Connect with us

News

Sinéad O’Connor: Η Ιρλανδή τραγουδίστρια έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών

Δημοσιεύθηκε

στις

Η οικογένειά της ανακοίνωσε την είδηση “με μεγάλη θλίψη”, λέγοντας ότι “η οικογένεια και οι φίλοι της είναι συντετριμμένοι”. Η αιτία του θανάτου της δεν έχει γίνει γνωστή.

Ήταν περισσότερο γνωστή για το single της Nothing Compares 2 U, που κυκλοφόρησε το 1990, το οποίο έφτασε στο νούμερο ένα και της χάρισε παγκόσμια φήμη.

Ο Taoiseach (Ιρλανδός πρωθυπουργός) Leo Varadkar δήλωσε ότι η μουσική της “αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο και το ταλέντο της ήταν απαράμιλλο”.

Ο Ιρλανδός πρόεδρος Μάικλ Ντι Χίγκινς εγκωμίασε την “αυθεντικότητα” της Ο’Κόνορ καθώς και την “όμορφη, μοναδική φωνή” της.

“Αυτό που έχασε η Ιρλανδία σε μια τόσο σχετικά νεαρή ηλικία είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο χαρισματικές συνθέτριες, τραγουδοποιούς και ερμηνεύτριες των τελευταίων δεκαετιών, μια που είχε μοναδικό ταλέντο και εξαιρετική σχέση με το κοινό της, το οποίο της έτρεφε τόση αγάπη και ζεστασιά”, είπε.

Γεννημένη ως Sinead Marie Bernadette O’Connor στο Glenageary, στην κομητεία του Δουβλίνου, τον Δεκέμβριο του 1966, η τραγουδίστρια πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια.

Ως έφηβη, τοποθετήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης An Grianan του Δουβλίνου, το οποίο ήταν κάποτε ένα από τα διαβόητα πλυντήρια της Μαγδαληνής, τα οποία είχαν αρχικά δημιουργηθεί για να φυλακίζουν νεαρά κορίτσια που θεωρούνταν άσωτα.

Μια καλόγρια της αγόρασε μια κιθάρα και την έφερε σε επαφή με έναν καθηγητή μουσικής – γεγονός που οδήγησε στην έναρξη της μουσικής καριέρας της O’Connor.

Κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ The Lion And The Cobra το 1987, το οποίο μπήκε στο top 40 του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Το επόμενο άλμπουμ της ήταν το I Do Not Want What I Haven’t Got, το οποίο περιλάμβανε το Nothing Compares 2 U.

Γραμμένο από τον Prince, το τραγούδι έφτασε στο νούμερο ένα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η O’Connor, η οποία ήταν ειλικρινής στις κοινωνικές και πολιτικές της απόψεις, κυκλοφόρησε 10 στούντιο άλμπουμ μεταξύ 1987 και 2014.

Το 1991, ανακηρύχθηκε καλλιτέχνης της χρονιάς από το περιοδικό Rolling Stone και πήρε το Brit Award για τη διεθνή σόλο καλλιτέχνιδα.

Την επόμενη χρονιά, ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της καριέρας της έλαβε χώρα όταν έσκισε μια φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ στην αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή Saturday Night Live, όπου ήταν προσκεκλημένη ερμηνεύτρια.

Μετά από μια acapella εκτέλεση του War του Bob Marley, κοίταξε την κάμερα και είπε “fight the real enemy”, μια διαμαρτυρία κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Καθολική Εκκλησία.

Οι ενέργειές της είχαν ως αποτέλεσμα να της απαγορευτεί ισόβια από τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NBC και να υπάρξουν διαμαρτυρίες εναντίον της στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να καταστραφούν αντίγραφα των δίσκων της στην Times Square της Νέας Υόρκης.

“Δεν λυπάμαι που το έκανα. Ήταν πανέξυπνο”, δήλωσε σε συνέντευξή της στους New York Times το 2021.

Το τελευταίο στούντιο άλμπουμ της Ο’Κόνορ, I’m Not Bossy, I’m The Boss, κυκλοφόρησε το 2014.

Προσηλυτισμένη στο Ισλάμ το 2018, η τραγουδίστρια από το Δουβλίνο άλλαξε το όνομά της σε Shuhada’ Sadaqat, αλλά συνέχισε να εμφανίζεται με το βιολογικό της όνομα. Το 2021 κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά της με τίτλο Rememberings.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο 17χρονος γιος της Shane βρέθηκε νεκρός, αφού είχε δηλωθεί η εξαφάνισή του δύο ημέρες νωρίτερα.

Γράφοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τον θάνατό του, είπε ότι είχε “αποφασίσει να τερματίσει τον επίγειο αγώνα του” και ζήτησε “να μην ακολουθήσει κανείς το παράδειγμά του”.

Η τραγουδίστρια αργότερα ακύρωσε όλες τις ζωντανές εμφανίσεις για το υπόλοιπο του 2022 λόγω της “συνεχιζόμενης θλίψης” της μετά το θάνατο του γιου της.

Η O’Connor απέτισε φόρο τιμής στον Shane σε ένα από τα τελευταία της tweets, αποκαλώντας τον “η αγάπη της ζωής μου, το λυχνάρι της ψυχής μου, ήμασταν μια ψυχή σε δύο μισά”.

 

 


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Festival13 ώρες πρν

Waterboom Festival 2024: Σάββατο 22 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ

Μουσική13 ώρες πρν

Captain Hawk – Ghosts of the Sea: Νέο Video “Diamonds, Emeralds & Rubies”

News2 ημέρες πρν

Είδαμε και ακούσαμε τον ΤΕΜΠΕΛΗ ΔΡΑΚΟ στο Μέγαρο Μουσικής!

Θέατρο2 ημέρες πρν

12ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ»​ 19 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2024​ Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

News2 ημέρες πρν

Η Μουσική Τεχνόπολη επιστρέφει με περισσότερες από 50 συναυλίες!

Συναυλίες2 ημέρες πρν

Οι Apocalyptica στις 16 Σεπτεμβρίου έρχονται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού για να ερμηνεύσουν ζωντανά το “Plays Metallica Vol.2”

Festival3 ημέρες πρν

Sani Festival 2024: 6 Ιουλίου – 10 Αυγούστου @ Sani Hill – Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη

News3 ημέρες πρν

Το θεατρικό έργο STEREOPHONIC σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions υποψήφιο για 13 Tony Awards!

Μουσική3 ημέρες πρν

Φτηνά τσιγάρα the musical: Ακούστε τα τραγούδια Γ@μιέστε & Στον Μάκη Δεν Αρέσει το Καράτε

Festival4 ημέρες πρν

Plastiras Lake Festival! 11-12-13-14 Ιουλίου 2024