Connect with us

Events

Ηρώδειο: Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων 2024

Δημοσιεύθηκε

στις

Το περίφημο Ωδείο του Ηρώδη του Αττικού ήταν το τελευταίο μνημειακό οικοδόμημα που χτίστηκε κατά την αρχαιότητα στην περιοχή της Ακρόπολης. Ανεγέρθηκε από τον Τιβέριο Κλαύδιο Αττικό Ηρώδη στη μνήμη τη γυναίκας του Ρήγιλλας, η οποία πέθανε το 160 μ.Χ. Πλούσιος γόνος γνωστής αθηναϊκής οικογένειας και μεγάλος ευεργέτης της πόλης, ο Ηρώδης πρόσφερε στην Αθήνα ένα μνημείο που προκαλούσε το θαυμασμό ήδη στην αρχαιότητα. Από αρχιτεκτονική άποψη, το Ηρώδειο ήταν ένα τυπικό ρωμαϊκό αμφιθέατρο των αυτοκρατορικών χρόνων.


Συνεχής ενημέρωση του προγράμματος


1, 2, 6, 11 Ιουνίου 2024 | 21:00

Όπερα: Τόσκα | Τζάκομο Πουτσίνι | Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, την Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι, στις 1, 2, 6 και 11 Ιουνίου 2024, σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν, σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια Ούγκο ντε Άνα, και αναβίωση σκηνοθεσίας Κατερίνας Πετσατώδη.

Η αναβίωση της Τόσκας του 2012 σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το 2024. Η Φλόρια Τόσκα, μια ντίβα της όπερας, είναι μια γυναίκα παράφορα ερωτευμένη, που ζηλεύει παθολογικά τον σύντροφό της. Ο βαρόνος Σκάρπια, ένας σκοτεινός άνδρας με απόλυτη εξουσία, ηδονίζεται από τον πόνο των θυμάτων του. Ανάμεσα στους δύο βρίσκεται ο εραστής και αγνός πατριώτης Μάριο Καβαραντόσσι, ο οποίος οδηγείται στον θάνατο, όχι για τις ιδέες του, αλλά επειδή κατέχει την Τόσκα, την οποία ποθεί ο Σκάρπια. Η μηχανή είναι καλά στημένη: απ’ τις παγίδες του Σκάρπια δεν θα ξεφύγει κανείς.

Η Τόσκα του Ούγκο ντε Άνα είναι συναρπαστική, δραματική και απολύτως συνεπής στο πνεύμα του συνθέτη, καθώς και στο ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται το λιμπρέτο. Τα εντυπωσιακά σκηνικά, ένας τεράστιος σταυρός με τον εσταυρωμένο, μια ιερή τράπεζα, ένα εργαστήρι ζωγραφικής, πλαισιώνονται από θεαματικές προβολές μνημείων της Ρώμης, θρησκευτικών συμβόλων, αλλά και βίντεο που δίνουν μια κινηματογραφική διάσταση στην παραγωγή.

Για την παραγωγή αυτή η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή κορυφαίων πρωταγωνιστών της όπερας με διεθνή ακτινοβολία. Στον ρόλο της Φλόριας Τόσκα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και να ακούσει τις σπουδαίες υψιφώνους Λιζ Λίντστρομ (1 & 6/6) και Τσέλια Κοστέα (2 & 11/6). Στον ρόλο του Μάριο Καβαραντόσσι δύο εξαιρετικοί τενόροι, ο Ρικκάρντο Μάσσι (1 & 6/6) και ο Καρλ Τάννερ (2 & 11/6). Στον ρόλο του Σκάρπια δύο κορυφαίοι πρωταγωνιστές της ΕΛΣ, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος (1 & 6/6) και ο Γιάννης Γιαννίσης (2 & 11/6). Μαζί τους οι διακεκριμένοι Έλληνες μονωδοί Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς, Γιάννης Καλύβας κ.ά.

Μουσική διεύθυνση: Φιλίπ Ωγκέν
Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια: Ούγκο ντε Άνα
Αναβίωση σκηνοθεσίας: Κατερίνα Πετσατώδη
Σχεδιασμός προβολών: Σέρτζιο Μετάλλι – Ideogamma SRL
Φωτισμοί: Βινίτσιο Κέλι
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου

Φλόρια Τόσκα
Λιζ Λίντστρομ (01 & 06/06/2024) / Τσέλια Κοστέα (02 & 11/06/2024)

Μάριο Καβαραντόσσι
Ρικκάρντο Μάσσι (01 & 06/06/2024) / Καρλ Τάννερ (02 & 11/06/2024)

Βαρόνος Σκάρπια
Τάσης Χριστογιαννόπουλος (01 & 06/06/2024) / Γιάννης Γιαννίσης (02 & 11/06/2024)

Τσέζαρε Αντζελόττι
Τάσος Αποστόλου

Νεωκόρος
Πέτρος Μαγουλάς

Σπολέττα
Γιάννης Καλύβας

 

Με Μονωδούς, την Ορχήστρα, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής

13 Ιουνίου 2024

Anohni & The Johnsons |  Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, οι Anohni & The Johnsons ετοιμάζονται να ανέβουν ξανά μαζί στη σκηνή, στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού, καλοκαιρινού τους tour.

Η περιοδεία θα ξεκινήσει από την Αθήνα την Πέμπτη 13 Ιουνίου, όταν η Anohni και οι Johnsons θα βρεθούν στο Ηρώδειο για ένα live με υλικό από το νέο άλμπουμ της Anohni, My Back Was A Bridge For You To Cross, καθώς και με τραγούδια απ’ όλη την πορεία τους.

 

Την Anohni θα συνοδεύσουν εννέα μουσικοί, μεταξύ των οποίων οι Julia Kent (τσέλο), Maxim Moston (βιολί), Doug Wieselman (πολυοργανίστας), Leo Abrahams (κιθαρίστας) και Jimmy Hogarth (κιθαρίστας/παραγωγός).

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 στο Ηρώδειο την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

15 Ιουνίου 2024 | 21:00

Έργα Μπετόβεν: Emanuel Ax – Λεωνίδας Καβάκος – Υo-Yo Ma  | Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τρεις σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής, τρεις κορυφαίους σολίστες με ασύγκριτη τεχνική και ερμηνευτική δεινότητα θα έχουμε το προνόμιο να παρακολουθήσουμε φέτος στη σκηνή του Ηρωδείου.

Ιμάνιουελ Αξ, Λεωνίδας Καβάκος και Γιο-Γιο Μα τα τελευταία χρόνια παίζουν μαζί γεμίζοντας ασφυκτικά τις σπουδαιότερες αίθουσες παγκοσμίως, και έχουν ηχογραφήσει ήδη τρεις δίσκους με έργα Μπετόβεν, σε μια εξαιρετικά ευτυχή για το μουσικόφιλο κοινό συνεργασία – που απ’ ό,τι φαίνεται είναι εξίσου απολαυστική και για τους ίδιους.

Μια μαγική συνάντηση που θα μας δώσει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουμε τρεις ιδιοφυείς ερμηνευτές σε μια υψηλής πνοής δημιουργική συνομιλία.

Προπώληση more.com

 

 

17 Ιουνίου 2024 | 21:00

Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας | Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Σε μια μυθική καριέρα που εκτείνεται σε επτά δεκαετίες, ο Μίμης Πλέσσας, πολυσχιδής συνθέτης, βιρτουόζος πιανίστας και μαέστρος, έχει συνθέσει μελωδίες και τραγούδια που άφησαν εποχή, μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, τζαζ, όπερα αλλά και κλασική μουσική.

Δημιουργός γενναιόδωρος και δοτικός, ανέδειξε πολλούς μεγάλους τραγουδιστές (Νάνα Μούσχουρη, Τζένη Βάνου, Γιάννης Πουλόπουλος, Στράτος Διονυσίου, Ρένα Κουμιώτη κ.ά.) και καθόρισε το έντεχνο και λαϊκό τραγούδι με την πλούσια συμβολή του στη δισκογραφία, η οποία του οφείλει επίσης τον πιο εμπορικό ελληνικό δίσκο που κυκλοφόρησε ποτέ: ο Δρόμος, σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, έχει 4.000.000 πωλήσεις από το 1969.

Στον κινηματογράφο, τα τραγούδια του Πλέσσα, από τις Θαλασσιές τις χάντρες μέχρι το Βρέχει φωτιά στη στράτα μου, ταυτίστηκαν με τις πιο λαμπερές στιγμές του ελληνικού σινεμά και τραγουδιούνται ακόμα.

Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν στη συναυλία του Ηρωδείου  πλειάδα αγαπημένων καλλιτεχνών, μαζί με την Ορχήστρα Μίμης Πλέσσας και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Προπώληση more.com

 

18 Ιουνίου 2024 | 21:00

Philharmonia Orchestra – Santtu-Matias Rouvali – Patricia Kopatchinskaja| Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Η περίφημη Philharmonia του Λονδίνου, από τις σπουδαιότερες ορχήστρες παγκοσμίως, έρχεται στο Ηρώδειο υπό τη διεύθυνση του επικεφαλής μαέστρου της, του Φινλανδού Σάντου-Ματίας Ρόουβαλι, που ανέλαβε το 2021, σε ηλικία μόλις 35 ετών, μια θέση από την οποία έχουν περάσει στο παρελθόν θρύλοι όπως ο Τοσκανίνι, ο Κάραγιαν και ο Μούτι. Τον δυναμισμό και τη φρεσκάδα της προσέγγισης του Ρόουβαλι συμπληρώνει ιδανικά το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της σολίστ του βιολιού Πατρίσια Κοπατσίνσκαγια, που θεωρείται το enfant terrible της κλασικής μουσικής για τις αντισυμβατικές και γεμάτες πάθος ερμηνείες της.

Προπώληση more.com

 

21 Ιουνίου 2024 | 21:00

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ – Μιχάλης Οικονόμου| Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Στις 21 Ιουνίου, όπως κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με την καθιερωμένη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Στο πόντιουμ, ο διεθνώς βραβευμένος και καταξιωμένος μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου.

25 Ιουνίου 2024 | 21:00

EXIT ABOVE – after the tempest| Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Από τις σημαντικότερες δημιουργούς του σύγχρονου χορού, η Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ επιστρέφει στο Ηρώδειο με την ομάδα της Rosas για να μας παρουσιάσει το EXIT ABOVE, το νέο της έργο που έχει αποθεωθεί από τους κριτικούς σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης (Αβινιόν, Βιέννη, Ρώμη).

Πρόκειται για μια χορογραφία για δεκατρείς περφόρμερ με ζωντανή μουσική, όπου η οικεία σε όλους μας πράξη του βαδίσματος συναντά τα μπλουζ. Το έργο φωτίζει τον τρόπο που τα μπλουζ «δημιουργούν» την κοινότητα, την αίσθηση του «μαζί», σε μια απαιτητική χορογραφία που κατακλύζει βαθμιαία τη σκηνή με την εκρηκτική της ενέργεια.

Η Ντε Κέιρσμακερ επιστρατεύει εδώ τον μάγο του ήχου Ζαν-Μαρί Άερτς, τη σαγηνευτική ερμηνεία της Μέσκερεμ Μέις, ανερχόμενης Φλαμανδής τραγουδοποιού αιθιοπικής καταγωγής, και τον κιθαρίστα Κάρλος Γκάρμπιν.

Προπώληση more.com

26 Ιουνίου 2024 | 21:00

Loreena McKennitt| Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Η μούσα που έχει συναρπάσει το ελληνικό κοινό, η αισθαντική Καναδή τραγουδοποιός Loreena McKennitt, το ξωτικό με την αιθέρια φωνή και τις ονειρικές μελωδίες, γιορτάζει με μια ευρωπαϊκή περιοδεία την 30η επέτειο του πιο εμβληματικού άλμπουμ της, του «The Mask and Mirror».

Η Αθήνα έχει την τιμή να αποτελεί τον πρώτο σταθμό της ομώνυμης περιοδείας της. Η πρεμιέρα της θα γίνει στο Ηρώδειο στις 26 Ιουνίου 2024 και θα ολοκληρωθεί στο Μεράνο της Ιταλίας στις 25 Ιουλίου, ταξιδεύοντας την McKennitt και τη μπάντα της σε περισσότερες από 20 πόλεις σε Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία. Αμέσως μετά την Αθήνα η Loreena McKennitt θα εμφανιστεί ζωντανά στην Θεσσαλονίκη (27 Ιουνίου).

Προπώληση more.com

28 Ιουνίου 2024 | 21:00

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Neeme Järvi | Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

 

Εκλεκτοί λυρικοί καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας συνεργάζονται με την ΚΟΑ υπό την έμπειρη μπαγκέτα του διάσημου Αμερικανού, εσθονικής καταγωγής, μαέστρου Νέεμε Γιάρβι, για να παρουσιάσουν στο κοινό του Ηρωδείου τη μεγαλειώδη Ενάτη Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Το αθάνατο αυτό αριστούργημα, αναμφίβολα από τις υψηλότερες κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος, άλλαξε τον ρου της συμφωνικής μουσικής περισσότερο από κάθε άλλο. Και ως ανυπέρβλητη παρακαταθήκη ομορφιάς και αλήθειας, αποτελεί την πιο ανάγλυφη μουσική έκφραση του ουμανισμού, έργο-σύμβολο ελευθερίας, αξιοπρέπειας και συναδέλφωσης των λαών.

Προπώληση more.com

 

30 Ιουνίου 2024

Chamber Orchestra of Europe – Simon Rattle – Magdalena Kožená | Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Η πολυβραβευμένη Chamber Orchestra of Europe έχει εδώ και δεκαετίες κατακτήσει την κορυφή χάρη στον ξεχωριστό ήχο και τις καθηλωτικές ερμηνείες της. Φέτος το καλοκαίρι περιοδεύει στις μεγαλύτερες σκηνές της Ευρώπης υπό τη διεύθυνση ενός σούπερ σταρ του πόντιουμ, του Βρετανού σερ Σάιμον Ρατλ.

Πρόκειται για την τρίτη συνεργασία του Ρατλ με την Ορχήστρα, με την οποία ο χαρισματικός μαέστρος δηλώνει πραγματικά ερωτευμένος. Σολίστ, η διάσημη μεσόφωνος Μαγκνταλένα Κοζενά στα συνταρακτικά Πέντε τραγούδια σε ποίηση Φρ. Ρίκερτ του Γκούσταφ Μάλερ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τα Πέντε ουγγρικά δημοτικά τραγούδια του Μπέλα Μπάρτοκ και το Σκέρτσο Καπριτσιόζο έργο 66 του Αντονίν Ντβόρζακ, ενώ ολοκληρώνεται με ένα απαράμιλλο αριστούργημα, τη «Μεγάλη» Συμφωνία αρ. 9 σε ντο μείζονα του Φραντς Σούμπερτ.

Προπώληση more.com

 

4 Ιουλίου 2024

Grazer Philharmoniker (Φιλαρμονική του Γκρατς) – Βασίλης Χριστόπουλος – Αλεξία Μουζά | Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ο Έλληνας μαέστρος Βασίλης Χριστόπουλος ξεκίνησε πριν λίγους μήνες τη θητεία του ως κύριος αρχιμουσικός στην Όπερα και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Γκρατς, αναλαμβάνοντας έτσι τα ηνία ενός από τα ιστορικά λυρικά θέατρα της Ευρώπης. Το Φεστιβάλ υποδέχεται με πολλή χαρά τον διεθνώς καταξιωμένο μαέστρο και την ορχήστρα «του» μαζί με την εκρηκτική πιανίστρια Αλεξία Μουζά.

Τα έργα του προγράμματος αναφέρονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στη μουσική παράδοση της Βιέννης: την απολαυστική Εισαγωγή από τη Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους διαδέχεται ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα έργα του Μότσαρτ, το Κοντσέρτο αρ. 23 σε λα μείζονα για πιάνο και ορχήστρα. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο σε ένα έργο-ορόσημο του ύστερου μουσικού ρομαντισμού, τη Συμφωνία αρ. 1 του Μάλερ.

Προπώληση more.com

5  & 6 Ιουλίου 2024

Sting | Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Sting επιστρέφει στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού για μια καθηλωτική συναυλία την Παρασκευή 5 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στη σκιά της Ακρόπολης. Συνοδευόμενος από μια ηλεκτρική ροκ μπάντα, ετοιμάζεται να προσφέρει μια ενθουσιώδη και δυναμική εμφάνιση, παρουσιάζοντας τα πιο αγαπημένα του τραγούδια κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης του καριέρας τόσο ως μέλος των Police όσο και ως σόλο καλλιτέχνης. Το setlist θα περιλαμβάνει διαχρονικά και πλέον κλασικά τραγούδια όπως τα “Fields of Gold”, “Roxanne”, “Every Breath You Take”, “Message in a Bottle”, μεταξύ πολλών άλλων από τα εμβληματικά του τραγούδια. Οι πρόσφατες εμφανίσεις του Sting έχουν αποθεωθεί ως “μαθήματα μαεστρίας” από την εφημερίδα The Times (UK), με τον ίδιο να χαρακτηρίζεται ως “σπουδαίος” από την The Guardian για την υπέροχη ποπ περσόνα του.

Tην Παρασκευή 5 Ιουλίου, ο Sting θα μας υποδεχθεί στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για μια μαγευτική βραδιά με όλες τις τεράστιες επιτυχίες του, που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη όλων μας.  Save the date λοιπόν και πολύ σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση με όλες τις πληροφορίες σχετικά με την έναρξη της προπώλησης και των τιμών εισιτηρίων για αυτή την πολυαναμενόμενη συναυλία.

8 & 9 Ιουλίου 2024 | 21:00

Διονύσης ΣαββόπουλοςΗ δική μας Μεταπολίτευση | Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Tο Φεστιβάλ τιμά την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας προσκαλώντας τον κορυφαίο Διονύση Σαββόπουλο να δημιουργήσει μια μουσική γιορτή/αφιέρωμα με τραγούδια συνδεδεμένα με τη Μεταπολίτευση, την κατάκτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ελευθερία, την ψυχαγωγία, την καθημερινότητα, την ελπίδα.

Εστιάζοντας σε μουσικούς σταθμούς της περιόδου 1973-1983 ο Διονύσης Σαββόπουλος σε ρόλο οικοδεσπότη καλεί τους σπουδαίους Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστο Θηβαίο, Μανώλη Μητσιά, Πάνο Μουζουράκη, Γιώργο Νταλάρα και Μαρία Φαραντούρη, να τραγουδήσουν μαζί δικές του επιτυχίες της εποχής αλλά και των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Λοΐζου, Μαρκόπουλου, Μικρούτσικου, Λάγιου κ.ά.

Με μια μπάντα που αποτελείται από αναγνωρισμένους δεξιοτέχνες μουσικούς, υπό την ενορχήστρωση του Γιώτη Κιουρτσόγλου (και δύο ενορχηστρώσεις του Σταύρου Λάντσια) και τη χορωδία της ΕΡΤ, θα ζήσουμε δυο βραδιές που θα γράψουν ιστορία.

Προπώληση more.com

 

10 Ιουλίου 2024 | 21:00

The Philharmonic Brass – Philippe Auguin | Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Αποτελούμενη αποκλειστικά από χάλκινα και κρουστά, η ορχήστρα Philharmonic Brass δημιουργήθηκε το 2023 από μέλη των Φιλαρμονικών της Βιέννης και του Βερολίνου. Επιφανείς μουσικοί τριών γενεών, κορυφαίοι στο είδος τους, ενώνουν το πάθος και τις δυνάμεις τους με στόχο να εξελιχθούν και να προσφέρουν στο κοινό μια πρωτόγνωρη εμπειρία ακρόασης.

Με τον γνώριμο του ελληνικού κοινού Φιλίπ Ογκέν στο πόντιουμ, στη συναυλία του Ηρωδείου η ορχήστρα θα ερμηνεύσει δημοφιλείς μελωδίες από τον κινηματογράφο αλλά και το κλασικό ρεπερτόριο.

Προπώληση more.com

12 Ιουλίου 2024 | 21:00

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Λουκάς Καρυτινός – Khatia Buniatishvili | Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Χάρη σε έναν φλογερό συνδυασμό ταλέντου, δεξιοτεχνίας, εκφραστικότητας και λάμψης, η Γεωργιανή σούπερ σταρ του πιάνου Κάτια Μπουνιατισβίλι έχει πάντα την ικανότητα να μαγεύει το ακροατήριό της όπου και αν εμφανίζεται, ερμηνεύοντας έργα υψηλών απαιτήσεων και προσφέροντας αναγνώσεις αυθεντικού πάθους και έμπνευσης. Φέτος την υποδεχόμαστε στο Ηρώδειο, για να ερμηνεύσει το δημοφιλέστερο ίσως κοντσέρτο για πιάνο όλων των εποχών, το Πρώτο του Τσαϊκόφσκι. Συνοδοιπόροι της στον μελωδικό κόσμο του ρομαντικού συνθέτη, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και ο καταξιωμένος αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός, θα μετατραπούν οι ίδιοι σε… σολίστες στο περίφημο Κοντσέρτο για ορχήστρα του Μπέλα Μπάρτοκ, το πιο εντυπωσιακό συμφωνικό έργο του Ούγγρου πρωτοπόρου, που σφύζει από ζωντάνια και χορευτική διάθεση, αγγίζοντας τα όρια του παροξυσμού. Μια βραδιά που υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις!

Προπώληση more.com

14 Ιουλίου 2024 | 21:00

Τάνια Τσανακλίδου – 50 καλοκαίρια και χειμώνες | Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Η Τάνια Τσανακλίδου μια ερμηνεύτρια που έχει “σφραγίσει” με τη φωνή και την ευαισθησία της μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου έρχεται την Κυριακή, 14 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Η ερμηνεύτρια και ηθοποιός Τάνια Τσανακλίδου φέρνει στο σήμερα τους μουσικούς θησαυρούς της 50χρονης δισκογραφίας της στήνοντας μια γιορτή – αναδρομή με αυτά που καθόρισαν και διαμόρφωσαν την μεγάλη πορεία της.

Στην μουσική παράσταση που θα επιμεληθεί η ίδια, η ροή των τραγουδιών θα ακολουθεί τόσο την κοινωνικοπολιτική συνθήκη στην οποία γεννήθηκαν όσο και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της Τσανακλίδου στο πέρασμα των χρόνων. Και κάπως έτσι η περίοδος της Χούντας και της Μεταπολίτευσης, οι μπουάτ της Πλάκας, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Χρήστος Λεοντής θα “συνομιλήσουν επί σκηνής” με το πέρασμα από το Θέατρο Τέχνης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, τον Γιάννη Σπανό και τον Μορμόλη, την Edith Piaf, τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Κραουνάκη, τον Μιχάλη Δέλτα κ.ά.

Σε ένα πρόγραμμα που θα θυμίσει στους μυημένους αξέχαστες παραστάσεις της, θα δούμε ξανά την αγαπημένη μας Τάνια να μας παρασέρνει στον μουσικό της κόσμο με την ερμηνεία και την γοητευτική σκηνική παρουσία της.

Προπώληση more.com

16 Ιουλίου 2024 | 21:00

Jakub Józef Orliński – Il Pomo D’Oro | Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

O Πολωνός πολυβραβευμένος κόντρα τενόρος Γιάκουμπ Γιοζέφ Ορλίνσκι έρχεται στο Ηρώδειο για να κατακτήσει το ελληνικό κοινό όχι μόνο με τη φωνή του, που έχει χαρακτηριστεί η «πιο απόκοσμα όμορφη στον πλανήτη», αλλά και με τη χαρισματική παρουσία του ως breakdancer. Μαζί με τους εξωστρεφείς και ακτιβιστές Il Pomo d’Oro, το καταξιωμένο σύνολο που ιδρύθηκε το 2012 από φημισμένους δεξιοτέχνες στον τομέα της ιστορικής μουσικής ερμηνείας, αποθεώνονται σε sold-out ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο μυώντας μια νέα γενιά ακροατών στην παλαιά μουσική.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ζωντανά μαγνητοσκοπημένη ερμηνεία του Ορλίνσκι στην άρια «Vedrò con mio diletto» του Βιβάλντι (Αιξ-αν-Προβάνς, 2017) αριθμεί πάνω από 11.000.000 προβολές στο YouTube. Με το Beyond παρουσιάζουν συνθέσεις του πρώιμου μπαρόκ, πολλές από τις οποίες παίζονται σπάνια, σε μια από τις πιο πολυαναμενόμενες και αντισυμβατικές βραδιές του φετινού προγράμματος.

Προπώληση more.com

 

18 Ιουλίου 2024 | 21:00

Charles Lloyd Sky QuartetΚαλεσμένη η ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ | Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ο μυθικός τζαζίστας Τσαρλς Λόιντ επιστρέφει στην Ελλάδα για να μοιραστεί ξανά τη σκηνή με τη Μαρία Φαραντούρη, μιάμιση δεκαετία μετά το ιστορικό «Athens Concert», που καθήλωσε τους θεατές στο Ηρώδειο το 2010 και λίγο αργότερα κυκλοφόρησε σε δίσκο με τεράστια επιτυχία.

Ο μεγάλος Αμερικανός σαξοφωνίστας και συνθέτης, που μόλις γιόρτασε τα 86α γενέθλιά του με την κυκλοφορία του νέου δίσκου του The Sky Will Still Be There Tomorrow, θα έχει μαζί του τρεις εξαιρετικούς σολίστες διεθνούς εμβέλειας: τον πιανίστα Τζέισον Μοράν, τον μπασίστα Λάρι Γκρεναντίερ και τον ντράμερ Μπράιαν Μπλέιντ. Οι δρόμοι της τζαζ διασταυρώνονται με την ελληνική μουσική παράδοση και τον Μίκη Θεοδωράκη σε μια συναυλία συναρπαστικών μουσικών προσμείξεων.

Προπώληση more.com

 

27, 28, 30, 31 Ιουλίου 2024 | 21:00

Όπερα: Τραβιάτα | Τζουζέππε Βέρντι | Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

H δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού είναι η Τραβιάτα του Βέρντι, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο ρωμαϊκό ωδείο το καλοκαίρι του 2019 με ξεχωριστή επιτυχία. Ο άτυχος έρωτας της «Κυρίας με τις καμέλιες» για τον Αλφρέντο Ζερμόν, όπως τον εμπνεύστηκε και τον μελοποίησε ο Τζουζέππε Βέρντι μέσα από μελωδίες μοναδικής δύναμης, οι οποίες γράφονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην καρδιά, θα ζωντανέψει για τέσσερις παραστάσεις από τις 27 έως τις 31 Ιουλίου 2024.

Η όπερα περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν τον θάνατο της κοπέλας. Η πρεμιέρα της Τραβιάτας στις 6 Μαρτίου 1853 στο Τεάτρο Φενίτσε της Βενετίας αναφέρεται συνήθως ως μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στην ιστορία της όπερας. Ενάμιση αιώνα αργότερα, το αριστούργημα του Βέρντι αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου με εκατοντάδες παραστάσεις κάθε χρόνο στις όπερες όλου του κόσμου και με χιλιάδες θεατών να τις παρακολουθούν εκστατικά.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος σημειώνει για την παραγωγή: «Η Τραβιάτα, παρουσιασμένη στον ιστορικό χώρο του Ηρωδείου, εντάσσεται σε μια απαιτητική όσο και ενδιαφέρουσα συνθήκη: πρέπει κανείς να βρει την ισορροπία μεταξύ των σκηνών της επιδεικτικής ευδαιμονίας και των στιγμών της ιδιωτικότητας. Οι τοίχοι του αρχαίου ωδείου είναι εγγυητές της διαχρονίας και εντάσσουν υποχρεωτικά την αφήγηση στον μεγάλο χρόνο. Στον ενδιάμεσο αυτό χώρο, μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος, η Βιολέττα μοιάζει σταματημένη σε μια εποχή μετέωρη, προσφέροντας στον θεατή την ιστορία της, προϊόν κι αυτή προς κατανάλωση, όπως ήταν και η ίδια. Ο χώρος του Ηρωδείου μοιράζεται ανάμεσα στα κλειστά δωμάτια (που αντιπροσωπεύουν το εσωτερικό ψυχικό τοπίο της ηρωίδας) και στον κόσμο / σκηνή της καταναγκαστικής ηδονής, όπου δεσπόζει ένα τεράστιο τραπέζι. Οι δύο κόσμοι εξελίσσονται παράλληλα, ενώ η ηρωίδα καθρεφτίζεται στο alter ego της, δίνοντας έτσι υπόσταση στην εσωτερική της διχοτομία, που αποτελεί ίσως και το πιο σημαντικό αφηγηματικό στοιχείο του έργου. Η Τραβιάτα είναι η Βιολέττα, γι’ αυτό και η εστίαση στην αποτύπωση των συναισθημάτων της μεγεθύνεται και προβάλλεται στον φθαρμένο από τον χρόνο τοίχο του Ηρωδείου».

Η Αμερικανίδα σούπερ σταρ της όπερας Ναντίν Σιέρρα θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Βιολέττας Βαλερύ με τον ανερχόμενο τενόρο Φρέντι Ντε Τομμάζο στον ρόλο του Αλφρέντο Ζερμόν και τον διεθνώς αναγνωρισμένο βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά στον ρόλο του Τζόρτζιο Ζερμόν.

Μουσική διεύθυνση: Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι
Σκηνοθεσία, χορογραφία, σκηνικά: Κωνσταντίνος Ρήγος
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Συνεργάτιδα αρχιτέκτονας: Μαίρη Τσαγκάρη
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Στους βασικούς ρόλους οι Ναντίν Σιέρρα, Φρέντι Ντε Τομμάζο, Δημήτρης Πλατανιάς, Βασιλική Καραγιάννη κ.ά.

Με Μονωδούς, την Ορχήστρα, τη Χορωδία και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Τιμές εισιτηρίων: €25, €45, €55, €60, €85, €100
Φοιτητικό, παιδικό: €15
ΑΜΕΑ: €15

 

 

4 & 5 Σεπτεμβρίου 2024 | 21:00

Ορέστεια του Αισχύλου

Ορέστεια
του Αισχύλου

Σκηνοθεσία: Θεόδωρος Τερζόπουλος

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
4 & 5 Σεπτεμβρίου 2024

Μετά τη θριαμβευτική της πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, η Ορέστεια του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου ταξιδεύει στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Εισιτήρια για τις άλλες παραστάσεις της περιοδείας δείτε εδώ

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, στις 12 και 13 Ιουλίου, στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, περισσότεροι από 19.000 θεατές χειροκρότησαν όρθιοι τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, τον θίασο και τους συντελεστές της Ορέστειας. Η εμβληματική τριλογία του Αισχύλου, στην πρώτη συνεργασία του διεθνώς καταξιωμένου Έλληνα σκηνοθέτη και δασκάλου με το Εθνικό Θέατρο, πέρασε πλέον στην ιστορία ως μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του ελληνικού θεάτρου.

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Κατερίνα Ευαγγελάτου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, των γραμμάτων, των τεχνών και χιλιάδες κόσμου.

 

Μετά τα δυο αλλεπάλληλα SOLD OUT στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, ο Ορέστεια θα περιοδεύσει από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα και την Κύπρο: από τη Θεσσαλονίκη και τη Δωδώνη ως τη Λεμεσό, από την Καβάλα και το Δίον ως το Ωδείο Ηρώδου Αττικού και το Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά.


Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Συνεργάτης σκηνοθέτης: Σάββας Στρούμπος
Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμοί: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Βελιανίτης
Σύμβουλος δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο
Δραματολόγος παράστασης: Ειρήνη Μουντράκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Πατητή
Συνεργάτης σκηνογράφου: Σωκράτης Παπαδόπουλος
Συνεργάτιδα ενδυματολόγου: Παναγιώτα Κοκκορού
Συνεργάτης φωτιστή: Κωνσταντίνος Μπεθάνης
Καλλιτεχνική συνεργάτιδα: Μαρία Βογιατζή

Παίζουν: Έβελυν Ασουάντ (Κασσάνδρα), Τάσος Δήμας (Φύλακας/Κορυφαίος/Προπομπός), Κωνσταντίνος Ζωγράφος (Πυλάδης), Έλλη Ιγγλίζ (Τροφός), Κώστας Κοντογεωργόπουλος (Ορέστης), Δαυίδ Μαλτέζε (Αίγισθος), Άννα Μαρκά Μπονισέλ (Προφήτις), Νίκος Ντάσης (Απόλλων), Ντίνος Παπαγεωργίου (Κήρυκας), Αγλαΐα Παππά (Αθηνά), Σάββας Στρούμπος (Αγαμέμνων), Αλέξανδρος Τούντας (Οικέτης), Νιόβη Χαραλάμπους (Ηλέκτρα), Σοφία Χιλλ (Κλυταιμνήστρα/Το Είδωλον της Κλυταιμνήστρας)

Xορός: Μπάμπης Αλεφάντης, Έβελυν Ασουάντ, Ναταλία Γεωργοσοπούλου, Κατερίνα Δημάτη, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Πύρρος ΘεοφανόπουλοςΈλλη Ιγγλίζ, Βασιλίνα Κατερίνη, Θάνος Μαγκλάρας, Ελπινίκη Μαραπίδη, Άννα Μαρκά Μπονισέλ, Λυγερή Μητροπούλου, Ρόζυ Μονάκη, Ασπασία Μπατατόλη, Νίκος Ντάσης, Βαγγέλης Παπαγιαννόπουλος, Σταύρος Παπαδόπουλος, Μυρτώ Ροζάκη, Γιάννης Σανιδάς, Αλέξανδρος Τούντας, Κατερίνα Χιλλ, Μιχάλης Ψαλίδας, Giulio Germano Cervi

Στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου ο Giulio Germano Cervi αντικατέστησε τον Γιάννη Σανιδά.

