Connect with us

Festival

Φεστιβάλ τεχνών ROLEX

Δημοσιεύθηκε

στις

Το «Rolex Arts Festival: Celebrating 20 Years of Mentoring» («Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια καλλιτεχνικής καθοδήγησης») είναι μια εκδήλωση που σηματοδοτεί την 20ή επέτειο του Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative (Προγράμματος Rolex για την καλλιτεχνική καθοδήγηση).

Οι προφεστιβαλικές και η κύρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν από τις 22 έως τις 28 Μαΐου 2023, σε πολλούς χώρους σε ολόκληρη την Αθήνα.

Το Φεστιβάλ σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Rolex μεταφέρει το πρόγραμμα mentoring στην ελληνική πρωτεύουσα, μαζί με δεκάδες από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες του κόσμου. Οι διακαλλιτεχνικές παραστάσεις, εκθέσεις, αναγνώσεις, προβολές, εγκαταστάσεις και συζητήσεις θα αναδείξουν τα επιτεύγματα και τις δημιουργικές σχέσεις ανάμεσα στους προστατευόμενους και τους μέντορες της Rolex, που ξεπερνούν τους 60.

Ένα ειδικό προφεστιβαλικό πρόγραμμα με εργαστήρια και συζητήσεις, το οποίο είναι αφιερωμένο στους κατοίκους της Αθήνας και διαρθρωμένο έτσι ώστε να προωθήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των Ελλήνων καλλιτεχνών, των επαγγελματιών των τεχνών και των νέων ανθρώπων, θα παρουσιαστεί από τις 22 έως τις 25 Μαΐου.

 

Φ Ε Σ Τ Ι Β Α Λ Τ Ε Χ Ν Ω Ν R O L E X

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 10:00 – 11:00

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Φουαγιέ Τεχνών

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Σας ψιθυρίζουμε στο αυτί (A Word in Your Ear)

Διαθέσιμο για δωρεάν ακρόαση στα ελληνικά ή στα αγγλικά 22 Μαΐου – 4 Ιουνίου 2023

 Αφού καλωσορίσει το κοινό στο Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, ο Βούλγαρος συγγραφέας Miroslav Penkov θα παρουσιάσει μια διεθνή λίστα συγγραφέων υποτρόφων της Rolex, προκειμένου να παρουσιάσουν το ψηφιακό έργο λογοτεχνίας Σας ψιθυρίζουμε στο αυτί (A Word in Your Ear). Τα κείμενα και των οκτώ υποτρόφων θα είναι διαθέσιμα για δωρεάν ακρόαση. Με αφήγηση στα αγγλικά και στα ελληνικά από εξέχοντες ηθοποιούς, οι επισκέπτες του φεστιβάλ έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια περιπατητική εμπειρία σύγχρονης λογοτεχνίας στις φορητές συσκευές τους.

 

 

Παρασκευή 26 Μαΐου έως την Κυριακή 28 Μαΐου 9:30 – 14:00

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Πολυχώρος Ω2

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Καθ’όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, το κοινό καλείται να γνωρίσει έργα installation που έχουν δημιουργήσει οι συνεργάτες της Rolex ειδικά για χώρους του Πολυχώρου Ω2. Ο Πίνακας ονείρων (Dream Wall) από τη Selina Cartmell αποτελεί έναν μαυροπίνακα στον οποίο οι επισκέπτες μπορούν να γράψουν τα όνειρά τους. Το Οι καιροί (Los Tiempos) του Federico León παρουσιάζει μια μουσική αναδρομή στο έργο του μέσα από το πέρασμα των ετών, ερμηνευμένη από ένα πιάνο που παίζει μόνο του. Ο Καταναγκασμός επανάληψης (Repetition Compulsion) από τον υπότροφο χορού Jason Akira Somma είναι ένας ψηφιακός καθρέφτης διασκέδασης, που παραμορφώνει παιχνιδιάρικα τις εικόνες των ανθρώπων όταν αυτοί κινούνται ή χορεύουν στο χώρο. Το Μουσείο φαντασίας (Museum of Fiction) του υπότροφου δραματικής τέχνης Matías Umpierrez αποτελείται από ένα σύνολο φωτιζόμενων κουτιών που παραπέμπουν στη διεπιστημονική του παράσταση με τον ίδιο τίτλο, επαναπροσδιορίζοντας τον Μάκβεθ από διαφορετικές οπτικές γωνίες στη μεταδικτατορική Ισπανία.

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 11:30 – 12:30

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΟΡΟΥ και ομιλία μετά την παράσταση: Óró

Η υπότροφος χορεύτρια Khoudia Touré παρουσιάζει το τελευταίο της έργο, Óró, στο οποίο συμμετέχουν ντόπιοι καλλιτέχνες όπου κι εάν αυτό παίζεται, δίνοντάς του νέα ζωή σε κάθε νέο μέρος. Για το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, στο Óró θα συμμετέχει ένα διεθνές καστ εννέα χορευτών, συμπεριλαμβανομένων πέντε Ελλήνων, με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Μετά την παράσταση, η χορογράφος θα έχει μια σύντομη συζήτηση με τον σκηνοθέτη-ερμηνευτή Ευριπίδη Λασκαρίδη, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex.

 

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 14:00-15:30

ΕΜΣΤ | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Project room 1 και 2

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Ομαδική έκθεση, 20 χρόνια καθοδήγησης, με εισαγωγική ομιλία

Διάρκεια έκθεσης από την Παρασκευή 26 Μαΐου έως την Κυριακή 4 Ιουνίου

 Προτού να έχετε την ευκαιρία να δείτε πρόσφατα έργα όλων των εικαστικών τεχνών, θα πραγματοποιηθεί εισαγωγική ομιλία με τρεις από τους καλλιτέχνες – Thao Nguyen Phan και Camila Rodríguez Triana – με συντονίστρια την επιμελήτρια της έκθεσης, Ιόλη Τζανετάκη του ΕΜΣΤ.

 

 

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 19:30 – 21:00

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

ΤΕΛΕΤΗ ΓΚΑΛΑ 20ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ

Με μία τελετή γκαλά υπέλαμπρη με αστέρες θα γιορταστούν τα 20 χρόνια του προγράμματος καθοδήγησης της Rolex με ζωντανές παραστάσεις, ταινίες και εμφανίσεις από τους Robert Wilson, Dianne Reeves, Josep Caballé-Domenech και άλλους. Μαζί τους θα είναι η ελληνίδα ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου, η a cappella χορωδία Chores και η μουσική κοινότητα El Sistema Greece σε έναν συγκινητικό εορτασμό του αντίκτυπου και της κληρονομιάς αυτής της μοναδικής πρωτοβουλίας.

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 11:30 – 12:30

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, Χορογραφημένα Σιντριβάνια (Dancing Fountains)

ΜΟΥΣΙΚΗ Παράσταση ΑΡΤΕΜΙΣ: Συντριβάνι

Η υπότροφος της Rolex Pauchi Sasaki θα παρουσιάσει το ΑΡΤΕΜΙΣ: Συντριβάνι, μια ανάθεση του  Φεστιβάλ  Τεχνών  Rolex,  στην  Αγορά  του  Κέντρου  Πολιτισμού  Ιδρύματος  Σταύρος  Νιάρχος. Η συνθέτρια-ερμηνεύτρια θα συνοδεύεται από 30 μέλη της καταξιωμένης ελληνικής χορωδίας Chores σε αυτή τη σύντομη, εορταστική υπαίθρια παράσταση, η οποία έχει σχεδιαστεί για να αποτελεί ένα σύντομο απόσπασμα της ψηφιακής της όπερας, κατά τη διάρκεια της οποίας τα φωτισμένα σιντριβάνια της Αγοράς θα χορογραφηθούν για να κινούνται σύμφωνα με τη μουσική.

 

Σάββατο 27 Μαΐου 2023 10:00 – 11:30

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος

ΟΜΙΛΙΑ Νέες κληρονομιές

Αυτή η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με διαθέσιμη ελληνική μετάφραση

 Η υπότροφος Δραματικής Τέχνης Lara Foot, ο υπότροφος Εικαστικών τεχνών Sammy Baloji και οι υπότροφοι Χορού Sang Jijia και Junaid Semal Sendi συναντιούνται για να συζητήσουν τις ευρύτερες κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές επιπτώσεις των δημιουργικών τους προσπαθειών και να εξετάσουν πώς οι ενέργειές τους αντηχούν πέρα από το ίδιο το έργο.

 

 

Σάββατο 27 Μαΐου 2023 11:40 – 11:55 / 12:10 – 12:25

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Πολυχώρος Ω2

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ [÷] v.0.8 : Boléro

Ο υπότροφος δραματικής τέχνης Sebastián Solórzano Rodríguez μοιράζεται μια ζωντανή παράσταση του σόλο έργου του [÷] v.0.8 : Boléro, ειδικά προσαρμοσμένο στο χώρο Εγκαταστάσεων στον Πολυχώρο Ω2. Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το φως, τη σκιά και τον ήχο της αναπνοής του, ο καλλιτέχνης δημιουργεί μια δραματική ατμόσφαιρα που περιβάλλει το κοινό.

Σάββατο 27 Μαΐου 2023 12:30 – 13:30

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος

ΘΕΑΤΡΙΚΗ παράσταση και ομιλία μετά την παράσταση

Unpathed Waters, Undreamed Shores

Μαζί με τον μουσικό Ben Covello και δύο Έλληνες ηθοποιούς, η υπότροφος δραματικής τέχνης Whitney White θα ερμηνεύσει το έργο της Unpathed Waters, Undreamed Shores, συνδυάζοντας τα λόγια του William Shakespeare με το δικό της κείμενο και τη μουσική σε μια εξερεύνηση της μετανάστευσης, των συνοριακών διασταυρώσεων και των απροσδόκητων ανθρώπινων συνδέσεων. Μετά την παράσταση, θα τη συναντήσει η μέντοράς της Phyllida Lloyd για συζήτηση.

 

Σάββατο 27 Μαΐου 2023 16:30 – 18:00

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ | ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138, Αμφιθέατρο και Πινακοθήκη Μπενάκη

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Ομαδική έκθεση Αρχιτέκτονας προς Αρχιτέκτονα (Architect to Architect) με εισαγωγική ομιλία

Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 18 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου

 Σε αυτή τη συλλογική έκθεση, οι πέντε υπότροφοι αρχιτεκτονικής της Rolex σχολιάζουν ο καθένας το επιλεγμένο κτίριο ή έργο κάποιου άλλου, μεταφέροντάς μας σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα στην Ιορδανία και τον Νίγηρα, μέσω της Ελβετίας και της Παραγουάης.

 

 

Σάββατο 27 Μαΐου 2023 18:00 – 19:00

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ | ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138, Αμφιθέατρο

ΟΜΙΛΙΑ Δια βίου μάθηση

Η θεατρική σκηνοθέτις Julie Taymor και άλλος ένας μέντορας της Rolex (το όνομα θα ανακοινωθεί μόλις επιβεβαιωθεί) συναντούν τον ειδικό προσκεκλημένο Δημήτρη Παπαϊωάννου, τον Έλληνα σκηνοθέτη-χορογράφο, σε μία εφ’όλης της ύλης συζήτηση σχετικά με τη μάθηση. Με συντονίστρια την Emma Gladstone, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, οι τρεις καλλιτέχνες θα μοιραστούν στοχασμούς και αναμνήσεις ανθρώπων που τους καθοδήγησαν, τους ώθησαν, τους παρότρυναν και τους υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Η συζήτηση άπτεται της διαδρομής της καλλιτεχνικής τους ανάπτυξης και του επακόλουθου τρόπου με τον οποίο μοιράζονται τη γνώση με άλλους.

Σάββατο 27 Μαΐου 2023 21:00 – 23:00

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ | ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138, Αίθριο

ΤΑΙΝΙΩΝ Προβολή Διεθνών μικρού μήκους

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, οι ταινίες θα έχουν αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους

 Αυτή η υπαίθρια, βραδινή προβολή προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να δείτε μια σειρά από παγκόσμιες προοπτικές στον κινηματογράφο, καθώς οκτώ υπότροφοι κινηματογράφου της Rolex παρουσιάζουν ταινίες μικρού μήκους ή αποσπάσματα από τα πρόσφατα έργα τους. Κάθε παραγωγός θα παρουσιάσει την ταινία που έχει επιλέξει, με τη σκηνοθέτιδα και πρώην μέντορα Κινηματογράφου Mira Nair να παρουσιάζει τη βραδιά.

 

Κυριακή 28 Μαΐου 2023 10:00 – 11:00

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Πολυχώρος Ω2

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, Έργο υπό δημιουργία (Work in Progress)

Αυτή η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με διαθέσιμη ελληνική μετάφραση

 Η υπότροφος κινημτογράφου Annemarie Jacir και ο υπότροφος λογοτεχνίας Colin Barrett, που γνωρίστηκαν και έγιναν καλλιτεχνικοί συνεργάτες μέσω του προγράμματος καθοδήγησης Rolex, συζητούν για το κινηματογραφικό έργο που δημιουργούν αυτήν τη στιγμή. Έλληνες ηθοποιοί ερμηνεύουν αποσπάσματα του σεναρίου, ζωντανεύοντας το έργο υπό δημιουργία, με τους Jacir και Barrett να σχολιάζουν. Την παρουσίαση θα ακολουθήσει μια συζήτηση με το κοινό, με συντονίστρια την Colm Tóibín.

 

Κυριακή 28 Μαΐου 2023 10:00 – 11:00

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Νέα Σκηνή

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Ακούγοντας το ξέφτισμα του χρώματος των τοίχων (Listening to Walls Wear Off Their Colour)

Αυτή η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά

 Η υπότροφος Δραματικής Τέχνης Maya Zbib, ο υπότροφος Χορού Lee Serle και ο υπότροφος Εικαστικών Τεχνών Mateo López, που γνωρίστηκαν και έγιναν καλλιτεχνικοί συνεργάτες μέσω του προγράμματος καθοδήγησης Rolex, θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν το νέο τους έργο Ακούγοντας το ξέφτισμα του χρώματος των τοίχων (Listening to Walls Wear Off Their Colour). Η Zbib και ο Serle θα παίξουν και οι δύο στο έργο, μαζί με δύο Αυστραλούς χορευτές. Ο Γιώργος Μητρόπουλος, τηλεπαρουσιαστής και πολιτιστικός δημοσιογράφος, θα συντονίσει μια συζήτηση και με τους τρεις σχετικά με το έργο.

Κυριακή 28 Μαΐου 2023 11:30 – 12:45

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος

ΣΥΖΗΤΗΣΗ Δημιουργική αλχημεία (Creative Alchemy)

Μια εκλεκτή ομάδα από έξι υποτρόφους και μέντορες της Rolex θα συμμετάσχει σε μια ευρεία συζήτηση για τις άπιαστες αλλά ουσιαστικές ιδιότητες που πυροδοτούν τις δημιουργικές σχέσεις, προσφέροντας τις γνώσεις τους για τα διασταυρούμενα ρεύματα επιρροής και έμπνευσης. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

 

Κυριακή 28 Μαΐου 2023 13:15 – 13:45

ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Αμφιθέατρο Ιωάννης Δεσποτόπουλος

ΧΟΡΟΣ Διπλή Παράσταση FALL και 05.49

Οι υπότροφοι χορού Rolex Eduardo Fukushima και Myles Thatcher παρουσιάζουν μια διπλή παράσταση της πρόσφατης δουλειάς τους. Ο Eduardo Fukushima ερμηνεύει ένα συμπυκνωμένο σόλο έργο, το FALL. Ο Myles Thatcher μοιράζεται το ντουέτο του 05.49, που ερμηνεύεται από δύο μέλη του Μπαλέτου του Σαν Φρανσίσκο.

