Connect with us

Festival

7ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου: «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» | 30 Αυγ – 2 Σεπ

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», πιστό στο ραντεβού του, υποδέχεται για έβδομη χρονιά τους λάτρεις του είδους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, στο διάστημα από 𝟯𝟬 𝝖𝝪𝝘𝝤𝝪𝝨𝝩𝝤𝝪 𝝮𝝨 𝟮 𝝨𝝚𝝥𝝩𝝚𝝡𝝗𝝦𝝞𝝤𝝪 𝟮𝟬𝟮𝟯

Το 2023 το φεστιβάλ της Σύρας συμπίπτει με τα 𝝚𝝘𝝟𝝖𝝞𝝢𝝞𝝖 𝝩𝝜𝝨 𝝭𝝜𝝫𝝞𝝖𝝟𝝜𝝨 𝝚𝝟𝝝𝝚𝝨𝝜𝝨 «Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα-Εμπειρίες», ένα σύγχρονο έργο που υλοποίησε ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης στην Άνω Σύρο με σκοπό να προσφέρει στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες του νησιού την ευκαιρία να γνωρίσουν τη συμβολή του Μάρκου Βαμβακάρη στη μουσική ιστορία της νεότερης Ελλάδας και φυσικά τον ίδιο τον Μάρκο Βαμβακάρη και το έργο του. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων των εγκαινίων, το σχήμα της Μουσικής Σχολής 𝝚𝝢 𝝬𝝤𝝦𝝙𝝖𝝞𝝨 & 𝝤𝝦𝝘𝝖𝝢𝝤𝝞𝝨 {Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή}, αποτελούμενο από μαθητές της Σχολής, δάσκαλους και μουσικούς/ερμηνευτές διακεκριμένους επαγγελματίες του χώρου, θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση με τίτλο Το πολύτιμο μοίρασμα της μνήμης… «Μάρκος Βαμβακάρης, ο Συριανός» & «Κώστας Παπαδόπουλος, ο θρύλος του τρίχορδου». Ένα πολύπλευρο αφιέρωμα στον μεγάλο Συριανό, το Μάρκο Βαμβακάρη, και στο θρύλο του τρίχορδου μπουζουκιού 𝝟ώ𝞂𝞃𝝰 𝝥𝝰𝝿𝝰𝝳ό𝝿𝝾𝞄𝝺𝝾, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Μάρκο στη δισκογραφία της δεύτερης καριέρας του και θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ ως επίτιμος προσκεκλημένος παρουσιάζοντας εμβληματικά κομμάτια από τη μακρόχρονη διαδρομή του αλλά και μερικά από τα τραγούδια της συνεργασίας του με τον Μάρκο, στα οποία έβαλε τη σφραγίδα του.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ φέτος είναι αφιερωμένο σε δύο εμβληματικές μορφές της λαϊκής μουσικής: τον Γιάννη Παπαϊωάννου και το Στέλιο Βαμβακάρη.

