2nd Avant-Garde Guitar Festival στο Soul

25 & 26 Απριλίου

2nd Avant-Garde Guitar Festival στο Soul

Live Sets // Jam Session // Guitar & Gear Showcase

Είσοδος Ελεύθερη

Soul SKG, 26ης Οκτωβρίου 104, Θεσσαλονίκη
Free parking // Στάση: Γήπεδο Θερμαϊκού 31, 40 & 40Α

Έξι σημαντικοί Έλληνες κιθαρίστες θα χαρίσουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης δύο βραδιές που ωθούν την κιθάρα σε διαφορετικούς ρόλους, ήχους και όρια. Χρησιμοποιώντας ηχοχρώματα και εφέ επιχειρούν μια σύγχρονη και πρωτοποριακή προσέγγιση του οργάνου με ένα ατμοσφαιρικό, ηλεκτρικό και πολλές φορές πειραματικό τρόπο.

Θα παίξουν σε solo, duet και trio format οι:

Γιάννης Αναστασάκης – Γιάννης Αράπης – Γρηγόρης Λιολιος – Κώστας Μαγγίνας – Μπάμπης Παπαδόπουλος – Πάνος Παπάζογλου

Ταυτόχρονα με το φεστιβάλ θα υπάρχει έκθεση και παρουσίαση κατασκευαστών και εταιριών που ξεχωρίζουν στον Ελληνικό χώρο, κάποιες εκ’ των οποίων διαπρέπουν και στο εξωτερικό

Echowood Handcrafted Guitars

Halon guitarparts https://halonguitarparts.com/

JAM Pedals www.jampedals.com

Labis Custom Musical Instruments

Paveza Handmade Guitars https://paveza.gr/

Stigma Guitars & Pickups

Vagabond Handcrafted Guitars

με δυνατότητα δοκιμής από τους παρευρισκόμενους.

Δύο νύχτες γεμάτες τόλμη, έμπνευση και ήχους πέρα από τα συνηθισμένα — εκεί όπου η κιθάρα μεταμορφώνεται και το πείραμα γίνεται τέχνη. Μη το χάσετε!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ

Ο Γιάννης Αναστασάκης θεωρείται ένας από τους πιο ξεχωριστούς κιθαρίστες και μουσικούς της ελληνικής αυτοσχεδιαστικής σκηνής. Γνωστός για την μοναδική προσέγγισή του στα εφέ και για το ατμοσφαιρικό του παίξιμο, έχει δημιουργήσει έναν προσωπικό ήχο που συνδυάζει ambient και ψυχεδέλεια, ισορροπώντας ανάμεσα στη μελωδία και τον θόρυβο και συχνά ξεπερνώντας τα «επιτρεπτά» όρια του ήχου.

Είναι ιδρυτής της JAM pedals, μιας εταιρείας που κατασκευάζει χειροποίητα πετάλια, τα οποία χρησιμοποιούνται από κορυφαίους μουσικούς (Bill Frisell, John Scofield, Daniel Lanois, John Medeski, Nile Rodgers, Lee Ranaldo κ.ά.).

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως οι Arve Henriksen, Eivind Aarset, Christian Fennesz, Giuseppe Doronzo, Tim Berne, Σαβίνα Γιαννάτου, Haig Yazdjian, Θοδωρής Ρέλλος, Μιχάλης Σιγανίδης, Φλώρος Φλωρίδης, Λένα Πλάτωνος, Σπύρος Πολυχρονόπουλος, Διονύσης Σαββόπουλος, Χάρης Λαμπράκης και άλλοι. Επιπλέον, έχει συνεισφέρει μουσικά σε θεατρικά και χορογραφικά έργα, συνεργαζόμενος με τον Θοδωρή Αμπαζή, την Ανδρονίκη Μαραθάκη και την ομάδα La Coja Danca. Αναπτύσσει το οπτικο-ακουστικό project “Sound of Color” με τη γλύπτρια Ναταλία Μαντά στα live-visuals.

