Connect with us

Events

Γιατί τα λυπητερά τραγούδια μας κάνουν να νιώθουμε καλά

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι ερευνητές διερευνούν την ψυχολογική και νευροβιολογική βάση του γιατί η ακρόαση θλιμμένης μουσικής συχνά μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και μας ανεβάζει τη διάθεση.

Το τραγούδι της Adele, Easy On Meγια παράδειγμα προκαλεί συναισθήματα που δεν μπορούν εύκολα να εκφραστούν με λόγια. Αλλά μάλλον μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι είναι ένα λυπητερό τραγούδι.

Δεν είναι προφανές ότι πρέπει να μας αρέσει η θλιμμένη μουσική. Η θλίψη είναι συνήθως ένα συναίσθημα που προσπαθούμε να αποφύγουμε. Ένας εξωγήινος θα περίμενε ίσως να μας βρίσκουμε μια τέτοια μουσική καταθλιπτική και αντιπαθητική.

Κι όμως, η λυπητερή μουσική μας τραβάει και μας ανεβάζει. Γιατί, λοιπόν, το άκουσμα θλιμμένης μουσικής είναι τόσο ωραίο συναίσθημα;

Η βιολογία της θλιβερής μουσικής
Ας ξεκινήσουμε με τις βιολογικές θεωρίες. Όταν βιώνουμε μια πραγματική απώλεια ή όταν συμπάσχουμε με τον πόνο κάποιου άλλου, απελευθερώνονται μέσα μας ορμόνες όπως η προλακτίνη και η ωκυτοκίνη. Αυτές μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την απώλεια και τον πόνο. Το επιτυγχάνουν αυτό κάνοντάς μας να αισθανόμαστε ηρεμία, παρηγοριά και υποστήριξη.

Η αίσθηση του πόνου της Adele ή η ανάκληση του δικού μας πόνου μπορεί να προκαλέσει τέτοιες χημικές αλλαγές μέσα μας. Κάνοντας κλικ στο τραγούδι της Adele μπορεί να είναι σαν να κάνουμε κλικ στη δική μας μεταφορική σταγόνα μορφίνης.

Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε αυτή τη θεωρία. Μια μελέτη δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι η λυπητερή μουσική αυξάνει τα επίπεδα προλακτίνης. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν υπαινιχθεί ότι η προλακτίνη και η ωκυτοκίνη παίζουν ρόλο στο να κάνουν τη λυπητερή μουσική να μας κάνει να νιώθουμε καλά.

Η ψυχολογία της μελαγχολικής μουσικής
Ένας βασικός λόγος για τον οποίο απολαμβάνουμε τα λυπητερά τραγούδια είναι επειδή μας “συγκινούν” βαθιά. Αυτή η εμπειρία ονομάζεται μερικές φορές kama muta, ένας σανσκριτικός όρος που σημαίνει “συγκινημένος από την αγάπη”. Το αίσθημα της συγκίνησης μπορεί να περιλαμβάνει ρίγη, ανατριχίλα, πλημμύρα συναισθημάτων (συμπεριλαμβανομένων των ρομαντικών), μια ζεστασιά στο στήθος μας και αγαλλίαση.

Αλλά γιατί αισθανόμαστε συγκινημένοι; Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζέιμς Μπάλντουιν το προσέγγισε αυτό όταν αναστοχάστηκε: “Τα πράγματα που με βασάνιζαν περισσότερο ήταν ακριβώς αυτά που με συνέδεαν με όλους τους ανθρώπους που ήταν ζωντανοί, που είχαν υπάρξει ποτέ ζωντανοί”. Παρομοίως, το αίσθημα της συγκίνησης μπορεί να προέρχεται από το γεγονός ότι ξαφνικά νιώθουμε πιο κοντά σε άλλους ανθρώπους.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να συγκινηθούν από τη θλιμμένη μουσική είναι αυτοί που έχουν υψηλή ενσυναίσθηση. Πράγματι, όταν έχουμε ακούσει το 30 της Adele μπορεί να στραφούμε σε βίντεο αντίδρασης για να δούμε πώς αισθάνονται οι άλλοι. Αυτό μας επιτρέπει να μοιραστούμε μια συναισθηματική εμπειρία με άλλους. Η αίσθηση του κοινού μοιράσματος ενισχύει το αίσθημα της συγκίνησής μας και πυροδοτεί συναισθήματα άνεσης και αλληλεγγύης.

Μια σχετική πρόταση είναι ότι η λυπητερή μουσική της Adele μπορεί να μας γίνει φίλη. Μπορεί να λειτουργήσει ως κοινωνικό υποκατάστατο. Η θλιμμένη μουσική μπορεί να βιωθεί ως ένας φανταστικός φίλος που παρέχει υποστήριξη και ενσυναίσθηση μετά την απώλεια.

Το αίσθημα της συγκίνησης μπορεί επίσης να προκύψει από την ενεργοποίηση αναμνήσεων από σημαντικές στιγμές της ζωής μας. Τα τραγούδια της Adele είναι έντονα νοσταλγικά. Μπορεί να είναι η νοσταλγία και όχι η θλίψη που απολαμβάνουμε.

Πράγματι, όταν οι άνθρωποι ακούνε λυπητερή μουσική, μόνο το 25% περίπου δηλώνουν ότι αισθάνονται πραγματικά λυπημένοι. Οι υπόλοιποι βιώνουν άλλα, συχνά συναφή συναισθήματα, συνήθως νοσταλγία. Αυτό το αίσθημα νοσταλγίας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αίσθησης της κοινωνικής μας σύνδεσης, στην άμβλυνση των συναισθημάτων ανούσιας ζωής και στη μείωση του άγχους.