Ο 𝝘𝝞𝝖𝝢𝝢𝝜𝝨 𝝥𝝖𝝥𝝖Ϊ𝝮𝝖𝝢𝝢𝝤𝝪, επιστήθιος φίλος και συνοδοιπόρος του Μάρκου, πρωτομάστορας της Πειραιώτικης Σχολής, μια από τις κολώνες που κοσμούν το οικοδόμημα της λαϊκής μουσικής. Η ευαισθησία που τον διακρίνει, περνά στα τραγούδια του με συγκινητικό τρόπο. Διαρκώς εξελίξιμος σαν εκτελεστής αλλά και σαν ερμηνευτής, επηρεάζει εμφανώς τις μεταγενέστερες γενιές του λαϊκού τραγουδιού. Σπάνιος άνθρωπος, μεγάλη καρδιά, μερακλής, ανοιχτοχέρης, καλός ψαράς, μοναδικός παίκτης με απερίγραπτα ταξίμια, με δύο λέξεις… μεγάλος μάγκας. Η φετινή διοργάνωση θα έχει και μία έκπληξη, την παρουσίαση ανέκδοτων τραγουδιών του, που τα παιδιά του εμπιστεύθηκαν στο Γρηγόρη Βασίλα και τους συνεργάτες του.
Ο 𝝨𝝩𝝚𝝠𝝞𝝤𝝨 𝝗𝝖𝝡𝝗𝝖𝝟𝝖𝝦𝝜𝝨, σάρκα και αίμα του Μάρκου. Μιλάει για το Μάρκο, τον Παπαϊωάννου και τα άλλα μυθικά πρόσωπα του ρεμπέτικου, με απέραντη αγάπη και θαυμασμό. Φοβερός στο να διηγείται ιστορίες, με τρόπο που θες να τον ακούς ξανά και ξανά. Έχει σεβασμό και προσήλωση στην παράδοση και τα ντουζένια, αλλά περνάει και σε άλλα μονοπάτια όντας ανήσυχος και ευρηματικός. Μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές δημιουργίες του ανήκουν στη συνεργασία που είχε με το Γιώργο Νταλάρα αφήνοντάς μας κάποια «διαμάντια» σε αυτό το ατελείωτο «περιβόλι» της δισκογραφίας του λαϊκού τραγουδιού. Για καλή μας τύχη, κάποια τραγούδια του Στέλιου πρόλαβε και τα είπε ο ίδιος ο Μάρκος. Γι’ αυτόν τον πρίγκηπα της λαϊκής μας μουσικής ήρθε η ώρα να παιχτεί η δική του μουσική στη Σύρα από τους συνεργάτες του, όπως το είχαμε υποσχεθεί. Και οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται, είτε εν ζωή είτε μετά από αυτή.
Δύο τοπικά μουσικά σχήματα, το 𝝡𝝞𝝟𝝦𝝤 𝝡𝝤𝝪𝝨𝝞𝝟𝝤 𝝨𝝪𝝢𝝤𝝠𝝤 και 𝝤𝝞 𝝘𝝖𝝡𝝥𝝦𝝤𝝞 𝝩𝝜𝝨 𝝚𝝪𝝩𝝪𝝬𝝞𝝖𝝨, αποτελούμενα από έμπειρους και διακεκριμένους μουσικούς που επί σειρά ετών υπηρετούν τη λαϊκή μουσική και συντελούν στην προβολή και διατήρησή της σε τοπικό επίπεδο, θα παρουσιάσουν μια ανθολογία με ποικίλες θεματικές ενότητες, από το πλούσιο και σε μεγάλο του μέρος ανεξερεύνητο υλικό της λαϊκής μουσικής των δεκαετιών ’30, ’40 και ’50.
Το 𝝡𝝤𝝪𝝨𝝞𝝟𝝤 𝝚𝝦𝝘𝝖𝝨𝝩𝝜𝝦𝝞 με τους Γρηγόρη Βασίλα και Μιχάλη Δήμα έχει ως θέμα τη θέση και το ρόλο του μπουζουκιού σήμερα, τον ήχο και το ύφος παιξίματος/εκτέλεσης, τον περιορισμό της παρουσίας του στη διασκέδαση και εν τέλει την αφαίρεση των γνήσιων υφολογικών και εκφραστικών στοιχείων από τη σημερινή λαϊκή μουσική. Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους συμμετέχοντες (συντονιστής: Αντώνης Μαραγκός).
Στην 𝝚𝝟𝝝𝝚𝝨𝝜 𝝠𝝖Ϊ𝝟𝝮𝝢 𝝡𝝤𝝪𝝨𝝞𝝟𝝮𝝢 𝝤𝝦𝝘𝝖𝝢𝝮𝝢 συμμετέχουν κορυφαίοι οργανοποιοί luthiers (Βερεσές Παναγιώτης, Γαλανός Νίκος, Γουλιέλμος Άδωνις, Δέλλιος Ανδρέας, Κατσιφής Τάσος, Μιλτιάδου Σάββας, Παΐσιος Νίκος, Στάμκος Παναγιώτης, Σύγγελος Χρήστος, Τσουλόγιαννης Γιάννης, Φρονιμόπουλος Νίκος). Θα έχουμε όπως κάθε χρόνο, την ευκαιρία να δούμε από κοντά τις μοναδικές δημιουργίες των οργανοποιών που έχουν εισαγάγει νέες μεθόδους, νέα υλικά και εργαλεία στον μαγικό κόσμο της οργανοποιίας προσαρμόζοντάς τη στο σήμερα, χωρίς να ξεφεύγουν από τις παραδοσιακές φόρμες.
Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης και η Κυκλαδική Εταιρεία Ανάπτυξης (ΚΕΤΑΝ) του Επιμελητήριο Κυκλάδων
Το ρεμπέτικο έχει καταχωρηθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015, στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017, ενώ το Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», έχει καταχωρηθεί στο Ευρετήριο Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ festivalfinder.eu και έχει λάβει το EFFE LABEL.
ℹ️ Η είσοδος στο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου είναι δωρεάν. Για την εξασφάλιση θέσης συνιστάται η προσέλευση στο χώρο τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της κάθε συναυλίας.

Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Περισσότερα