Βίντεο: Νίκος Πάστρας
Φωτογραφίες: Johanna Weber

Πρόγραμμα Περιοδείας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-Ιουλ | Θεσσαλονίκη | Θέατρο Δάσους | Ώρα έναρξης: 21.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-Ιουλ | Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης | Ώρα έναρξης: 21.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2-Αυγ | Λεμεσός | Αρχαίο Θέατρο Κουρίου | Ώρα έναρξης: 21.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 Αυγ | Λεμεσός | Αρχαίο Θέατρο Κουρίου | Ώρα έναρξης: 21.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 24-Αυγ | Καβάλα | Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων | Ώρα έναρξης: 20.30
ΤΕΤΑΡΤΗ 28-Αυγ | Αρχαίο Θέατρο Δίου | Ώρα έναρξης: 20.30
ΤΕΤΑΡΤΗ 4-Σεπ | Ωδείο Ηρώδου Αττικού| Ώρα έναρξης: 21.00
ΠΕΜΠΤΗ 5-Σεπ | Ωδείο Ηρώδου Αττικού| Ώρα έναρξης: 21.00
ΚΥΡΙΑΚΗ 8-Σεπ | Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά» | Ώρα έναρξης: 21.00
ΤΕΤΑΡΤΗ -11 Σεπ Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά» | Ώρα έναρξης: 21.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-Σεπ | Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά» | Ώρα έναρξης: 21.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 14-Σεπ | Σχολείον της Αθήνας «Ειρήνη Παπά» | Ώρα έναρξης: 21.00

Διάρκεια: 200 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr 2107234567 | Στοά Πεσμαζόγλου (Πανεπιστημίου 39)

Πληροφορίες: www.n-t.gr


Για την Ορέστεια

Tο 458 π.Χ., σε μια εποχή βίαιων κοινωνικών και πολιτικών ανατροπών, o Αισχύλος παρουσιάζει στη γιορτή των Διονυσίων την Ορέστεια (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες), τη μοναδική σωζόμενη τριλογία αρχαίου δράματος και το τελευταίο σωζόμενο έργο του, που συνέταξε δύο μόλις χρόνια πριν από τον θάνατό του, αντανακλώντας πολλές από τις ραγδαίες μεταβολές της εποχής του.

Κεντρικός άξονας της τριλογίας είναι το τραγικό βραχυκύκλωμα του Ορέστη που διαχέεται σε όλα τα πρόσωπα του δράματος και στον χορό μέσα από διαδοχικά στάδια: από την αποσταθεροποίηση στο αδιέξοδο, στην τρέλα. Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύεται η Αθηνά στο τρίτο μέρος της τριλογίας, για να θεσμοθετήσει τη δημοκρατία με τη βία, μέσω μιας αμφιλεγόμενης σύναψης ειρήνης.

Στα δύο πρώτα μέρη της τριλογίας, στον Αγαμέμνονα και τις Χοηφόρους, οι δολοφονίες που βάζουν τέλος στις τυραννικές εξουσίες του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας αποτελούν την κορύφωση μιας νέας περιόδου κρίσης και αποσταθεροποίησης που αντανακλάται στις Ευμενίδες. Οι Ερινύες, οι χθόνιες θεότητες, εκπροσωπώντας τα ένστικτα και τις παρορμήσεις διαφυλάσσουν τη μνήμη. Γνωρίζοντας ότι κάθε διαμάχη με τους θεούς είναι προδιαγεγραμμένη ήττα, εξεγείρονται και απειλούν την ευταξία της πόλης. Ο Ορέστης πρέπει να πληρώσει για να τιμωρηθεί όχι μόνο το έγκλημα, αλλά και η επανάληψή του, και να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη της σύγκρουσης.

Η Αθηνά προσπαθεί με κάθε τίμημα να συνάψει «σύμφωνο ειρήνης» ανάμεσα στους θεούς και τις Ερινύες, προσφέροντας ανταλλάγματα και προνόμια. Για να πετύχει τη συνθηκολόγηση, μεταφέρει τη βία στο πεδίο της γλώσσας. Ο λόγος της εισάγει τη δόλια πειθώ, το ψέμα και την παραπλάνηση στην πολιτική σφαίρα. Οι Ερινύες υποκύπτουν με τη θέλησή τους. Φορώντας τα χαρακτηριστικά πορφυρά ενδύματα των μετοίκων, ανακηρύσσονται σε Ευμενίδες και απομακρύνονται από τον πυρήνα της πόλης. Οδηγούνται στην αφάνεια, στη λήθη, στα έγκατα της γης. Το δημοκρατικό πολίτευμα έχει εγκαθιδρυθεί. Όχι όμως ανώδυνα. Ό,τι είναι ασύμβατο με το νέο καθεστώς -το μέρος του ζωντανού σώματος που συνδέεται με τη μνήμη, τα ένστικτα, τη ζωική ορμή- έχει εξοριστεί. Η νέα τάξη πραγμάτων επιβάλλεται από τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς με τρόπο τέτοιο, ώστε αυτές οι ζωτικές δυνάμεις μοιάζει σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

Οι Ερινύες συμβιβάζονται και αποδέχονται την κοινωνική θέση των μετοίκων, ωστόσο η εσωτερική δομή τους δεν αλλοιώνεται. Όπως τα φυσικά φαινόμενα που δεν εξαφανίζονται από τη γη, αλλά ακολουθούν μια σπειροειδή πορεία μετουσίωσης, κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης, έτσι μπορούμε να φανταζόμαστε και τις χθόνιες θεότητες να οπισθοχωρούν και να αποσύρονται, για να αναδυθούν εκ νέου, παίρνοντας συνεχώς νέες, απροσδόκητες μορφές.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Γιατί η Ορέστεια συνεχίζει να ασκεί τρομακτική έλξη; Μια πιθανή απάντηση θα μπορούσε να είναι επειδή στον άνθρωπο υπάρχει η ανάγκη για μια βαθύτερη σχέση με τον Μύθο. Ο μύθος της Ορέστειας είναι επικίνδυνος, ανήκει στον κόσμο του ανοίκειου και του παράξενου, προκαλεί τον τρόμο, επειδή αποκαλύπτει το ατίθασο, το βίαιο και τους νόμους του βάθους που δεν μπορούν να δαμαστούν. Η Κλυταιμνήστρα μας καλεί να σπάσουμε μαζί τον καθρέφτη, για να γεννηθεί από τα θραύσματά του μια νέα εφιαλτική εικόνα, που ωστόσο θα διατηρεί τις σκοτεινές ρίζες του μύθου.

Πρόθεσή μας είναι η μελέτη του βάθους του μύθου της Ορέστειας και η αναζήτηση του απρόβλεπτου, του ασυνήθιστου, του παράδοξου. Τα πρόσωπα προσφέρουν τα σώματά τους στο θυσιαστήριο του ανοίκειου, θέτουν διαρκή ερωτήματα και διλήμματα. Η αισθητική της παράστασης προκύπτει από τη δυναμική σχέση του Σώματος με τον Μύθο, τον Χρόνο και τη Μνήμη. Θέτουμε ξανά το θεμελιώδες οντολογικό ερώτημα «περί τίνος πρόκειται», ένα ερώτημα που δεν επιδέχεται οριστικές απαντήσεις, αλλά διαρκώς μας ενεργοποιεί προς την κατεύθυνση της ολοένα βαθύτερης έρευνας της ρίζας του ήχου, της λέξης, των πολλαπλών διαστάσεων του ανθρώπινου αινίγματος και της ανακατασκευής ενός νέου Μύθου.

Θεόδωρος Τερζόπουλος

Η Ορέστεια από το Εθνικό Θέατρο

Η Ορέστεια έχει παρουσιαστεί από το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο πέντε φορές μέχρι σήμερα: το 1954 και το 1959 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, το 1972 σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη, το 2001 σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου και το 2019 με την Ιώ Βουλγαράκη, τη Λίλλυ Μελεμέ και τη Γεωργία Μαυραγάνη, που σκηνοθέτησαν τα έργα Αγαμέμνων, Χοηφόροι και Ευμενίδες αντίστοιχα, στην πρώτη τους σκηνοθετική παρουσία στην Επίδαυρο.

7 Σεπτεμβρίου 2024 | 21:00

60 Χρόνια Χρήστος Νικολόπουλος

60 ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024, 21:00

Τραγουδούν (αλφαβητικά) οι: Μελίνα Ασλανίδου, Γλυκερία, Στέλιος Διονυσίου, Πέγκυ Ζήνα, Κώστας Μακεδόνας και Πίτσα Παπαδοπούλου

Έκτακτη συμμετοχή: Σταμάτης Κραουνάκης

Τιμητική συμμετοχή: Γιώργος Νταλάρας

Παρουσιάζει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης

Συμμετέχει η παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου και Ορχήστρα Μπουζουκιών του Μουσικού Σχολείου Ιλίου 

Ο κοσμαγάπητος συνθέτης των μεγαλύτερων διαχρονικών λαϊκών επιτυχιών, Χρήστος Νικολόπουλος, γιορτάζοντας τα 60 χρόνια ενεργούς δράσης, καταξίωσης και προσφοράς στον πολιτισμό στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του Ωδείου του Ηρώδου Αττικού για την πολυαναμενόμενη επετειακή του συναυλία, πλημμυρίζοντας με τις μελωδίες του την καρδιά της Αθήνας, παρέα με αγαπημένους ερμηνευτές που έγραψαν τα ονόματά τους με μεγάλα γράμματα μέσα στην χρυσή πορεία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Έχοντας στο πλάι του τους κορυφαίους ερμηνευτές, που είχε και στην καλοκαιρινή του περιοδεία, Μελίνα Ασλανίδου, Γλυκερία, Στέλιο Διονυσίου, Πέγκυ Ζήνα, Κώστα Μακεδόνα και Πίτσα Παπαδοπούλου μας υπόσχεται μία αξέχαστη συναυλία με τα μοναδικά του διαχρονικά και κλασικά τραγούδια!

Ειδικοί καλεσμένοι του μεγάλου μας συνθέτη θα είναι ο Γιώργος Νταλάρας και ο Σταμάτης Κραουνάκης δίνοντας το δικό τους ξεχωριστό χρώμα. Τη συναυλία παρουσιάζει και επιμελείται καλλιτεχνικά ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης ενώ συμμετέχει και η παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου.

Μία αξεπέραστη συναυλία στην οποία η μία μεγάλη επιτυχία θα διαδέχεται την άλλη όπως τα τραγούδια «Υπάρχω», «Ζήλεια μου», «Αγριολούλουδο», «Μία είναι η ουσία», «Νύχτα στάσου», «Το ποδήλατο», «Ξένος», «Αν πεθάνει μια αγάπη», «Με το στόμα γεμάτο φιλιά», «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα», «Με τα φώτα νυσταγμένα (οι νταλίκες)», «Κάτω απ’ το πουκάμισό μου», «Πήγα σε μάγισσες», «Ο Σαλονικιός», «Στων αγγέλων τα μπουζούκια», «Κάτσε καλά», «Βραδιάζει», «Νυχτερίδες κι αράχνες», «Ο ωραίος και η ωραία», «Και φούμα φούμα», «Η νύχτα θέλει έρωτα», «Όλες του κόσμου οι Κυριακές», «Μια γυναίκα μπορεί», «Δεν υπάρχουν άγγελοι», «Της καληνύχτας τα φιλιά» και τόσα πολλά άλλα!


Προπώληση more.com


14 Σεπτεμβρίου 2024 | 21:00

 Ludovico Einaudi

Ο Ludovico Einaudi ζωντανά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού!

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο κορυφαίος Ιταλός συνθέτης θα εμφανιστεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, με το πιάνο του και μία 7μελή ορχήστρα.

Ο Ludovico Einaudi είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους συνθέτες της σύγχρονης μουσικής, με τα κομμάτια του να συγκεντρώνουν δισεκατομμύρια (!) streams στις διάφορες πλατφόρμες! Η μεγάλη αναγνώριση του έργου του έχει έρθει μέσα από τα soundtracks κινηματογραφικών ταινιών ( “Intouchables”, “I’m Still Here”, “The Father”, “Nomadland”), τηλεοπτικών σειρών (“Doctor Zhivago”, “This is England”, “Acquario”) και διαφημίσεων. Ιδιαίτερα κομμάτια όπως τα “Experience” και “Fly” θεωρούνται σύγχρονα κλασικά και ανήκουν στην ποπ κουλτούρα. Το minimal ύφος του, αλλά και οι ευρύτατες επιρροές που έχει εισάγει (βλ. στοιχεία από τη ροκ, την ηλεκτρονική μουσική, την ποπ), έχει εξελιχθεί μέσα από τα 16 studio albums, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα “Elements” και “In A Time Lapse”.

