ήχου που δεν παρουσιάζεται δεύτερη φορά, με τον ίδιο τρόπο.

Ακολουθήστε τους Puscifer:
https://puscifer.com/

facebook | instagram | twitter | youtube | spotify

Continue Reading

Magazine

Asking Alexandria Παρασκεύη 7 Ιουλίου 2023 Rock Wave Festival

Μια απ’ τις αγαπημένες μπάντες της γενιάς των 00s, οι Asking Alexandria, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 7 Ιουλίου στο Rockwave Festival.

Πνευματικό παιδί του κιθαρίστα Ben Bruce, οι Βρετανοί Asking Alexandria δημιουργήθηκαν στα τέλη των 2000s κατακτώντας αμέσως τη metalcore σκηνή και καταφέρνοντας να δημιουργήσουν τον δικό τους μουσικό κόσμο. Από το πρώτο άλμπουμ τους, Stand Up and Scream, κομμάτια όπως το Final Episode (Let’s Change The Channel) και Not The American Average είχαν τεράστια επιτυχία, κατάφεραν να γίνουν χρυσά στην Αμερική και αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι των εφηβικών προφίλ στην εποχή του MySpace και του MSN. Τα Reckless & Relentless (2011), From Death to Destiny (2013) και The Black (2016) album κέρδισαν συνεχόμενες τοπ 10 θέσεις στο Billboard Top 2000 και σήμερα συνεχίζουν να συναρπάζουν, διατηρώντας πάνω από ένα δισεκατομμύριο streams και προβολές.

Με μια νέα δισκογραφική εταιρία να τους στηρίζει (το 2021 υπέγραψαν με την Better Noise Music) και επανερχόμενοι στην αρχική τους σύνθεση πλέον – Ben Bruce (κιθάρα, δεύτερα φωνητικά), Danny Worsnop (κύρια φωνητικά), James Cassells (τύμπανα), Cameron Liddell (κιθάρα) και Sam Bettley (μπάσο) – το κουιντέτο είναι αποφασισμένο να γράψει το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας του. Τους πρώτους μήνες του 2021, για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία, βρέθηκαν όλοι μαζί σε ένα στούντιο στο Franklin του Tennessee, για να γράψουν και να ηχογραφήσουν το έβδομο στούντιο άλμπουμ τους, επιστρέφοντας στις ρίζες τους και στους μουσικούς ήρωες τους. Led Zeppelin, Metallica, AC/DC, Queen τους ενέπνευσαν στο νέο μουσικό τους ταξίδι. Το See What’s On The Inside κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 21 και περιέχει μερικά από τα πιο δυνατά τραγούδια των ΑΑ των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Είναι η εμφατική δήλωση των Asking Alexandria ότι είναι εδώ για να μείνουν, αποφασισμένοι περισσότερο από ποτέ, να ακουστούν δυνατά.

Έχοντας μοιραστεί τη σκηνή με κορυφαίες μπάντες όπως οι Guns ‘N’ Roses, Green Day, Alice in Chains, Slipknot, Avenged Sevenfold, το ελληνικό κοινό περιμένει εδώ και χρόνια τους Asking Alexandria με ανυπομονησία και είναι έτοιμο να τους υποδεχτεί στην πρώτη τους εμφάνισή στην Ελλάδα, στο Rockwave Festival.

Continue Reading

Magazine

Μαρκ Άλμοντ: Έρχεται τον Απρίλιο για συναυλία στην Αθήνα

Ο διάσημος Βρετανός καλλιτέχνης, με τα 40 χρόνια καριέρας, που σηματοδότησε τον new wave – pop ήχο των δεκαετιών 80 και 90, ο Μαρκ Άλμοντ, έρχεται στην Αθήνα, προκειμένου να δώσει μια συναυλία, στις 28 Απριλίου, στο Christmas Theater.

Η υπέροχη των Soft Cell και των Marc and the Mambas, που διαθέτει μια ακαταμάχητη ικανότητα να μετατρέπει σε θρίαμβο ατμοσφαιρικότητας ακόμη και το πιο αδιάφορο τραγούδι, καταφθάνει στη χώρα μας πανέτοιμος να γοητεύσει ο ελληνικό κοινό.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει θα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα κομμάτια που τον ανέδειξαν ως μία από τις σημαντικότερες φιγούρες της ποπ μουσικής, μεταξύ των οποίων τα «Days of Pearly Spencer», «Tainted Love», «Something’s Gotten Hold of my Heart», «A Lover Spurned», «I Feel Love». Θα συμπληρώνεται όμως και από υπέροχες διασκευές που έχει κάνει στα τραγούδια του Jacques Brel όπως το «If You Go Away».

Ο Μαρκ Άλμοντ εννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1959 στο Southport της Αγγλίας. Έχει δηλαδή γενέθλια μια ακριβώς μέρα πριν από τον Neil Tennant, των Pet Shop Boys, είναι όμως έξι χρόνια νεότερος του. Όπως οι περισσότεροι «αστέρες» του New Wave έτσι και αυτός ξεκίνησε ως φοιτητής καλών τεχνών.

Το έτος κυκλοφορίας του το «Tainted Love» (1981) υπήρξε το μεγαλύτερο σε πωλήσεις single στη Μεγάλη Βρετανία ενώ μια από τις μεγαλύτερες επιτυχές της καριέρας του τη γνώρισε παρέα με τους Bronski Beat  του Jimmy Sommerville διασκευάζοντας δύο hits της Donna Summer το «I Feel love» και το «Love to love you baby» τους έφεραν στο ΤΟΡ-5 της Βρετανίας. To 1992 διασκευάζοντας το ‘Days Of Pearly Spencer’, του David Mc Williams, φτάνει ως το Nούμερο 4 των charts της Βρετανίας.

Continue Reading

Trending