Έναν εντυπωσιακό προγραμματισμό, που περιλαμβάνει ένα πολυποίκιλο συναυλιακό μέρος, ανακοίνωσε στη σημερινή συνέντευξη τύπου η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου.
Από τους πρωτοεμφανιζόμενους στη χώρα μας Arca και Michael Kiwanuka την επιστροφή του μεγάλου διεθνούς αρχιμουσικού Θεόδωρου Κουρεντζή, μέχρι τους ηλεκτρονικούς Bicep, τους Air, τη Μαρίνα Σπανού και τους παλαίμαχους Stranglers, το συναυλιακό πρόγραμμα του θεσμού θα φιλοξενήσει στα θέατρα της Αρχαίας Επιδαύρου, το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και το Playground της Πειραιώς 260 ένα συναρπαστικό line-up.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 – ΠΛΑΤΕΙΑ
30 Μαΐου – 24 Ιουλίου / 23.00
Live στην Πλατεία (Επιμέλεια: Δημήτρης Τσάκας)
Μετά από τρεις επιτυχημένες χρονιές, τα Live στην Πλατεία — το αγαπημένο μουσικό φεστιβάλ που καθιερώθηκε ως σημείο συνάντησης για τους μουσικόφιλους της πόλης — επιστρέφουν δυναμικά. Με περισσότερα μουσικά σχήματα και ένα ευρύ φάσμα ειδών, από gypsy jazz, funk και latin μέχρι hip-hop, world music και βαλκανικούς ρυθμούς, τα live θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλλιτεχνικού προγράμματος της Πειραιώς 260, μετά τις παραστάσεις, με ελεύθερη είσοδο.
30 Μαΐου (Πάρτι έναρξης) / Rosanna Mailan Orchestra
Ένα εκρηκτικό σύνολο δέκα κορυφαίων Ελλήνων και Κουβανών μουσικών, η Rosanna Mailan Orchestra ιδρύθηκε το 2020. Συνδυάζοντας τις ρίζες της κουβανέζικης μουσικής με τη jazz και τους latin ρυθμούς, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Υπό τη διεύθυνση του Κουβανού μπασίστα και ενορχηστρωτή Yoel Soto και με επίκεντρο την εκφραστική Rosanna Mailan, η ορχήστρα παρουσιάζει αυθεντικό υλικό και διασκευές σε νέα latin jazz εκδοχή.
Συμμετέχουν: Rosanna Mailan – τραγούδι • Yoel Soto – διεύθυνση ορχήστρας, μπάσο, ενορχήστρωση • Carlos Menendez – congas • Yussef Beato – timbal • Τζιμ Σταρίδας – 1ο τρομπόνι • Σπύρος Ασημακόπουλος – 2ο τρομπόνι • Δημήτρης Παπαδόπουλος – 1η τρομπέτα • Μάνος Θεοδοσάκης – 2η τρομπέτα • Remy Mailan – φωνητικά • Lazaro Castro – πιάνο
31 Μαΐου, 1 & 3 Ιουνίου / Vagelis Stefanopoulos Sextet
70s & 80s Acid Jaxx and Disco to make you move your feet
Συμμετέχουν: Κανέλλη Σκαλκογιάννη – φωνητικά • Βαγγέλης Στεφανόπουλος – πλήκτρα • Adedeji Adetayo – κιθάρα & φωνητικά • Yoel Soto – μπάσο • Κώστας Λιόλιος – τύμπανα • David Lynch – σοπράνο & τενόρο σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά
4 – 8 Ιουνίου / Yiannis Kassetas J-Funk Project
Το νέο project του Γιάννη Κασέτα εστιάζει σε χορευτική jazz-funk διάθεση, παρουσιάζοντας τόσο δικές του συνθέσεις όσο και διασκευές Beatles, Stevie Wonder και Jimi Hendrix, με ιδιαίτερη soul-funk αισθητική.
Συμμετέχουν: Απόστολος Λεβεντόπουλος – ηλεκτρική κιθάρα • Μάνος Λούτας – ηλεκτρικό μπάσο • Γιώργος Μανιάτης – ντραμς • Γιάννης Κασέτας – τενόρο & βαρύτονο σαξόφωνο
12 – 16 Ιουνίου / Yiannis Oikonomidis Group
Από την αφροκουβανέζικη παράδοση μέχρι τη βραζιλιάνικη jazz, το σχήμα του Γιάννη Οικονομίδη παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο, μαζί με δικές του πρωτότυπες συνθέσεις.
Συμμετέχουν: Γιάννης Οικονομίδης – τρομπέτα, φλικόρνο, κρουστά, ενορχήστρωση • Φίλιππος Κωσταβέλης – πιάνο • Αλέξανδρος Σπανίδης – τύμπανα • Δημήτρης Χριστόνης – μπάσο • Μάκης Στεφανίδης – κιθάρα
19 – 22 Ιουνίου / Idra Kayne Quintet
Η εκρηκτική Idra Kayne επιστρέφει με τη μπάντα της για ένα ασταμάτητο χορευτικό πάρτι γεμάτο ρυθμούς από τα ’90s, hip-hop, RnB και δικές της συνθέσεις.
26 & 27 Ιουνίου / 21 – 23 Ιουλίου / LOS TRE
Ξεκινώντας ως funk μπάντα, οι Los Tre εξελίχθηκαν σε ένα ιδιαίτερο μουσικό τρίο που παντρεύει δυτικοαφρικανικές και ανατολίτικες μουσικές με την ψυχεδέλεια των 70s και τη jazz αυτοσχεδιαστική ελευθερία.
Συμμετέχουν: Άγγελος Αγγελίδης – κιθάρα • Βασίλης Παπασταμόπουλος – μπάσο • Λέανδρος Φράτνικ – τύμπανα • Άγγελος Πολυχρόνου – κρουστά
5 – 8 Ιουλίου / Gadjo Dilo
Αυθεντικό gypsy jazz ύφος με ελληνικές αποχρώσεις. Από το 2009, οι Gadjo Dilo συνδυάζουν την παράδοση του Django Reinhardt με το ελληνικό τραγούδι σε μια μοναδική μουσική γλώσσα.
13 – 16 Ιουλίου / Μανώλης Αφολάνιο (MC Yinka)
Ο MC Yinka παρουσιάζει τραγούδια από τη δισκογραφία του με ρυθμούς που κινούνται μεταξύ hip-hop, reggae και funk.
Συμμετέχουν: Yinka – φωνητικά • Αλέξανδρος Δερμάνης – κιθάρα • Gregory – τύμπανα • Αριάδνη Σταμάτουζα – μπάσο • Αλεξάνδρα Βλάχου – φωνητικά
24 Ιουλίου (Πάρτι λήξης) / Banda Entopica
Με ήχους από την Ήπειρο μέχρι τα Βαλκάνια, η Banda Entopica μετατρέπει την πλατεία σε γιορτή, με χορευτικούς ρυθμούς και πολυφωνική ενέργεια.
Συμμετέχουν: Κωνσταντίνα Κιούλου – τραγούδι • Χρήστος Κυριαζής – κλαρίνο, σαξόφωνο • Αργύρης Καραγκούνης – τρομπέτα • Νίκος Φουτάκης – ακορντεόν • Μπίλης Μαλεγκάνος – κρουστά
Ηχοληψία: Γιάννης Γκουντάνος, Γιάννης Δαμιανός
Φωτισμοί: Phil Hills
Οργάνωση & Εκτέλεση Παραγωγής: ARTος & Θέαμα / Αναστασία Ταμουρίδου
Οι συναυλίες εντάσσονται στην Πράξη “Διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για τα έτη 2024 και 2025”, χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ
28 Μαΐου / 21:00 / Ένα αφροφουτουριστικό ταξίδι
Η ελληνική nu-jazz συναντά την αφρικανική διασπορά
Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου παρουσιάζει μια μουσική συνάντηση που πηγάζει από το συναρπαστικό ρεύμα του αφροφουτουρισμού, συστήνοντάς μας ταυτόχρονα τη δυναμική και το αισθητικό οπλοστάσιο ενός από τα πιο ρηξικέλευθα και οραματικά πολιτιστικά φαινόμενα του 21ου αιώνα. Ως κίνημα που ενσωματώνει στοιχεία από τις μαύρες διασπορικές κουλτούρες του παρελθόντος, ο αφροφουτουρισμός επικεντρώνεται στον πλούτο της Μαύρης εμπειρίας στις μητροπόλεις του Δυτικού πολιτισμού τον 21ο αιώνα, φέρνοντάς τον σε συνομιλία με τα πεδία της τεχνοεπιστήμης, των ψηφιακών εξελίξεων και του πολιτιστικού γίγνεσθαι. Παράλληλα, παράγει νέους τρόπους έκφρασης που λειτουργούν “χειραφετητικά” για την πολλαπλότητα της σύγχρονης Μαύρης κοινότητας – πλανητικά αλλά και ως κριτικό σχόλιο για τη μετααποικιακή κατάσταση και τα αδιέξοδά της.
Στη βραδιά που επιμελείται ο MC Yinka, θα έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε τη σύμπραξη εκλεκτών μουσικών και σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην κόψη αυτού του πολιτιστικού κύματος και momentum. Έχοντας ένα νέο άλμπουμ στις αποσκευές της (“See Your Universe”), η nu-jazz μπάντα των Iota θα απλώσει ένα global πέπλο πάνω από τα βράχια του αθηναϊκού θεάτρου, παρουσιάζοντας ένα κράμα hip-hop, neosoul και drum ’n’ bass που αφήνει χώρο σε ετερόκλητους “καλεσμένους”, σε ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει διασκευές κομματιών από γνωστούς Αφροέλληνες ράπερ και όχι μόνο.
Μαζί με τον Ζερόμ Καλούτα, την Idra Kayne, τη Ladele, τους Urban Lynx (Yinka – MC Dash), τον Άγγελο Αγγέλου και τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο, θα παρουσιάσουν μια παράσταση που καλύπτει μεγάλο μουσικό φάσμα, από ακούσματα μαύρης αστικής μουσικής έως και την ελληνική παράδοση.
29 Μαΐου / 21:00 / Spiritualized
Από το rock ‘n’ roll μύθο που λεγόταν Spacemen 3, ξεπήδησε ένα σχήμα που έμελλε να γίνει και αυτό κλασικό, οι Spiritualized. Φαίνεται πως τα δύο αρχικά γράμματα των λέξεων “space” και “spirit” καθόρισαν πολλά για τον Jason Pierce, τον άνθρωπο που με τη μετωνυμία J. Spaceman καθοδηγεί τα τελευταία τριάντα χρόνια το μουσικό αστρόπλοιο των Spiritualized.