Με αυτά τα δύο βρέθηκε στο mainstream ραδιόφωνο και στα charts σε διάφορες χώρες, ενώ κέρδισε πλατινένιους και χρυσούς δίσκους στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία.

Στην Ελλάδα, το κοινό τον ακολουθεί πιστά, κάνοντας sold out ταχύτατα τις εκάστοτε εμφανίσεις του. Ειδικά στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, έχει γράψει ιστορία με αξέχαστες εμφανίσεις.


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

VIP A – 150,00 €

VIP B – 118,00 €

ΖΩΝΗ Α – 96,00 €

ΖΩΝΗ Β – 78,00 €

ΖΩΝΗ Γ – 68,00 €

Άνω Διάζωμα (ΖΩΝΗ Δ΄) – 58,00 €

Άνω Διάζωμα (ΖΩΝΗ Ε΄) -53,00 €

Άνω Διάζωμα (ΖΩΝΗ ΣΤ΄) – 48,00 €

Άνω Διάζωμα (ΖΩΝΗ Ζ΄) – 44,00 €

ΑΜΕΑ – 43,00 €

Προπώληση more.com

Για τα ΑμεΑ υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος (ΚΑΤΩ Διάζωμα, Κερκίδα Α, Σειρές (1 – 3). Τα εισιτήρια κοστίζουν 43 ευρώ. Το εισιτήριο των συνοδών κοστίζει 43 ευρώ.   Κρατήσεις στο tameia@greekfestival.gr και στο τηλέφωνο 210 3221 897, Δε-Πα 10:00 – 17:00.


15 Σεπτεμβρίου 2024 | 21:00

Dionne Warwick in Athens

Η  θρυλική Dionne Warwick – η γυναίκα που χαρακτηρίζεται ως μια από τις κορυφαίες καλλιτέχνιδες στην παγκόσμια ιστορία –  έρχεται να μαγέψει το ελληνικό κοινό σε μια εμβληματική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου!

Με 5 GRAMMYs στο ενεργητικό της, 45 άλμπουμ στα top charts, και πάνω από 60 εκατομμύρια σε πωλήσεις δίσκων, η Dionne Warwick θεωρείται πλέον η «χρυσή κυρία» της αμερικανικής pop, soul, jazz και R&B μουσικής κουλτούρας. Η Warwick κατατάσσεται μεταξύ των 40 μεγαλύτερων δημιουργών επιτυχιών των ΗΠΑ και στην 74η θέση στο Billboard Hot 100 “Greatest Artists of All Time”. Είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη γυναικεία τραγουδίστρια μεταξύ 1955–1999.

Από τα διαχρονικά “Walk on By” και “I’ll Never Fall in Love Again”, μέχρι τα συναισθηματικά “Heartbreaker” και “That’s What Friends Are For,” η Dionne Warwick θα «ζωντανέψει» όλες τις αγαπημένες μας μελωδίες στο εμβληματικό σκηνικό του Ηρωδείου!

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Warwick έχει πουλήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων πέντε βραβείων Grammy. Η Warwick έχει εισαχθεί στο Hollywood Walk of Fame, στο Grammy Hall of Fame, στο National Rhythm & Blues Hall of Fame και στο Apollo Theatre Walk of Fame. Το 2019 κέρδισε το βραβείο Grammy Lifetime Achievement και τρία από τα τραγούδια της (“Walk On By”, “Alfie” και “Don’t Make Me Over”) έχουν ενταχθεί στο Hall of Fame των Grammy. Σε όλα τα χρόνια της καριέρας της έχει εμπνεύσει με την μουσική της και τις συναυλίες τις, ενώ ως φιλάνθρωπος και κοινωνική ακτιβίστρια έχει συνδράμει σε μεγάλο βαθμό τον αγώνα κατά του AIDS, ενισχύοντας τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Σε αναγνώριση της προσφοράς της, το 2002 ονομάσθηκε από τον FAO πρέσβειρα καλής θέλησης.

Έχει συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα όπως η Gladys Knight, ο Elton John, ο Smokey Robinson και ο Stevie Wonder, ενώ σημαντικός σταθμός στην πορεία της ήταν η συνεργασία της με τον παγκοσμίως γνωστό δημιουργό και συνθέτη, Burt Bacharach και τον στιχουργό Hal David που ξεκίνησε το 1962 κι έμεινε στην ιστορία της μουσικής. Οι τρεις τους κατάφεραν να εκτοξεύσουν στην κορυφή 30 hit singles, όπως το “Do You Know The Way To San Jose”, “Anyone Who Had A Heart” και το “You’ll Never Get to Heaven (If You Break My Heart)”.

Με μια καριέρα που εκτείνεται σε περισσότερα από 60 χρόνια, η Dionne επιστρέφει στην Ευρώπη με το ολοκαίνουργιο της σόου «Don’t Make Me Over» .

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, η μυθική Dionne Warwick έρχεται για να καθηλώσει το κοινό, υποσχόμενη μια μοναδική συναυλιακή εμπειρία στους θεατές, σε ένα ιστορικό σκηνικό που θα συνδυάζει την ιστορία και την τέχνη με την σύγχρονη μουσική!


Ώρα προσέλευσης: 20.15

Ώρα έναρξης: 21.15

Προπώληση more.com

Τιμές εισιτηρίων:

Α’ Ζώνη: 65 €

B’ Ζώνη: 55 €

Άνω Διάζωμα (Γ’ Ζώνη): 60 €

Άνω Διάζωμα (Δ’ Ζώνη): 50 €

Άνω Διάζωμα (Ε’ Ζώνη): 40 €

Άνω Διάζωμα (ΣΤ’ Ζώνη): 30 €

Περιορισμένης Ορατότητας: 20 €

Διακεκριμένη Ζώνη Α: 110 €

Διακεκριμένη Ζώνη Β: 85 €


 

22 Σεπτεμβρίου 2024 | 21:00

The Stars Shine Under The Acropolis

«Τ’ αστέρια λάμπουν κάτω από την Ακρόπολη»! Οι κορυφαίοι χορευτές από τα μεγαλύτερα μπαλέτα του κόσμου , έρχονται την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, για να μας χαρίσουν μια μοναδική βραδιά μπαλέτου μοντέρνου και κλασικού ρεπερτορίου.

Μια ονειρική βραδιά που θα περιλαμβάνει ένα πανόραμα χορογραφιών με τα αριστουργήματα των μεγαλύτερων χορογράφων.
Οι κορυφαίοι etoiles χορευτές των  Opera de Paris (Mathieu Ganio & Hannah O’ Neill), The Royal Ballet Covent Garden (Fumi Kaneko & Vadim Muntagirov), Berlin State Ballet (Daniil Simkin), Wiener Staatsoper (Kiyoka Hashimoto & Davide Dato), The Royal Danish Ballet (Emma Riiskofoed & Ryan Tomash) και American Ballet Theater (Elizabeth Beyer) την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου θα μαγέψουν το Αθηναϊκό κοινό στη σκηνή του Ηρωδείου και κάτω από την σκιά του ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Συντελεστές

Opera de Paris (Mathieu Ganio & Hannah O’ Neill),

The Royal Ballet Covent Garden (Fumi Kaneko & Vadim Muntagirov),

Berlin State Ballet (Daniil Simkin),

Wiener Staatsoper (Kiyoka Hashimoto & Davide Dato),

The Royal Danish Ballet (Emma Riiskofoed & Ryan Tomash)

και American Ballet Theater (Elizabeth Beyer)


Info

THE STARS SHINE UNDER THE ACROPOLIS

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Ώρα έναρξης: 21:00

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Προπώληση more.com

ΑΜΕΑ / Κρατήσεις για τις θέσεις ΑΜΕΑ γίνονται τηλεφωνικά στο 2103221897  (email: tameia@aefestival.gr)


19 Σεπτεμβρίου 2024 | 21:00

Η Ελλάδα των ποιητών μέσα από τις νότες του Θάνου Μικρούτσικου

Η Ελλάδα των ποιητών μέσα από τις νότες του Θάνου Μικρούτσικου

Πως η ανάγκη γίνεται ιστορία

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024 Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Με τους: ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ – ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ – ΜΙΛΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ – ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Θάνος Μικρούτσικος της ποίησης και της μουσικής. Ο Θάνος που, σε όλη του τη ζωή, υπηρέτησε με πάθος το ελληνικό τραγούδι, το τραγούδι που τον συνέδεε με τους ανθρώπους που αγάπησαν τη μουσική του και ταύτισαν τη ζωή τους και τις στιγμές τους για πάντα μαζί του

Η συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού είναι αφιερωμένη στον Θάνο Μικρούτσικο των ποιητών και των μεγάλων επιτυχιών.

Ο βράχος της Ακρόπολης θα πλημμυρίσει από εμβληματικά τραγούδια σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, του Ναζίμ Χικμετ, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, του Νίκου Καββαδία, του Μάνου Ελευθερίου, του Άλκη Αλκαίου, του Κώστα Τριπολίτη, του Οδυσσέα Ιωάννου και της Λίνας Νικολακοπούλου.

O Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μιλτος Πασχαλίδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου θα τραγουδήσουν – υπό την επιμέλεια του πιο στενού του συνεργάτη, Θύμιου Παπαδόπουλου – τις μεγάλες του επιτυχίες: τραγούδια ερωτικά, λυρικά, λαϊκά, πολιτικά. Τραγούδια με την υπογραφή του Θάνου Μικρούτσικου που συντρόφευσαν τρεις γενιές και «σφράγισαν» μια ολόκληρη εποχή.


ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
(χάρτης)
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κάτω Διάζωμα
Διακεκριμένη Ζώνη: 80 €
Ζώνη A: 70 €
Ζώνη B: 60 €
Ζώνη Γ: 50 €Άνω Διάζωμα
Ζώνη Δ: 30 €
Ζώνη Ε: 25 €
Ζώνη ΣΤ: 15 €
Ζώνη Ζ: 12 € (περιορισμένη ορατότητα)
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
– TICKET SERVICES
– – Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
– – Τηλεφωνικά: 2107234567

– – Online: www.ticketservices.gr


20 Σεπτεμβρίου 2024 | 21:00

Emma Shapplin in Athens

Η Γαλλίδα ντίβα της ποπ όπερας, Emma Shapplin, έρχεται στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενη από τη γαλλική μπάντα της και μια μεγάλη κλασική χορωδία, στις παρυφές του ιερού βράχου της Ακρόπολης!

«Εκτιμώ πολύ την έκφραση του συναισθήματος μέσα από την τέχνη.
Αν καταργήσουμε το συναίσθημα, τότε τι θα έχουμε να πούμε ως καλλιτέχνες;
Η τέχνη γεννιέται από το συναίσθημα και η φωνή μας αντανακλά απόλυτα την προσωπικότητά μας… είναι ένα όργανο το οποίο συνδέεται με όλο μας το σώμα», σημειώνει η Γαλλίδα σταρ.

Γνωστή για τον μοναδικό τρόπο ερμηνείας της που αποτυπώνει την έννοια της ελευθερίας της μουσικής, την άρνησή της να περιοριστεί σε ετικέτες και κανόνες, τα εκατομμύρια πωλήσεων δίσκων αλλά και τις αμέτρητες sold-out εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο, η Emma Shapplin, δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πλέον επιδραστικές καλλιτέχνιδες της εποχής μας.

