Connect with us

Festival

5ο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2023

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» γιορτάζει φέτος πέντε χρόνια από τη γέννησή του. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή έχει θεμελιωθεί ως μία πολιτιστική αμφικτυονία που αιμοδοτεί την καλλιτεχνική δραστηριότητα στην κεντρική Ελλάδα, καθώς αποτελεί ένα αληθινό δίκτυο δρώμενων σε διαφορετικές πόλεις και κοινωνίες με πυρήνα τους Δελφούς.

Το φετινό πρόγραμμα, πιο εξωστρεφές από ποτέ, περιλαμβάνει μεγάλα και καταξιωμένα ονόματα του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού και της τραγουδοποιίας, όπως Μάριος Φραγκούλης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Κώστας ΜακεδόναςΔημήτρης Μπάσης και Θοδωρής Κοτονιάς ενώ φιλοξενεί νεότερους ταλαντούχους ερμηνευτές που έχουν ήδη δώσει το στίγμα τους όπως Θοδωρής Βουτσικάκης, Χριστιάννα Γαλιάτσου, Μέλα Γεροφώτη, Ελένη Δημοπούλου, Kalioppe, Βίκυ Καρατζόγλου, Νίκος Κύρτσος, Σαββέρια Μαργιολά, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Βύρων Τσουράπης και Gadjo Dilo.

Όπως κάθε χρόνο “Το Λάλον Ύδωρ” στηρίζει τη νεότητα. Έτσι και φέτος φιλοξενεί τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων MOYSA του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μουσική διεύθυνση κι ενορχηστρώσεις του Θοδωρή Παπαδημητρίου.

Τιμώντας τον σπουδαίο κι αιρετικό συγγραφέα Γιάννη Σκαρίμπα, θα παρουσιαστεί το έργο του “Το Θείο Τραγί”, στη γενέτειρά του την Αγία Ευθυμία Φωκίδας, με μία ευφάνταστη θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα Γκραν Γκινιόλ από τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης θα υπάρξουν δύο αφιερωματικές συναυλίες σε συνθέτες: στο έργο του μεγάλου τραγουδοποιού Μάνου Λοΐζου, αλλά και στα μουσικοθεατρικά και κύκλους τραγουδιών του Δημήτρη Μαραμή.

Το Φεστιβάλ διαρκεί από τις 24 Ιουνίου έως τις 12 Αυγούστου και περιλαμβάνει μουσικές κυρίως εκδηλώσεις σε ειδικά επιλεγμένους φυσικούς χώρους της Φωκίδας, και πιο συγκεκριμένα στις πόλεις: Δελφούς, Άμφισσα, Ιτέα, Γαλαξίδι, Αγία Ευθυμία, Ερατεινή, Λιδωρίκι και Αρτοτίνα.

Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Δελφών και του Δήμου Δωρίδας και πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να είναι πηγή πολιτισμού και να αντανακλά την ιστορία και τη φυσική ομορφιά των Δελφών και της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας, τόπου που υπήρξε κέντρο του αρχαίου κόσμου και κομβικό σημείο για την εξέλιξη της ελληνικής ιστορίας.

«Το 5ο Φεστιβάλ Δελφών αποτελεί πλέον θεσμό με εξελισσόμενη δυναμική στα πολιτιστικά δρώμενα της Στερεάς Ελλάδας. Στόχος μας για το 2023, σε συνέχεια των προηγούμενων ετών, είναι να συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Η στήριξή μας, άλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία, είναι σταθερή και πολύπλευρη. Θέλω να ευχαριστήσω τους υπόλοιπους εταίρους του Δικτύου Δελφών, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Δωρίδος, πολύτιμους συνοδοιπόρους στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών για την άριστη συνεργασία, καθώς και όλους όσους συμβάλουν στη διοργάνωσή του!»Δήμαρχος Δήμου Δελφών – Παναγιώτης Ταγκαλής

Διοργάνωση Δίκτυο Δελφών

«Στόχος όλων μας ήταν το “Λάλον Ύδωρ” να γίνει θεσμός. Η φετινή, 5η διοργάνωση, αποδεικνύει την επίτευξή του. Με αφετηρία τον Ιερό χώρο των Δελφών, τα για μία ακόμα χρονιά υψηλού επιπέδου δρώμενα, θα μιλήσουν στους θεατές μέσω της τέχνης, καθιστώντας τους συνταξιδιώτες σε ένα πανέμορφο ταξίδι πολιτισμού, έκφρασης και ομορφιάς.»  Πρόεδρος Δικτύου Δελφών – Νίκος Κατσικούλης

