Connect with us

Festival

6ο Chania International Photo Festival 3 – 9 Αυγούστου

Δημοσιεύθηκε

στις

Θα παρουσιαστούν πάνω από 500 φωτογράφοι από όλο τον κόσμο
Υποβάλετε έως και πέντε φωτογραφίες δωρεάν

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Χανίων δημιουργήθηκε από την Blank Wall Gallery. Στόχος του είναι να συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 500 φωτογράφους από όλο τον κόσμο, μετατρέποντας την πόλη των Χανίων σε ένα διεθνές κέντρο καλλιτεχνικής έκφρασης με επίκεντρο τη φωτογραφία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, καταφέραμε να καταστήσουμε το φεστιβάλ αυτό έναν καθιερωμένο διεθνή θεσμό. Στην προσπάθειά μας αυτή ο Δήμος Χανίων ανταποκρίθηκε θετικά ως συνδιοργανωτής, προσφέροντας τους χώρους διεξαγωγής του φεστιβάλ.

Μπορείτε να λάβετε μέρος σε μία από τις 16 κατηγορίες μας

Τοπίο της πόλης
Είναι η καλλιτεχνική αναπαράσταση της φυσικής όψης των αστικών και δημόσιων χώρων. Η ατμόσφαιρα και οι σκηνές της καθημερινής ζωής αποτελούν μέρος της φωτογραφίας αστικού τοπίου. Όλοι βρίσκονται σε κίνηση. Ο ρυθμός της ζωής δεν επιβραδύνεται ποτέ. Υπάρχει ένας έντονος ρυθμός γεμάτος θόρυβο και φωνές. Όλα αυτά συμβαίνουν γύρω από ψηλά, εντυπωσιακά κτίρια που αποτελούν μέρος της πόλης και του χαρακτήρα της. Φωτογραφίες τέτοιων πόλεων είναι ευπρόσδεκτες να λάβουν μέρος σε αυτή την κατηγορία.

Μονοχρωμία
Η μονόχρωμη φωτογραφία ήταν πάντα ένα αγαπημένο είδος φωτογραφίας. Η ύπαρξη ενός μόνο χρώματος λειτουργεί ως κίνητρο που ξεκλειδώνει συναισθήματα και οδηγεί τους θεατές σε νέα μονοπάτια συνειδητοποίησης.
Σχεδόν τα πάντα έχουν τραβηχτεί σε Μονόχρωμη φωτογραφία, παρουσιάζοντας μια διαφορετική όψη του ίδιου θέματος, καθώς οι μονόχρωμες εικόνες δεν είναι άμεσες αποδόσεις των θεμάτων τους, αλλά είναι αφαιρέσεις από την πραγματικότητα. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες καθώς και οι εικόνες σε σέπια και καφέ αποχρώσεις είναι ευπρόσδεκτες να υποβληθούν.

Καλές τέχνες
Έρχεται σε αντίθεση με την αναπαραστατική φωτογραφία, η οποία παρέχει μια οπτική περιγραφή συγκεκριμένων θεμάτων και γεγονότων.
Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι φωτογράφοι βλέπουν τον κόσμο γύρω τους και τον επικοινωνούν στους θεατές τους. Είναι ένας εντελώς προσωπικός τρόπος έκφρασης, ο οποίος βοηθά όλους μας να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει στο μυαλό ενός φωτογράφου. Είναι το παράθυρό μας στον κόσμο του καλλιτέχνη και γι’ αυτό είναι τόσο συναρπαστικό.

Φωτογραφία δρόμου
Το αστικό περιβάλλον είναι το τέλειο σκηνικό για τη φωτογραφία δρόμου.
Οι άνθρωποι που κινούνται στην πόλη είναι τα θέματα των φωτογράφων. Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι ειλικρινείς και αυθόρμητες. Κανείς δεν ενδιαφέρεται αν η εικόνα είναι ευκρινής ή θολή, έγχρωμη ή ασπρόμαυρη. Το μόνο που έχει σημασία είναι η ατμόσφαιρα της πόλης και η απεικόνιση της καθημερινής ζωής.