Με αυτό το σκάφος, ο Spaceman ταξιδεύει στα όρια του εξώτερου διαστήματος για να φέρει πίσω στη Γη τους ήχους που συναντάει στο ταξίδι του πέρα από τις αστρικές πύλες. Τι έκπληξη όμως που αυτοί τελικώς είναι ήχοι από έναν γνώριμο τόπο και χρόνο, διυλισμένοι μέσα από ένα εσώτερο διάστημα • τα μπλουζ, το γκόσπελ, η free jazz, το garage, η ψυχεδέλεια, η drone – όλα αυτά συνενώνονται σ’ ένα καυτό και συνάμα δροσερό κύμα, ένα συμφωνικό τείχος ηλεκτρισμού και συχνοτήτων πίσω από το όποιο στέκεται αλώβητη η εύθραυστη φωνή του J. Spaceman, με την αταραξία που επικρατεί στο μάτι του κυκλώνα.
Με τους Spiritualized, από το ντεμπούτο άλμπουμ Lazer Guided Melodies του 1992 μέχρι το Everything Was Beautiful του 2022, έχει δημιουργήσει μια δισκογραφία που μοιάζει με φαρμακευτική αγωγή, προσφέροντάς μας, με κάθε δίσκο, τη δόση που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε τις καρδιές και τις ψυχές μας ανοιχτές και καθαρές σ’ έναν κόσμο που πλειοδοτεί σε κυνισμό και εμπάθεια.
Οι Spiritualized, πέρα από την εξαιρετική τους δισκογραφία, έχουν καθιερωθεί για τις συναρπαστικές ζωντανές εμφανίσεις τους. Οι συναυλίες τους είναι γνωστές για την ατμοσφαιρική ένταση και το βαθύ συναισθηματικό τους φορτίο, προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική, σχεδόν υπερβατική εμπειρία.
Την 29η Μαΐου έρχονται στον λόφο του Λυκαβηττού για να μας παρουσιάσουν τη φασματική μουσική τους κάτω από τα βράχια του λατρεμένου θεάτρου, μετατρέποντάς το για μια νύχτα σ’ ένα θεραπευτήριο ψυχών μέσα από μια πρωτοφανή Λειτουργία του Ήχου.
Κυρίες και Κύριοι, αιωρούμαστε στο Διάστημα.
Παραγωγή: Goodheart Productions
31 Μαΐου / 21:00 / Arca
Opening act: Εβίτα Μάντζι
Curated by: Plural Artist Management
Από τις πιο αντισυμβατικές και αινιγματικές μορφές της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής την τελευταία δεκαετία, η Arca (Αλεχάντρα Γκέρσι), γεννημένη στη Βενεζουέλα και με έδρα τη Βαρκελώνη, εξερευνά τα όρια της περφόρμανς και του ηχητικού σχεδιασμού αναδεικνύοντας θέματα ταυτότητας, σεξουαλικότητας και προσωπικής απελευθέρωσης στην απεραντοσύνη του πεδίου της καλλιτεχνικής έκφρασης.
Η μουσική της Arca χαρακτηρίζεται από έντονες αντιφάσεις – είναι ταυτόχρονα εκρηκτική και εσωστρεφής, ακατέργαστη και συναισθηματική. Παράλληλα, ενσωματώνει συναισθηματικές και ψυχολογικές διαστάσεις, καταλήγοντας σε ακραία και βαθιά ουσιαστικά έργα αυτοβιογραφικής τέχνης. Αξιοποιώντας μια εντυπωσιακή ποικιλία ήχων, ειδών και επιρροών που διατρέχουν το industrial, τη glitch και την ambient, δημιουργεί ένα ασύγκριτο σύμπαν, ανοιχτό διαρκώς σε πειραματισμούς και νεοτερισμούς.
Από την αρχή της καριέρας της, έχει συνεργαστεί ως παραγωγός και συνδημιουργός με καλλιτέχνες σαν την Björk, την Rosalía και την FKA twigs, επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη ευελιξία στην εναλλαγή ρόλων κατά τη δημιουργική διαδικασία. Κάθε νέο έργο που φέρει την υπογραφή της Arca είναι μια πρόκληση και πρωτίστως ένα στοίχημα προσωπικής εξερεύνησης, όπου, δίσκο με τον δίσκο, αποδομεί τα παγιωμένα δυαδικά συστήματα και αφοπλίζει τα άτεγκτα στερεότυπα της καθημερινότητας.
Για την Arca, η υπέρβαση σημαίνει κυρίως την αναγνώριση ότι ο καθένας μας βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς μεταμόρφωσης—και μόνο μέσα από αυτήν τη συνειδητοποίηση μπορεί κανείς να εξασφαλίσει μια αίσθηση γαλήνης εν μέσω αυτής. Σε αυτό το πνεύμα, η ψηφιακή κοινότητα που έχει δημιουργήσει με τον τίτλο Mutants1000000 προσφέρει μια εστία για όσους ενστερνίζονται την οπτική της για τη ρευστότητα και την αυτοπραγμάτωση.
Η δισκογραφία της περιλαμβάνει τα άλμπουμ Xen (2014), Mutant (2015) και Arca (2017), όπως και το υποψήφιο για βραβείο Γκράμι κουιντέτο δίσκων Kick (2020-2021), το οποίο αναδιαμόρφωσε τη latin pop, την κλαμπ μουσική και τον πειραματικό ήχο. Εκτός από την επανέκδοση του εμβληματικού mixtape &&&&& μέσω της εταιρείας PAN, η Arca παρουσίασε πέρσι την παραγωγή The Light Comes in the Name of the Voice στο Bourse de Commerce – Pinault Collection σε συνεργασία με το 4D Sound, η οποία και διαδέχτηκε το ρηξικέλευθο και πολυήμερο σόου της το 2023 στο Park Avenue Armory της Νέας Υόρκης, με τίτλο Mutant? Destrudo.
Η βραδιά θα ανοίξει με ιδανικό τρόπο από την Εβίτα Μάντζι, μουσικό και τραγουδίστρια με έδρα την Αθήνα, η οποία συστήθηκε στο κοινό στις αρχές του 2023 με το δυναμικό ντεμπούτο άλμπουμ Spandrel? Έχοντας ήδη εμφανιστεί σε κορυφαία φεστιβάλ όπως το Unsound στην Κρακοβία, το MUTEK στο Μεξικό και το Mucho Flow στην Πορτογαλία, αλλά και σε κομβικούς χώρους όπως το Southbank Centre στο Λονδίνο, τη Volksbühne στο Βερολίνο και το Phoenix Central Park στο Σίδνεϊ, η Εβίτα Μάντζι συνεχίζει να διευρύνει το πεδίο της καλλιτεχνικής της έκφρασης μέσα από συνεργασίες, όπως αυτή με το στούντιο χωρικής επεξεργασίας ήχου MONOM και τον πολυοργανίστα Ludwig Wandinger.
Στον Λυκαβηττό, θα παρουσιάσουν ένα απόλυτα προσωπικά ζυμωμένο ιδίωμα, όπου ο δαιδαλώδης σχεδιασμός ήχου συναντά την hyper-real electronica – όλα διυλισμένα μέσα από μια ανόθευτη φωνητική ερμηνεία, όπου συνυπάρχουν η έκσταση και η οδύνη.
Το Plural Artist Management είναι μία εταιρεία μετακλήσεων καλλιτεχνών, πλατφόρμα εκδηλώσεων και δημιουργική ομάδα με έδρα την Αθήνα, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και διεθνώς.
1 Ιουνίου / 21:00 / Nalyssa Green & Guests
Πολύ καλές στα πάρτυ: Ένα πληθωρικό μουσικό βαριετέ
Η Nalyssa Green κατασκηνώνει για ένα βράδυ στη σκηνή του Λυκαβηττού και υποδέχεται τις φίλες και τους φίλους της για να τραγουδήσουν μαζί τα δικά της και τα δικά τους τραγούδια, σε μια μουσική σκυταλοδρομία με τη συμμετοχή 13 μουσικών-σχημάτων, stand-up comedy και drag περφόρμερ.
Από τις πρώτες lo-fi, DIY εμφανίσεις της και το μουσικό ντύσιμο θεατρικών παραστάσεων μέχρι την αθόρυβη στροφή στον ελληνικό στίχο μέσα από το ακαταμάχητο “Κοκτέιλ” που έσκασε σαν βόμβα δροσιάς στο εγχώριο μουσικό τοπίο, το “Πάλι καλά” που συνόδευσε ιδανικά τα ήσυχα αθηναϊκά (και όχι μόνο) δειλινά, και το πιο πρόσφατο, εξωστρεφές Όλα τα πάρτυ του κόσμου, η Nalyssa Green έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο ιδιαίτερες μορφές του σύγχρονου ελληνικού πενταγράμμου. Αστική και διαστημική ταυτόχρονα, ποπ και λαϊκή με τον δικό της μοναδικό τρόπο, έχει χτίσει μια δισκογραφία που ανακαλεί τις θρυλικές νεοκυματικές δημιουργούς της δεκαετίας του 1970 – γυναίκες που είχαν τον πλήρη έλεγχο της εκφραστικότητάς τους και της μουσικής τους πρότασης σε όλα τα επίπεδα, από τη σύνθεση και την ενορχήστρωση μέχρι την ερμηνεία και τον τελικό λόγο στη ζωντανή παρουσίαση του έργου τους.
Όπως μας το συστήνει η ίδια η οικοδέσποινα, αυτό το βράδυ στον Λυκαβηττό θα είναι ένα πάρτι με “μια πληθώρα indie/alternative μουσικών (και όχι μόνο) acts που θα μοιραστούν την τέχνη και το μπρίο τους, σε μια παράσταση όπου το ένα θα δίνει τη σκυτάλη στο άλλο μέσα από γνωστές ή και αναπάντεχες συνεργασίες. Ένα βαριετέ φρεσκάδας, ρομαντισμού, δυναμισμού και ιδιοσυγκρασίας, που θα παρουσιάσει μια άλλη πλευρά της σύγχρονης ελληνικής μουσικής”.
Συμμετέχουν (αλφαβητικά): Δεσποινίς Τρίχρωμη, Δήμητρα Νικητέα, Σκιαδαρέσες, Chraja, Dolly Vara, Kristof, Logout, Nalyssa Green, Papithedogtv, Penny, The Boy, Tsolimon, Vassilina
Παρουσιάζουν: Nalyssa Green και Kristof
PLAYGROUND 260 ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ”
11 Ιουλίου / 21:00 / BICEP present CHROMA (AV DJ set)
Ποιος δεν θα ήθελε να ζήσει ξανά μια από τις εντονότερες dance εμπειρίες των τελευταίων ετών στην Αθήνα; Μετά την κοσμογονική τους εμφάνιση στο ΟΑΚΑ στις 30 Απριλίου του 2023, οι Bicep επιστρέφουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για μια ακόμη βραδιά-saga. Σε ένα event που θα περιλαμβάνει ένα πρωτόγνωρο laser LED show με εξοπλισμό που δεν έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως στη χώρα, δύο σκηνές και διευρυμένο lineup με τους Modeselektor και Future666, η 11η Ιουλίου αναμένεται να αποτελέσει το event που θα μονοπωλήσει τις συζητήσεις στις θερινές αποδράσεις.
Το δίδυμο των παιδικών φίλων από το Μπέλφαστ, Matt McBriar και Andy Ferguson, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πλέον ρηξικέλευθα ηλεκτρονικά ντουέτα στον πλανήτη, με μια επιμελητική οξυδέρκεια που το φέρνει σταθερά στην πρώτη γραμμή των cutting-edge τάσεων στους παγκοσμιοποιημένους ωκεανούς του ήχου. Ξεκινώντας το 2008 ως μουσικό blog με τίτλο FeelmyBicep και πέφτοντας γρήγορα – και σχεδόν μοιραία! – στην αγκαλιά της μυθικής εταιρείας NinjaTune, οι Bicep έχουν σαρώσει κάθε μουσικό φεστιβάλ στην Ευρώπη με τα mind-bending οπτικοακουστικά shows τους, έχοντας κατορθώσει κάτι σχεδόν ασύλληπτο: να γίνουν κλασικό όνομα σε μια εποχή που δεν ευνοεί καθόλου τα κλασικά ονόματα, κερδίζοντας τη στάμπα αποδοχής “δύσκολων” πυλώνων του σύγχρονου μουσικού γούστου, όπως το Resident Advisor, το Pitchfork και το Mixmag.
Με μόνιμη έδρα τους πλέον το Λονδίνο, οι Bicep συνεχίζουν να κηρύττουν το ευαγγέλιο της βρετανικής electronica, προσεγγίζοντας τη χορευτική μουσική με την ίδια άσβεστη αγάπη και κάψα που ένιωσαν όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στα 8 τους χρόνια. Ραντεβού στο μέλλον λοιπόν για μία συναυλία που γνωρίζουμε ήδη ότι θα μας προσφέρει μια λαμπρή ανάμνηση.
SUBSET FESTIVAL
Φίλιππος Τσαλαχούρης
4 – 8 Ιουνίου
Subset Festival – Φεστιβάλ Νέας Μουσικής
Επιμέλεια: Σταύρος Γασπαράτος
Σε συμπαραγωγή με το Ωδείο Αθηνών
Το Subset Festival, η πολυπρισματική μουσική πλατφόρμα που εγκαινιάστηκε το 2023 σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το Ωδείο Αθηνών, επανέρχεται ανανεωμένο, εστιάζοντας πάντα στο διάλογο της σύγχρονης μουσικής με τα νέα μέσα.
Αντλώντας τον τίτλο του από έναν μαθηματικό όρο (υποσύνολο), το Subset Festival παρουσιάζει διαφορετικές εκδοχές σύγχρονης μουσικής γραφής από μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών ρευμάτων. Στους φιλόξενους χώρους του Ωδείου Αθηνών από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου, θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μουσικά σχήματα και σολίστες, καταξιωμένους και ανερχόμενους, Έλληνες και ξένους, οπτικές και ηχητικές εγκαταστάσεις και περφόρμανς, αλλά και εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό.
Το Subset Festival παρουσιάζει καταξιωμένους καλλιτέχνες της διεθνούς σύγχρονης μουσικής (Ryoji Ikeda, Mouse on Mars ft. Dodo N. Kishi, Christina Vantzou, Carmen Villain, Lyra Pramuk, Heinali & Andriana Yaroslava Saienko) και ξεχωριστούς Έλληνες συνθέτες και σχήματα (Δημήτρης Καμαρωτός, Φίλιππος Τσαλαχούρης, Θεόδωρος Λώτης, BLIP, Νίκος Αντωνόπουλος, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Ανδρέας Παπαρρούσος, Ειρήνη Αμαργιανάκη, Σάββας Μεταξάς, Γιάννης Αράπης, Δημήτρης Τίγκας) σε μια σειρά συναυλιών που θα παρουσιαστούν στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος, τη Νέα Σκηνή και το Φουαγιέ Τεχνών του Ωδείου Αθηνών. Τέλος, το Subset Festival φιλοξενεί μοναδικές συνεργασίες-συμπράξεις μεταξύ καλλιτεχνών και συνόλων, όπως του New Babylon ensemble με το ARTéfacts ensemble, της Αλεξάνδρας Κατερινοπούλου με τον Sofyann Ben Youssef (AKA AMMAR 808), καθώς και του συνθέτη Μιχάλη Παρασκάκη με την ποιήτρια Eleonore Schönmaier.
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ
4 Ιουνίου / 20:00
ΑΝΑΘΕΣΗ
Δημήτρης Καμαρωτός
Αναλογία του Χρόνου
Βασισμένο στα κείμενα Σχέδιο για Ηλέκτρα και Σχέδιο για Φαίδρα του Γιώργου Βέλτσου
Στην Αναλογία του Χρόνου, ο συνθέτης Δημήτρης Καμαρωτός καταθέτει ένα έργο που εξελίσσεται σε δύο χώρους και μορφές, βασισμένο στα κείμενα του Γιώργου Βέλτσου Σχέδιο για Ηλέκτρα και Σχέδιο για Φαίδρα αντίστοιχα. Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει μια εκδοχή συναυλίας με την περφόρμερ Άννα Παγκάλου, όπου ένα πιάνο συναυλίας και ένα μεγάλο κρουστό ενεργοποιούνται μέσα από ένα ειδικό σύστημα ταλάντωσης που χειρίζεται ο συνθέτης, χωρίς την παρουσία μουσικών, παράγοντας έτσι τα ηχητικά επίπεδα που συνομιλούν με τη φωνητική γραμμή. Στο δεύτερο σκέλος, παρουσιάζεται μια υπόγεια εγκατάσταση συνεχούς λειτουργίας, η οποία συνδυάζει τη φωνή της Αμαλίας Μουτούση με το ιστορικό Monster Analogue Synthesizer EMS SYNTHI 100 του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας.
Από την πρώιμη θητεία του στο πλευρό του Ιάννη Ξενάκη ως υπεύθυνος του συστήματος UPIC μέχρι τη συνεργασία του με μια πλειάδα σύγχρονων σκηνοθετών, ο Δημήτρης Καμαρωτός συνεχίζει τη δημιουργική του πορεία, επενδύοντας μουσική και ηχητικό σχεδιασμό με δραματουργική δύναμη, ενώ η συνθετική του γραφή κινείται με έναν αξιοθαύμαστο τρόπο από την οργανική και φυσική έκφραση έως το ηλεκτροακουστικό ιδίωμα.
ΑΝΑΘΕΣΗ
Φίλιππος Τσαλαχούρης
Lapis Silentium
Το σώμα ως διαρκώς μεταβαλλόμενο έδαφος
Η εικαστικός Ρένα Τσαγγαίου, που υπογράφει τη βιντεοπροβολή (διάρκειας 40′), σημειώνει πως αφετηρία για το συγκεκριμένο έργο στάθηκε “η προσέγγιση του ανθρωπίνου σώματος ως έδαφος που διαρκώς μεταβάλλεται”. “Μια απόπειρα γεωλογικής χαρτογράφησης του σώματος που αλλάζει μέσω του χρόνου, της αντίληψης και της μνήμης”, καταλήγοντας πως “οι άνθρωποι δεν ζουν μόνο τα τοπία αλλά τα κουβαλούν μέσα τους. Δίνουν σχήμα και νόημα σε αυτά”. Ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης, εμπνευσμένος από τα μαγευτικά και βαθύτατα συγκινητικά πλάνα της Τσαγγαίου, συνέθεσε μία σειρά από “ηχητικές εικόνες” για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων που θα συνοδεύσουν παράλληλα και ζωντανά την προβολή. Η εικόνα προσφέρει χώρο στον ήχο και ο ήχος προσφέρει χρόνο στην εικόνα.
ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ
4 Ιουνίου / 22:30
ΑΝΑΘΕΣΗ
Θεόδωρος Λώτης
Ρυπάρω – Σιωπηλά τοπία και ηχητικοί παρίες
Το έργο Ρυπάρω – Σιωπηλά τοπία και ηχητικοί παρίες είναι μία διαδραστική αλγοριθμική μουσική σύνθεση που εξερευνά και αναδεικνύει το συχνά παραμελημένο ηχοτοπίο της ηχητικής ρύπανσης στις αστικές περιοχές. Με διάρκεια 40′ και παρουσίαση μέσω ενός εμβυθιστικού ηχητικού συστήματος ambisonics, το έργο επικεντρώνεται στους συνεχείς μηχανικούς ήχους από γεννήτριες, κλιματιστικά και ψυγεία που κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης. Μέσα από στοχευμένες ηχογραφήσεις σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και τη χρήση εξειδικευμένων αμφιηχιακών μικροφώνων, ο καλλιτέχνης αποτυπώνει αυτούς τους ήχους χαμηλής πληροφορίας και υψηλής πλεονασματικότητας, αποκαλύπτοντας τα κρυμμένα ακουστικά στρώματα που διαμορφώνουν την αντίληψή μας για το αστικό περιβάλλον. Η σύνθεση μεταμορφώνει αυτούς τους βιομηχανικούς βόμβους σε μία δυναμική ακουστική εμπειρία, προσκαλώντας το κοινό να έρθει αντιμέτωπο με το αφανές ηχητικό υπόβαθρο της καθημερινότητας. Η παρουσίαση του έργου μέσα από ένα πλήρως εμβυθιστικό ηχοσύστημα ambisonics επιτρέπει στους ακροατές να αλληλεπιδράσουν σωματικά και συναισθηματικά με τις εξελισσόμενες υφές του αστικού θορύβου, προκαλώντας τη συνειδητή ακουστική τους αντίληψη και αποκαλύπτοντας τη σχέση τους με το σύγχρονο ηχοτοπίο. Το έργο υποστηρίζεται από την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό του Εργαστηρίου Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών (ΕΡΗΜΕΕ) του Ιονίου Πανεπιστημίου, εξασφαλίζοντας μια βαθιά και υψηλής πιστότητας ακουστική εμπειρία.
Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών – ΕΡΗΜΕΕ, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΕΧΝΩΝ
6 Ιουνίου / 22:30
MouseonMars
AAI AV
ft. DodoNKishi
Οι Mouse on Mars, το βερολινέζικο ντουέτο του Γιαν Ζ. Βέρνερ και του Άντι Τόμα, προσεγγίζουν την ηλεκτρονική μουσική με ανεξάντλητη περιέργεια και απαράμιλλη επινοητικότητα. Κινούμενοι απολύτως στη δική τους τροχιά εντός του νεφελώδους ηχητικού οικοσυστήματος της χορευτικής μουσικής, οι περίτεχνες παραγωγές του ντουέτου είναι εφευρετικές, ρηξικέλευθες και φέρουν πάντοτε τη σφραγίδα ενός ευδαιμονικού πειραματισμού.
Τοποθετούμενοι έξω από τα μουσικά ρεύματα, ο εναγκαλισμός των Mouse on Mars με τις καινοτόμες τεχνολογίες έχει εξασφαλίσει ότι κάθε κυκλοφορία του ντουέτου ακούγεται αδιαπραγμάτευτα σύγχρονη, γεγονός που γίνεται ακόμα πιο αξιοσημείωτο εάν αναλογιστεί κανείς τα 25 χρόνια μουσικής παραγωγής που έχουν διανύσει.
Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία και παρουσίασή τους με τίτλο AAI (“Αναρχική Τεχνητή Νοημοσύνη”) φέρνει ένα κβαντικό βήμα παραπέρα την παθιασμένη ενασχόληση των Τόμα και Βέρνερ με την τεχνολογία και τη δημιουργική εξερεύνηση. Συνεργαζόμενοι με τον συγγραφέα και ακαδημαϊκό Louis Chude-Sokei, μία συλλογικότητα προγραμματιστών και τον επί μακρόν συνεργάτη και περκασιονίστα των Mouse on Mars, DodoNKishi, το ντουέτο εξερευνά την τεχνητή νοημοσύνη τόσο ως αφηγηματικό πλαίσιο όσο και ως εργαλείο σύνθεσης, καταθέτοντας το πιο ανερυθρίαστα sci-fi έργο τους μέχρι και σήμερα.
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ
7 Ιουνίου / 20:00
ΑΝΑΘΕΣΗ
Μιχάλης Παρασκάκης / Eleonore Schönmaier
Field Guide [to the lost flower]
Το Field Guide [to the lost flower] είναι ένα πολυμεσικό, μουσικοθεατρικό έργο από το συνθέτη Μιχάλη Παρασκάκη και την ποιήτρια Ελεονόρε Σενμάιερ. Εμπνευσμένο από την ποιητική συλλογή της Σενμάιερ με τίτλο Field Guide to the Lost Flower of Crete, το έργο συνυφαίνει μουσική, κείμενο, βίντεο, θέατρο και ηλεκτρονικά στοιχεία σε μία συνεκτική και εμβυθιστική περφόρμανς. Οι τρεις κεντρικοί χαρακτήρες είναι δύο ερμηνευτές και ένα πιάνο με ουρά, με το τελευταίο να λειτουργεί ως πολυόργανο και φυσικό πάλκο που πάνω του εκτυλίσσεται ολόκληρη η δράση.
Στον πυρήνα του, το έργο εξερευνά αφαιρετικές πλευρές της απώλειας και του χρόνου, αποπνέοντας μία γλαφυρή αίσθηση απουσίας εν μέσω μιας κοινότοπης καθημερινότητας που κυλάει απτόητη. Η αντίθεση αυτή δημιουργεί μια σουρεαλιστική, ονειρώδη και ενίοτε κωμική πραγματικότητα, όπου οι ερμηνευτές βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα “συνεχές παρόν”. Το πιάνο αποδομείται και αξιοποιείται με ευφάνταστους τρόπους: τα κλειδιά, οι χορδές, τα πεντάλ, το μεταλλικό και ξύλινο σώμα του παράγουν πολυεπίπεδους ήχους και αρμονικές μέσα από ασυνήθιστες παρεμβάσεις.
Η σκηνοθετική προσέγγιση του Παρασκάκη αναμειγνύει κείμενα θραυσματικά, ψιθυριστά, τραγουδισμένα ή βουβά με δυναμικές βίντεο προβολές και διακριτικό φωτισμό, ενώ οι ερμηνευτές γίνονται όργανα ήχου και χαρακτήρες, καθώς αναλώνονται σε συμβολικές χειρονομίες –όπως το μανιώδες άτμισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων– ως έκφραση ενός μάταιου στοχασμού.
Το κείμενο-βίντεο, ένας φόρος τιμής στη σειρά έργων textpieces του συνθέτη Γιάννη Κυριακίδη, αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως φορέας νοήματος αλλά και ως ήχος –μιλητός, διασκορπισμένος, ασθμαίνων ή σιωπηλός– προσφέροντας έτσι υφές και συναισθηματικό βάθος στο αποτέλεσμα. Παράλληλα, εικόνες λουλουδιών και φρούτων (βγαλμένες μέσα από τα ποιήματα της Σενμάιερ), όπως και έρημων τουριστικών θερέτρων που έχουν κινηματογραφηθεί τις ηλιόλουστες Αλκυονίδες μέρες του Ιανουαρίου, συνυφαίνονται με το κείμενο, ανακαλώντας την αίσθηση μιας θραυσματικής μνήμης και ενός μετεωριζόμενου χρόνου.
ΑΝΑΘΕΣΗ
New Babylon ensemble / ARTéfacts ensemble
Χρόνος και χρήμα / Time and Money
Μαέστρος: Cecilia Castagneto
Το Χρόνος και χρήμα είναι μία συναυλία με πολυμέσα (live electronics και βίντεο), προϊόν της συνεργασίας μεταξύ των μουσικών συνόλων NewBabylon (με έδρα τη Βρέμη) και ARTéfactsensemble (με έδρα την Αθήνα).
Αφενός, στοχεύει στην ανταλλαγή εμπειριών και προσεγγίσεων της μουσικής ερμηνείας, φέρνοντας κοντά δύο μουσικά σχήματα από διαφορετικές χώρες, αφετέρου επιχειρεί να συνδιαλλαγεί με το ελληνικό κοινό –μέσω της μουσικής– πάνω στην κοινωνική διάσταση του χρόνου, του χρήματος και του οικονομικού μας συστήματος, καθώς και στις διαφορετικές συμπεριφορές του ανθρώπου σε σχέση με αυτά.
Το έργο του Πιέρ Ζοντλόφσκι, Time and Money, για σόλο κρουστά, ηλεκτρονικά και βίντεο, αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του προγράμματος. Συνιστά κατά κύριο λόγο μία αντίδραση στον παραλογισμό του οικονομικού συστήματος, η οποία διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να πλαισιώσει κατάλληλα τη μουσική σύνθεση. Ξεκινά με μια ακολουθία παιγμένη πάνω σε έναν ξύλινο κύβο, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβολο ενός στοιχειώδους αντικειμένου που έρχεται σε αντιπαράθεση με την τεχνολογία (motion capture, βίντεο σε πραγματικό χρόνο).
Η μουσική σύνθεση αναπτύσσεται περαιτέρω μέσα από λούπες και κύκλους ρυθμικών μοτίβων, ενώ η χρήση προηχογραφημένου υλικού, κυρίως μέσα από ομιλίες ραδιοφωνικών εκπομπών και κινηματογραφικών ταινιών, προτείνει ένα δεύτερο επίπεδο αντίληψης για τον ακροατή, ενεργοποιώντας παράλληλα ορισμένες συλλογικές αναμνήσεις.
Η συναυλία πλαισιώνεται από τρία επιπλέον έργα-αναθέσεις των συνθετών Δημήτρη Παπαγεωργίου, Ανδρέα Παπαρρούσου και Ειρήνης Αμαργιανάκη.
ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΕΧΝΩΝ
7 Ιουνίου / 22:30 / Ryoji Ikeda
Ο εξέχων Ιάπωνας ηλεκτρονικός συνθέτης και εικαστικός Ριότζι Ικέντα επικεντρώνεται στα στοιχειώδη συστατικά του ήχου και προσεγγίζει τα visuals ως ένα ιδιότυπο φως, αξιοποιώντας εξίσου τη μαθηματική ακρίβεια και τη δύναμη της αισθητικής. Ο Ικέντα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους λίγους διεθνείς καλλιτέχνες που χαίρουν αποδοχής τόσο για το μουσικό όσο και το εικαστικό τους έργο. Με περίσσια σχολαστικότητα, μετουσιώνει ήχο, visuals, υλικά, φυσικά φαινόμενα και μαθηματικές έννοιες σε εμβυθιστικές επιτελέσεις και εγκαταστάσεις.
Τα άλμπουμ του +/- (1996), 0°C (1998), matrix (2000), dataplex (2005), testpattern (2008) και supercodex (2013) εγκαινίασαν ένα νέο μινιμαλιστικό κόσμο ηλεκτρονικής μουσικής μέσα από τις ρηξικέλευθες τεχνικές και αισθητικές του προτάσεις. Ο Ικέντα εργάζεται πάνω σε μακροπρόθεσμα έργα που περιλαμβάνουν οπτικοακουστικές επιτελέσεις, εγκαταστάσεις και συνθέσεις ακουστικής μουσικής. Τα βιβλία και τα CD του κυκλοφορούν από την Codex | Edition, τη διαδικτυακή εταιρεία που εγκαινίασε το 2018. Τον Δεκέμβριο του 2022, η Codex | Edition και η εταιρεία Noton (Γερμανία) κυκλοφόρησαν το ultratronics, τον πρώτο του δίσκο έπειτα από δέκα ολόκληρα χρόνια.
Το 2023, o Ικέντα παρουσίασε το νέο οπτικοακουστικό του live set με τίτλο “ultratronics” στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα στο χώρο συναυλιών WWW X Shibuya, τον καλλιτεχνικό οργανισμό MUTEK.JP και το μουσικό φεστιβάλ FujiRock, ενώ κατόπιν φιλοξενήθηκε επί ευρωπαϊκού εδάφους στα μουσικά φεστιβάλ Sónar της Βαρκελώνης και το PitchforkMusicFestival στο Barbican του Λονδίνου.
Η συναυλία περιλαμβάνει στοιχεία στροβοσκοπικού φωτισμού στην προβολή των βίντεο, καθώς και υψηλά επίπεδα έντασης ήχου.
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ
8 Ιουνίου/ 20.00
ΑΝΑΘΕΣΗ
Νίκος Αντωνόπουλος
Μπλε κλωστή
Ελεύθερος αυτοσχεδιασμός, ambientdrones, τραγούδια από την παράδοση των νησιών, autotune, σιωπές, fuzz, lo-fibeats και διαφόρων ειδών ηχητικές ηλεκτρονικές συσκευές είναι κάποια από τα στοιχεία που συγκροτούν τη Μπλε Κλωστή, την καινούρια παράσταση του Νίκου Αντωνόπουλου. Ο πυρήνας του εγχειρήματος έγκειται στην ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα σε ένα αναλογικό κόσμο που αποσύρεται και μια ψηφιακή πραγματικότητα που αναδύεται. Η Μπλε Κλωστή ίσως να είναι η λεπτή αλλά ανθεκτική σύνδεση που γεφυρώνει αυτούς τους δύο κόσμους, φωτίζοντας ένα νέο, υβριδικό χώρο, ανοιχτό στο παιχνίδι και τον πειραματισμό. Το έργο συνιστά ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο δημιουργικό τοπίο, το οποίο αποτελεί και το πεδίο καλλιτεχνικής έρευνας του Νίκου Αντωνόπουλου τα τελευταία δύο χρόνια. Κάθε παρουσίαση είναι μοναδική, ανάλογα με τα μουσικά μονοπάτια που εξερευνά κάθε φορά. Η κιθάρα, ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός, καθώς και οι ευφάνταστοι και σύγχρονοι τρόποι με τους οποίους ο συνθέτης ενεργοποιεί εκ νέου την παράδοση, αποτελούν και τα βασικά στοιχεία της έρευνάς του. Μετά από ένα χειμώνα παραστάσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η “Κλωστή” επιστρέφει στην Αθήνα για μία συναυλία-περφόρμανς ειδικά σχεδιασμένη για το SubsetFestival, με ένα νέο μωσαϊκό αφηγήσεων, πρωτότυπων συνθέσεων και συλλογής κομματιών από τις πάντα σύγχρονες μουσικές του κόσμου.