 

Κυριακή 28 Μαΐου 2023 11:00 – 20:45 / 22:30 έως μεσάνυχτα

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

ΗΧΗΤΙΚΟ INSTALLATION Η αρπακτική συγχορδία (The Predatory Chord)

Πριν και μετά τη συναυλία λήξης του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex στον Κήπο του Μεγάρου, το κοινό θα κληθεί να βιώσει ένα δωρεάν ηχητικό installation από τον Αυστραλό συνθέτη-ερμηνευτή Ben Frost, υπότροφο Μουσικής της Rolex. Δημιουργημένη ειδικά για την αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου, η εγκατάσταση θα περιβάλει τους επισκέπτες σε ένα μεταβαλλόμενο ηχητικό τοπίο που θα διαμορφωθεί από περισσότερα από τριάντα ηχεία που αιωρούνται από ψηλά.

Κυριακή 28 Μαΐου 2023 21:00 – 22:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Ο κήπος του Μεγάρου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΛΗΞΗΣ

Ο κήπος του Μεγάρου θα είναι ο τόπος της εορταστικής συναυλίας λήξης του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, με τους υπότροφους Μουσικής Dina El Wedidi, Aurelio Martínez και Marcus Gilmore να καθοδηγούν τα μουσικά σύνολά τους από την Αίγυπτο, την Ονδούρα/Γκαριφούνα και τις ΗΠΑ. Ως ειδικός καλεσμένος θα συμμετέχει ο θρυλικός Βραζιλιάνος τραγουδιστής και τραγουδοποιός Gilberto Gil, ο μέντορας της Dina El Wedidi στο πρόγραμμα καθοδήγησης Rolex.

 

 


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Festival13 λεπτά πρν

Helmos Mountain Festival vol2: Η προπώληση ξεκινάει 1 Απριλίου!!!

Festival5 ώρες πρν

Θεσσαλονίκη – Reworks 2024: Το 20ο reworks festival έρχεται στις 18 με 22 Σεπτεμβρίου 2024!

Συναυλίες5 ώρες πρν

Ο James Arthur για πρώτη φορά στην Ελλάδα | Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

News6 ώρες πρν

Online πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube: Όταν ο Παύλος Παυλίδης συνάντησε τον Γιάννη Μαρκόπουλο | 31 Μαρτίου 2024

Μουσική6 ώρες πρν

Φτηνά τσιγάρα The Musical: Ακούστε τα τραγούδια ο Πλάτων κι ο Επίκουρος & Όνειρα Όνειρα Ο Ι Δείτε τα music video

Συναυλίες9 ώρες πρν

Ο Μάριος Φραγκούλης και η Γιώτα Νέγκα στον Λυκαβηττό | Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Μουσική9 ώρες πρν

Sense of Fear: νέο single “Conflict οf Interest” από το επερχόμενο άλμπουμ τους

Events23 ώρες πρν

Helmos Mountain Festival 2024: Παράλληλες εκδηλώσεις | Styx Trail Race 2024 – 15Km

Festival23 ώρες πρν

12 + 2 Φεστιβάλ Πόζαρ 2024: Αναλυτικό πρόγραμμα & προπώληση | 19-20 -21 Ιουλίου 2024

Μουσική24 ώρες πρν

Wormholedeath: Δείτε τα νέα video | Distorta – “Tomorrow People” & Floodfall – “Unbroken”