www.jannisanastasakis.com

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΠΗΣ

Ο Γιάννης Αράπης είναι ένας μουσικός από την Αθήνα όπου το βασικό του όργανο είναι η κιθάρα. Έχει συνεργαστεί επί σκηνής με τους Mats Gustaffson (Underflow w/SansCorps, Athens 27.09.2019), Μιχάλη Σιγανίδη, Ζωρζ Πιλαλι κ.α. Στην δισκογραφία του εχει συμμετάσχει σε 30 άλμπουμ εώς τώρα, τα οποία έχουν εκδοθεί από labels στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως η Clean Feed, Shhpuma, Thanatosis και η Ramble records. Μερικοί από τους μουσικούς με τους οποίους έχει ηχογραφήσει είναι οι Noël Akchoté, Johan Berthling και Anna Högberg. Έχει παίξει σε διάφορες πόλεις της Σουηδίας (Ramdat live at Fylkingen, Stockholm, March 2020), στο Moers φεστιβάλ της Γερμανίας (Alex Zethson Ensemble – Some Of Them Were Never Unprepared 2022) καθώς και στο West Den Haag στην Ολλανδία (Vasilaraps). Το 2023 έγραψε μουσική για την παράσταση Vanitas της ομάδας Nova Melancholia όπου παρουσιάστηκε στο Πλύφα.

Επιλεγμένες δουλειές απο την δισκογραφία του:

Βασιλάραψ: 4 καμινέτα για ντούο κιθάρα (Four Kaminetti for Guitar Duet) (Ramble records 2021)

VÖ – The Sounds of VÖ (Thanatosis 2022)

Γιάννης Αράπης Ηλεκτρική κατάρα (Self release 2020)

 ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ

Ο Γρηγόρης Λιολιος είναι μουσικός απ τη Θεσσαλονίκη που ζει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει στο Αριστοξένειο Ωδείο και αργότερα jazz κιθάρα στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με την σύνθεση πρωτότυπης μουσικής και ηχητικών τοπίων. Ως κιθαρίστας συμμετέχει στο οκταμελές σχήμα Kapten (Take a good look, Dancing tooth) και έχει συνεργαστεί με την συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) και την ορχήστρα της ΕΡΤ – 12ος Πίθηκος (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).  Συνθέτει δικά του μουσικά κομμάτια και εργάζεται ως live μουσικός, καθώς έχει κυκλοφορήσει δισκους (TEETO IS DEAD, Mesa EP, TEETO) με το αυτοσχεδιαστικό σχήμα TEETO και τον Koulentianos X Liolios με το ομώνυμο ντουέτο.

Στο σόλο project του lio-lio εξερευνεί τις δυνατότητες των drones και της ambient μουσικής χρησιμοποιώντας την κιθάρα, τα synths και τα field recordings ως κύριο μέσο. Έχει ηχογραφήσει, κάνει mix και παραγωγή, στους δίσκους του (Cassette, Moon-landing was a lie, Σχεδόν αντιξοο, 2+1).  Τα τελευταία χρόνια συνθέτει μουσική για το θέατρο καθώς έχει συμμετάσχει στην παράσταση Προσοχή εκτελούνται έργα! (πρωτότυπη μουσική και μουσικός επι σκηνής), τη θεατρική παράσταση που έπαιξε σε δέκα πόλεις της Ελλάδας και ήταν υποψήφια για το Βραβείο Επιτελεστικών Τεχνών από την ένωση Ελλήνων κριτικών το 2024.. Για τον κινηματογράφο συνέθεσε τη μουσική για τα Ωδή στον Φόβο, Sleepers καθώς και τη ταινία μικρού μήκους “ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ” του Γιώργου Γεωργακόπουλου, η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Δράμας, στο Micro μ Festival, καθώς και σε πλήθος άλλων φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 KΩΣΤΑΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Ο κιθαρίστας και συνθέτης Κώστας Μαγγίνας, ένας από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες μουσικούς, έχει περιοδεύσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με δικά του σχήματα και με μουσικούς όπως οι Lee Konitz, Dick Griffin, Μark Turner, Trilok Gurtu, Rick Margitza, David Schnitter, Graig Bailey, Sam Newsome, Rob Dixon, Roberto Gatto, Rosario Guliani, Marc Abrams, Alex Foster, Danilo Rea, Larry Vuckovic, Stjepko Gut, Keith Copeland, Steve Mc Craven, Jacubu Griffin, Benjamin HenocqOlivier Gatto, Milcho Leviev, Nicolas Simion κ.ά.

Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος καί συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Berklee College of  Music. Υπήρξε μέλος της Brandeis University Jazz Band υπό την διεύθυνση του Ricky Ford. Εμφανίστηκε με γνωστά ονόματα της τζαζ όπως ο Milt Hinton, Ran Blake, Kenny Burrell, Houston Pearson, Charles Davis και με δικά του γκρουπ σε jazz clubs της Βοστώνης. Ηχογράφησε πολλές φορές δικές του συνθέσεις για το τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΑ, εμφανίστηκε σε jazz festivals, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο «Σταυροδρόμι της Μεσογείου» και αλλού. Υπήρξε για δύο χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ jazz Θεσσαλονίκης, συνεργάστηκε και έπαιξε ζωντανά μουσική για χορευτικές ομάδες, συνέθεσε μουσική για ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης και για θεατρικές παραστάσεις του Στάθη Λιβαθηνού, του Βασίλη Μαυρογεωργίου, του Άρη Τρουπάκη κ.ά. Έχει πολυετή εκπαιδευτική εμπειρία παραδίδοντας σεμινάρια και διδάσκοντας επί χρόνια κιθάρα, αυτοσχεδιασμό και jazz αρμονία. Είναι υπεύθυνος του τμήματος jazz τού Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

DIALOGUES (Ano Kato records ρει 2017).

“SEVEN FOR A SECRET” (Ano Kato records ρει 2022)

“THE CALL” (Ano Kato records ρει 2038, Cue 001)

“SOUNDTRACKS” (2022)

with Peter Salchev

“REFLECTIONS” (2023)

 ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος είναι μουσικός και συνθέτης. Έγινε περισσότερο γνωστός ως ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Τρύπες (1984-2001) και αρκετά από τα τραγούδια τους είναι δικές του συνθέσεις. Την άνοιξη του 2008 κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του με το οποίο ξεκινά η προσωπική του δισκογραφική διαδρομή. Έχει καταθέσει μέχρι σήμερα οκτώ προσωπικούς δίσκους, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και παρουσιάζει τη δουλειά του σε συναυλίες με τα εναλλασσόμενα projects: Μπάμπης Παπαδόπουλος Electric Solo, Μπάμπης Παπαδόπουλος DUO, Μπάμπης Παπαδόπουλος Τρίο και Μπάμπης Παπαδόπουλος Ακούστικ Σετ. Eπίσης, από το 2010 αποτελεί μέλος του συγκροτήματος Χειμερινοί Κολυμβητές.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

https://babispapadopoulos.gr/discography/personal

ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Ο Πάνος Παπάζογλου διάβαζε Βαβέλ και άκουγε Michael Jackson. Η μαμά του η Δήμητρα είχε σε βινύλιο τη συναυλία των Residents στην Ιαπωνία, το Urk των Nits και δισκογραφία των Inti-Illimani. Όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ, αναγκαστικά έμπλεξε με τη μουσική για να παραμείνει ζωντανός. Ισχυρίζεται πως τελικά η κιθάρα είναι το καλύτερο συνθεσάιζερ. Δεν ανησυχεί που θα πεθάνουμε όλοι κάποια στιγμή, γιατί πρόλαβε και έφτιαξε  μουσική και έβγαλε δίσκους με τους S.ink, Underwater chess, Paka Paka, Bad Trip, Johnny Carbonaras, Bora Barx, Precariat, Broken Seals, Ντίνο Σαδίκη, Boblywood, Thee Pancakes… Αρνήθηκε να συνεργαστεί με το Γιάννη Αγγελάκα και το Φίλιππο Πλιάτσικα.