ΑΝΑΘΕΣΗ
Heinali&Andriana-YaroslavaSaienko
Χίλντεγκαρντ(Гільдеґарда)
Ηχογραφώντας με το παρωνύμιο Χεϊνάλι, ο Ουκρανός συνθέτης και καλλιτέχνης ήχου Όλε Σπουντέικο χρησιμοποιεί το modular συνθεσάιζερ για να φανταστεί εκ νέου πρότερες μουσικές και ήχους, συμφιλιώνοντας το παρελθόν με το παρόν και τη σύγχρονη τεχνολογία με το ιερό στοιχείο. Για αυτή τη ξεχωριστή περφόρμανς, θα συνεργαστεί με την Ουκρανή συνθέτρια, φλαουτίστρια και τραγουδίστρια ΑντριάναΓιαροσλάβαΣαϊένκο, για να μεταφέρουν στο σήμερα τη μουσική της μύστριας και φιλοσόφου του 12ου αιώνα, ηγουμένης Χίλντεγκαρντ του Μπίνγκεν.
Σμίγοντας παραδοσιακά ουκρανικά τραγούδια με μοναδικές τεχνικές σύνθεσης για το modular συνθεσάιζερ, το Χίλντεγκαρντ αναδεικνύει την ιδιότυπη σωματικότητα της γραφής της Χίλντεγκαρντ, χρησιμοποιώντας την ως καθρέφτη γεγονότων του τώρα και ως βάση για περαιτέρω στοχασμό πάνω στην εμπειρία του πολέμου.
Γεννημένη στη Λβιβ και με σπουδές στο φλάουτο, η Σαϊένκο έχει επικεντρωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στην καλλιέργεια της φωνής της ως όργανο. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με την ηθοποιό UlianaHorbachevska σε έργα όπως τoUkraine – TerraIncognita, με το σεπτέτο Horbachevska και το σύνολο KoloRayu, δημιουργώντας μουσική ως σόλο καλλιτέχνιδα και σε σύμπραξη με τον πιανίστα αδερφό της Danylo. Η Σαϊένκο υπερβαίνει τα μουσικά είδη, αναμοχλεύοντας το ουκρανικό τραγούδι με τη τζαζ, την ηλεκτρονική μουσική με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, μεταχειριζόμενη την παράδοση ως ένα ζωντανό και παλλόμενο υλικό.
Ο Σπουντέικο έχει συνθέσει μουσική για ταινίες, εγκαταστάσεις και επιτελέσεις, ενώ το 2020 το προσωπικό του άλμπουμ, Madrigals, έλαβε υποψηφιότητα για το Εθνικό Βραβείο Shevchenko.
Το Χίλντεγκαρντ αποτελεί ανάθεση του φεστιβάλ Unsound, του CTM Festival, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου/SubsetFestival και του οργανισμού GMEA.
ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ
8 Ιουνίου / 22.30
Σάββας Μεταξάς – Γιάννης Αράπης – Δημήτρης Τίγκας
Circular
Μουσική για δύο ηλεκτρικές κιθάρες, κοντραμπάσο και modular συνθεσάιζερ
Τρεις μουσικοί, προερχόμενοι από διαφορετικούς χώρους, συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μία πρωτότυπη μουσική σύνθεση αποκλειστικά για το φετινό SubsetFestival με τίτλο Circular.
Η περφόρμανς αυτή παρουσιάζει ένα μοναδικό τρίο που αποτελείται από δύο ηλεκτρικές κιθάρες, κοντραμπάσο και modular συνθεσάιζερ, συγχωνεύοντας ετερόκλητα μουσικά είδη και παραδόσεις. H ζωντανή σύμπραξη επί σκηνής των Σάββα Μεταξά (ηλ. κιθάρα, modular συνθεσάιζερ), Γιάννη Αράπη (ηλ. κιθάρα) και Δημήτρη Τίγκα (κοντραμπάσο) θα αντλήσει στοιχεία, επιρροές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις από διαφορετικές –φαινομενικά ξένες αλλά ταυτόχρονα συγγενείς μεταξύ τους– μορφές μουσικής έκφρασης. Η πρωτότυπη σύνθεση, που φέρει την υπογραφή του συνόλου, θα αναδείξει το πλούσιο μουσικό υπόβαθρο και τις επιρροές των μουσικών του, οι οποίες κυμαίνονται από την τζαζ, την πειραματική ambient και τη σύγχρονη κλασική μουσική.
Η σύνθεση θα εξερευνήσει το διάλογο μεταξύ της ακρίβειας της σύγχρονης κλασικής μουσικής, της αυτοσχεδιαστικής ελευθερίας της τζαζ, των ηχοτοπίων της πειραματικής ambient και της musiqueconcrète. Μέσω της χρήσης ηλεκτρικών κιθαρών, κοντραμπάσου και modular συνθεσάιζερ, το τρίο θα θολώσει τα όρια των ακουστικών και ηλεκτρονικών ήχων, δημιουργώντας ένα δυναμικό ηχητικό μωσαϊκό που κυλάει απρόσκοπτα μεταξύ δομημένων μορφών και μοντέρνας σύνθεσης. Απευθύνεται στους λάτρεις της μουσικής, με ειδικότερο ενδιαφέρον στη σύγχρονη fusion, την πειραματική μουσική, την τζαζ και τις κλασικές παραδόσεις και φόρμες.
ΚΠΙΣΝ / ΘΟΛΟΣ
ΗΧΗΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
6 – 12 Ιουνίου
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Monom / 4DSound
Επιμέλεια Σταύρος Γασπαράτος
Στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η MONOM –σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το ΚΠΙΣΝ– θα στήσει μια μοναδική πολυκάναλη ηχητική εγκατάσταση αξιοποιώντας την καινοτόμο τεχνολογία 4DSOUND. Χάρη σ’ αυτό το προηγμένο σύστημα, ο χώρος μετατρέπεται σε ένα ολογραφικό ακουστικό περιβάλλον, όπου ο ήχος αγκαλιάζει το κοινό από κάθε κατεύθυνση, αναδεικνύοντας τη δύναμη του πολυδιάστατου ήχου να δημιουργεί κοινότητες ακροατών και να μεταμορφώνει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη ζωντανή μουσική.
Με εγκαταστάσεις που προσκαλούν τους επισκέπτες να εμβυθιστούν σε συναρπαστικούς ηχητικούς κόσμους και μια σειρά ζωντανών μουσικών παραστάσεων που αξιοποιούν τις δυνατότητες του 3D ήχου, το κοινό θα βιώσει μια αληθινά πολυδιάστατη εμπειρία.
Κορύφωση αυτής της δράσης αποτελεί η νέα ανάθεση έργου στον WilliamRussel (ηχητικός σχεδιασμός) και στη Σοφιάννα Θεοφάνους (κείμενο/ δραματουργία), που απευθύνεται σε παιδιά και μεγάλους.
Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) • Δωρητής της συμμετοχής τουΚΠΙΣΝΊδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Here’s a proofread version of the text with corrections made for grammar, punctuation, spacing, and consistency:
ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
1, 3, 5, 6, 8 Ιουνίου / Τουραντότ του Τζάκομο Πουτσίνι
Εθνική Λυρική Σκηνή – Pier Giorgio Morandi – Andrei Șerban
Εμπνευσμένη από τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών και σε λιμπρέτο των Τζουζέπε Αντάμι και Ρενάτο Σιμόνι, η Τουραντότ, το τελευταίο έργο του Τζάκομο Πουτσίνι, πρωτοπαρουσιάστηκε υπό τη μουσική διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι στη Σκάλα του Μιλάνου το 1926, πριν δηλαδή σχεδόν εκατό χρόνια. Καθώς με τον θάνατο του συνθέτη η όπερα είχε μείνει ημιτελής, την Γ΄ πράξη συμπλήρωσε ο φίλος του και συνθέτης Φράνκο Αλφάνο, ενώ μια δεύτερη εκδοχή στο φινάλε πρότεινε το 2001 ο Λουτσάνο Μπέριο.
Η μουσική του Πουτσίνι είναι γεμάτη λυρισμό, εξωτικά ηχοχρώματα και δραματική ένταση. Συνδυάζοντας κωμικά στοιχεία, το ανάλαφρο στοιχείο της κομέντια ντελ άρτε, εξαιρετικά εντυπωσιακές εικόνες, αλλά και τη μεγαλοπρέπεια της φανταστικής αυτοκρατορικής Κίνας, η Τουραντότ εξερευνά θέματα όπως η αγάπη, η θυσία, η εκδίκηση, η μεταμέλεια και η δύναμη της συγχώρεσης, ενώ παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του 20ού αιώνα.
Η υπόθεση διαδραματίζεται στην αυτοκρατορική Κίνα. Η πριγκίπισσα Τουραντότ θέτει τρία αινίγματα στους υποψήφιους μνηστήρες της, ενώ όποιος αποτυγχάνει να τα λύσει, το πληρώνει με τη ζωή του. Ο πρίγκιπας Καλάφ, γοητευμένος από την ομορφιά της Τουραντότ, αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του, λύνει τα αινίγματα, η πριγκίπισσα όμως αρνείται να τον παντρευτεί. Τότε ο πρίγκιπας δέχεται να απαλλάξει την Τουραντότ από τη δέσμευσή της θέτοντας ο ίδιος ένα αίνιγμα: να μαντέψει το όνομά του πριν την αυγή.
Το αριστούργημα του Τζάκομο Πουτσίνι επανέρχεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού μετά από δεκαεπτά χρόνια σε μια μεγαλειώδη παραγωγή. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αντρέι Σερμπάν, ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες θεάτρου και όπερας παγκοσμίως, ενώ τα σκηνικά και τα δεκάδες, άκρως εντυπωσιακά κοστούμια έχει σχεδιάσει στην πρώτη της συνεργασία με την ΕΛΣ η σπουδαία διεθνής Ελληνίδα σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι. Διευθύνει ο Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι, ενώ τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν διεθνώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες.
