Connect with us

News

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι Ευρωπαίοι δικηγόροι παρεμβαίνουν και ζητούν όρους και απαγορεύσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

ο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) παρενέβη στο θέμα των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης μετά από σχετική πρωτοβουλία του Έλληνα προέδρου του Παναγιώτη Περάκη, ενώ ο τελευταίος ζήτησε από τις εθνικές κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, χωρίς καθυστέρηση, να σταματήσουν να παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Μετά την πρόσφατη κυκλοφορία του Chat GPT και τον θόρυβο που προκλήθηκε για τους κινδύνους απο τη χρήση ανεπτυγμένων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, παρενέβη στο θέμα αυτό ο ευρωπαϊκός φορέας των δικηγόρων (CCBE).

Υπενθυμίζεται ότι το Chat Generative Pre-Trained Transformer (Chat GPT), αναπτύχθηκε από μια ερευνητική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, την Open AI. Είναι μια τεχνολογία chatbot τεχνητής νοημοσύνης που υποστηρίζεται από ΤΝ και σύμφωνα με ένα πρόγραμμα μπορεί να επεξεργαστεί την ανθρώπινη γλώσσα και παράλληλα μπορεί να παράγει γραπτό κείμενο με βάση τα δεδομένα με τα οποία το τροφοδοτεί ο χρήστης του.

Συγκεκριμένα, μετά την ανοιχτή επιστολή του οργανισμού Futureof Life Institute που ζητά 6μηνο πάγωμα των νέων εφαρμογών και τις τοποθετήσεις (υπέρ ή κατά) διάφορων επιστημόνων και προσωπικοτήτων του χώρου όπως είναι του Αμερικανού Bill Gates (συνιδρυτή του λογισμικού Microsoft), αλλά και, πριν από λίγες μέρες, των ηγετών της G7, το CCBE, αφού επισήμανε τους κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως στο δικαστικό σύστημα, ζητά την άμεση λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν εκ των προτέρων ότι οποιαδήποτε χρήση τέτοιων εφαρμογών θα γίνεται με διαφάνεια και πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Να σημειωθεί ότι ο Future of Life Institute είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο τη μείωση των παγκόσμιων καταστροφικών και υπαρξιακών κινδύνων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ιδιαίτερα μάλιστα του κινδύνου από την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη.

Ειδικότερα, για το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, ζητά διασφάλιση της τήρησης των αρχών της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητας, εξάλειψη κάθε πιθανότητας διακρίσεων και εγγυημένη πάντα την παρουσία ανθρώπου δικαστή. Ζητά επίσης την απαγόρευση της χρήσης εφαρμογών που προβαίνουν σε πρόβλεψη συμπεριφορών ή σε profiling.

Μαζί με την ανακοίνωση, από το CCBE δόθηκε στη δημοσιότητα και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του κ. Περάκη, στο οποίο ζητά απο τις εθνικές κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να σταματήσουν να παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις των μεγάλων εταιρειών της αγοράς και να ενεργήσουν χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση, στη βάση διεπιστημονικής συνεργασίας και συντονισμένης δράσης όλων των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένης και της παγκόσμιας νομικής κοινότητας, για την υιοθέτηση των αναγκαίων νομοθετικών μέτρων και κοινών standards ασφαλείας.

protothema.gr

 


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Περισσότερα
Συναυλίες14 ώρες πρν

Οι Boogie Belgique έρχονται για 2 live σε Αθήνα & Θ εσσαλονίκη 3 & 4 Νοεμβρίου

News15 ώρες πρν

Θεσσαλονίκη: Ελένη Βιτάλη & ΤΖΟΥΜ στο Vergina Theatro από 20/10 για έξι εμφανίσεις

Συναυλίες16 ώρες πρν

Paul Di Anno live στην Αθήνα: Σάββατο 2 Δεκεμβρίου @ Gagarin 205

Συναυλίες16 ώρες πρν

Στέλιος Τσουκιάς live Ι Πρόγραμμα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου

Συναυλίες17 ώρες πρν

90’s party: Ρακιντζής – Αρβανίτη – Βόσσου – Γκικοδήμας | Από 14/10 στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Μουσική21 ώρες πρν

Η ”Ασπιρίνη” από τον Χρήστο Μπότση – Κυκλοφορεί από την Cobalt Music

Festival22 ώρες πρν

GIMME SHELTER FILM FESTIVAL || 16,23/10 & 06,13/11 – Gagarin 205 || Οι πιο coοl Δευτέρες της πόλης επιστρέφουν

Συναυλίες23 ώρες πρν

Νέγρος του Μοριά: Το Θραcyτατο live | Θεσσαλονίκη 24/11 & Αθήνα 1/12

Festival23 ώρες πρν

Αναβάλλεται τοΦεστιβάλ “Ανοσία” 2023: Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 8 Οκτωβρίου

News23 ώρες πρν

ΟΑΚΑ: Άγνωστο ακόμα τι θα γινει με τις συναυλίες των Coldplay | H ανακοίνωση της High Priority Promotions