Connect with us

Festival

Μικρό Παρίσι των Αθηνών: 19 – 29 Οκτωβριου 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

Επετειακό (2013 -2023)  | Θέμα της χρονιάςΟ έρωτας στις τέχνες – L’ amour dans les arts

Οκτώβριος 2013: Mεσούσης της οικονομικής κρίσης, μια παρέα ονειροπόλων καλλιτεχνών και απλών εθελοντών γέμισε με δράσεις για δέκα ημέρες το κομμάτι του υποβαθμισμένου κέντρου της Αθήνας από την Ομόνοια ως το Μεταξουργείο και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπου πολλοί δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα.
Το σήμα της έναρξης δόθηκε στην πλατεία Βάθη, η συνέχεια στον κήπο του Αρχαιολογικού μουσείου και κατόπιν στα σπλάχνα της περιοχής.
Μόλις ξεκινούσε το “Μικρό Παρίσι των Αθηνών”!
Από τότε και κάθε χρόνο, πιστό στο ραντεβού του, στην έναρξη της σχολικής περιόδου, έγινε θεσμική και αγαπημένη γιορτή των Αθηναίων, στην οποία συμμετέχουν πάντα περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος, σε πολλά επιλεγμένα σημεία (θέατρα, μουσικές σκηνές, γκαλερί, πλατείες, πεζόδρομοι, ωδεία, σχολεία, νεοκλασικά-ιστορικά κτίρια, ξενοδοχεία και άλλοι εναλλακτικοί χώροι).

Η κληρονομιά του είναι ποικίλως ορατή.
⦁ Ξεχωρίζουν τα εμβληματικά murals (ζωγραφική δρόμου) όπως η περίφημη και διεθνώς βραβευμένη “κουκουβάγια” του WD, “το κορίτσι με τα πολλά βιβλία” του Simple G και πολλά άλλα μεγάλα και μικρότερα έργα που κοσμούν και δίνουν τουριστική υπεραξία στην Αθήνα.
⦁ Σημαντικοί καλλιτέχνες (μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί, φωτογράφοι, ζογκλέρ και άλλοι καλλιτέχνες δρόμου) αναδείχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο φεστιβάλ.
⦁ Πολλοί νέοι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με την πολιτιστική διαχείριση, όντας εθελοντές στην πολιτιστική ακαδημία του φεστιβάλ.
⦁ Το φεστιβάλ αγαπήθηκε από τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής είτε με τις ανοιχτές εκδηλώσεις είτε με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα στα σχολεία.
Μία γεννιά ήδη ενηλικιώθηκε έχοντας το φεστιβάλ ως γιορτινό ορόσημο της παιδικής ηλικίας.
⦁ Έτσι το “Μικρό Παρίσι των Αθηνών” συνέβαλε με μεγάλη επιτυχία στην ένταξη και ενσωμάτωση των μεταναστών, κατ’ αρχήν των μαθητών, στην συνέχεια των
γονέων και κατόπιν όλων των κατοίκων.
⦁ Όλα αυτά τα χρόνια το φεστιβάλ ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει και να αξιοποιεί δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους όπως πχ Εθνικό Ωδείο, Πολυχώρος Αγγέλων Βήμα, μουσική σκηνή Lux (πρώην Ακροβάτης), μπιστρό cafe concerto, χώροι εστίασης Μπυράκι και Τυπογράφος, galerie Matchpoint, κεντρική βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, πάρκο Πετάνκ, πρώην σιδηροδρομικός σταθμός Αθηνών Πελοποννήσου, πλατεία Καραϊσκάκη, πλατεία Αγίου Παύλου, πεζόδρομος Μαιζώνος πλ.Βάθη, πλατεία Δουρούτη, μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής (Wyndham Grand Athens), πνευματικό κέντρο δήμου Αθηναίων Αγίου Παύλου , 51ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών κλπ.