Μουσική διεύθυνση: Pier Giorgio Morandi • Σκηνοθεσία: Andrei Șerban • Δραματουργία: Daniela Violeta Dima • Σκηνικά – Κοστούμια: Χλόη Ομπολένσκι • Χορογραφία – Κινησιολογία: Kate Flatt, Γεωργία Τέγου • Φωτισμοί: Jean Kalman, Simon Trottet • Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος • Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου • Ερμηνεύουν: Lise Lindstrom / Catherine Foster, Arsen Soghomonyan / Riccardo Massi, Τσέλια Κοστέα / Μαρία Κοσοβίτσα, Τάσος Αποστόλου κ.ά. • Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής
21 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής / Μουσικές του κόσμου
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ – Μιχάλης Οικονόμου
Στις 21 Ιουνίου, όπως κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με την καθιερωμένη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης αρχιμουσικού και μουσικού διευθυντή της, Μιχάλη Οικονόμου, η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα μας ταξιδέψει σε δέκα διαφορετικούς ονειρικούς κόσμους. Κατά τη διάρκεια του μουσικού αυτού ταξιδιού, θα ακουστούν μερικά από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας, όπως το Μπολερό του Ραβέλ, το συμφωνικό ποίημα Ο Μολδάβας του Σμέτανα, το θριαμβευτικό Εμβατήριο πομπής και μεγαλοπρέπειας του Έλγκαρ και πολλά άλλα.
- Μιχαήλ Γκλίνκα (1804–1857)
- Εισαγωγή για ορχήστρα από την όπερα Ρουσλάνος και Λουντμίλα
- Αράμ Χατσατουριάν (1903–1978)
- Αντάτζιο από τον Σπάρτακο
- Μπέντριχ Σμέτανα (1824–1884)
- Ο Μολδάβας
- Πιέτρο Μασκάνι (1863–1945)
- Ιντερμέτζο από την όπερα Καβαλερία Ρουστικάνα
- Έντουαρντ Έλγκαρ (1857–1934)
- Εμβατήριο πομπής και μεγαλοπρέπειας αρ. 1 σε ρε μείζονα, έργο 39, αρ. 1
- Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813–1883)
- Εισαγωγή από την όπερα Ριέντσι
- Τζον Άνταμς (γ. 1947)
- Short Ride in a Fast Machine
- Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903–1984)
- Δωδεκανησιακή σουίτα αρ. 1
- Αρτούρο Μάρκες (γ. 1950)
- Danzon αρ. 2
- Μωρίς Ραβέλ (1875–1937)
- Μπολερό
- Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ / Διδασκαλία: Μιχάλης Παπαπέτρου
22 Ιουνίου / Raining Pleasure
Το πιο επιτυχημένο ελληνικό αγγλόφωνο συγκρότημα των τελευταίων δεκαετιών, οι Raining Pleasure, έχουν διαγράψει ξεχωριστή πορεία στην εγχώρια μουσική σκηνή. Μετά από μια περίοδο αποχής από την ενεργό δράση, ο frontman Vassilikos, ο X-Jeremy στις κιθάρες και ο Jay στα τύμπανα ανακοίνωσαν το 2024 την επανασύνδεσή τους και επιστρέφουν για να μας θυμίσουν τα τραγούδια που τους καθιέρωσαν ως ένα από τα κορυφαία μουσικά σύνολα της ελληνικής ποπ και εναλλακτικής ροκ.
Η μπάντα από την Πάτρα προκάλεσε αμέσως αίσθηση με τον πρώτο δίσκο της (Memory Comes Back, 1996). Ακολούθησαν ακόμη 5 άλμπουμ, που έχουν πουλήσει δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα και απέσπασαν εγκωμιαστικές κριτικές στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Κομμάτια όπως το Capricorn, το Fake και το LoveMe,LoveMe, LoveMeέχουν αφήσει ανεξίτηλο το μουσικό στίγμα του γκρουπ και ακούγονται μέχρι σήμερα, ενώ αξέχαστη στιγμή στη διαδρομή τους που ήταν το Reflections (2004), η αισθαντική διασκευή του θρυλικού δίσκου του Μάνου Χατζιδάκι που εδραίωσε τη σχέση τους με το ελληνικό κοινό.
23 Ιουνίου / Stranglers
Με μια μυθική καριέρα περίπου 50 ετών, με τον δικό τους ξεχωριστό ήχο, άμεσα αναγνωρίσιμο και διαφορετικό από κάθε άλλης σύγχρονής τους μπάντας, οι Stranglers έχουν δημιουργήσει το δικό τους μουσικό σύμπαν. Από τα κορυφαία συγκροτήματα που ανέδειξε η βρετανική rock ’n’ roll σκηνή, ξεκίνησαν τη διαδρομή τους το 1974 και αποτελούν μια από τις μακροβιότερες μπάντες στη σύγχρονη μουσική. Με τραγούδια-σταθμούς και άλμπουμ με εκατομμύρια πωλήσεις, έχουν επάξια κερδίσει τη θέση τους στο πάνθεον της παγκόσμιας punk-rock σκηνής. Οι διαχρονικές επιτυχίες των Stranglers τούς έχουν χαρίσει χρυσούς και πλατινένιους δίσκους αλλά και συχνή παρουσία στα charts της Βρετανίας, με αποκορύφωμα το “Golden Brown”, που κυκλοφόρησε το 1982 και αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του συγκροτήματος και ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια στην ιστορία της ροκ μουσικής. Οι ζωντανές τους εμφανίσεις – πάντα εκρηκτικές, από τις πρώτες ημέρες του συγκροτήματος, ως support στους Ramones και την Patti Smith μέχρι και τις πρόσφατες sold-out περιοδείες τους – ξεσηκώνουν το κοινό που φανατικά τους ακολουθεί.
Παραγωγή: Supernova Productions
26 Ιουνίου / Michael Kiwanuka
Από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής, ο Michael Kiwanuka, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Το παιδί-θαύμα της σόουλ επιστρέφει στην Ελλάδα για να παρουσιάσει τις σημαντικότερες στιγμές από την πλούσια και γεμάτη επιτυχίες διαδρομή του.
Έχοντας ξεχωρίσει από νεαρή ηλικία για τη ζεστή χροιά της φωνής του και τις νοσταλγικές μελωδίες του, ο Michael Kiwanuka έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους καλλιτέχνες στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του και σημαντικές συνεργασίες. Έκανε το δισκογραφικό του ντεμπούτο το 2012 με το Home Again και γρήγορα κέρδισε το ενδιαφέρον της διεθνούς μουσικής βιομηχανίας, ενώ με το δεύτερο άλμπουμ του, το Love & Hate, καθιερώθηκε καλλιτεχνικά και εμπορικά.
Ο Βρετανός καλλιτέχνης συνδυάζει με μαεστρία σύγχρονες και πιο κλασικές μελωδίες, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό μουσικό αποτέλεσμα που κινείται ανάμεσα στη σόουλ, τη φολκ και το ροκ εν ρολ. Νικητής του Mercury Prize και υποψήφιος για πολλά ακόμη βραβεία στην καριέρα του μέχρι σήμερα, ο Michael Kiwanuka έχει δει τραγούδια του να φιγουράρουν στις υψηλές θέσεις των charts και να γίνονται δεκτά με ενθουσιασμό από το ευρύ κοινό. Με κομμάτια όπως το πολυαγαπημένο “Love & Hate”, το “Black Man in a White World” αλλά και το επικό “Cold Little Heart”, που χρησιμοποιήθηκε στους τίτλους αρχής της επιτυχημένης σειράς Big Little Lies με πρωταγωνίστρια τη Νικόλ Κίντμαν, ο Michael Kiwanuka αναμένεται να χαρίσει στο κοινό του Φεστιβάλ μια μαγική βραδιά στο ρωμαϊκό ωδείο.
Παραγωγή: Music Box Productions
28 Ιουνίου / Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Λουκάς Καρυτινός – Emanuel Ax
Έργα Μπετόβεν και Μέντελσον
Η λάμψη της εκτελεστικής δεξιοτεχνίας προκαλεί πάντα τον θαυμασμό και τον εντυπωσιασμό, αλλά η βαθιά πνευματικότητα και η εκφραστικότητα μιας ερμηνείας είναι τα στοιχεία εκείνα που κατορθώνουν να γεννούν σκέψεις και συναισθήματα που μας μεταμορφώνουν. Οι σολίστ που διαθέτουν και τις δύο αυτές αρετές, και μάλιστα στον υπερθετικό βαθμό, ήταν ανέκαθεν λίγοι – και ο Αμερικανός πιανίστας Emanuel Ax ανήκει αναμφισβήτητα σ’ αυτούς!
Φέτος θα έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να θαυμάσουμε τον εξαίσιο ερμηνευτή για δεύτερη φορά στο Ηρώδειο, μετά την περσινή συναυλία του με τον Λεωνίδα Καβάκο και τον Γιο-Γιο Μα που μάγεψε το κοινό. Αυτή τη φορά ο Ax συμπράττει με το κορυφαίο συμφωνικό σύνολο της χώρας μας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο επιβλητικό και δραματικό Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν, που διατηρεί αταλάντευτα τη θέση ενός από τα πιο αγαπημένα κοντσέρτα του ρεπερτορίου. Υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού της διευθυντή και καταξιωμένου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού, η ΚΟΑ παρουσιάζει επίσης την αριστουργηματική σκηνική μουσική του Φέλιξ Μέντελσον για το Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Η ικανότητα της μουσικής του Γερμανού συνθέτη να αποτυπώνει ανάγλυφα τον ονειρικό, παραμυθένιο και γεμάτο απρόοπτα κόσμο της σαιξπηρικής κωμωδίας θεωρείται – και είναι – αξεπέραστη. Νεράιδες και ξωτικά, έρωτες, πάθη και μαγεία, συμπυκνώνονται μοναδικά μέσα σε γλαφυρές μουσικές φράσεις, αιθέρια ηχοχρώματα, νευρώδεις ρυθμούς και λυρικές μελωδίες, δημιουργώντας ένα ηχητικό σύμπαν απολύτως αντάξιο της αστείρευτης δραματουργικής φαντασίας του Σαίξπηρ!
- Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770–1827)
- Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3 σε ντο ελάσσονα, έργο 37 “Αυτοκρατορικό”
- Σολίστ: Emmanuel Ax
- Φέλιξ Μέντελσον (1809–1847)
- Εισαγωγή (έργο 21) και σκηνική μουσική (έργο 61) για το Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας
- Μυρσίνη Μαργαρίτη, υψίφωνος
- Άρτεμις Μπόγρη, μεσόφωνος
- Αρχιμουσικός: Λουκάς Καρυτινός
- Συμμετέχει το γυναικείο φωνητικό σύνολο Equábili Vocal Ensemble (Διδασκαλία – διεύθυνση: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος)
13 Ιουλίου / Μίκης Θεοδωράκης – Οδυσσέας Ελύτης: Το Άξιον Εστί
Το 2025 έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού “Έτος Μίκη Θεοδωράκη”, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη. Συμμετέχοντας στον τιμητικό εορτασμό, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου παρουσιάζει το μεγαλειώδες Άξιον Εστί, την ποιητική σύνθεση του Οδυσσέα Ελύτη που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Διπλά εμβληματικό έργο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, το Άξιον Εστί είναι ένα λαϊκό ορατόριο για λαϊκό τραγουδιστή, ψάλτη, αναγνώστη, μεικτή χορωδία, λαϊκά όργανα και συμφωνική ορχήστρα. Έξι δεκαετίες μετά την πρώτη του ζωντανή παρουσίαση (19 Οκτωβρίου 1964, Θέατρο Rex – Μαρίκα Κοτοπούλη), θα απολαύσουμε μια λαμπρή συναυλία με κορυφαίους συντελεστές, αντάξια της ακτινοβολίας του εθνικού μας συνθέτη. Ο Γιώργος Νταλάρας είναι ο λαϊκός τραγουδιστής και ο Δημήτρης Πλατανιάς ερμηνεύει τα μέρη του ψάλτη, ενώ τα αναγνώσματα των “Παθών” απαγγέλλει ο Δημήτρης Καταλειφός. Μαζί τους, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η Χορωδία της ΕΡΤ και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη.