Ένα εντελώς διαφορετικό είδος ψυχολογικής θεωρίας είναι ότι τα τραγούδια της Adele είναι συναισθηματικά γυμναστήρια. Μας δίνουν έναν ασφαλή, ελεγχόμενο χώρο στον οποίο μπορούμε να εξερευνήσουμε την προσομοιωμένη θλίψη. Είναι το συναισθηματικό ισοδύναμο της μάχης του Neo με τον Μορφέα στην ταινία Matrix.

Η προσομοιωμένη θλίψη μας επιτρέπει να πειραματιστούμε με αυτό το συναίσθημα και να μάθουμε από αυτό. Μπορούμε να ενισχύσουμε την ενσυναίσθησή μας, να μάθουμε να βλέπουμε καλύτερα τα πράγματα από την οπτική γωνία των άλλων ανθρώπων και να δοκιμάσουμε διάφορες αντιδράσεις στη θλίψη. Αυτό μπορεί να μας κάνει καλύτερα προετοιμασμένους για όταν η πραγματική απώλεια χτυπήσει. Τέτοιες μαθησιακές εμπειρίες μπορεί να έχουν εξελιχθεί ώστε να είναι ευχάριστες για να ενθαρρύνουν τη χρήση τους.

Η κατανόηση της θλίψης
Εναλλακτικά, θα μπορούσε να είναι ότι τα τραγούδια της Adele δεν είναι ευχάριστα επειδή είναι θλιμμένα ή νοσταλγικά. Μπορεί να είναι ευχάριστα απλώς επειδή είναι όμορφα. Η θλίψη μπορεί απλώς να τυχαίνει να συμπίπτει με την ομορφιά. Πράγματι, η θέαση πράξεων ηθικής αρετής ή ομορφιάς έχει προταθεί ότι προκαλεί αισθήματα ανύψωσης και μπορεί να μας αγγίξει, να μας συγκινήσει και να μας εμπνεύσει.

Μπορούμε επίσης να σκεφτούμε σε πολιτιστικό επίπεδο. Εδώ μπορούμε να δούμε την ευχαρίστηση που μας δίνουν τα τραγούδια της Adele από την άποψη του νοήματος που μας βοηθάει να φτιάξουμε. Η Adele παίρνει δύσκολες εμπειρίες της ζωής και μας βοηθάει να τις νοηματοδοτήσουμε.

Αυτό είναι που κάνει ένα μεγάλο μέρος της τραγικής τέχνης. Παίρνει τον πόνο, τη δυστυχία και τη θλίψη του κόσμου και του δίνει νόημα. Όπως το έθεσε κάποτε ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε, κάποιος που έχει ένα γιατί να ζει μπορεί να αντέξει σχεδόν κάθε πώς.

Τελικά, τα τραγούδια της Adele θα σημαίνουν κάτι διαφορετικό για τον καθένα μας. Ακούμε θλιμμένη μουσική όταν θέλουμε να σκεφτούμε, να ανήκουμε ή να χαλαρώσουμε. Ακούμε για να βιώσουμε την ομορφιά, να λάβουμε παρηγοριά ή να αναπολήσουμε.

Αλλά σε όλους μας τα τραγούδια της Adele λένε: δεν είστε μόνοι στον πόνο σας. Μας αφήνουν να νιώσουμε τον πόνο της, να μοιραστούμε τον πόνο μας και να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους του παρελθόντος και του παρόντος. Και στο μοίρασμα της ανθρωπιάς μας βρίσκεται η ομορφιά.

 

 

 


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Περισσότερα
Συναυλίες15 ώρες πρν

Η Ana Carla Maza για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μία μουσική πανδαισία | 10 Φεβρουαρίου 2025

Μουσική16 ώρες πρν

HAN NAH | Ακατάλληλη Σκηνή | Ακούστε τη διασκευή του πολυαγαπημένου τραγουδιού

Festival18 ώρες πρν

Σύρος: 8ο Φεστιβάλ ΑΝΩ | 19 – 25 Αυγούστου 2024

Μουσική18 ώρες πρν

Marseaux & Billie Kark: Nέο single – Πάρτυ

Συναυλίες20 ώρες πρν

Μίμης Πλέσσας – Γενέθλια 100 “Τα κινηματογραφικά” | Θέατρο Παλλλάς απο 10 Οκτωβρίου 2024

Straight White Men: Από 2 Οκτωβρίου στο Θέατρο Μικρό Χορν
Θέατρο21 ώρες πρν

Straight White Men: Από 2 Οκτωβρίου στο Θέατρο Μικρό Χορν

Μουσική21 ώρες πρν

Καναδικό Heavy Rock Duo Cycle | Τελική κυκλοφορία Νέου Σινγκλ «Broken Mirror»

Με ελεύθερη είσοδο21 ώρες πρν

Ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης στην Κόνιτσα – Δευτέρα 12 Αυγούστου | Είσοδος ελεύθερη

Festival21 ώρες πρν

44ο River Party! 2-4 Αυγούστου 2024 | Οι μέρες πλησιάζουν!! (Όλες οι πληροφορίες)

News2 ημέρες πρν

Γιώργος Κατσαρός: «Έτσι έζησα» 90 χρόνια | Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024