Η συμβολή του φεστιβάλ στην τουριστική και εμπορική ανάπτυξη καθώς και στην κοινωνική συνοχή έχει αναγνωριστεί επισήμως από κάθε ενδιαφερόμενο σχετικό φορέα.

2013 – 2023 ! Το “Μικρό Παρίσι των Αθηνών” γιορτάζει και η επετειακή του έκδοση θα είναι μια εμπλουτισμένη δεκαήμερη γιορτή τέχνης και πολιτισμού με ανοιχτές συναυλίες και άλλες δράσεις δρόμου για παιδιά και μεγάλους σε δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις σε κλειστούς χώρους με χαμηλό εισητήριο, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, διαλέξεις-στρογγυλά τραπέζια, τουρνουά Freestyle football για νέους, τουρνουά πετανκ, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, ζωγραφική δρόμου – murals που αναπτύσσουν το παζλ που κληροδοτεί το μικρό Παρίσι στην Αθήνα, ακαδημία πολιτιστικής διαχείρισης με πρακτική και σεμινάρια καθ’ όλη την περίοδο της προετοιμασίας και της διεξαγωγής του φεστιβάλ.

Η φετινή θεματολογία υμνεί τη σημαντικότερη και διαχρονικότερη πηγή έμπνευσης όλων των εποχών. Ο έρωτας ως θεός, ο έρωτας ως η απόλυτη ευτυχία ή το απόλυτο ανθρώπινο πάθος ή λάθος ενέπνευσε όλους σχεδόν τους δημιουργούς της ιστορίας της τέχνης κάθε κινήματος και κάθε τεχνοτροπίας. Έργα που έχουν εμπνευστεί από το έρωτα θα φιλοξενήσει το επετειακό “Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2023”.

To φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο, την Περιφέρεια Αττικής και τον Οργανισμό πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Kαλούνται οι ενδιαφέρομενοι καλλιτέχνες-δημιουργοί-λόγιοι-αθλητές κλπ να υποβάλουν προτάσεις συμμετοχής με ηλεκτρονική αποστολή στο [email protected] ως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Οι ενδιαφέρομενοι να συμμετέχουν ως εθελοντές διαχείρισης και να παρακολουθήσουν την “ακαδημία πολιτιστικής διαχείρισης” του φεστιβάλ καλούνται να υποβάλουν το αίτημά τους στο [email protected]. Επίσημη ανοιχτή έναρξη της προετοιμασίας του φεστιβάλ με την συμμετοχή των εθελοντών από 1η Σεπτεμβριου.
Επίσημο site του φεστιβάλ: www.mikroparisi.eu

Το φεστιβάλ “Μικρό Παρίσι των Αθηνών” θα συμμετέχει επισήμως με περίπτερο στο 51ο φεστιβάλ βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως 1-17 Σεπτεμβρίου.


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Περισσότερα
Συναυλίες9 ώρες πρν

Nightstalker – Naxatras: Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024 Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Συναυλίες12 ώρες πρν

José Carreras & Plácido Domingo: Μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

News13 ώρες πρν

13α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης: Οι υποψηφιότητες

Festival1 ημέρα πρν

Waterboom Festival 2024: Σάββατο 22 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ

Μουσική1 ημέρα πρν

Captain Hawk – Ghosts of the Sea: Νέο Video “Diamonds, Emeralds & Rubies”

News2 ημέρες πρν

Είδαμε και ακούσαμε τον ΤΕΜΠΕΛΗ ΔΡΑΚΟ στο Μέγαρο Μουσικής!

Θέατρο2 ημέρες πρν

12ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ»​ 19 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2024​ Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

News3 ημέρες πρν

Η Μουσική Τεχνόπολη επιστρέφει με περισσότερες από 50 συναυλίες!

Συναυλίες3 ημέρες πρν

Οι Apocalyptica στις 16 Σεπτεμβρίου έρχονται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού για να ερμηνεύσουν ζωντανά το “Plays Metallica Vol.2”

Festival4 ημέρες πρν

Sani Festival 2024: 6 Ιουλίου – 10 Αυγούστου @ Sani Hill – Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη