Ένα συναρπαστικό μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στο Ρομαντικό Παρίσι του 19ου αιώνα, με επίκεντρο την θυελλώδη και παθιασμένη σχέση δύο κορυφαίων δημιουργών που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης της αριστουργηματικής τέχνης τους, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το Αθηναϊκό κοινό την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 στο Ηρώδειο.

Πρωταγωνιστές η ανατρεπτική Γαλλίδα συγγραφέας George Sand  και ο ιδιοφυής συνθέτης Frédéric Chopin, ο κατ’ εξοχήν ποιητής του πιάνου κι εκφραστής του αέναου πάθους.    Ο θυελλώδης ερωτάς των δυο δημιουργών θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής μέσα από αριστουργηματικά μουσικά έργα και προσωπικές επιστολές που αντάλλαξαν , τόσο μεταξύ τους όσο και με τους επιστήθιους φίλους τους Franz Liszt και Delacroix.  Η σχέση τους καταγράφηκε ανά τους αιώνες έγινε θρύλος και ενέπνευσε διανοούμενους και απλούς ανθρώπους.

Η George Sand, Βαρόνη Ντιντεβάν,  Γεωργία Σάνδη, η πρώτη γυναίκα που πήρε διαζύγιο, κάπνισε,  φόρεσε αντρικά ρούχα και συναναστράφηκε με τους κύκλους των διανοουμένων στο Παρίσι και συνέγραψε λογοτεχνικά έργα μια δυναμική  και θυελλώδης γυναίκα, επιστήθια φίλη του Φρανς Λιστ, ένα βράδυ σε ένα « σουαρέ»   συνάντησε τον Φρέντερικ Σοπέν…

…« Τον πρωτοείδα στο σκοτάδι να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο… τον ερωτεύτηκα. Ομολογώ πως έμεινα έκπληκτη με την επίδραση που είχε αυτό το ευγενικό πλάσμα σε μένα. Δεν μπορώ να συνέλθω από τον θαυμασμό…» θα γράψει

« … Ο κόσμος δεν τον γνώριζε και ακόμα και τώρα δεν τον γνωρίζει. Επί 8 χρόνια, που έζησα κοντά τoυ και μυήθηκα μέρα με τη μέρα στα μυστικά της έμπνευσής… O Chopin διέθετε την πιο βαθιά, την πιο ευαίσθητη και συναισθηματική ιδιοφυΐα που θα μπορούσε κανείς να συναντήσει. Κατόρθωσε να κάνει ένα μουσικό όργανο να μιλά τη γλώσσα του απείρου…»

«…αρχίζω να σκέφτομαι ότι υπάρχουν άγγελοι μεταμορφωμένοι σε άνδρες…

Ο Frederic έχει κατακτήσει την καρδιά μου… αλλά, κι όλο το Παρίσι με την θεία μουσική του…»

Η Σανδη   αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο αξιόλογες συγγραφείς και εκπροσώπους του Ρομαντισμού στην Ευρώπη, με περισσότερα από 70 έργα, μυθιστορήματα, δοκίμια, θεατρικά κα,  λάτρης του ελληνικού πολιτισμού γεγονός που φαίνεται και από το ψευδώνυμο το οποίο υιοθέτησε «Γεωργία»,  υπήρξε έμπνευση του  έργου  του Σοπεν, δραματοποιημένα αποσπάσματα από τα έργα της θα αναδείξουν τις ανθρώπινές και πνευματικές σχέσεις που δημιουργήθηκαν και αποτέλεσαν έμπνευση για τα παγκόσμια μουσικά  αριστουργήματα των Σοπέν.

Ο μεγάλος ερωτάς των Chopin και Σανδη   θα ζωντανέψει με πρωταγωνιστές τον αγαπημένο ηθοποιό Δημήτρη Λάλο και πρωταγωνίστρια την Μαριλίτα Λαμπροπούλου, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Πολωνού συνθέτη Jarosław Kilian, μόνιμου σκηνοθέτη της Όπερας της Βαρσοβίας και με πλούσιο βιογραφικό στο ελεύθερο θέατρο.

Ο  Δημήτρης Λάλος ένας ηθοποιός που έχει δοκιμαστεί σε πολλά είδη θέατρου , έχει κατακτήσει το κοινό, καθηλωτικός  στις ερμηνείες του,  με το διαπεραστικό βλέμμα και  βαθιά  εσωτερικότητα, θα ζωντανέψει τον ψυχικά  εύθραυστο, εσωστρεφή  και  ιδιοφυή  Φρεντερίκ Σοπέν , τον «ποιητή του ονείρου» που πέρασε για λίγο  από αυτό τον κόσμο και έφυγε στα 39 του  αφήνοντας μουσικά  αριστουργήματα που αγγίζουν  βαθιά την ψυχή του ανθρώπου. Η μουσική του διαπερνά  την ανθρώπινη ψυχή και δεν απευθύνεται σε γνώστες και ειδικούς, αγγίζει κάθε άνθρωπο.

