Connect with us

Festival

11ο Port Festival – Κατάκολο Ηλείας 2 – 4 Αυγούστου 2024 | Οι πρώτες ανακοινώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

11ο Port Festival & 2ο Ετήσιο Συνέδριο “Μουσική, Πολιτισμός & Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η συμβολή των φεστιβάλ τέχνης στην οικονομική σύγκλιση”
2, 3 & 4 Αυγούστου 2024
Το 2ο Συνέδριο Μουσική, Πολιτισμός & Περιφερειακή Ανάπτυξη θα πραγματοποιηθεί στις 2, 3, 4 Αυγούστου στο άλσος Κατακόλου πριν τα live και σας περιμένουμε όλους να ακούσετε τις απόψεις και προτάσεις των έμπειρων καλεσμένων ομιλητών μας!
Τα πρώτα ονόματα έχουν ήδη ανακοινωθεί
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024:
Θεριναί Εκδρομαί “Γειά σου Τάκη” ήγουν, ο Μήτσος Πουλικάκος καί η παγκοσμίως κακόφημη μπάντα “Γειά σου Τάκη” σε νέες περιπέτειες!
Ο αειθαλής Δημήτρης Πουλικάκος, ο αρχαιότερος εν ζωή Έλληνας rocker, μαζί με τους Γεια Σου Τάκη, το παγκοσμίως κακόφημο συγκρότημα που τον συνοδεύει, ένα αληθινό supergroup με μέλη που έχουν υπηρετήσει όλο σχεδόν το φάσμα της Ελληνικής μουσικής από το κλασσικό rock μέχρι το punk, κι από την παραδοσιακή μουσική μέχρι την jazz και την electronica, σε παλιά κλασικά αλλά και ολοκαίνουρια τραγούδια του Μήτσου από το πολυαναμενόμενο άλμπουμ του με τους Γεια Σου Τάκη, καθώς και επιλεγμένες διασκευές με το δικό τους χαρακτηριστικό ύφος που κινείται με άνεση από το rock στο blues κι από το funk στη reggae κι έκανε όσους τυχερούς παρευρέθηκαν στις συνεχόμενες sold-out εμφανίσεις τους στο Κύτταρο να τους χαρακτηρίσουν ως ό,τι πιο κοντινό στους Grateful Dead αλλά και στους Blockheads διαθέτει σήμερα η Ελληνική rock σκηνή.
Το δεκαμελές βασικό σχήμα αποτελούν οι:
• Δημήτρης Πουλικάκος: φωνή, ακουστική κιθάρα
• Βασίλης Σπυρόπουλος: lead κιθάρα, φωνητικά
• Γιώργος «Pfeffer» Πιπέρης: rhythm κιθάρα
• Κώστας Κούβδος: slide κιθάρα, φυσαρμόνικα
• Βαγγέλης Χάνος: ακουστική κιθάρα, φωνητικά
• Μάρθα Μαυροειδή: λαύτα
• Χαράλαμπος Παρίτσης: βιολί
• Αφροδίτη «Τίτη» Ρήγα: πλήκτρα, φωνητικά
• Ντίνος «Dee» Ζούμπερης: μπάσσο, φωνητικά
•Παναγιώτης Βουρδουμπάς: τύμπανα, φωνητικά
Σάββατο 3 Αυγούστου 2024:
Ο Κωσταντής Πιστιόλης είναι μουσικός πνευστών οργάνων. Αποτελεί μέλος των Villagers Of Ioannina City, ενώ έχει συνεργαστεί με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, τους Χαΐνηδες, τον Γιώργη Μανωλάκη, τον Γιάννη Χαρούλη, τη Ματούλα Ζαμάνη, τον Γιάγκο Χαιρέτη και τον Βαγγέλη Καζαντζή.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει solo εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπου παρουσίασε το προσωπικό του project με ένα loop station και μια μεγάλη πνευστών, έγχορδων και κρουστών οργάνων.
Ακόμη, έχει συνθέσει μουσική για τα ντοκιμαντέρ «Καινούργιος ουρανός» και «ΑΠΕΙΡΟΣ» και την ταινία «Πέντε φορές Ξένος».
Φέτος με μπάντα, που αποτελείται από τον Βαγγέλη Καζαντζή (ηλεκτρική κιθάρα), τον Γιάννη Ριζόπουλο (κρουστά setup) και τον Κώστα Τσαρούχη (κοντραμπάσο) συστήνει στο κοινό το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο “Ξενιτεμένα”, ένα μουσικό έργο που εκκινεί από την ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική και μέσω του πειραματισμού φτάνει στο τώρα.
Την επιμέλεια του ήχου έχει ο Νίκος Χριστογιαννόπουλος.
Κυριακή 4 Αυγούστου 2024:
οι Kadinelia θα φέρουν για πρώτη φορά ήχους και από τον Πόντο στο 11th Port Festival!
Τα Κανάρια – Kanarya κοντά μας την Κυριακή 4 Αυγούστου στο 11th Port Festival!
Τα Κανάρια γεννήθηκαν στα Χανιά το Φθινόπωρο του 2021 κι έκτοτε ταξιδεύουν συνεχώς παίζοντας παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες μουσικές γειτονιές της Ελλάδας, της Τουρκίας και των Βαλκανίων.
Όπως καθετί έτσι και η παραδοσιακή μουσική δεν μένει αναλλοίωτη μέσα στο χώρο και το χρόνο. Κάθε άλλο, σμιλεύεται και διαμορφώνεται καθώς ταξιδεύει ανά τις εποχές.
Έτσι και τα Κανάρια την επαναπροσεγγίζουν με σεβασμό αποδίδοντάς την όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αυτούσια μορφή της που εναλλάσσεται όμως ανά διαστήματα και με πιο σύγχρονα μοτίβα πειραματισμού προσδίδοντάς της στοιχεία από το σήμερα.
Στόχος τους είναι η αναβίωση της παράδοσης μέσω της μουσικής και του χορού αλλά και η διάδραση μουσικών, χορευτών και θεατών για τη δημιουργία ενός γλεντιού.
Ένα γλέντι λοιπόν, μια γιορτή που θα μας θυμίσει ξανά τη ζωή σε μια κοινότητα, σε ένα χωριό, μια επιστροφή στις ρίζες μας.
Το σχήμα αποτελείται από τους:
Χλόη-Δήμητρα Καραπασιά (καβάλ, γκάιντα, φωνή, λαούτο)
Δημήτριο Σπαθάρα (λαούτο, κλαρίνο, φωνή, γκάιντα)
Νίκο Αναστασιάδη (βιολί, φωνή)
Ελευθερία Μπλαζάκη (ακορντεόν, κρουστά, φωνή)
Παρθενική εμφάνιση των Hang Overs την Κυριακή 4 Αυγούστου στο 11th Port Festival! Το περιμέναμε πολύ καιρό!!!

Δήμητρα Κωνσταντοπούλου – τραγούδι
Γιάννης Κοντούλης – κιθάρα & τραγούδι
Χρήστος Ασημακόπουλος Ζεύκας – μπάσο
Δημήτρης Γεωργακόπουλος – πλήκτρα
Νίκος Χαραλαμπάκης – τύμπανα

2ο Ετήσιο Συνέδριο “Μουσική, Πολιτισμός & Περιφερειακή Ανάπτυξη:
Η συμβολή των φεστιβάλ τέχνης στην οικονομική σύγκλιση”
Συνέδριο στο πλαίσιο του 11ου Port Festival
2, 3 & 4 Αυγούστου | άλσος Κατακόλου
Σκοπός: Το Συνέδριο θα εξετάσει τον ρόλο των τεχνών, ιδίως της μουσικής, και του πολιτισμού των φεστιβάλ ως μοχλών για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και της σύγκλισης των περιοχών.
Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και το πολιτιστικό μάρκετινγκ, τις πολιτικές και μεθόδους για τη χρηματοδότηση, τη συνεργασία και τη δημιουργία δικτύων με άλλους φορείς, τους τρόπους διάχυσης και επικοινωνίας του πολιτισμικού προϊόντος, την οικονομική διαχείριση, τις στρατηγικές βιωσιμότητας, αλλά και διαχείρισης κρίσεων των φορέων πολιτισμού, την αξία της συνεχούς επικοινωνίας και διαβούλευσης με την κοινωνία.
Θεωρητικό πλαίσιο και επιστημονικός προβληματισμός (συνοπτικά):
Τα φεστιβάλ τέχνης θεωρείται ότι επιτυγχάνουν την καταναλωτική ανάμειξη (personal involvement inventory), η οποία είναι η κατάσταση του νου, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η ικανοποίηση και η αφοσίωση αυτού που συμμετέχει στο πολιτιστικό προϊόν.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ συνοδεύονται από οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά οφέλη για τις πόλεις και τις ευρύτερες περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα.
Βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη του φεστιβαλικού τουρισμού είναι η αποκόμιση θετικής εμπειρίας για τον θεατή.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θετική αυτή εμπειρία είναι η επιλογή μιας καλής τοποθεσίας για την διεξαγωγή του φεστιβάλ, ο σχεδιασμός ενός ελκυστικού προγράμματος, αλλά και οι καλές εγκαταστάσεις και συνοδευτικές υπηρεσίες για τον επισκέπτη.
Τα φεστιβάλ ικανοποιούν σηµαντικές αξίες και στόχους και αυτή η µορφή καταναλωτικής ανάµειξης περιλαµβάνει µια διαρκή αφοσίωση από την πλευρά του συμμετέχοντα θεατή-καταναλωτή όσον αφορά τις σκέψεις, τα συναισθήµατα και τη συµπεριφορά του απέναντι στα ιδιαίτερα πολιτιστικά προϊόντα των φεστιβάλ.
Τα φεστιβάλ, ως οι πολιτιστικοί μεσολαβητές, θεωρούνται δημιουργοί γούστου που αξιοποιούν τις εμπειρίες σε επαγγελματικούς τομείς για να προωθήσουν και να καθιερώσουν ορισμένες ποιοτικές μορφές πολιτισμού έναντι άλλων. Έτσι, (ανα)παράγουν τις συλλογικές ταυτότητες, την κοινωνικότητα και τελικά την ίδια την κοινωνία (Bourdieu, 1984).
Οι πρακτικές πολιτιστικής ιθαγένειας όπως τα τοπικά φεστιβάλ, αποτελούν για το κοινό σημαντικές προσπάθειες και μορφές ανάκτησης της κρίσιμης δημόσιας σφαίρας (προωθώντας την τοπική αξιοπρέπεια, την ιστορική συνείδηση, την εξωστρέφεια, την αλληλεγγύη, τις δημοκρατικές αρχές, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, χωρίς αποκλεισμούς ή διακρίσεις).
Ο τουρισμός για φεστιβάλ είναι ένας σημαντικός άξονας της τοπικής ανάπτυξης. Τα φεστιβάλ έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν ή να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα μιας πόλης, να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο ή και να δημιουργήσουν εξ αρχής τουριστική περίοδο, όπως επίσης και να συνδράμουν θετικά στις σχέσεις των κατοίκων.
Γι’ αυτό και οι πόλεις επιζητούν τα φεστιβάλ. Ανεξάρτητα από το κοινό στο οποίο αυτά απευθύνονται, είτε αυτό είναι όλες οι πληθυσμιακές ομάδες ανεξαιρέτως, είτε μία συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων, και ανεξάρτητα από τη διάρκειά τους, είτε αυτά διαρκούν μία με δύο μέρες είτε μία εβδομάδα, το κοινό τους στοιχείο είναι ότι έλκουν έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ένα αποτέλεσμα προφανώς επιθυμητό για κάθε περιοχή (Wagenaar, 2004: 87).
Συνοπτικά, τα μακροπρόθεσμα αποτυπώματα των τοπικών φεστιβάλ είναι:
• Διαμόρφωση νέου κοινού για τον πολιτισμό το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει κοινό-στόχο για διάφορα εγχειρήματα της πολιτιστικής βιομηχανίας.
• Τοπική υπερηφάνεια και ανάπτυξη της αίσθησης του ανήκειν
• Πολιτιστική διαφοροποίηση και κοινωνική συνοχή
• Αύξηση του ποιοτικού χρόνου των μελών της οικογένειας
• Βαθύτερη κατανόηση της ιδιαίτερης κουλτούρας λόγω της παρατήρησης των διαφορών της ως προς τις άλλες κουλτούρες
• Βελτίωση στην ποιότητα ζωής
• Ενίσχυση της τοπικής τουριστικής προβολής
• Ανάπτυξη νέων τουριστικών καταλυμάτων για την παραμονή των επισκεπτών
• Δημιουργία αναγνωρίσιμου (ή διεθνούς) προφίλ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης & επικοινωνίας και στα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα
• Μείωση της ανεργίας
• Αύξηση ελκυστικότητας τοπικών επενδύσεων
• Παροχή πλατφόρμας μάρκετινγκ για χορηγούς & τοπικούς φορείς
• Δικτύωση των τοπικών καλλιτεχνών
• Θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα
• Βιωσιμότητα
Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου περιλαμβάνουν:
• Η συμβολή της μουσικής στην πολιτιστική ταυτότητα και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
• Ο ρόλος της μουσικής εκπαίδευσης και των μουσικών σχολών (ωδείων) στην περιφερειακή ανάπτυξη.
• Το μουσικό βιοτεχνικό επιχειρηματικό περιβάλλον και η δημιουργία θέσεων εργασίας.
• Η πολιτιστική κληρονομιά και ο ρόλος της στην προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης.
• Μουσική τεχνολογία και ψηφιακή καινοτομία για την προώθηση της περιφερειακής σύγκλισης
• Μουσική και βιώσιμη ανάπτυξη: Πώς η μουσική μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία βιώσιμων πρακτικών και στην προστασία του περιβάλλοντος.
• Καλλιτεχνικές συνεργασίες και διασυνοριακές σχέσεις: Πώς η συνεργασία μεταξύ μουσικών και καλλιτεχνών από διάφορες περιοχές μπορεί να συμβάλει στη σύγκλιση και στην περιφερειακή ανάπτυξη.
• Μουσική και κοινωνική συνοχή: Πώς η μουσική μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία κοινωνικών δεσμών και στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής στις περιφέρειες.
• Μουσικές εκδηλώσεις και τουρισμός: Πώς οι μουσικές εκδηλώσεις μπορούν να ενισχύσουν τον τουρισμό και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών.
• Μουσική και κοινωνική επιχειρηματικότητα: Πώς οι μουσικοί και οι επιχειρηματίες μπορούν να συνεργαστούν για τη δημιουργία και την υποστήριξη μουσικών επιχειρήσεων που θα συμβάλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Το Κατάκολο, ως μικρό λιμάνι σκαφών αναψυχής και τουρισμού στην Πελοπόννησο, προσφέρει ένα μοναδικό περιβάλλον για τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Οι συμμετέχοντες μπορούν να απολαύσουν την πανέμορφη παραθαλάσσια τοποθεσία του Κατάκολου και να εξερευνήσουν τις γραφικές γύρω περιοχές. Επιπλέον, και άλλες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του φεστιβάλ μουσικής, όπως συναυλίες, μουσικά workshops, εκθέσεις τοπικής τέχνης και χειροτεχνίας, καθώς και παρουσιάσεις τοπικής γαστρονομίας.
Το συνέδριο στο Κατάκολο μπορεί να προσφέρει ένα μοναδικό περιβάλλον για τη συνάντηση επαγγελματιών, ερευνητών, καλλιτεχνών και όσων αγαπάνε τη μουσική και τον τουρισμό, προωθώντας τον πολιτισμό και την περιοχή της Πελοποννήσου ως έναν προορισμό που συνδυάζει την τέχνη και τη φυσική ομορφιά.
Οι εισηγητές στο Συνέδριο είναι:
• Πανεπιστημιακοί και ερευνητές με ειδίκευση στη μουσική και την περιφερειακή ανάπτυξη.
• Εκπρόσωποι των αρχών (κυβέρνηση) και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που ασχολούνται με την πολιτική για την περιφερειακή ανάπτυξη.
• Καλλιτέχνες και μουσικοί που έχουν συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της μουσικής.
• Επιχειρηματίες και εκπρόσωποι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μουσικής και έχουν επιτύχει περιφερειακή ανάπτυξη.
• Εκπρόσωποι τουριστικών φορέων και οργανισμών που έχουν αξιοποιήσει τη μουσική ή σκέφτονται να την αξιοποιήσουν ως μέσο προώθησης του τουρισμού στις περιοχές τους.
• Εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Επιλέγοντας εισηγητές από διάφορους τομείς και ειδικότητες, διασφαλίζουμε ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και απόψεων για τη θεματική των τεχνών, της περιφερειακής ανάπτυξης και της σύγκλισης.
Συντονιστής θα είναι ο Παναγιώτης Φωτεινόπουλος, δημοσιογράφος της εφημερίδας “Πρωινή”
Διοργάνωση: Αέναον ΚοινΣΕπ – Port Festival

Ακολούθησε το Stage News στο Google news και μάθε όλα τα τελευταία νέα.


 

Festival2 ημέρες πρν

3o Roots Festival Evia: 26-28 Ιουλίου 2024

Festival2 ημέρες πρν

Το Plisskën Festival επιστρέφει 13 & 14 Σεπτεμβρίου 2024 στο Πειραιώς 260

Συναυλίες2 ημέρες πρν

O Νίκος Πορτοκάλογλου για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε μια συναυλία αλληλεγγύης | Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου | Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Festival2 ημέρες πρν

Phaex Festival 2024: Η Κέρκυρα στο επίκεντρο της ηλεκτρονικής σκήνης παγκοσμίως για 4 μέρες | 1 – 4 Αυγούστου

Festival2 ημέρες πρν

Εμείς Fest 2024: Το ραπ φεστιβάλ της Βορείου Ελλάδος | 19 & 20 Ιουλίου

Festival2 ημέρες πρν

Φεσιβάλ Επταπυργίου 2024 | Δείτε το πρόγραμμα

News2 ημέρες πρν

Όλοι μαζί μπορούμε: Η μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο | 4 Σεπτεμβρίου 2024

News2 ημέρες πρν

Πάνος Βλάχος – Summer tour 2024: Πρόγραμμα εμφανίσεων

News2 ημέρες πρν

Θεσσαλονίκη: Overheat Graffiti Festival | Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Festival2 ημέρες πρν

Rascal River Festival: 6 & 7 Αυγούστου | Ρωμαικό Υδραγωγείο Νικόπολης, Φιλιππιάδα, Πρέβεζα