Η Emma έκανε την πρώτη τεράστια επιτυχία της με το «Spente le stelle» από το πρώτο της άλμπουμ το 1997, «Carmine Meo», που ξεπέρασε τα 1.500.000 αντίτυπα σε πωλήσεις.

Με το σπουδαίο ταλέντο της που συνδυάζει την κλασική και τη σύγχρονη μουσική, θα μας χαρίσει μια βραδιά γεμάτη πάθος, συναίσθημα και αξεπέραστες μελωδίες. Μαζί με ζωντανή πολυμελή κλασσική χορωδία και ερμηνεύοντας επιτυχίες όπως το “Spente Le Stelle” και “Carmen,” θα ταξιδέψει το κοινό σε μια μουσική εμπειρία που συνδυάζει το οπερατικό στοιχείο με το μοντέρνο, και το ρομαντικό με το δραματικό.

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, αφηνόμαστε στην μαγική – φωνή, ερμηνεία και σκηνική παρουσία – της Emma Shapplin,  σε έναν από τους πιο ιστορικούς και εμβληματικούς συναυλιακούς χώρους του κόσμου!

Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, από νεοκλασική μουσική έως ποπ, καθώς και μερικές πολύ διάσημες άριες όπερας, όπως τις άριες του Πουτσίνι.

Ώρα προσέλευσης: 20.15

Ώρα έναρξης: 21.15

Προπώληση more.com

Τιμές εισιτηρίων:

Α’ Ζώνη: 50 €

B’ Ζώνη: 45 €

Άνω Διάζωμα (Γ’ Ζώνη): 50 €

Άνω Διάζωμα (Δ’ Ζώνη): 40 €

Άνω Διάζωμα (Ε’ Ζώνη): 35 €

Άνω Διάζωμα (ΣΤ’ Ζώνη): 25 €

Περιορισμένης Ορατότητας: 20 €

Διακεκριμένη Ζώνη Α: 70 €

Διακεκριμένη Ζώνη Β: 55 €


21 Σεπτεμβρίου 2024 | 21:00

The music of HANS ZIMMER

The music of HANS ZIMMER
Με την μοναδική
LORDS OF THE SOUND ORCHESTRA
ΗΡΩΔΕΙΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

LION KING, Ο ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ, ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ, BATMAN, SPIDERMAN 2, Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΑΜΟΥΡΑΪ, ΚΩΔΙΚΑΣ DA VINCI, ΜΑΓΑΔΑΣΚΑΡΗ, ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ, JAMES BOND 007: NOT TIME TO DIE, INTERSTELLAR, DUNE 

Η αξεπέραστη μουσική του βραβευμένου με Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και Γκράμυ συνθέτη Hans Zimmer έρχεται για μία συναυλία εμπειρία ζωής για όποιον βρεθεί στο Ηρώδειο!

Με 80 μουσικούς και συντελεστές κάθε συναυλία της ορχήστρας Lords of the Sound αποτυπώνεται αξέχαστα στο μυαλό και στην καρδιά των χιλιάδων θαυμαστών του Χανς Ζίμερ ανά των κόσμο αλλά και ανθρώπων που παρακινημένοι από τις μουσικές που έχουν επενδύσει αγαπημένες τους ταινίες τις παρακολουθούν για πρώτη φορά ζωντανά!

Τα έργα του διακρίνονται για την ενσωμάτωση ήχων ηλεκτρονικής μουσικής με παραδοσιακές ορχηστρικές ενορχηστρώσεις. Από τη δεκαετία του 1980, ο Zimmer έχει συνθέσει μουσική για περισσότερες από 150 ταινίες.

Έχει κερδίσει δύο Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για τον Βασιλιά των Λιονταριών και το Dune.

Όταν σκεφτόμαστε τον μουσικό αντίκτυπο που άφησαν πίσω τους οι ταινίες Lion King, Gladiator, The Last Samurai, Pirates of the Caribbean, η τριλογία The Dark Knight, Inception, Man of Steel, Batman, Interstellar, Dunkirk, Spiderman 2, Madagascar, το No Time to Die και πολλές άλλες, ένα όνομα μας έρχεται στο μυαλό, Hans Zimmer.

Συγκαταλέγεται 72ος στη λίστα με τις 100 μεγαλύτερες ιδιοφυΐες εν ζωή από την “The Daily Telegraph”.

Ο Γερμανός συνθέτης φέρει στο βιογραφικό του περισσότερα από 500 έργα. Οι δεκάδες υποψηφιότητες του σε παγκόσμιες βραβεύσεις μας αποδεικνύουν περίτρανα την αναγνωρισιμότητα που έχει λάβει το έργο του ενώ τα χιλιάδες εισιτήρια που κόβει κάθε συναυλία με την μουσική του, είναι ένα δείγμα μόνο της αγάπης του κοινού.

Κρατήστε και εσείς μία θέση στο μουσικό γεγονός της χρονιάς που θα χαρίσει στο κοινό της Αθήνας μία συναυλία που θα τη θυμούνται για όλοι τους τη ζωή!

THE MUSIC OF HANS ZIMMER – LORDS OF THE SOUND ORCHESTRA
ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 στις 21.00
ΗΡΩΔΕΙΟ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 
VIP: 90 ευρώ
Α ΖΩΝΗ: 80 ευρώ
Β ΖΩΝΗ: 70 ευρώ
Γ ΖΩΝΗ: 60 ευρώ
Δ ΖΩΝΗ: 50 ευρώ
Ε ΖΩΝΗ: 45 ευρώ
Ζ ΖΩΝΗ: 40 ευρώ
ΣΤ ΖΩΝΗ: 35 ευρώ
ΑΜΕΑ / Κρατήσεις για τις θέσεις ΑΜΕΑ γίνονται τηλεφωνικά στο 2103221897  (email: tameia@aefestival.gr)

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: more.com

 

 

25 Σεπτεμβρίου 2024 | 21:00

Μαρινέλλα

Μια παράσταση με την ψυχή, τη δύναμη της φωνής και της ερμηνείας τής μιας και μοναδικής, Μαρινέλλας. Μια παράσταση κορύφωση της σπουδαίας μουσικής διαδρομής της. Με την ερμηνεία, το πάθος, την εκφραστικότητά, τη φωνή, το ταλέντο τη θεατρικότητα της, διαρκεί και ενώνει με τη μουσική της ολόκληρες γενιές Ελληνίδων και Ελλήνων.

O χαρακτηρισμός “Μύθος” της δόθηκε τόσο από το κοινό όσο και από τους ειδικούς, λόγω του μεγέθους της καλλιτεχνικής πορείας και της ισχυρής διά δράσης που διατηρεί εδώ και πάνω από 6 δεκαετίες με το κοινό.

Ένα μουσικό ταξίδι με τη συμμετοχή του Αντώνη Ρέμου και του Χρήστου Μάστορα και πολυάριθμης ορχήστρας θα αποτελέσει μια μεγαλειώδη μουσική εμπειρία που έχει σχεδιαστεί ειδικά για το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και θα μαγέψει το Ελληνικό κοινό αλλά και ξένους που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Μουσική επιμέλεια Γιάννης Δίσκος

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κάτω Διάζωμα
VVIP: 300 €
Διακεκριμένη Ζώνη: 250 €
Ζώνη A: 180 €
Ζώνη B: 150 €
Ζώνη Γ: 110 €Άνω Διάζωμα
Ζώνη Δ: 110 €
Ζώνη Ε: 90 €
Ζώνη ΣΤ: 80 €
Ζώνη Ζ: 70 € (περιορισμένη ορατότητα)
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
– TICKET SERVICES
– – Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
– – Τηλεφωνικά: 2107234567
– – Online: www.ticketservices.gr

Αγορά εισιτηρίων ΑμεΑ με 50€ στο τηλέφωνο 2107234567 (Δευτέρα-Παρασκευή: 10πμ-5μμ)

27 Σεπτεμβρίου 2024 | 21:00

«Έτσι έζησα» 90 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου συνθέτη και μαέστρου Γιώργου Κατσαρού, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου.

Μία μουσική παράσταση, βασισμένη στη ζωή και το έργο του συνθέτη, που συνδυάζει στοιχεία μιούζικαλ και συναυλίας

Με πάνω από 1500 συνθέσεις στο ενεργητικό του και αμέτρητες μεγάλες επιτυχίες, ο Γιώργος Κατσαρός εκτός από χαρισματικός συνθέτης είναι και ένας από τους σπουδαιότερους δεξιοτέχνες στο σαξόφωνο. Το 1998 η Philips Αμερικής τον συμπεριέλαβε σε δίσκο με τους μεγαλύτερους σαξοφωνίστες του κόσμου.

Στη διάρκεια της καριέρας του μας έχει χαρίσει πολλά αγαπημένα τραγούδια.  «Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε», «Κάθε λιμάνι και καϋμός», «Δεν υπάρχει ευτυχία», «Πάμε για ύπνο Κατερίνα», «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου», «Αποκλείεται», «Θα υπάρχω θες δε θες», «Κέρκυρα-Κέρκυρα» είναι κάποια από τα τραγούδια που θα ερμηνεύσουν οι: Μελίνα Ασλανίδου, Λένα Αλκαίου, Κλειώ Δενάρδου, Λουίζα Πυριόχου, Χριστίνα Ράλλη, Ίαν Στρατής και ο Κώστας Χατζής.
Οι ηθοποιοί  Άντζελα Γκερέκου, Τάνια Τρύπη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και Μέμος Μπεγνής θα μας θυμίσουν επιθεωρησιακά στιγμιότυπα, κινηματογραφικά και ελαφρά τραγούδια της πρώτης περιόδου του Γιώργου Κατσαρού. Και μαζί με την Ζωζώ Σαπουντζάκη και τον Τάκη Ζαχαράτο θα αναβιώσουν τις περίφημες ρεβύ πίστας από τα κοσμικά κέντρα της Πλάκας στα οποία διηύθυνε τις ορχήστρες ο συνθέτης.

Η βραδιά θα κλείσει με τον Γιάννη Πάριο, ανακάλυψη του Κατσαρού. Ο συνθέτης θα συνοδεύσει με το σαξόφωνο του τον ερμηνευτή στις επιτυχίες του και έτσι ο μαέστρος θα μας έχει πει την ιστορία της ζωής του αφού… έτσι έζησε.

Με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Λευτέρη Καλκάνη.

Στο πιάνο ο Γιώργος Θεοφάνους.

Τα κείμενα της παράστασης έχει γράψει ο Άγγελος Πυριόχος και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός.

 

Συντελεστές

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : Φωκάς Ευαγγελινός

ΚΕΙΜΕΝΑ – ΣΕΝΑΡΙΟ : Άγγελος Πυριόχος

 

ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ

Μελίνα Ασλανίδου,

Λένα Αλκαίου,

Κλειώ Δενάρδου,

Λουίζα Πυριόχου,

Χριστίνα Ράλλη,

Ίαν Στρατής

και ο Κώστας Χατζής.

 

ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ

Άντζελα Γκερέκου,

Τάνια Τρύπη,

Αλέξανδρος Μπουρδούμης

Μέμος Μπεγνής

Και την Ζωζώ Σαπουντζάκη και τον Τάκη Ζαχαράτο

 

Με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Λευτέρη Καλκάνη.

Στο πιάνο ο Γιώργος Θεοφάνους.


Προπώληση more.com


29 Σεπτεμβρίου 2024 | 21:00

«Για την Ίμβρο. Για τα παιδιά και τα σχολεία μας»

Ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Ross Daly, ο Νίκος Ξυδάκης και άλλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες, μαζί με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και τη Χορωδία της ΕΡΤ ενώνουν τις φωνές τους, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση των ελληνικών σχολείων της  Ίμβρου.