«Εκπροσωπώντας το Δήμαρχο του Δήμου Δωρίδας Γιώργο Καπετζώνη θα ήθελα να σημειώσω πως το «Λάλον Ύδωρ» εκτός από τη μεγάλη πολιτιστική προσφορά στον πανέμορφο τόπο του Δήμου Δωρίδας συνεισφέρει δυναμικά και στην τουριστική προβολή του. Για αυτό και αγωνιζόμαστε χρόνο με το χρόνο να το αναβαθμίζουμε κάνοντας υπερβάσεις.» Αντιδήμαρχος Δωρίδας – Δήμος Ταράτσας

Πρόγραμμα

Σάββατο 24 Ιουνίου, ώρα 21:15

Μάριος Φραγκούλης & Θοδωρής Βουτσικάκης σε έργα Δημήτρη Μαραμή
Από το Σκοτεινό Έρωτα στον Ερωτόκριτο

ΔΕΛΦΟΙ (Θέατρο Φρύνιχος)
Κάτω Διάζωμα: 20 ευρώ / Άνω Διάζωμα: 15 ευρώ

Μάριος Φραγκούλης & Θοδωρής Βουτσικάκης σε έργα του Δημήτρη Μαραμή με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων MOYSA του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Από το Σκοτεινό Έρωτα στον Ερωτόκριτο

Οι Μάριος Φραγκούλης και Θοδωρής Βουτσικάκης με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων MOYSA του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν μέρη από τα σημαντικότερα τραγουδιστικά έργα του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή σε μουσική διεύθυνση κι ενορχήστρωση Θοδωρή Παπαδημητρίου. Συμμετέχουν οι ταλαντούχοι τραγουδιστές Ελένη Δημοπούλου, Μέλα Γεροφώτη και Νίκος Κύρτσος, με το συνθέτη στο πιάνο.

Μία σύμπραξη του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το “Λάλον Ύδωρ”.

Αποκλειστικός χορηγός εκδήλωσης: ΙMERΥS ΒΩΞΙΤΕΣ.
Σάββατο 24 Ιουνίου, ώρα 21:15, ΔΕΛΦΟΙ (Θέατρο Φρύνιχος)

Μάριος Φραγκούλης & Θοδωρής Βουτσικάκης σε έργα Δημήτρη Μαραμή
Συμφωνική Ορχήστρα Νέων MOYSA Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης διεύθυνση Θοδωρής Παπαδημητρίου
Συμμετέχουν: Ελένη Δημοπούλου, Μέλα Γεροφώτη, Νίκος Κύρτσος

Πέμπτη 6 Ιουλίου, ώρα 21:15

Νίκος Πορτοκάλογλου & Βίκυ Καρατζόγλου


ΙΤΕΑ (Προβλήτα)
εισιτήριο: 10 ευρώ / 8 ευρώ μειωμένο

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου από τους κορυφαίους τραγουδοποιούς της γενιάς του, παρουσιάζει μία συναυλία με τα πιο αγαπημένα του τραγούδια συνδυάζοντάς τα τολμηρά, με εμβληματικά ξένα και ελληνικά τραγούδια με τον τρόπο που κάνει στην τηλεοπτική του εκπομπή το “Μουσικό Κουτί”. Κοντά του η Βίκυ Καρατζόγλου, από τις νεότερες γνήσιες λαϊκές φωνές, ο απαράμιλλος Βύρων Τσουράπης μέλος της μπάντας του “Μουσικού Κουτιού” και η πολύχρωμη μπάντα “Ευγενείς Αλήτες”.

Κυριακή 23 Ιουλίου, ώρα 21:15

Δημήτρης Μπάσης & Kalliope

ΑΜΦΙΣΣΑ (Πλατεία Ησαϊα)
ελεύθερη είσοδος

Ο Δημήτρης Μπάσης από τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδιστές της γενιάς του, παρουσιάζει μία συναυλία αναδρομή από το χτες στο σήμερα. Ποιότητα και ψυχαγωγία συνδυάζονται με τραγούδια μεγάλων τραγουδοποιών. Μαζί του η Kalliope, μία ιδιαίτερη ερμηνεύτρια της νεότερης γενιάς.

 

Κυριακή 6 Αυγούστου, ώρα 21:15

Το Θείο Τραγί του Γιάννη Σκαρίμπα

ΑΓΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑ (Προαύλειο Αγίου Ευθυμίου)
εισιτήριο: 5 ευρω

Το εμβληματικό έργο του σημαντικού, αιρετικού, συγγραφέα Γιάννη Σκαρίμπα, έρχεται να παρουσιαστεί κάτω από το σπίτι που γεννήθηκε στην Αγία Ευθυμία Φωκίδας, με μια ευφάνταση θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα Γκραν Γκινιόλ από τη Θεσσαλονίκη. Ένα μοναδικό δρώμενο στη γενέτειρα του μεγάλου συγγραφέα.

Το έργο
Μετά από ατελείωτες περιπλανήσεις, ο περιθωριακός Γιάννης επιστρέφει στα πάτρια εδάφη αναζητώντας την αγάπη της νιότης του που, παντρεμένη πια με έναν πλούσιο αστό, έχει δημιουργήσει μια ζωή που υπακούει στα «πρέπει» της κοινωνίας. Ισορροπώντας ανάμεσα στο Καλό και το Κακό, ο αντιήρωας και εχθρός του καθωσπρεπισμού και της υποκρισίας Γιάννης, θέλει να εκδικηθεί για τον πληγωμένο του έρωτα και να προκαλέσει συγκρούσεις, ταρακουνώντας συθέμελα τις κοινωνικές συμβάσεις και τις καθιερωμένες αξίες.

Η παράσταση
Ο Στάθης Μαυρόπουλος ενσαρκώνει τον κεντρικό ήρωα, συμπράττοντας επί σκηνής με τους εν χορώ Διονύση Καραθανάση, Ιωάννα Λαμνή και Ιωάννα Σιδηροπούλου, σε ένα πρωτότυπο θεατρικό γεγονός που πλαισιώνεται από φωτισμούς και ηχητικά τοπία που δημιουργούνται ζωντανά μπροστά στους θεατές. Τη δημιουργία των ηχοτοπίων αναλαμβάνει ο Σάββας Τραπεζάνογλου, ενώ την όψη της παράστασης υπογράφει η Μαρία Καβαλιώτη. Μια παράσταση φτιαγμένη να «γκιζιρνά» αλήτικα όπως ο ήρωάς της, που «μετατοπεί» τα πράγματα προς μια αναρχική ανάγνωση-θέαση του κόσμου

ΓΚΡΑΝ ΓΚΙΝΙΟΛ
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:
«[…] μια θεατρική πρόταση με συγκροτημένη άποψη που την υποστήριξαν με κέφι, καλό σκηνικό
συντονισμό και επικοινωνιακή χημεία όλοι οι συντελεστές. Από τις πλέον απαιτητικές και αισθητικά
Πατσαλίδης, Parallaximag.gr)

«[…] Η ομάδα «Γκραν Γκινιόλ» στήνει μια παράσταση – σπουδή στο έργο του Γιάννη Σκαρίμπα. Στο ιδιαίτερο, αντισυμβατικό και παράλογο ύφος της γραφής του, στο «α- λα – Σκαρίμπα» κατά τον Φώτη Κόντογλου ύφος που σφράγισε τα ελληνικά γράμματα και αποτέλεσε υλικό για διαλέξεις, συζητήσεις, αντεγκλήσεις, διαλόγους, διασκευές και παρουσιάσεις σε εκδηλώσεις Τέχνης και Λόγου, η ομάδα περιπλανιέται, απλώνει, συμμαζεύει και τέρπει θεατές και μέλη της.» (Παύλος Λεμοντζής, cityportal.gr)

«Ο Χρήστος Παπαδημητρίου […] πέτυχε το ακατόρθωτο, να μεταγράψει στο θέατρο ένα τόσο δύσκολο πεζογράφημα. Κρατώντας τον πεζό λόγο του συγγραφέα ως καμβά, και μάλιστα με το χαρακτηριστικό ιδίωμα του Σκαρίμπα, κέντησε πάνω σ’ αυτόν τους διαλόγους του, πετυχαίνοντας τη θεατρική δράση με ιλιγγιώδη ταχύτητα, άλλοτε λόγου και άλλοτε κίνησης, συμπαρασύροντας τον θεατή.» (Δήμητρα Σμυρνή, faretra.info)

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Γιάννης Σκαρίμπας
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Καβαλιώτη
Φωτισμοί: Διονύσης Καραθανάσης
Ηχοπεριβάλλοντα: Σάββας Τραπεζάνογλου
Κατασκευές: Γιώργος Μαυρόπουλος
Teaser: Πάνος Βλασσάς
Αφίσα: Βίκτωρ Γκουντάρας – Studio Hervik
Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου
Φωτογραφίες: Γιώργος Κόγιας, Λευτέρης Τσινάρης.
Παραγωγή: Γκραν Γκινιόλ
Επί σκηνής: Διονύσης Καραθανάσης, Ιωάννα Λαμνή, Στάθης Μαυρόπουλος, Ιωάννα Σιδηροπούλου,
Σάββας Τραπεζάνογλου

