Χρύσα Ευστ. Αλεξοπούλου
της γραφής
Σελ.: 64, Τιμή: 11 ευρώ
ISBN: 978-618-5739-22-5
Εκδόσεις Περισπωμένη
Η νέα ποιητική συλλογή -έκτη κατά σειρά- της Χρύσας Ευστ. Αλεξοπούλου (βραβευμένης ποιήτριας από την Ακαδημία Αθηνών, βραβείο Λάμπρος Πορφύρας 2021) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περισπωμένη. Τιτλοφορείται «Της γραφής» και έχει συμπληρωματικό υπότιτλο «και άλλα γλωσσοκεντρικά ποιήματα», ενώ κοσμείται στο εξώφυλλο με σχέδιο του Γιάννη Ευθυμιάδη. Το έργο διαρθρώνεται σε δύο ενότητες: Ι. Της γραφής και ΙΙ. Λόγου σημεία, με υποενότητες α. Σημεία στίξης β. Τόνοι και πνεύματα γ. Σχήματα λόγου.
Η ποιήτρια εστιάζει στη γλώσσα και επιχειρεί ένα διάλογο με τη γλώσσα και την αριστοτελική ενδελέχειά της· την απασχολεί η δυναμική της λειτουργίας της γλώσσας, όπως αυτή προκύπτει αφενός μέσω της «λέξης» και αφετέρου μέσα από τις άλλες ιδιαίτερες επινοήσεις της γλώσσας που υπηρετούν το «νόημα» και κάθε του απόχρωση. Παράλληλα, η γλώσσα προσεγγίζεται ως Λόγος, ως τέχνη που αναλαμβάνει να εκφράσει βιώματα κι εμπειρίες, αλλά κυρίως πασχίζει να συνομιλήσει με τον «Άλλον» με αφορμή τις πανανθρώπινες ανησυχίες, ως η τέχνη «Της γραφής». Στη συλλογή απαντούν και «ποιήματα ποιητικής» που αφήνουν ενδείξεις για το πως -και αν- το νόημα γίνεται ποίημα, η μνήμη γραφή κι ο ποιητής εργάτης της.
Ενδεικτικά, σ. 15:
Μην τις καρφώνεις τις λέξεις,
να συμμερίζεσαι τον πόνο της σταύρωσης.
Άφηνέ τις ελεύθερες να μετεωρίζονται,
να παλινδρομούν ανάμεσα σε σημασία κι αίσθημα.
Μπορεί να σε εκπλήξουν παλλόμενες, καθώς
θα υπερβαίνουν τα μέτρα τους,
θα μεγαλώνουν την απόσταση από σένα,
θα κυκλοφορούν αυτόνομα ωραίες.
Βιογραφικό
Η Χρύσα Ευστ. Αλεξοπούλου κατάγεται από την Αμαλιάδα. Σπούδασε Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και είναι αριστούχος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Υπηρέτησε στη Β/βάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια και σχολική σύμβουλος Ανατ. Αττικής. Δίδαξε στη Γ/βάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα (Αρχαίο Δράμα στο Ε.Α.Π.) και στη Γερμανία (Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό). Έχουν εκδοθεί η διατριβή της («Η γυναικεία δράση στον Ευριπίδη: εκδίκηση και επιβολή: Μήδεια, Εκάβη, Ιππόλυτος», Εκδ. Ελληνικά γράμματα, 2000), βιβλία για την Αρχαϊκή Λυρική Ποίηση («Από τον ανατρεπτικό Αρχίλοχο στον λυρικό αφηγητή Βακχυλίδη», Εκδ. Έννοια, 2004) και τον Ευριπίδη («Ευριπίδης: ο ποιητής του πάθους και των παθημάτων», Εκδ. Πεδίο, 2018). Μελέτες της για φιλολογικά θέματα έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Έχει μεταφράσει επιλεγμένα αποσπασμάτων των Γερμανών ποιητών Χάινε, Μέρικε και Αννέτ Φον Ντρόστε-Χίλσχοφ, ενώ έχουν εκδοθεί έξι ποιητικές της συλλογές:
- «Βορείως του Νότου», εκδ. Γαβριηλίδη, 2005
- «30 και 1 Νυχτερινές Αντανακλάσεις», εκδ. Ηριδανός, 2008
- «Τόπος ἔνδον», εκδ. Ηριδανός, 2012
- «Φάος, φάος, Φῶς», εκδ. Γαβριηλίδη, 2015
- «Πορείες κατάδυσης», εκδ. Περισπωμένη, 2020 (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών «Λάμπρος Πορφύρας» 2021)
- «Της γραφής», εκδ. Περισπωμένη, 2023
Είναι μέλος του Κύκλου Ποιητών, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων και του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων (ΣΩΒ).