Τοπίο
Είναι ένα είδος που αρέσει σε πολλούς φωτογράφους και είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο μόνο και μόνο για να απεικονίσουν μέρη που είναι έξω από τα συνηθισμένα.
Μερικά από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά μέρη στη γη. Υπάρχουν φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα, τραβηγμένες τόσο από ερασιτέχνες όσο και από επαγγελματίες φωτογράφους, από μέρη εντελώς ανέγγιχτα από το ανθρώπινο χέρι και άλλα όπου το ανθρώπινο στοιχείο υπάρχει σε αρμονία με τη φύση.
Όλα τα είδη τοπίων είναι ευπρόσδεκτα να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.

Ταξιδεύοντας
Η ταξιδιωτική φωτογραφία εκφράζει τα συναισθήματα που βιώνει κάποιος όταν ταξιδεύει σε έναν τόπο. Συναισθήματα που συνδέονται με τον τόπο, τον χρόνο, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους και κυρίως με τις πρώτες εντυπώσεις.
Το να βλέπεις έναν τόπο για πρώτη φορά μπορεί να σου προκαλέσει μια σειρά από έντονα συναισθήματα. Οι φωτογράφοι έχουν το προνόμιο να μπορούν να απεικονίσουν αυτά τα συναισθήματα μέσα από τις φωτογραφίες τους, δίνοντας ένα πολύ ενδιαφέρον τελικό αποτέλεσμα στους θεατές.

Χρώμα
Βλέπουμε και σκεφτόμαστε με χρώμα. Τα χρώματα βρίσκονται παντού. Παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μας και στην ψυχολογία μας. Έχουν τη δύναμη να δημιουργούν διαθέσεις, να προκαλούν συναισθήματα, να κάνουν τις μέρες μας πιο φωτεινές ή πιο θαμπές και να δείχνουν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο. Προσελκύουν την προσοχή μας και προκαλούν τη δημιουργικότητά μας. Μας αρέσουν πάντα οι φωτογραφίες γεμάτες χρώμα, με τη δύναμη να δημιουργούν έντονα συναισθήματα.

Πορτρέτα
Οι άνθρωποι και οι εκφράσεις τους αποτελούσαν πάντα ένα ενδιαφέρον θέμα για τους φωτογράφους. Είναι πραγματικά πρόκληση να προσπαθείς να αποτυπώσεις τα συναισθήματα και τη διάθεση ενός ατόμου σε μία μόνο λήψη. Είναι επίσης πάντα ενδιαφέρον να βλέπει κανείς τι βλέπουν οι φωτογράφοι στους ανθρώπους που έχουν φωτογραφίσει. Αυτή η σχέση είναι πάντα ενδιαφέρον να τη βλέπει κανείς όπως αναπτύσσεται μέσα από τα “Πορτρέτα”.

Άγρια ζωή
Οι φωτογραφίες άγριων ζώων, τραβηγμένες στο φυσικό τους περιβάλλον, σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, που δείχνουν την ομορφιά που κρύβει η άγρια φύση, είναι κάτι που έχουμε ξεχάσει εντελώς στον δυτικό κόσμο.
Αυτό που κυριαρχεί σε αυτές τις φωτογραφίες είναι η αγάπη των φωτογράφων για αυτό που κάνουν. Αυτή η αγάπη και η κατανόηση των ζώων είναι εμφανής στον τρόπο που παρουσιάζονται τα ζώα, σε όλο τους το μεγαλείο και την ομορφιά, αφήνοντας τον θεατή άφωνο. Τέτοιες φωτογραφίες είναι ευπρόσδεκτες σε αυτή την κατηγορία.

Αφηρημένη
Η αφηρημένη φωτογραφία είναι ένα μέσο απεικόνισης μιας εικόνας που δεν έχει μια έμμεση συσχέτιση με τον κόσμο των αντικειμένων. Μπορεί να απομονώσει ένα θραύσμα προκειμένου να δημιουργήσει κάτι εξωπραγματικό από ένα πραγματικό αντικείμενο. Ο κύριος σκοπός της είναι να μεταφέρει ένα συναίσθημα, μια αίσθηση ή μια εντύπωση. Απομακρύνεται από τις φυσικές εμφανίσεις και τα αναγνωρίσιμα θέματα του πραγματικού κόσμου.

Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική είναι ένα ευρύ θέμα, που περιλαμβάνει τα πάντα, από ουρανοξύστες μέχρι παράγκες. Σχεδόν όπου κι αν πάμε, περιτριγυριζόμαστε καθημερινά από κάποιο είδος αρχιτεκτονικής. Εξαιτίας αυτού, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αρχιτεκτονική είναι ένα τόσο δημοφιλές θέμα στη φωτογραφία. Η φωτογράφηση κτιρίων και κατασκευών που είναι όμορφα στα μάτια του φωτογράφου είναι πολύ ενδιαφέρουσα Τα κτίρια ήταν πάντα πολύτιμα θέματα, καθώς αντιπροσωπεύουν την κοινωνία και τον πολιτισμό της εποχής.

Εννοιολογική
Η εννοιολογική φωτογραφία είναι ένα είδος φωτογραφίας που απεικονίζει μια ιδέα. Η “ιδέα” είναι τόσο προσχεδιασμένη όσο και, αν είναι επιτυχής, κατανοητή στην ολοκληρωμένη εικόνα. Οι φωτογραφίες μπορεί επίσης να υποστούν ψηφιακή επεξεργασία για να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα που επιθυμεί ο φωτογράφος. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει επιτρέψει σε αυτό το είδος φωτογραφίας να γίνει πιο σουρεαλιστικό, επιτρέποντας στον φωτογράφο να ενώσει εικόνες ή αντικείμενα που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να αντιπαρατεθούν.

Ντοκιμαντέρ
Αναφέρεται συνήθως σε μια μορφή φωτογραφίας που χρησιμοποιείται για την παρουσίαση γεγονότων ή περιβαλλόντων σημαντικών και σχετικών με την ιστορία καθώς και με την καθημερινή ζωή.
Οι φωτογραφίες έχουν σκοπό να περιγράψουν άγνωστους, κρυμμένους, απαγορευμένους ή δύσκολα προσβάσιμους τόπους ή συνθήκες. Η φωτογραφία ντοκιμαντέρ σχετίζεται γενικά με μακροχρόνια έργα με μια πιο σύνθετη ιστορία.

Micro
Σύμφωνα με ορισμένους ορισμούς, η μακροφωτογραφία αναφέρεται σε μια ολοκληρωμένη φωτογραφία ενός θέματος σε μέγεθος μεγαλύτερο από το φυσικό μέγεθος. Η μακροφωτογραφία ενθαρρύνει τον φωτογράφο να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά. Επιτρέπει στον φωτογράφο να αναζητήσει πιο έντονα το μικροσκοπικό θέμα και να κάνει τα καθημερινά αντικείμενα να φαίνονται εξαιρετικά. Επίσης, δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να ανακαλύψουν νέους κόσμους, εντελώς αθέατους με γυμνό μάτι.

Φύση
Ένα ευρύ φάσμα φωτογραφίας, που λαμβάνεται σε εξωτερικούς χώρους και είναι αφιερωμένο στην προβολή των φυσικών στοιχείων.
Η φωτογραφία της φύσης τείνει να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην αισθητική αξία της φωτογραφίας σε σχέση με άλλα είδη φωτογραφίας. Απεικονίζει όλους τους κλάδους της φυσικής ιστορίας και μπορεί να αναλυθεί σε πολλά επιμέρους είδη, καλύπτοντας όλους τους τομείς που σχετίζονται με τη φύση που μπορεί κανείς να φανταστεί- από τον αέρα μέχρι το νερό.

Πανοραμική
Φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους που μας παρουσιάζουν εικονικές περιηγήσεις στα θέματα της λήψης. Με αυτόν τον τρόπο περιλαμβάνονται σε μία μόνο φωτογραφία πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να δουν τα μάτια. Υπάρχει μια ευρεία προοπτική στη σκηνή και έτσι επιτυγχάνεται το αποτέλεσμα της απεραντοσύνης. Οι πανοραμικές φωτογραφίες καταφέρνουν να δώσουν μια νέα προοπτική στον κόσμο γύρω μας και έτσι μαγεύουν τους θεατές.

 


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Περισσότερα