Η συναυλία ανοίγει με το μεγαλεπήβολο Συμφωνικό Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Μανώλη Καλομοίρη, πρωτεργάτη της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής, με σολίστ τον χαρισματικό Τίτο Γουβέλη. Δεν είναι πολλοί οι πιανίστες που μπορούν να αναμετρηθούν με ένα τέτοιο έργο, ο Γουβέλης όμως είναι σίγουρα ένας από αυτούς.
Δύο έργα εμβληματικά, που τα χωρίζει η τραγωδία της Κατοχής και του Εμφυλίου, αλλά τα ενώνει η κοινή και στα δύο αναζήτηση μιας βαθιά βιωμένης ελληνικότητας, αποκτούν, κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, διαστάσεις που δεν θα είχαν σε μια συνηθισμένη αίθουσα συναυλιών. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδης.
- Μανώλης Καλομοίρης (1883–1962): Συμφωνικό Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα
- Σολίστ: Τίτος Γουβέλης
- Μίκης Θεοδωράκης – Οδυσσέας Ελύτης: Το Άξιον Εστί
- Γιώργος Νταλάρας (λαϊκός τραγουδιστής)
- Δημήτρης Πλατανιάς (ψάλτης)
- Δημήτρης Καταλειφός (αναγνώστης)
- Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων (Διδασκαλία: Σταύρος Μπερής)
- Χορωδία ΕΡΤ (Διδασκαλία: Μιχάλης Παπαπέτρου)
15 Ιουλίου / Mahler Chamber Orchestra – Yuja Wang
Έργα Μπετόβεν, Σοπέν, Στραβίνσκι, Τσαϊκόφσκι
Η Mahler Chamber Orchestra (Ορχήστρα Δωματίου Μάλερ), από τις δυναμικότερες ορχήστρες της Ευρώπης, επανέρχεται στο Ηρώδειο 15 χρόνια μετά την τελευταία της εμφάνιση στο Φεστιβάλ το 2010, υπό τη διεύθυνση του ανερχόμενου τότε Κωνσταντίνου Καρύδη. Στη φετινή συναυλία, σολίστ και μαέστρος θα είναι η σπουδαία Κινέζα πιανίστρια Γιούτζα Γουάνγκ, που μας μάγεψε με την ερμηνεία της το 2019 στο ρωμαϊκό ωδείο.
Ο Μάλερ ήταν ο αγαπημένος συνθέτης του θρυλικού Ιταλού μαέστρου Κλάουντιο Αμπάντο, και για να τον τιμήσει, έδωσε το όνομά του στην ορχήστρα που ίδρυσε το 1997. Πρόκειται για μια διεθνή νομαδική κολεκτίβα με πυρήνα 45 εξαιρετικούς μουσικούς από 20 χώρες, χωρίς σταθερή έδρα. Αντίθετα, κατά καιρούς φιλοξενείται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου τα μέλη της συναντιούνται για να προετοιμάσουν τις παγκόσμιες περιοδείες του συνόλου.
Με την καλλιτεχνική ώθηση του ιδρυτή και μέντορά της Αμπάντο και στη συνέχεια του Ντάνιελ Χάρντινγκ, που είναι ο επίτιμος μαέστρος της, η Mahler Chamber Orchestra διευρύνει διαρκώς τους ορίζοντές της, χάρη και στις μακρόπνοες καλλιτεχνικές συνεργασίες της με σολίστ και αρχιμουσικούς.
Η φημισμένη ορχήστρα δίνει συχνά συναυλίες χωρίς μαέστρο, υπό την καθοδήγηση μουσικών από το δίκτυο των καλλιτεχνικών συνεργατών της. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συναυλία που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο Ηρώδειο. Η χαρισματική Γιούτζα Γουάνγκ θα διευθύνει την ορχήστρα από το πιάνο της, και με το συναισθηματικό βάθος της ερμηνείας της αναμένεται να δώσει φρέσκια πνοή στον καλλιεργημένο και ευαίσθητο ήχο που είναι το σήμα κατατεθέν του συνόλου.
- Yuja Wang (πιάνο και μουσική διεύθυνση)
- José Maria Blumenschein (κορυφαίος/κοντσερτίνο)
- Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770–1827)
- Ουβερτούρα Κοριολανός, έργο 62
- Φρεντερίκ Σοπέν (1810–1849)
- Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 σε φα ελάσσονα, έργο 21
- Ίγκορ Στραβίνσκι (1882–1971)
- Οκτέτο
- Πιοτρ Ι. Τσαϊκόφσκι (1840–1893)
- Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 σε σι ύφεση ελάσσονα, έργο 23
17 Ιουλίου / KISMET – Dave Holland / Chris Potter / Kevin Eubanks / Obed Calvaire
Εμβληματική μορφή της τζαζ με θρυλική πορεία, ο Βρετανός κοντραμπασίστας και συνθέτης Ντέιβ Χόλαντ έρχεται φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα, με τον στενό του συνεργάτη Κρις Πότερ και το νέο τους κουαρτέτο Kismet, για μια μοναδική βραδιά στο Ηρώδειο που αναμένεται να είναι μια πραγματική τζαζ μυσταγωγία.
Το κάλεσμα από τον Miles Davis το 1968 να μπει στην μπάντα του ως μπασίστας ήταν η ώθηση που έφερε τον Χόλαντ στο υψηλότερο επίπεδο της διεθνούς τζαζ σκηνής, σε ηλικία 22 ετών, για να ξεκινήσει ένα συναρπαστικό ταξίδι που συνεχίζεται ακόμα. Ήταν βασικό μέλος του περίφημου Lost Quintet του Ντέιβις (1968-1969, μαζί με τους Chick Corea, Wayne Shorter και Jack DeJohnette) και συμμετείχε στην ηχογράφηση των δίσκων Filles de Kilimanjaro, In a Silent Way και Bitches Brew – που άλλαξαν διά παντός το πρόσωπο της τζαζ και της σύγχρονης μουσικής εν γένει – ενώ συνέχισε να παίζει με τον Ντέιβις και μετά τη διάλυση των σταθερών κουιντέτων του.
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
19 Ιουλίου / Utopia – Θεόδωρος Κουρεντζής
Γκούσταφ Μάλερ, “Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά” και Συμφωνία αρ. 4
Η ανακοίνωση κάθε νέας συναυλίας του Θεόδωρου Κουρεντζή δημιουργεί υψηλές προσδοκίες και αδημονία. Για το παγκόσμιο μουσικόφιλο κοινό, οι ερμηνείες του χαρισματικού αρχιμουσικού εγγυώνται μεγάλες συγκινήσεις. Πόσο μάλλον όταν η πληθωρική μουσική προσωπικότητα του Κουρεντζή αναμετριέται με το μεγαλείο του Μάλερ, ο οποίος προκαλεί τον διανοητικό και συναισθηματικό κόσμο του ακροατή με τις υπαρξιακές αναζητήσεις και τις μεταφυσικές αγωνίες του.
Σε μια μοναδική συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου για μια πολύ ιδιαίτερη επέτειο, τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ, ο πολυβραβευμένος Έλληνας αρχιμουσικός θα διευθύνει τη Utopia, την ανεξάρτητη ορχήστρα που ίδρυσε το 2022, στην Τέταρτη Συμφωνία του Μάλερ, τη δημοφιλέστερη του Αυστριακού μουσουργού. Το τραγούδι του δ’ μέρους θα ερμηνεύσει η εξαιρετική Ελβετή σοπράνο Ρέγκουλα Μίλεμαν, από τις κορυφαίες της γενιάς της.
Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η κοντράλτο Eve Maud Hubeaux θα ερμηνεύσει τα σπαρακτικά Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά (Kindertotenlieder), τον κύκλο τραγουδιών που συνέθεσε ο Μάλερ (1901-1904) σε φόρμα ορχηστρικών λίντερ, μελοποιώντας πέντε ποιήματα του Φρίντριχ Ρίκερτ.
- Μουσική διεύθυνση: Θεόδωρος Κουρεντζής
- Μεσόφωνος: Eve-Maud Hubeaux
- Υψίφωνος: Regula Mühlemann
- Ελληνικοί υπέρτιτλοι: Αμαλία Παπαδοπούλου-Συμεωνίδου
- Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά: Νικόλαος Ποριώτης
- “Ουράνια ζωή” (“Das himmlische Leben”), τραγούδι δ’ μέρους Συμφωνίας αρ. 4
ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
2 Αυγούστου / Seeds (M. & C. Kalkanis) ft. Alcmini / Η άλλη ματιά
Πώς η τέχνη της ποίησης και της αφήγησης αλληλεπιδρούν με τη μουσική για να συνθέσουν ένα νέο ηχητικό περιβάλλον; Πόση δύναμη έχει μια φωνή που τραγουδάει acapella και τι αλλάζει όταν συνομιλεί με ήχους και άλλα όργανα; Ταιριάζει περισσότερο το ηχόχρωμα των ακουστικών οργάνων με στίχους που έρχονται από παλιά και τι συμβαίνει όταν εμφανίζονται ηλεκτρονικοί ήχοι και λούπες; Μπορεί η ποιητική απαγγελία ή η αφήγηση να ηχήσει ως μουσικό όργανο στα αυτιά μας;
Οι Seeds, το ντουέτο του Μιχάλη και Χρήστου Καλκάνη, ιχνηλατούν τα όρια της συνύπαρξης της μουσικής με την τέχνη της ποίησης, της αφήγησης και του παραδοσιακού τραγουδιού. Μαζί τους η Alcmini, από τις ανερχόμενες φωνές του παραδοσιακού τραγουδιού και μέλος του γυναικείου φωνητικού συνόλου Chóres, φέρνει διαχρονικές μελωδίες στο σήμερα. Πηγές έμπνευσης της παράστασης είναι η φύση και η μνήμη. Η φύση με τα δώρα της, τη σοφία της, την πολυπλοκότητα και ταυτόχρονα την απλότητά της, απειλείται όσο ποτέ. Ακόμη όμως μας εμπνέει και μας δείχνει τον δρόμο. Η μνήμη είναι η ιστορία μας, είναι η παράδοση, είναι οι ρίζες – χωρίς αυτές το δέντρο δεν μπορεί να ψηλώσει. Μουσική, ποίηση, ιστορίες και παραδοσιακά τραγούδια συνυφαίνονται με τη φύση και τη μνήμη σ’ αυτή την παράσταση που ζητά να μας φέρει πιο κοντά στις ρίζες μας, πιο κοντά στον εαυτό μας.
- Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μιχάλης Καλκάνης (σύνθεση, κοντραμπάσο, πιάνο)
- Βοηθός καλλιτεχνικής διεύθυνσης: Χρήστος Καλκάνης (σύνθεση, κλαρινέτο, πιάνο, electronics)
- Τραγούδι: Αλκμήνη Μπασακάρου
- Ηχοληψία: Νίκος Κόλλιας
- Σχεδιασμός και εκτέλεση φωτισμού: Κωστής Μουσικός
9 Αυγούστου / Αφιέρωμα στον Άστορ Πιατσόλα
Μίλτος Λογιάδης – Αλίκη Καγιαλόγλου – The D Project
Ίσως να ήταν ένα θεϊκό σημάδι όταν η μεγάλη Νάντια Μπουλανζέ παρότρυνε τον Άστορ να απελευθερώσει το όραμά του και έτσι να μας χαρίσει έναν νέο και μαγικό κόσμο, έναν κόσμο που δεν είχε υπάρξει έως τότε. Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1940 όταν ο Άστορ Πιατσόλα συνέδεσε για πρώτη φορά το αργεντίνικο τάγκο με την τζαζ και την κλασική μουσική, με ανεξάντλητη έμπνευση και νέους αριστουργηματικούς συνδυασμούς ηχοχρωμάτων, που ένωναν το πάθος με το όνειρο και τη δεξιοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια, σολίστ και σύνολα σε όλον τον κόσμο παρουσιάζουν τη μουσική του Πιατσόλα. Ο Μάνος Χατζιδάκις σύστησε τον Πιατσόλα στο ελληνικό κοινό το 1991, και το ελληνικό κοινό αγάπησε τη μουσική του από την πρώτη στιγμή.
Το D Project, ένα σύνολο που δημιούργησε ειδικά γι’ αυτή τη συναυλία ο σολίστ των κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας, συνεργάζεται με τη θρυλική Αλίκη Καγιαλόγλου και, υπό την μπαγκέτα του Μίλτου Λογιάδη, μπαίνει στον μαγικό κόσμο του Nuevo Tango, σε μια μοναδική συνάντηση σπουδαίων Ελλήνων μουσικών με τον κορυφαίο Αργεντίνο δημιουργό.
- Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης
- Ενορχηστρώσεις: Νίκος Πλατύραχος
- Αλίκη Καγιαλόγλου: τραγούδι, Κωνσταντίνος Ράπτης: bajan, Σέρτζιου Ναστάσα: βιολί, Βασίλης Λύκος: τσέλο, Τάκης Καπογιάννης: κοντραμπάσο, Μαριλένα Δωρή: φλάουτο, Γιάννης Οικονόμου: όμποε, Δημήτρης Δεσύλλας: κρουστά, Νίκος Πλατύραχος: πιάνο
- Σχεδιασμός ήχου: Άγης Γυφτόπουλος
16 Αυγούστου / Νύχτα μαγικιά – 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης
Μαρία Φαραντούρη – Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Το 2025 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη. Με την αφορμή αυτή, η Μαρία Φαραντούρη, εμβληματικά ταυτισμένη με τον Μίκη, μαζί με έναν από τους σημαντικότερους λυρικούς μας ερμηνευτές, τον Τάση Χριστογιαννόπουλο, παρουσιάζει ένα ρεπερτόριο τραγουδιών με έμφαση στη λυρική του πλευρά του Θεοδωράκη. Στην παράσταση που φιλοξενείται στη Μικρή Επίδαυρο θα ακουστούν αποσπάσματα από τα έργα Οδύσσεια (σε ποίηση Κώστα Καρτελιά), Λυρικά (σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη), Τα Λυρικότερα και Βεατρίκη (σε ποίηση Διονύση Καρατζά) και Τα Λυρικώτατα (σε ποίηση Γιάννη Θεοδωράκη).
Στην Οδύσσεια, ο συνθέτης, ως άλλος Οδυσσέας, μαγεύεται από το τραγούδι των Σειρήνων, τυλίγει με ενοχές τη μάγισσα Κίρκη, συναντά στ’ ακρογιάλια τον Έρωτα θεό και σμιλεύει υπέροχες μελωδίες που στα φτερά τους αφηγούνται τις περιπέτειες τις δικές του και του καθενός μας στην αναζήτηση της Ιθάκης…
“Τα Λυρικά” είναι ο κύκλος δεκαέξι τραγουδιών που συνέθεσε ο Μίκης στο Βραχάτι το 1976 πάνω σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη και αφιερώθηκε από τους δημιουργούς στη γενιά τους, τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης. Ακολούθησε ο κύκλος “Λυρικότερα” και Βεατρίκη του Διονύση Καρατζά και κατόπιν “Τα Λυρικώτατα”, τα οποία σηματοδοτούν τη στροφή του στα τραγούδια στην αρχή της δεκαετίας του ’80 καθώς εγκαταλείπει κατά ένα μεγάλο μέρος τα λαϊκίζοντα στοιχεία και πηγαίνει προς μια περισσότερο έντεχνη ως προς τη μορφή και λυρική ως προς το περιεχόμενο μουσική γραφή…
Μια μαγική βραδιά με μοναδικούς ερμηνευτές αφιερωμένη σ’ αυτή την πιο αφώτιστη όψη του μεγάλου μας συνθέτη.
- Ερμηνεύουν: Μαρία Φαραντούρη & Τάσης Χριστογιαννόπουλος
- Επιμέλεια ορχήστρας – Ενορχηστρώσεις – Πιάνο: Αχιλλέας Γουάστωρ
- Μουσικοί: Μιχάλης Πορφύρης: τσέλο, David Lynch: σαξόφωνο, κρουστά, Πέτρος Βαρθακούρης: κοντραμπάσο, Ηρακλής Ζάκας: μπουζούκι, μαντολίνο
- Σολίστ στο φλάουτο: Στάθης Καραπάνος
- Επιμέλεια προγράμματος: Ρένα Παρμενίδου, Μαρία Φαραντούρη
- Ηχητική επιμέλεια: Μιχάλης Μπουρμπούλης
- Φωτιστική επιμέλεια: Δημήτρης Κουτάς
- Οργάνωση – Εκτέλεση παραγωγής: Τεχνότροπον – Artway Cultural Productions
23 Αυγούστου / Τραγούδια του Μεσοπολέμου
Μίλτος Λογιάδης – Αντώνης Σουσάμογλου
Ο Μίλτος Λογιάδης και ο Αντώνης Σουσάμογλου παρουσιάζουν ένα καλειδοσκόπιο τραγουδιών της εποχής του μεσοπολέμου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μιας εποχής φαινομενικά ανέμελης, που όμως προμήνυε μια από τις χειρότερες καταιγίδες στην ανθρώπινη Ιστορία. Μια εποχή που το αστικό τραγούδι συνυπήρχε με τους αμανέδες της Σμύρνης και το γερμανικό καμπαρέ σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε να βρει τη μουσική της ταυτότητα στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής και της παράλληλης άνθησης της λόγιας δημιουργίας, ενώ σε διαφορετικούς κόσμους συνυπάρχουν ο Κώστας Γιαννίδης με τον Σουγιούλ και τον Αττίκ, ο Νίκος Σκαλκώτας με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Γιάννη Παπαϊωάννου.
- Ενορχηστρώσεις: Αντώνης Σουσάμογλου, Λάζαρος Τσαβδαρίδης
- Τραγουδούν: Νάντια Κοντογιώργη, Δημήτρης Πακσόγλου
- Συνοδεύει: Ολιγομελές μουσικό σύνολο
30 Αυγούστου / Μαρίνα Σπανού
Μια μουσική παράσταση με θεατρικά στοιχεία παρουσιάζει στη Μικρή Επίδαυρο η γνωστή τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Μαρίνα Σπανού, φέρνοντας στη σκηνή τραγούδια δικά της που γεννήθηκαν στην Παλαιά Επίδαυρο, αλλά και συνθέσεις σύγχρονων δημιουργών που έχουν περάσει από το αρχαίο θέατρο.
Έχοντας αναπτύξει βιωματική σχέση μ’ αυτόν τον τόπο από παιδί, η καλλιτέχνιδα μεγάλωσε στις κερκίδες του θεάτρου, και τα τραγούδια που πλαισίωναν τις επιδαύριες παραστάσεις έγιναν το σάουντρακ των παιδικών της αναμνήσεων. Έτσι, αποφάσισε να επιστρέφει κάθε καλοκαίρι στην Επίδαυρο, “τη δική της γειτονιά”, που την έχει συνδέσει με την εφηβεία της, την πρώτη ενηλικίωση, όλους τους ζεστούς έρωτες και, φυσικά, τις μουσικές που ενέπνευσαν αργότερα τη δισκογραφία της.
Αυτό το βράδυ Σαββάτου, λοιπόν, λίγο πριν αποχαιρετήσουμε τον Αύγουστο, μας καλεί να ανατρέξουμε “στην όποια Επίδαυρο έχει ο καθένας στη ζωή του, στο όποιο καταφύγιο, και να δούμε πώς οι απλές μελωδίες που γράφονται σε μπαλκόνια εξελίσσονται και μοιράζονται πάνω στη σκηνή, πάντα με πυξίδα τις παιδικές μας μνήμες”. Η ορχήστρα θα γεμίσει εξομολογητικές ιστορίες, μουσικές διαδρομές και εφηβικές εικόνες. Θα ξαναζωντανέψουμε παλιά θεατρικά τραγούδια και θα τα γεφυρώσουμε με καινούρια, όλα αυτά που γράφτηκαν για εκείνα τα μέρη· τα μέρη στα οποία γυρνάμε κάθε χρόνο και μας περιμένουν να ακουμπήσουμε πάνω τους ένα ακόμη κομμάτι μας· εκεί όπου συναντάμε τον μικρό μας εαυτό, αναμετριόμαστε μαζί του και αποφασίζουμε πως τελικά μπορεί και να έχουμε την ανάγκη να τον ακούμε πιο συχνά.
- Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Σπανός, Μαρίνα Σπανού
- Μουσικοί: Κωστής Βήχος (μπάσο, ενορχηστρώσεις), Αλέκος Βουλγαράκης (κιθάρα), Αποστόλης Μπουρνιάς (κρουστά, τύμπανα), Γιώργος Κουρέλης (πλήκτρα)
- Συμμετέχουν: Μαριτίνα Κατσιμπράκη, Χριστιάνα Κατσιμπράκη
- Ηχοληψία: Αγαπητός Καταξάκης, Ηλίας Καρούμπαλης
- Σχεδιασμός φωτισμού: Μαρία Βενετάκη
- Ενδυματολογική επιμέλεια: Laternity Clothing
- Επιμέλεια παραγωγής: NovelVox