 

Τρίτη 8 Αυγούστου, ώρα 21:15

Κώστας Μακεδόνας & Χριστιάννα Γαλιάτσου

ΕΡΑΤΕΙΝΗ (Προβλήτα)
ελεύθερη είσοδος

Ο Κώστας Μακεδόνας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της γενιάς του, με διαχρονικές επιτυχίες και με μία λαμπρή μουσική πορεία τριάντα χρόνων, μας παρουσιάζει ένα πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα με τα γνωστότερα τραγούδια του με την υπογραφή κορυφαίων δημιουργών.

 

Πέμπτη 10 Αυγούστου, ώρα 21:15

Μάνος Λοϊζος αφιέρωμα

Κώστας Τριανταφυλλίδης & Ανδριάνα Μπάμπαλη

ΛΙΔΩΡΙΚΙ (Σχολείο)
ελεύθερη είσοδος

Οι τραγουδιστές Κώστας Τριανταφυλλίδης και Ανδριάνα Μπάμπαλη, με τη συνοδεία ορχήστρας κλασικών, λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων με τη νέα ενορχηστρωτική ματιά του Θοδωρή Λεμπέση, παρουσιάζουν τους σημαντικότερους «μουσικούς σταθμούς» στη δισκογραφία του Μάνου Λοΐζου.

 

Τετάρτη 9 Αυγούστου, ώρα 21:15

Gadjo Dilo

ΓΑΛΑΞΙΔΙ (Κεντρί)
εισιτήριο: 10 ευρώ / 8 ευρώ μειωμένο

Οι αγαπημένοι Gadjo Dilo μας προσκαλούν σε ένα πάρτυ με το πάντρεμα της παραδοσιακής μουσικής της gypsy jazz με τα χρώματα της ελληνικής μουσικής. Το μουσικό πάθος των Gadjo Dilo παρασύρει κάθε φορά το κοινό να χορέψει και να τραγουδήσει μαζί τους.

Σάββατο 12 Αυγούστου, ώρα 21:15

Θοδωρής Κοτονιάς & Σαββέρια Μαργιολά

ΑΡΤΟΤΙΝΑ
ελεύθερη είσοδος

Οι Θοδωρής Κοτονιάς και Σαββέρια Μαργιολά μας καλούν σε μαγικές στιγμές με τραγούδια “εκτός χρόνου” από την παράδοση έως το σήμερα. Δύο καλλιτέχνες με ευαισθησία, δύναμη και καλλιτεχνικό ήθος που έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από τον κόσμο.


Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Περισσότερα
Συναυλίες12 ώρες πρν

Η Ana Carla Maza για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μία μουσική πανδαισία | 10 Φεβρουαρίου 2025

Μουσική12 ώρες πρν

HAN NAH | Ακατάλληλη Σκηνή | Ακούστε τη διασκευή του πολυαγαπημένου τραγουδιού

Festival14 ώρες πρν

Σύρος: 8ο Φεστιβάλ ΑΝΩ | 19 – 25 Αυγούστου 2024

Μουσική14 ώρες πρν

Marseaux & Billie Kark: Nέο single – Πάρτυ

Συναυλίες17 ώρες πρν

Μίμης Πλέσσας – Γενέθλια 100 “Τα κινηματογραφικά” | Θέατρο Παλλλάς απο 10 Οκτωβρίου 2024

Straight White Men: Από 2 Οκτωβρίου στο Θέατρο Μικρό Χορν
Θέατρο17 ώρες πρν

Straight White Men: Από 2 Οκτωβρίου στο Θέατρο Μικρό Χορν

Μουσική17 ώρες πρν

Καναδικό Heavy Rock Duo Cycle | Τελική κυκλοφορία Νέου Σινγκλ «Broken Mirror»

Με ελεύθερη είσοδο18 ώρες πρν

Ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης στην Κόνιτσα – Δευτέρα 12 Αυγούστου | Είσοδος ελεύθερη

Festival18 ώρες πρν

44ο River Party! 2-4 Αυγούστου 2024 | Οι μέρες πλησιάζουν!! (Όλες οι πληροφορίες)

News1 ημέρα πρν

Γιώργος Κατσαρός: «Έτσι έζησα» 90 χρόνια | Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024