Η  Μαριλίτα Λαμπροπούλου, μια ηθοποιός  που την έχουμε δει να  πρωταγωνιστεί  στο αρχαίο θέατρο της  Επιδαύρου αλλά  και το σύγχρονο θέατρο  διακρίνεται για την εκφραστικότητα και την εσωτερικότητα της, ίσως λίγοί γνωρίζουν   ότι αγαπά ιδιαιτέρα την λογοτεχνία έχει ακαδημαϊκές σπουδές  στην Φιλοσοφία και θεατρολογία, έχει ήδη επισκεφθεί το Παρίσι και το σπίτι της Σάνδη και μελετά τον ρόλο.

Σπουδαίο στοιχεία στην παράσταση είναι η σκηνοθετική προσέγγιση του εμπνευσμένο Πολωνό σκηνοθέτη Jarosław Kilian.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται  ο  τρόπος που ο   Jarosław Kilian  θα «ζωντανέψει»  τους χαρακτήρες,  θα συνδέσει τον θεατρικό λόγο με την μουσική στον εμβληματικό χώρο του  ρωμαϊκού μνημείου και θα φωτίσει το έργο.

Η επεξεργασία και μετάφραση των κειμένων είναι της μουσικολόγου και πιανίστας Τατιάνας Παπαγεωργίου, η οποία μελέτησε το πρωτογενές υλικό στα αρχεία των καλλιτεχνών, και η δραματοποίηση είναι της  θεατρολόγου Ελισάβετ Παπαγεωργίου.

Τα μουσικά έργα που θα ακουστούν συνδέονται με γεγονότα σταθμούς στις διαδρομές των μεγάλων δημιουργών, και μας εισάγουν σε έναν κόσμο ανυπέρβλητων συναισθημάτων.  Ανάμεσά τους μερικά από τα διασημότερα αριστουργήματα του ρομαντισμού, τα οποία θα αποδώσει η διακεκριμένη πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου με σύνολο εγχόρδων από το Παρίσι, σε εξαιρετικές μεταγραφές. Από τα έργα του Chopin θα ακουστούν οι Παραλλαγές «Là ci darem la mano», έργο 2, που συνέθεσε εμπνευσμένος από το διάσημο θέμα του Mozart, η Grande Polonaise brillante, έργο 22, η «Στρατιωτική» και η «Τραγική» Πολωναίζα, έργα 40, αρ. 1 & 2, αποσπάσματα από την δεύτερη Σονάτα έργο 35, καθώς και επιλογές από Πρελούδια, Μαζούρκες, Νυχτερινά, και Βαλς. Επιπλέον, θα ακουστούν έργα του Liszt, επιστήθιου φίλου του Chopin και της Σάνδη στο Παρίσι, όπως το «Όνειρο Αγάπης», Liebesträume αρ.3, και η «Ταραντέλα» από τα «Χρόνια Προσκυνήματος II: Ιταλία».

 

Ανάμεσα στους συντελεστές θα δούμε την συμμετοχή της σοπράνο  Ματίνας Τσαρουχά,  νικήτρια του διαγωνισμού Μαρίας Κάλλας 2023. O Chopin αγαπούσε ιδιαίτερα την Όπερα η οποία τον επηρεάσει στις συνθέσεις του,   αποσπάσματα θα ακούσουμε κατά την ροή του έργου από την Ματίνα Τσαρουχά μια πολλά υποσχόμενη αστραφτερή νέα που εμφανίζεται σε λυρικά θέατρα της Αγγλίας.

Ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο  στο ρομαντικό Παρίσι, την Μαγιόρκα όπου οι ερωτευμένοι  έζησαν σε ένα μοναστήρι μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματά του κόσμου, στην Βιέννη τον πρώτο σταθμό του Σοπέν,  στην Βαρσοβία από όπου ξεκινάει  τα ταξίδι της ζωής του , θα ξεδιπλωθεί επί σκηνής.

Αριστουργηματικά κουστούμια εποχής θα πλαισιώσουν μια παράσταση γεμάτη συναισθήματ,  αισθαντικότητα, μελωδίες, νοσταλγία ρομαντισμό αλλά και μεγάλες ψυχικές συγκρούσεις…

«..Δεν πρόκειται να αγαπήσω ξανά, από εδώ και μπρος υπάρχει μια πέτρα στην καρδιά μου….ο έρωτας είναι ένα πρίσμα, είναι ένας ήλιος που φοράμε στο μέτωπο και φωτίζει όλον τον εσωτερικό μας κόσμος, όταν σβήνει όλα ξαναβυθίζονται στο σκοτάδι…»  θα γράψει  η Σανδη                                                             

Η μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Αιώνιοι Ερωτευμένοι» είναι ένας ύμνος στον ανθρωπο,  το συναίσθημα και την  πνευματική δημιουργία, αναδεικνύει την νοσταλγία του συνθέτη για την κατακτημένη από τους Ρώσους πατρίδα του,  τον ταραχώδη έρωτά του με την ποιήτρια Γεωργία Σάνδη και τον κύκλο διανοουμένων στο Παρίσι τον 19ο αιώνα, τα μουσικά αριστουργήματα που δημιουργήθηκαν την εποχή του  Ρομαντισμού.


Προπώληση more.com