Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, μετά από μια άκρως πετυχημένη θερινή έκδοση, όπου επί δύο εβδομάδες κάτοικοι και επισκέπτες της Χίου απήλαυσαν ένα πολύχρωμο και εκλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, επιστρέφει σε λίγες μέρες για τη χειμερινή όγδοη έκδοση του, από 3 έως 10 Φεβρουαρίου 2024, με ένα πλούσιο και, όπως πάντα, πολυπολιτισμικό πρόγραμμα.
Το φετινό χειμερινό φεστιβάλ υποδέχεται, μετά από δεκάδες σταθμούς ανά την Ευρώπη, το πρωτοποριακό διεθνές καλλιτεχνικό πρότζεκτ από τη Μάλτα, Kirana, “Μύθοι της Δημιουργίας”, μια όπερα για παιδιά και με παιδιά. Ένα έργο που σχεδιάστηκε για να συνδέσει τους μικρούς φίλους του φεστιβάλ με την καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από ένα πενθήμερο καλλιτεχνικό εργαστήριο. Πιο συγκεκριμένα, ο δημιουργός του έργου Ruben Zahra μαζί με προσκεκλημένους καλλιτέχνες θα εξιτάρουν τη δημιουργικότητα μαθητών από σχολεία της Χίου στα πεδία των εικαστικών τεχνών, του animation και της μουσικής, με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους να ενσωματώνονται στην παράσταση, καθώς τα ίδια τα παιδιά συνεισφέρουν άμεσα στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα με τις δικές τους εικόνες, κινήσεις, ρυθμούς και γλώσσα.
Επίσης, το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συναυλία κλασικής μουσικής στη Χίο και τις Οινούσσες με νέους σολίστ του περίφημου Ινστιτούτου Julius Stern του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου, αλλά και τη συναυλία μουσικής δωματίου “Μουσικοί Διάλογοι”, όπου καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Χίου “συνομιλούν” με την συνιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Όλγα Holdorff Μυριαγκού, εκτελώντας έργα των Schumann, Brahms, Mendelssohn κ.ά.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί επίσης κινηματογραφική προβολή της ταινίας “Η Τραβιάτα, τα Αδέρφια μου κι Εγώ”, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου και όπως κάθε χρόνο, θα διεξαχθούν εργαστήρια για παιδιά, εφήβους, και παιδιά πρόσφυγες που θα οδηγήσουν σε μια συναυλία όπου οι συμμετέχοντες θα τραγουδήσουν, θα κινηθούν και θα αυτοσχεδιάσουν μέσα από τις τεχνικές του body percussion και του soundpainting.
Δείτε το Πρόγραμμα του 8ου Μουσικού Φεστιβάλ Χίου αναλυτικά
Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, 9 μ.μ.
Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο | Μουσικοί διάλογοι: Οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Χίου συνομιλούν με την Όλγα Holdorff Μυριαγκού | Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα των Schumann, Brahms, Mendelssohn κ.ά.
Κόρη της Χιώτισσας πολεοδόμου και συγγραφέα Στέλλας Ηoldorff Μυριαγκού και του Γερμανού αρχιτέκτονα και ζωγράφου Burkhard Holdorff, η Όλγα Holdorff Μυριαγκού μοιράζει από παιδί τη ζωή της ανάμεσα σε Χίο και Βερολίνο, ενώ χτίζει παράλληλα την καλλιτεχνική της ταυτότητα συνδυάζοντας αρμονικά στοιχεία και από τις δύο κουλτούρες. Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, του οποίου την καλλιτεχνική διεύθυνση συνυπογράφει μαζί με τον Χιώτη συνθέτη Λευτέρη Βενιάδη, είχε από την πρώτη στιγμή έναν πολύτιμο στυλοβάτη, το Μουσικό Σχολείο Χίου. Οι καθηγητές που το στελεχώνουν συμμερίστηκαν αυτό το κοινό όραμα και αποτελούν πλέον σταθερούς συνεργάτες οι οποίοι έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην πορεία του φεστιβάλ, που συμπληρώνει φέτος οκτώ χρόνια συνεχούς παρουσίας, χάρη και στη δική τους εντατική προσπάθεια. Η γόνιμη συνεργασία τους που έχει εξελιχθεί σε μακροχρόνια φιλία, παίρνει μορφή μέσα από διάφορα δημιουργικά project, ένα από τα οποία είναι η συγκεκριμένη συναυλία στην οποία θα συμπράξουν για πρώτη φορά καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Χίου με την Όλγα Holdorff Μυριαγκού σε δημοφιλή έργα μουσικής δωματίου των Schumann, Brahms, Mendelssohn κ.ά.
Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, 7 μ.μ. | Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο
Λύνοντας, Δένοντας και Ρυθμούς Γυρεύοντας
Από την πρώτη κιόλας χρονιά το φεστιβάλ δίνει έμφαση στη μουσική εκπαίδευση των κατοίκων, μαθητών και ενηλίκων, επαγγελματιών ή μη, προσφύγων και παιδιών προσφύγων. Για τον λόγο αυτό πραγματοποιούνται εργαστήρια, masterclasses και εκπαιδευτικές δράσεις, η συχνότητα των οποίων αυξήθηκε και επεκτάθηκε σε όλη τη διάρκεια του έτους. Συγκεκριμένα, τα τρία τελευταία χρόνια πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση ένα εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα για παιδιά πρόσφυγες σε συνεργασία με το Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στο πρόγραμμα διδάσκει η Ανδριάννα Νεαμονίτη.
Στο πλαίσιο αυτό, το φεστιβάλ καλεί τη Μαρίζα Βαμβουκλή, μουσικό, μαέστρο και δασκάλα Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει σε συνεργασία με την Ανδριάννα Νεαμονίτη ένα μουσικό εργαστήρι όπου οι συμμετέχοντες θα τραγουδήσουν, θα κινηθούν και θα αυτοσχεδιάσουν μέσα από τις τεχνικές του body percussion και του soundpainting. Το εργαστήριο θα κλείσει με μια συναυλία που θα ταξιδέψει μουσικά μικρούς και μεγάλους.
Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, 9 μ.μ. | Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο
Μουσική Συνάντηση: Το Ινστιτούτο Julius Stern του Πανεπιστήμιου Τεχνών του Βερολίνου ταξιδεύει στη Χίο και τις Οινούσσες | Συναυλία κλασικής μουσικής με νέους σολίστ του Ινστιτούτου Julius Stern (UdK Berlin) και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου
Μία από τις πρώτες διεθνείς συνεργασίες που έχτισε το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου είναι και αυτή με το Ινστιτούτο Julius Stern της Μουσικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου (UdK Berlin), έναν από τους παλαιότερους διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς που θεωρείται κορυφαίος στο είδος του, και αναλαμβάνει την εκπαίδευση και ανάπτυξη ταλαντούχων νέων μουσικών στη Γερμανία. Η πρώτη επίσκεψη σολίστ του Ινστιτούτου στη Χίο πραγματοποιήθηκε το 2019 αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, γι‘ αυτό και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για μια συνεχή και δυναμική συνεργασία. Φέτος, οι νέοι σολίστ του Ινστιτούτου επιστρέφουν στη Χίο και συμπράττουν με μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου, ανοίγοντας στους νέους Χιώτες μουσικούς τον δρόμο για τις πρώτες τους διεθνείς συνεργασίες. Διευθύντρια του Ινστιτούτου Julius Stern από το 2010 είναι η καθηγήτρια Anita Rennert, η οποία διδάσκει κιθάρα στο Πανεπιστήμιο Τεχνών εδώ και αρκετά χρόνια.
Η ίδια συναυλία θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα το πρωί αποκλειστικά για μαθητές, ενώ οι νέοι σολίστ του Ινστιτούτου Julius Stern θα ταξιδέψουν και στις Οινούσσες την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου για να πραγματοποιήσουν συναυλία για μαθητές των Οινουσσών.
Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, 9 μ.μ. | Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής”
Dual Nature & Beyond: Giorgos Tabakis, Rebecca Trescher | Συναυλία σύγχρονης τζαζ μουσικής για μπάσο κλαρινέτο και 8χορδη κιθάρα
Ο Έλληνας κιθαρίστας Γιώργος Ταμπάκης και η Γερμανίδα κλαρινετίστα και συνθέτρια Rebecca Trescher, ενώνουν τις μουσικές τους αναζητήσεις σε ένα σχήμα με τη δική του ξεχωριστή μουσική γλώσσα και εκφραστικότητα. Το άλμπουμ τους “Dual Nature” διακρίθηκε διεθνώς κερδίζοντας το 2020 ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό Global Music Awards στην κατηγορία Outstanding Achievement, ενώ βρέθηκε και στη δεκάδα των καλύτερων νέων κυκλοφοριών για την τζαζ μουσική στη διεθνή πλατφόρμα Bandcamp. Γενικότερα, η ανταπόκριση απέναντι στο “Dual Nature” ήταν εξαιρετική, αφού το άλμπουμ συγκέντρωσε θερμές κριτικές από δημοσιογράφους, τζαζ περιοδικά, ιστοσελίδες σε Ευρώπη και Αμερική, με πολλούς διεθνείς ραδιοφωνικούς σταθμούς να το εντάσσουν στο πρόγραμμά τους. Οι πρωτότυπες συνθέσεις τους για 8χορδη κιθάρα και μπάσο κλαρινέτο κινούνται και ισορροπούν ανάμεσα σε τζαζ, σύγχρονη και έθνικ μουσική, προτείνοντας τον προσωπικό ήχο και την άποψή τους σε ένα project χωρίς καλλιτεχνικά σύνορα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί μαζί ως ντουέτο σε φεστιβάλ και πολιτιστικούς χώρους σε Ελλάδα και Γερμανία και το νέο τους άλμπουμ αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του 2024.
Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, 8.30 μ.μ. | Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο
“Η Τραβιάτα, τα Αδέρφια μου κι Εγώ” του Yohan Manca | Κινηματογραφική προβολή σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου
Μπορεί η όπερα να αλλάξει τη μοίρα ενός παιδιού; Μια ηλιόλουστη καλοκαιρινή δραμεντί για την εφηβεία, τη ζωή και την τέχνη, γεμάτη από δροσιά, μουσική, χιούμορ και συγκίνηση θα προβληθεί στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου.
Ο Νουρ, ένα 14χρονο αγόρι, απολαμβάνει την αρχή των καλοκαιρινών του διακοπών στη Νότια Γαλλία. Είναι ο μικρότερος από τα τρία αδέλφια του. Ζουν όλοι μαζί σε μια εργατική κατοικία, φροντίζοντας εναλλάξ τη μητέρα τους, η οποία βρίσκεται σε κώμα. Η μητέρα τους λάτρευε την Ιταλική Όπερα, γι‘ αυτό και ο Νουρ της βάζει να ακούει αυτή τη μουσική, με την οποία σταδιακά παθιάζεται και ο ίδιος. Μεταξύ της κοινοτικής εργασίας και των εντάσεων στο σπίτι, ο Νουρ ονειρεύεται τη φυγή σ’ ένα μακρινό μέρος. Όταν συναντά τη Σάρα, μια σοπράνο που διδάσκει καλοκαιρινά μαθήματα, βρίσκει επιτέλους την ευκαιρία να βγει από του καβούκι του και να εξερευνήσει νέους ορίζοντες.
Η ταινία προβλήθηκε επίσημα στο τμήμα “Ένα Κάποιο Βλέμμα” του Φεστιβάλ των Καννών το 2021.
Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, 7 & 9 μ.μ. | Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο
Kirana, Μύθοι της Δημιουργίας | Μια όπερα για παιδιά και με παιδιά
To πρωτοποριακό διεθνές καλλιτεχνικό πρότζεκτ του Ruben Zahra από τη Μάλτα που σχεδιάστηκε για να συνδέσει τα παιδιά με την καλλιτεχνική δημιουργία έρχεται στη Χίο στο πλαίσιο της χειμερινής έκδοσης του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου. Μέσα από ένα πενθήμερο καλλιτεχνικό εργαστήριο μεταξύ των προσκεκλημένων καλλιτεχνών από το εξωτερικό και των μαθητών της Χίου, η δημιουργικότητα των παιδιών στα πεδία των εικαστικών τεχνών, του animation και της μουσικής, ενσωματώνεται στην παράσταση, και τα ίδια συνεισφέρουν άμεσα στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα με τις δικές τους εικόνες, κινήσεις, ρυθμούς και γλώσσα.
Η ιστορία του έργου “Kirana” είναι εμπνευσμένη από τους μύθους και τους θρύλους ανατολικών πολιτισμών από την Κίνα, την Ινδία, τη Βαβυλώνα και τη Μεσοποταμία, όπου σκηνές από το μυθολογικό αυτό μουσικό ταξίδι θα ζωντανέψουν μέσω ψηφιακών κινουμένων σχεδίων, βασισμένων σε ζωγραφιές και συνθέσεις των παιδιών τα οποία συμμετέχουν στην καλλιτεχνική δράση. Η μουσική της παράστασης είναι γραμμένη για πιάνο και κρουστά και ερμηνεύεται ζωντανά από δύο επαγγελματίες μουσικούς με τα παιδιά να συμπληρώνουν το soundtrack με μια σειρά μουσικών αυτοσχεδιασμών.
Συμμετέχουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, αλλά και της σχολής χορού “Allegro” Μίνας Μπατσακούτσα. Τις εικαστικές δημιουργίες υπογράφουν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου (διδασκαλία: Μαρία-Μελουζίν Κασαπίδου), του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χίου (διδασκαλία: Αγγελική Μακρή) και των εργαστηρίων σχεδίου και ζωγραφικής NS (διδασκαλία: Ναυσικά Σαλιάρη).
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ υπογράφουν η Όλγα Holdorff Μυριαγκού και ο Λευτέρης Βενιάδης. Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Allianz, με δωρεά του The John S Fafalios Foundation, και με την υποστήριξη του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Χίου, του Δήμου Χίου, του Δήμου Οινουσσών και του Point Group Chios.