Για τα παιδιά και τα σχολεία μας

Μετά από 50 χρόνια σιωπής, τα ελληνικά σχολεία στην Ίμβρο άνοιξαν πάλι τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τα Ιμβριόπουλα. Το 2013 το κουδούνι ξαναχτύπησε στο Δημοτικό Σχολείο και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Σε δέκα χρόνια, οι 4 μαθητές που φώναξαν το πρώτο «παρών» έγιναν 55, οι απόφοιτοι συνεχίζουν τις σπουδές τους και η ζωή επανέρχεται στα χωριά της Ίμβρου.  Όσο αυτό το «παρών» ακούγεται πιο δυνατά και από πιο πολλά παιδιά, τόσο πιο μεγάλη γίνεται η αισιοδοξία για την ανάκαμψη των πληγωμένων Ελληνικών κοινοτήτων, όχι μόνο στην Ίμβρο, αλλά και στην Τένεδο. Η Ίμβρος, λοιπόν, χρειάζεται τα παιδιά της και τα παιδιά της χρειάζονται τα σχολεία τους. Σχολεία τα οποία πρέπει να κρατηθούν ανοιχτά και λειτουργικά, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν στη νέα γενιά, την Ελληνική παιδεία και τον πολιτισμό. Για τον σκοπό αυτό γίνεται μία Μεγάλη Συναυλία, της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση των ελληνικών μειονοτικών σχολείων, που το τελευταίο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Τραγουδάμε για την Ίμβρο

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στη Συναυλία δεν έχουν επιλεγεί τυχαία. Στήριξαν την Ίμβρο στα πιο δύσκολα χρόνια, τραγουδώντας εκεί ή γράφοντας τραγούδια για αυτήν. Η Γλυκερία τίμησε το νησί με 2 συναυλίες, το 1997 και το 2002, ο Μανώλης Μητσιάς συμμετείχε σε εκδηλώσεις το 2023, ο Γιώργος Νταλάρας έδωσε συναυλία το 1996 και ερμήνευσε μοναδικά το 2018 το τραγούδι «Ίμβρος», ο Ross Daly το 1994 χάρισε στους Ίμβριους τους μοναδικούς ήχους της μουσικής του. Ο Παντελής Θαλασσινός ερμήνευσε το τραγούδι «Ίμβρο με τα 7 χωριά» το 2013, ενώ ο Νίκος Ξυδάκης συνέθεσε και ερμήνευσε το τραγούδι «Ίμβρος», το οποίο περιλαμβάνεται στον δίσκο του «Τένεδος» που κυκλοφόρησε το 1991. Όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες ενώνουν την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου τις μουσικές δυνάμεις τους και δείχνουν για ακόμη μία φορά, την αγάπη τους για το νησί.

Συντελεστές

Γιώργος Νταλάρας

Γλυκερία

Μανώλης Μητσιάς

Παντελής Θαλασσινός

Ross Daly

Νίκος Ξυδάκης

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Χορωδία της ΕΡΤ

Καλλιτεχνική διεύθυνση/Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Παπαχριστούδης

Μαέστρος ΟΣΜ της ΕΡΤ: Γιώργος Αραβίδης

Υπεύθυνη Χορωδίας της ΕΡΤ: Σωτηρία Σβόλη

Σκηνοθέτης: Νίκος Σούλης

Αφηγήτρια: Κατερίνα Διδασκάλου

Marketing-Επικοινωνία: Orange Advertising

Παραγωγή: WCA Productions – Vicky  Nikolaou

 


Προπώληση more.com

5 Οκτωβρίου 2024 | 21:00

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς για μια επετειακή συναυλία στο Ηρώδειο

GORAN BREGOVIC
Wedding & Funeral Band
Από τον «Καιρό των Τσιγγάνων» μέχρι το «Underground» και το «Arizona Dream» η μουσική των Βαλκανίων ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο!
ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
ΗΡΩΔΕΙΟ

Μια μοναδική γιορτή συναισθημάτων μας περιμένει φέτος στο Ηρώδειο. Μια γιορτή γεμάτη με ήχους γνώριμους από τραγούδια των Βαλκανίων που έγιναν και δικά μας τραγούδια. Ο διάσημος συνθέτης Γκόραν Μπρέγκοβιτς έρχεται στην Αθήνα και γιορτάζει μαζί μας την δύναμη της μουσικής, μια πανανθρώπινη γλώσσα που ενώνει αντί να χωρίζει και καταφέρνει να χτίζει γέφυρες από την μια καρδιά στην άλλη.

Όπως εξηγεί: «Πριν από λίγο καιρό, βρήκαν στη Γερμανία μια φλογέρα 20.000 ετών. Οι άνθρωποι έφτιαχναν μουσική πριν καλά καλά διαμορφώσουν γλώσσα. Να γιατί η μουσική έρχεται από ένα βαθύτερο μέρος μέσα μας και είναι πολύ πιο δυνατή από τις λέξεις..»

Η συναυλία – γιορτή στο Ηρώδειο περιλαμβάνει τις πιο διάσημες στιγμές του από το παραδοσιακό «Ederlezi» και τον «Καιρό των Τσιγγάνων» μέχρι το «Mesecina» και το «Kalasnjikov» αλλά και το υπέροχο «Ausencia» από το «Undergound» και φυσικά μελωδίες που ντύθηκαν με ελληνικούς στίχους και έγιναν αγαπημένα τραγούδια όπως «Το Βενζινάδικο» ή το «Θεός αν είναι» και το «Παραδέχτηκα».

Παράλληλα ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς θα παρουσιάσει και την αγαπημένη του δισκογραφική δουλειά που έχει τίτλο «Τρία Γράμματα από το Σεράγεβο» και περιέχει έναν ύμνο για την γενέθλια πόλη του συνθέτη. Μωσαϊκό από Χριστιανούς Εβραίους και Μουσουλμάνους πριν από τον πόλεμο του 90 το Σεράγεβο είχε την ποικιλία και την ανοιχτή ματιά μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας που είχε να δώσει πολλά στα πιο ανήσυχα παιδιά της. Αυτή είναι και η αφετηρία του Three Letters from Serajevo .

Η πρώτη επαγγελματική επαφή του Μπρέγκοβιτς με τη μουσική ήταν μέσω του συγκροτήματος Kodeksi, το οποίο αργότερα εμπλουτίστηκε με νέα μέλη και μετονομάστηκε σε Bijelo Dugme (Λευκό Κουμπί). Το συγκρότημα αυτό από το Σαράγιεβο έμελλε να γίνει ένα από τα πιο γνωστά της Γιουγκοσλαβίας. Όταν το συγκρότημα άρχισε να διαλύεται, εκείνος στράφηκε στη σύνθεση μουσικής για ταινίες. Το στυλ του επηρεάστηκε έντονα από τη μουσική των Ρομά, ενώ διατήρησε και πολλά από τα στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής των Βαλκανίων. Τις πιο γνωστές δουλειές του αποτελούν η μουσική για τις ταινίες του Εμίρ Κουστουρίτσα, Ο Καιρός των Τσιγγάνων, Underground στο οποίο συνεργάστηκε και με την Σεζάρια Εβόρα και το Arizona Dream στην οποία συνεργάστηκε με τον Iggy Pop καθώς και για την ταινία Βασίλισσα Μαργκό του Πατρίκ Σερό, ωστόσο έχει γράψει μουσική για πάνω από 30 ταινίες.

Ο Μπρέγκοβιτς συνεργάστηκε με διάφορους γνωστούς καλλιτέχνες των Βαλκανίων, ανάμεσα στους οποίους η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ο Γιώργος Νταλάρας αλλά και η μεγάλη Τουρκάλα τραγουδίστρια Σεζέν Ακσού.

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους του βαλκανικού ήχου έχει δηλώσει γι’ αυτό τα εξής: «Η βαλκανική μουσική συνεχίζει να αρέσει και να παράγεται για τον ίδιο λόγο με το πανκ. Φέρνει την τρέλα, δεν είναι απλά μουσική. Και όλοι χρειαζόμαστε λίγη τρέλα…»

Η μουσική των Βαλκανίων έρχεται στο Ηρώδειο. Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς λατρεύει την Ελλάδα και ετοιμάζεται για την επιστροφή του στη χώρα μας ετοιμάζοντας μια γιορτή γεμάτη αγάπη. Όπως λέει: «Θα ήθελα να σας πω κάτι. Είστε τόσο τυχεροί που έχετε γεννηθεί σε μία από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν εκατομμύρια πράγματα για να παραπονεθεί κανείς, αλλά σκεφτείτε λίγο την ιστορία σας, το φως, τη θάλασσα. Και μόνο το άκουσμα της λέξης «Ελλάδα» σε κάνει να χαμογελάς από όποιο μέρος του κόσμου και αν είσαι..»

Μαζί του θα έχει 20 μουσικούς και συντελεστές, όπως πάντα τη μπάντα του, The Wedding and Funeral Band, καθώς και ένα σύνολο εγχόρδων και χορωδών.

GORAN BREGOVIC – The Wedding and Funeral Band
ΣΑΒΒΑΤΟ 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024 στις 21.00
ΗΡΩΔΕΙΟ

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 
VIP: 78 ευρώ
Α ΖΩΝΗ: 68 ευρώ
Β ΖΩΝΗ: 60 ευρώ
Γ ΖΩΝΗ: 55 ευρώ
Δ ΖΩΝΗ: 50 ευρώ
Ε ΖΩΝΗ: 45 ευρώ
Ζ ΖΩΝΗ: 40 ευρώ
ΣΤ ΖΩΝΗ: 35 ευρώ

ΑΜΕΑ / Κρατήσεις για τις θέσεις ΑΜΕΑ γίνονται τηλεφωνικά στο 2103221897  (email: tameia@aefestival.gr)

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: more.com

 

4 Οκτωβρίου 2024 | 21:00

Ευανθία Ρεμπούτσικα “Γέφυρες”

Για μια ακόμα φορά θα μας ταξιδέψει στην Μεσόγειο, χτίζοντας μουσικές γέφυρες που ενώνουν τη χώρα μας με δύο ιστορικούς λαούς, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Μαζί της 14 δεξιοτέχνες μουσικοί.

Με ένα νεύμα της θα ζωντανέψουν μέσα από κοινές μελωδίες και ιστορίες, ηχοχρώματα από τη λεκάνης της Μεσογείου.

Μετά από την περσινή επιτυχημένη συναυλία της στο Ηρώδειο, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, με την πολύτιμη συμμετοχή της Γιασμίν Λεβί (Yasmin Levy) από το Ισραήλ, της Μίρα Αγουάντ (Mira Awad) από την Παλαιστίνη και της Ελληνίδας σοπράνο Χριστίνας Πουλίτση, ξαναχτίζει τις μελωδικές της “Γέφυρες“, μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης, της αγάπης και της συνύπαρξης.

Σε αυτή τη σημαντική βραδιά, θα θυμηθούμε όλοι τις κοινές μας ρίζες και θα βρούμε νέους τρόπους για να συναντηθούμε στην αγκαλιά μιας μελωδίας που ξεπηδά από ένα μοναδικό βιολί.

Οι “Γέφυρες” είναι μια ταπεινή απάντηση της Ευανθίας Ρεμπούτσικα στους καιρούς που ζούμε.

Φέρνουν στο προσκήνιο την αναγκαιότητα του “μαζί” και υπογραμμίζουν την ενωτική και θεραπευτική αξία της μουσικής.

Συντελεστές

ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ

YASMIN LEVY

MIRA AWAD

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΟΥΛΙΤΣΗ

Μαζί τους 14 δεξιοτέχνες μουσικοί.


Προπώληση more.com


6 Οκτωβρίου 2024 | 21:00

Αιώνιοι ερωτευμένοι: Ενα αριστούργημα Ρομαντισμού

Ένα συναρπαστικό μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο Ρομαντικό Παρίσι του 19ου αιώνα, με επίκεντρο την θυελλώδη και παθιασμένη σχέση δύο κορυφαίων δημιουργών που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης της αριστουργηματικής τέχνης τους, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το Αθηναϊκό κοινό την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 στο Ηρώδειο.

Πρωταγωνιστές η ανατρεπτική Γαλλίδα συγγραφέας George Sand  και ο ιδιοφυής συνθέτης Frédéric Chopin, ο κατ’ εξοχήν ποιητής του πιάνου κι εκφραστής του αέναου πάθους.    Ο θυελλώδης ερωτάς των δυο δημιουργών θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής μέσα από αριστουργηματικά μουσικά έργα και προσωπικές επιστολές που αντάλλαξαν , τόσο μεταξύ τους όσο και με τους επιστήθιους φίλους τους Franz Liszt και Delacroix.  Η σχέση τους καταγράφηκε ανά τους αιώνες έγινε θρύλος και ενέπνευσε διανοούμενους και απλούς ανθρώπους.

Η George Sand, Βαρόνη Ντιντεβάν,  Γεωργία Σάνδη, η πρώτη γυναίκα που πήρε διαζύγιο, κάπνισε,  φόρεσε αντρικά ρούχα και συναναστράφηκε με τους κύκλους των διανοουμένων στο Παρίσι και συνέγραψε λογοτεχνικά έργα μια δυναμική  και θυελλώδης γυναίκα, επιστήθια φίλη του Φρανς Λιστ, ένα βράδυ σε ένα « σουαρέ»   συνάντησε τον Φρέντερικ Σοπέν…

…« Τον πρωτοείδα στο σκοτάδι να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο… τον ερωτεύτηκα. Ομολογώ πως έμεινα έκπληκτη με την επίδραση που είχε αυτό το ευγενικό πλάσμα σε μένα. Δεν μπορώ να συνέλθω από τον θαυμασμό…» θα γράψει

« … Ο κόσμος δεν τον γνώριζε και ακόμα και τώρα δεν τον γνωρίζει. Επί 8 χρόνια, που έζησα κοντά τoυ και μυήθηκα μέρα με τη μέρα στα μυστικά της έμπνευσής… O Chopin διέθετε την πιο βαθιά, την πιο ευαίσθητη και συναισθηματική ιδιοφυΐα που θα μπορούσε κανείς να συναντήσει. Κατόρθωσε να κάνει ένα μουσικό όργανο να μιλά τη γλώσσα του απείρου…»

«…αρχίζω να σκέφτομαι ότι υπάρχουν άγγελοι μεταμορφωμένοι σε άνδρες…

Ο Frederic έχει κατακτήσει την καρδιά μου… αλλά, κι όλο το Παρίσι με την θεία μουσική του…»

Η Σανδη   αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο αξιόλογες συγγραφείς και εκπροσώπους του Ρομαντισμού στην Ευρώπη, με περισσότερα από 70 έργα, μυθιστορήματα, δοκίμια, θεατρικά κα,  λάτρης του ελληνικού πολιτισμού γεγονός που φαίνεται και από το ψευδώνυμο το οποίο υιοθέτησε «Γεωργία»,  υπήρξε έμπνευση του  έργου  του Σοπεν, δραματοποιημένα αποσπάσματα από τα έργα της θα αναδείξουν τις ανθρώπινές και πνευματικές σχέσεις που δημιουργήθηκαν και αποτέλεσαν έμπνευση για τα παγκόσμια μουσικά  αριστουργήματα των Σοπέν.

Ο μεγάλος ερωτάς των Chopin και Σανδη   θα ζωντανέψει με πρωταγωνιστές τον αγαπημένο ηθοποιό Δημήτρη Λάλο και πρωταγωνίστρια την Μαριλίτα Λαμπροπούλου, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Πολωνού συνθέτη Jarosław Kilian, μόνιμου σκηνοθέτη της Όπερας της Βαρσοβίας και με πλούσιο βιογραφικό στο ελεύθερο θέατρο.

Ο  Δημήτρης Λάλος ένας ηθοποιός που έχει δοκιμαστεί σε πολλά είδη θέατρου , έχει κατακτήσει το κοινό, καθηλωτικός  στις ερμηνείες του,  με το διαπεραστικό βλέμμα και  βαθιά  εσωτερικότητα, θα ζωντανέψει τον ψυχικά  εύθραυστο, εσωστρεφή  και  ιδιοφυή  Φρεντερίκ Σοπέν , τον «ποιητή του ονείρου» που πέρασε για λίγο  από αυτό τον κόσμο και έφυγε στα 39 του  αφήνοντας μουσικά  αριστουργήματα που αγγίζουν  βαθιά την ψυχή του ανθρώπου. Η μουσική του διαπερνά  την ανθρώπινη ψυχή και δεν απευθύνεται σε γνώστες και ειδικούς, αγγίζει κάθε άνθρωπο.

Η  Μαριλίτα Λαμπροπούλου, μια ηθοποιός  που την έχουμε δει να  πρωταγωνιστεί  στο αρχαίο θέατρο της  Επιδαύρου αλλά  και το σύγχρονο θέατρο  διακρίνεται για την εκφραστικότητα και την εσωτερικότητα της, ίσως λίγοί γνωρίζουν   ότι αγαπά ιδιαιτέρα την λογοτεχνία έχει ακαδημαϊκές σπουδές  στην Φιλοσοφία και θεατρολογία, έχει ήδη επισκεφθεί το Παρίσι και το σπίτι της Σάνδη και μελετά τον ρόλο.

Σπουδαίο στοιχεία στην παράσταση είναι η σκηνοθετική προσέγγιση του εμπνευσμένο Πολωνό σκηνοθέτη Jarosław Kilian.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται  ο  τρόπος που ο   Jarosław Kilian  θα «ζωντανέψει»  τους χαρακτήρες,  θα συνδέσει τον θεατρικό λόγο με την μουσική στον εμβληματικό χώρο του  ρωμαϊκού μνημείου και θα φωτίσει το έργο.

Η επεξεργασία και μετάφραση των κειμένων είναι της μουσικολόγου και πιανίστας Τατιάνας Παπαγεωργίου, η οποία μελέτησε το πρωτογενές υλικό στα αρχεία των καλλιτεχνών, και η δραματοποίηση είναι της  θεατρολόγου Ελισάβετ Παπαγεωργίου.

Τα μουσικά έργα που θα ακουστούν συνδέονται με γεγονότα σταθμούς στις διαδρομές των μεγάλων δημιουργών, και μας εισάγουν σε έναν κόσμο ανυπέρβλητων συναισθημάτων.  Ανάμεσά τους μερικά από τα διασημότερα αριστουργήματα του ρομαντισμού, τα οποία θα αποδώσει η διακεκριμένη πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου με σύνολο εγχόρδων από το Παρίσι, σε εξαιρετικές μεταγραφές. Από τα έργα του Chopin θα ακουστούν οι Παραλλαγές «Là ci darem la mano», έργο 2, που συνέθεσε εμπνευσμένος από το διάσημο θέμα του Mozart, η Grande Polonaise brillante, έργο 22, η «Στρατιωτική» και η «Τραγική» Πολωναίζα, έργα 40, αρ. 1 & 2, αποσπάσματα από την δεύτερη Σονάτα έργο 35, καθώς και επιλογές από Πρελούδια, Μαζούρκες, Νυχτερινά, και Βαλς. Επιπλέον, θα ακουστούν έργα του Liszt, επιστήθιου φίλου του Chopin και της Σάνδη στο Παρίσι, όπως το «Όνειρο Αγάπης», Liebesträume αρ.3, και η «Ταραντέλα» από τα «Χρόνια Προσκυνήματος II: Ιταλία».

 

Ανάμεσα στους συντελεστές θα δούμε την συμμετοχή της σοπράνο  Ματίνας Τσαρουχά,  νικήτρια του διαγωνισμού Μαρίας Κάλλας 2023. O Chopin αγαπούσε ιδιαίτερα την Όπερα η οποία τον επηρεάσει στις συνθέσεις του,   αποσπάσματα θα ακούσουμε κατά την ροή του έργου από την Ματίνα Τσαρουχά μια πολλά υποσχόμενη αστραφτερή νέα που εμφανίζεται σε λυρικά θέατρα της Αγγλίας.

Ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο  στο ρομαντικό Παρίσι, την Μαγιόρκα όπου οι ερωτευμένοι  έζησαν σε ένα μοναστήρι μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματά του κόσμου, στην Βιέννη τον πρώτο σταθμό του Σοπέν,  στην Βαρσοβία από όπου ξεκινάει  τα ταξίδι της ζωής του , θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής.

Αριστουργηματικά κουστούμια εποχής θα πλαισιώσουν μια παράσταση γεμάτη συναισθήματ,  αισθαντικότητα, μελωδίες, νοσταλγία ρομαντισμό αλλά και μεγάλες ψυχικές συγκρούσεις…

«..Δεν πρόκειται να αγαπήσω ξανά, από εδώ και μπρος υπάρχει μια πέτρα στην καρδιά μου….ο έρωτας είναι ένα πρίσμα, είναι ένας ήλιος που φοράμε στο μέτωπο και φωτίζει όλον τον εσωτερικό μας κόσμος, όταν σβήνει όλα ξαναβυθίζονται στο σκοτάδι…»  θα γράψει  η Σανδη                                                             

Η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Αιώνιοι Ερωτευμένοι» είναι ένας ύμνος στον ανθρωπο,  το συναίσθημα και την  πνευματική δημιουργία, αναδεικνύει την νοσταλγία του συνθέτη για την κατακτημένη από τους Ρώσους πατρίδα του,  τον ταραχώδη έρωτά του με την ποιήτρια Γεωργία Σάνδη και τον κύκλο διανοουμένων στο Παρίσι τον 19ο αιώνα, τα μουσικά αριστουργήματα που δημιουργήθηκαν την εποχή του  Ρομαντισμού.


Προπώληση more.com



Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Περισσότερα
Συναυλίες2 ώρες πρν

Η Ana Carla Maza για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μία μουσική πανδαισία | 10 Φεβρουαρίου 2025

Μουσική3 ώρες πρν

HAN NAH | Ακατάλληλη Σκηνή | Ακούστε τη διασκευή του πολυαγαπημένου τραγουδιού

Festival4 ώρες πρν

Σύρος: 8ο Φεστιβάλ ΑΝΩ | 19 – 25 Αυγούστου 2024

Μουσική5 ώρες πρν

Marseaux & Billie Kark: Nέο single – Πάρτυ

Συναυλίες7 ώρες πρν

Μίμης Πλέσσας – Γενέθλια 100 “Τα κινηματογραφικά” | Θέατρο Παλλλάς απο 10 Οκτωβρίου 2024

Straight White Men: Από 2 Οκτωβρίου στο Θέατρο Μικρό Χορν
Θέατρο7 ώρες πρν

Straight White Men: Από 2 Οκτωβρίου στο Θέατρο Μικρό Χορν

Μουσική8 ώρες πρν

Καναδικό Heavy Rock Duo Cycle | Τελική κυκλοφορία Νέου Σινγκλ «Broken Mirror»

Με ελεύθερη είσοδο8 ώρες πρν

Ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης στην Κόνιτσα – Δευτέρα 12 Αυγούστου | Είσοδος ελεύθερη

Festival8 ώρες πρν

44ο River Party! 2-4 Αυγούστου 2024 | Οι μέρες πλησιάζουν!! (Όλες οι πληροφορίες)

News1 ημέρα πρν

Γιώργος Κατσαρός: «Έτσι έζησα» 90 χρόνια | Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024